Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Varför röstar inte ungdomarna?

Skapad av Borttagen, 2010-09-07 17:34 i Politik

8 124
59 inlägg
-1 poäng
val2010
Visningsbild
Kändis 11 inlägg
-1
Valet handlar om ungdomarna. Men många av Stockholms 34 000 förstagångsväljare har redan bestämt sig – för att inte rösta.
– Jag kan nog både skita i att rösta och göra det. Jag har inte känt att valet gäller mig, säger Maria Fernström, 21 år.


Förstagångsväljarna är rekordmånga i årets val, en halv miljon. I Stockholm röstar var tjugonde väljare för första gången. Det är därför Socialdemokraterna haussar ungdomsarbetslösheten i modern filmaffischtappning på Sveavägen. Och Moderaterna lovar att fixa ungdomsjobb som det arbetarparti man numera är.

PÅ ROSENLUNDSGATAN 54 är ungdomsarbetslösheten ingen valaffisch. Kön utanför glasdörren till Jobbtorget är lika lång varje morgon. Alla jobbsökarterminaler är upptagna tio över nio. De unga arbetslösa har blivit 60 procent fler på två år i Stockholm. De flesta saknar a-kassa och lever på existensminimum. På Jobbtorget ryms en hel del uppgivenhet. Inte bara när det gäller att hitta jobb. Utan mot samhället.
– Vi tänkte ställa in en träff med alla ungdomspartier eftersom bara 15 ungdomar anmälde sig. Det tycker jag är en varningsklocka. Nu erbjuder vi förtidsröstning på Jobbtorgen för att få dem att rösta, säger Kicki Wattjersson, jobbtorgschef.

VALSKOLKARTRENDEN bland förstagångsväljarna har förstärkts de senaste decennierna. Förra valet valde en av fyra unga soffan framför valbåset. På ett kafé på Sveavägen sitter två 21-åriga
förstagångsväljare med valstress.
– Jag börjar få lite panik nu för att jag inte är tillräckligt insatt. Partierna säger att de ska satsa på ungdomarna. Men här i Stockholm finns ingen information för oss som aldrig röstat tidigare, säger Maria Fernström.
Hon får medhåll av kompisen Rebecca Hörk.
– Vi skulle behöva veta mer övergripande vad partierna vill för att få hela bilden. Alla vill samma sak men på helt olika sätt. Bättre miljö vill ju alla ha, men hur? säger Rebecca Hörk.

STOCKHOLMSPARTIERNA jagar nu unga vilsna väljare. Vissa är gränslösa i sina värvartag. CUF åkte till Norge i veckan för att hitta 50 000 ungdomar som flytt jobbristens Sverige. Ung vänster ordnade festival på Långholmen i helgen och Miljöpartiet har speciella ungambassadörer ute i stadsdelarna.
– Vi jobbar mycket mer medvetet med att hitta ungdomarnas vardagsrum och möta dem där, som spelsajter där vi vet att de finns, säger oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaida (MP).
Årets val väntas ändå inte locka fler unga.
– Förstagångsväljarna har alltid varit svagare och bestämt sig senare. De ligger ju i soffan redan från början och har ett större steg att ta. Många bestämmer sig först två veckor före valet, säger opinionschef Toivo Sjörén på Sifo.

Jessica Ritzén, Stockholm City 23/8-10

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

MachtheGreat
Visningsbild
P 30 Jokkmokk Hjälte 17 740 inlägg
0
Inser inte de vuxna hur jävla illa det skulle vara om man typ lämnade en raid för att gå och rösta på Piratpartiet och det hela slutar med att Arthas droppar den där 2h axe'n som jag farmat i typ... 2 månader nu?

Det existerar liksom inte. Ilskan är omöjlig att förutsäga. Redbull ur öronen och naturchips flygandes runt käften.

Vad partierna måste inse är att de måste göra något av följande för att engagera dagens ungdom:

A) Skaffa en applikation på Facebook där du kan rösta på partiet utan att behöva lämna FB.
B) Få Blizzard att se till att de lanseras en ny 5manna instance där det kan droppas olika valsedlar från de olika partierna.

This place is death, reincarnated.

Suomipoika
Visningsbild
P 25 Rönninge Hjälte 2 732 inlägg
0

Svar till val2010 [Gå till post]:
En ungdom som inte är insatt borde inte rösta. De får skylla sig sjävla som inte läser paritprogram, tittar på utfrågningar osv. Om man inte är insatt röstar man lätt fel, alltså bättre att många inte går och röstar.
Samma gäller såklart vuxna.

Vill Du bli min 1000 besökare? | 95' och 11', år att vara stolt över :'D

Master_Moose
Visningsbild
P 26 Skara Hjälte 4 471 inlägg
0
En person som känner att den inte är insatt i vad de olika partierna tycker ska inte heller rösta.
Nu finns det ingen lag som säger detta, men det är i min åsikt ganska grundläggande för en fungerande demokrati ändå.

If I was a wizzard, this wouldn't be happening!

BenMerguez
Visningsbild
P 24 Stockholm Hjälte 2 933 inlägg
0

Svar till val2010 [Gå till post]:
De kanske inte bryr sig helt enkelt. Det är förståeligt, och ganska simpelt.

Skrot-Ola
Visningsbild
P 31 Kändis 158 inlägg
0

Svar till val2010 [Gå till post]:

Visst, det är ingen som tvingar en att rösta. Men röstar man inte så har man egentligen ingen rätt att klaga på det som händer i samhället, då man till skillnad från miljoner andra människor haft sin chans att påverka, men skitit i den!


nagonting
Visningsbild
Kändis 22 inlägg
0
Problemet är väl mer att det är som att välja mellan pest eller kolera. Att man kan påverka är rent bullshit. Ens röst är inte värd ett skit för när det kommer till kritan så skiljer sig inte partierna inte särskilt mycket åt i form av vad de faktiskt utför. Dessutom så är t.ex en röst på vänsterpartiet praktiskt taget en röst på socialdemokraterna.

Sen så irriterar jag mig lite över artikeln i sig, som om sverige bara bestod av Stockholm......
Skrot-Ola
Visningsbild
P 31 Kändis 158 inlägg
0

Svar till nagonting [Gå till post]:

Annars kan man rösta blankt :) Nu vet till och med jag att en av kanske 6-7 miljoner röster knappast avgör något val, men säg att det skulle bli en 3-4% blankröster. Dessa procent skulle bli ganska eftertraktade...
Håller dock med om att det känns mer och mer som pest eller kolera. För varje bra förslag man hittar hos något parti så hittar man 2-3 dåliga förslag som dess allierade partier vill genomföra.


Forum » Samhälle & vetenskap » Politik » Varför röstar inte ungdomarna?

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons