Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Markus guide till Gnu/Linux - för dummies

Skapad av Borttagen, 2008-06-13 00:16 i Mjukvara & Operativsystem

30 890
69 inlägg
11 poäng
Nattefrost
Visningsbild
P 30 Trollhättan Hjälte 5 035 inlägg
12
Hej om du inte vet vad Gnu/Linux är för något kan du läsa det här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Linux

Många sitter i dagens läge och funderar på ifall de ska gå över till det "underbara" operativsystemet Linux som alla nördar sitter och tjatar om hela tiden. Det kan också vara så att man inte har lust att uppgradera till det tråkiga Windows Vista fast ändå vill testa något nytt som inte kostar allt för mycket.

Skillnaden mellan Gnu och Linux
Men nu när jag skriver Gnu/Linux kan det hända att jag förvirrar dig en aning.. Varför står det Gnu framför ordet Linux och varför är det ett slashtecken emellan dem?

Jo Linux är en kärna, inte ett helt operativsystem. Linuxkärnan benäms ofta för att vara det hela operativsystemet fast det inte är det. En kärna som i det här fallet används mest till att växla mellan olika processer i processorn och används också för att kommunicera.

Om detta är Linux, vad är då GNU och varför säger man inte Gnu/Linux?

GNU är fri programvara och startades 1984. GNU är det man ofta ser i datorn, dvs nästan alla program, terminaler och så vidare. Till exempel så har de en egen fönsterhanterare som kallas för GNOME vilket miljontals användare har i sina burkar. Att säga att man ska skriva in Linuxkommandon är altlså fel men varför många säger Linux till kommandorna och hela operativsystemet är för att man helt enkelt inte orkar skriva ut det hela och det blir jobbigt och förklara varje gång vad detta är för något. Men om man är lite mer insatt i datorvärlden och t.ex. är en skribent i en tidning så borde man verkligen skriva Gnu/Linux istället för att bara skriva det sistnämda.

Så jag har valt i denna "artikel" om detta operativsystem valt att skriva "Gnu/Linux" för att det ska se bra och rätt ut.

Hur börjar man då, och varför ska jag börja?

För att gå över till Gnu/Linux helt så behöver man motivation vilket många inte har tillräckligt av. Man vet ofta inte varför det är bättre eller sämre och vad fördelarna är när man byter och det vill jag göra klart för er.

När man byter till Gnu/Linux för första gången kommer det att kännas ovant. Man är inte van vid det nya grafiska gränssnittet och man är verkligen inte van hur filsystemet är uppbyggt. Men det går snabbt över!

Det två kända fönsterhanterare ( explorer är Windows fönsterhanterare) vid namn KDE och GNOME, exakt vad de står för kan ni kolla på wikipedia.

KDE är en fönsterhanterare som är väldigt Windows look-a-like och kan rekommenderas om man vill starta väldigt mjukt eller bara har lust med att ha kvar "startmenyn".

GNOME är en fönsterhanterare som är lite annorlunda. Den har två "menyer" som den använder. Ena är i toppen och där ser man t.ex. klockan, genvägar, lås/logga ut knappen och menyer in till systemet och genvägar för inställningsprogram. Den andra är i botten på skrivbordet och där ser man vilka fönster man har uppe och vilket skrivbord de tillhör. Man kan också byta skrivbord där och göra lite andra inställningar.

När man är säker på vilken fönsterhanterare man vill ha, eller antagligen kommer att trivas bäst med kan man börja med att välja distribution.

Vad är då en dist eller distribution för något?

Jo en distribution eller "dist" som det brukar förkortas med är ett "paket". Gnu/Linux är ett operativsystem med många olika saker instoppade i dem. Vissa föredrar att bara köra allt i terminalen förutom när de surfar och vissa vill ha mer grafiskt och lättanvändarvänligt. En "dist" är bara ett "paket" av olika programvaror o.s.v. eftersom Gnu/Linux är vad man stoppar in i det (läs mer på wikipedialänken ovan).

Det finns många olika "distar" att välja på, vissa är enklare medans andra är svårare. Eftersom den här tråden handlar om enkelthet så har jag valt och ta fram de mest enkla "distarna" för er som är nya.

Ubuntu - Nästan en självklarhet för nybörjaren. Det finns nog ingen enklare distribution med snällare forum än detta. Denna "dist" räknas som en utav de bästa inom den grafiska och användarvänliga biten. De har en massa saker inbyggda från början och stöder en mängd olika drivrutiner. Det har också en fin pakethanterare som fungerar som smort.

OpenSuSE
- Är en distrubition som är också väldigt användarvänlig. Jag använder den nu personligen när jag skriver detta och har både Steam med CS och World of Warcraft installerat. Den har en sådär pakethanterare som kallas för YaST men en enkel lösning på många saker. Rekommenderas!

DamnSmallLinux - En extremt lätt "dist". Den tar endast upp 50 MB på din hårddisk och får alltså plats och kan köras på en en-gigs USB minne. Den är rätt användarvänlig men kan kräva en del förkunskaper som olika kommandon/ information om hur partionering fungerar i Gnu/Linux. Men annars är den väldigt snabb och är jättebra om du har en gammal dator. Startar på några sekunder eller mindre.

När du har valt distribution så är det bara att gå in på deras hemsida och bränna .iso filen på en CD skiva. Sen så startar du datorn med den nya bootskivan i, redo för att köra igång ditt Gnu/Linux för första gången! Om du vill ha mer informatiom om just varför du ska gå över till Gnu/Linux så häng kvar och läs vidare.

Varför du skall gå över till Gnu/Linux och vad fördelarna är

Det finns miljontals anledningar varför man skulle vilja gå över till Gnu/Linux helt och hållet. Det beror också på vem man är och vad man vill göra på datorn, men Gnu/Linux har något för nästan alla!

Men jag har listat några alternativ till just varför man skall gå över till Gnu/Linux:

1. Det är säkrare än windows. Man löper mycket minder risk för att bli utsatt för virus och "elak kod" (tycker det låter så kul) i datorn. Systemet är uppbyggd på ett smartare och säkrare sätt för att förhindra detta. Du sitter aldrig inloggad på root-användaren och när du ska installera programvaror måste du göra dig till root för stunden vilket hindrar något för att installera sig självt.

2. Det är stabilare än windows. Jag har nästan aldrig haft några knäppa problem i Gnu/Linux som jag har haft i windows. Ja det är sant att windows xp har blivit mycket mer stabilt nu efter 5 år som de har haft på sig att hitta alla buggar o.s.v. men man kommer aldrig ifrån Microsofts vilja att pracka på dig en massa jobbiga småprogram som tar plats på hårddisken som du aldrig använder. Dessutom brukar det alltid finnas massor med onödiga saker i bakgrunden som degar ner din dator.

3. Det är lättare än windows. Ja jag påstår det. Det finns massor med programvaror du får med i de enkla distributionerna som t.ex. ubuntus pakethanterare aptitude. Du kan enkelt skriva "sudo apt-get install vlc" i terminalen så laddas vlc ner, installeras, placeras i menyn osv utan att du behöver göra massa konstiga grejer som att spara ner allt på skrivbordet som dessutom segar ner windows rejält.

När du nu förhoppningsvis är övertygad om varför du skall gå över till Gnu/Linux hoppas jag att du gör det också och inte är en soffpotatis. Grejen med fri programvara är enligt mig framtiden och är värt att satsa på. Sluta stödja Microsofts oändliga utskick av dåliga produkter som knappt borde ligga i beta stadiet.

Gör något för världen - Skaffa Gnu/Linux nu.
------

Om du är en datorspelande wow-nörd så tipsar jag dig dessutom om tråden som jag skapa hur man får World of Warcraft att fungera under Gnu/Linux.
( http://www.hamsterpaj.net/diskussionsforum/datorspel/world_of_warcraft/world_of_warcraft__paa_gnulinix_for_dummies/sida_1.php)

Hoppas ni tyckte om min guide och skriv gärna frågor eller lämna kommentarer.
Om ni vill göra detta till någon pinnad tråd så vore det najs.

Tack för mig (:

Tillägg av freesms 2008-06-13 13:17

http://www.linux.org/dist/list.html - Länk till en sida som man kan kolla upå olika Gnu/Linux distributioner på. Där finns bl. a. Gentoo och ArchLinux

Guess I'm just another jerk in your social network

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Monopolgubben
Visningsbild
P 30 Luleå Hjälte 646 inlägg
0
Tycker denna kan bli klistrad.

The class of '25

Nattefrost
Visningsbild
P 30 Trollhättan Hjälte 5 035 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Monopolgubben [Gå till post]:

Tack, jag la ner lite arbete för att göra den så det skulle göra mig glad ^^

Guess I'm just another jerk in your social network

Faller
Visningsbild
F 28 Påläng Hjälte 260 inlägg
0

Svar till freesms [Gå till post]:

He är bra Marcus men jag är inte riktigt övertygad ;)

Born to be on stage!

Monopolgubben
Visningsbild
P 30 Luleå Hjälte 646 inlägg
0

Svar till Faller [Gå till post]:

sen när sitter du i linux ? :P

The class of '25

Nattefrost
Visningsbild
P 30 Trollhättan Hjälte 5 035 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Monopolgubben [Gå till post]:

Hon gör inte det. Hon är windows geek som alla andra "osäkra" tjejer är ;D

Guess I'm just another jerk in your social network

Monopolgubben
Visningsbild
P 30 Luleå Hjälte 646 inlägg
0

Svar till freesms [Gå till post]:

Jag antog det också ;P

The class of '25

jagardaniel
Visningsbild
P 29 Solna Hjälte 1 976 inlägg
0
Härligt värre, grymt bra skrivet! :) hoppas flera personer börjar testa på gnu/linux nu, precis som mig =) Jo, men det är väl det att det känns "ovant" för oss som suttit i Windows några år att testa något annat. Och något som känns ovant brukar man inte gilla, så många ger tyvärr upp redan där. Når man bara över gränsen så upptäcker man hur kul det egentligen är. Terminalen såg från början ut som en svart mur med vit text, men nu när man börjat testa på lite smått så märker man hur effektiv den egentligen är.

Några andra fördelar är ju att det är gratis. 0 kronor! Dessutom brukar det oftast finnas bättre stöd för udda/äldre hårdvara om man t ex jämför med Windows.

Jag började också med Ubuntu och pillade lite. Problemet var att jag inte lärde mig någonting av det. Visst, man får testa på linux-miljön och leka lite smått i terminalen, men mycket mer än så är det inte. Självklart går det att göra det svårt för sig om man vill, men jag är en sån människa, att om allt fungerar, så är jag bara nöjd. Kommer jag till något jag MÅSTE göra så måste jag även lära mig, och det är bra. Så för er som kört Ubuntu ett tag och känner att ni vill upp ett steg så kan jag rekommendera Debian, eller om ni vill pilla lite mer, Arch Linux. Arch Linux kan vara lite svår att få igång vid installationen (det mesta är från terminal där), men dem har en riktigt bra nybörjar-installations-guide på deras hemsida, och även en Wiki fylld med information.

Jag är också bara en nybörjare men testar på nya saker inom Linux-världen varje dag, och ju mer man kan, ju roligare är det. Nej, ha bara motivationen och ge Linux lite tid så kommer ni igång, och då är det kul!
Men som sagt, underbar tråd, credits till dig :)

kex
Visningsbild
P 28 Stockholm Hjälte 70 inlägg
0
lägg till flera distar i listan, bl.a. Debian, Gentoo, och Arch!
Nattefrost
Visningsbild
P 30 Trollhättan Hjälte 5 035 inlägg
Trådskapare
0

Svar till kex [Gå till post]:

Men detta är en artikel om Linux för nybörjare (:

Guess I'm just another jerk in your social network

kex
Visningsbild
P 28 Stockholm Hjälte 70 inlägg
0

Svar till freesms [Gå till post]:

men det är ändå kul för nybörjare att veta om mera avancerade distar, eller? sen så finns det folk som börjar med debian eller arch eller gentoo som första dist. :P

KumQuat
Visningsbild
P 28 Hjälte 685 inlägg
0

Svar till freesms [Gå till post]:

http://www.linux.org/dist/list.html <-- Kan vara bra om folk vill kolla igenom dists?

Bra skrivet :), har just nu dual boot(särskrivning?) med Ubuntu och Windows(dock är windows igång nu :P).

Linux är definitivt bra <'3

ehrw
Visningsbild
P Hjälte 31 inlägg
0
Slänger lite klister på den här.
Håll er kvar på ämnet bara :)
Da-Man
Visningsbild
P 30 Solna Hjälte 1 115 inlägg
0

Svar till freesms [Gå till post]:

geek :)

Nattefrost
Visningsbild
P 30 Trollhättan Hjälte 5 035 inlägg
Trådskapare
0

Svar till kex [Gå till post]:

haha men då har de ändå kommit så långt att de söker själva och vill vara lite mer avancerade. (:Svar till KumQuat [Gå till post]:

Okej det är bra, lägger till den länken som tillägg.


Guess I'm just another jerk in your social network

RobbyMeister
Visningsbild
P Gråbo Hjälte 2 043 inlägg
0
Folk som inte vill gå över till Linux efter denna guiden är osäkra på sin sexualitet! Åtminstone om dom använder Windows nu...
wealthybigpenis
Visningsbild
P 29 Hjälte 520 inlägg
0

Svar till freesms [Gå till post]:

Du skulle ju kunna ta upp det med drivrutiner? Alla (?) dist:ar installerar drivrutiner automatiskt, vilket windows knappast gör, och det är jobbigt. Det är alltså bara att installera och köra.

Nattefrost
Visningsbild
P 30 Trollhättan Hjälte 5 035 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Grudan [Gå till post]:

Nästan alla distar som är "lättare att använda" som t.ex. Ubuntu installerar alla drivrutiner utan problem. Det kan hända att vissa grafikkort och ljudkort kräver en egen installation eller användning av andra drivrutiner än vad tillverkarna själva har skapat.

Guess I'm just another jerk in your social network

emmet_
Visningsbild
F 26 Vidsel Hjälte 76 inlägg
0
Riktigt nice guide, kan bara hoppas att fler väljer att gå över till Linux nu.
Dessutom gjorde du mig glad genom att använda korrekt svenska, gz :>
Nattefrost
Visningsbild
P 30 Trollhättan Hjälte 5 035 inlägg
Trådskapare
0

Svar till emmet_ [Gå till post]:

Eftersom det inte är så många besökare på HP får du nog hoppas lite till. Några kanske går över iaf!

Guess I'm just another jerk in your social network

emmet_
Visningsbild
F 26 Vidsel Hjälte 76 inlägg
0

Svar till Nattefrost [Gå till post]:

Okejdå, det har du rätt i, men vi ska vara positiva nu :D

Nattefrost
Visningsbild
P 30 Trollhättan Hjälte 5 035 inlägg
Trådskapare
0

Svar till emmet_ [Gå till post]:

Såklart vi ska, men det verkar inte som så många har tagit upp den kunskapen jag försöker leverera.

Guess I'm just another jerk in your social network

linco95
Visningsbild
Hjälte 3 inlägg
0
så om jag vill ha linux men när morsan ska "sitta" så tar man bara ut skivan som man har linuxfilerna på och låter henne ha X`P?

Tillägg av linco95 2008-12-07 02:29

XP*

Faller
Visningsbild
F 28 Påläng Hjälte 260 inlägg
0
Markus har försvunnit Oo

Born to be on stage!

Nattefrost
Visningsbild
P 30 Trollhättan Hjälte 5 035 inlägg
Trådskapare
0

Svar till linco95 [Gå till post]:

Ja det kan du göra fast jag rekommenderar inte att bara köra via live CD :)

Guess I'm just another jerk in your social network

Nattefrost
Visningsbild
P 30 Trollhättan Hjälte 5 035 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Faller [Gå till post]:

Försvunnit?

Guess I'm just another jerk in your social network

linco95
Visningsbild
Hjälte 3 inlägg
0
Svar till Nattefrost [Gå till post]:

okej vrf inte? har länge velat testa linux

Nattefrost
Visningsbild
P 30 Trollhättan Hjälte 5 035 inlägg
Trådskapare
0

Svar till linco95 [Gå till post]:

Du kan göra så för att testa det men om du tänkte ha de så under en längre period så rekommenderas det inte som sagt. Du kan inte installera program eftersom du har inget att extrahera filerna till, om inte möjligtvis en extern usb hårddisk (:

Guess I'm just another jerk in your social network

Faller
Visningsbild
F 28 Påläng Hjälte 260 inlägg
0

Svar till Nattefrost [Gå till post]:
Yep, borta. Finns ingenstans.


Born to be on stage!

markstroem
Visningsbild
P 29 Hjälte 791 inlägg
0

Svar till Faller [Gå till post]:
Nice tråd. Ska testa Ubuntu nu på direkten.
Tillägg av markstroem 2009-01-05 09:50

Juste, jag heter också Markus! ;D


Forum » Datorer & IT » Mjukvara & Operativsystem » Markus guide till Gnu/Linux - för dummies

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons