Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Förökning

Skapad av Borttagen, 2018-11-24 21:44 i Naturvetenskap

1 059
4 inlägg
0 poäng
Messi1010
Visningsbild
Stammis 14 inlägg
0
Hej!

Jag läste idag i vår biologi bok om individ och arv där det stod i texten om könlös förökning och könlig förökning där jag började tänka på vilka för respektive nackdelar finns det med dessa?

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

godis-apa
Visningsbild
P 26 Modereringsansvarig 3 875 inlägg Online
0
Det låter mer som att du vill ha hjälp med att svara på en instuderingsfråga till texten.

Du har två sorters fortplantning, en könlös (dvs där den nya individen är en genetisk klon av den gamla) och en könslig förökning där man varje gång blandar en unik mix av gener från både modern och fadern.

Om en art kan reproducera sig könlöst innebär det att alla individer kan producera avkomma. Man kan argumentera för att det här är mer "effektivt", jämför med den könsliga befruktningen där bara honan kan reproducera. En lättidentifierad nackdel med könlös befruktning å andra sidan är att de alla bär på samma genetiska material. Om det sker någon slags förändring i miljön de lever i, har de svårt att anpassa sig - eftersom alla bär på precis samma gener.

I den könsliga befruktningen är resultatet av befruktningen en "cocktail" av både mamma och pappas gener. Alla individer är olika, med unika gener och detta innebär att de har olika förutsättningar i livet. Beroende på vilka gener de får, kan de bli mer eller mindre anpassade till en miljö. De med sämre gener för en given miljö har svårare att överleva och kommer i större utsträckning dör ut, medan de med "bättre" gener frodas, fortplantar sig (sprider de bra generna vidare) och arten överlever och utvecklas för att klara föränderliga förhållanden.

Even boys have something to say if you listen long enough

Guud
Visningsbild
31 Göteborg Ordningsvakt 2 301 inlägg
0

Svar till Messi1010 [Gå till post]:
Kunde ju åtminstone ge något själv innan vi ska göra uppgiften åt dig :(

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

Mannenxet
Visningsbild
P 17 Legend 72 inlägg
0

Svar till Guud [Gå till post]:
Vår godis-apa är för snäll :(

Please do not SEND(1+U)


Forum » Samhälle & vetenskap » Naturvetenskap » Förökning

Ansvariga ordningsvakter: Toast

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons