Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Framtid för filmskapande, är min minifilm bra?

Skapad av DasBoot, måndag 18/2 02:07 i Foto, bild & grafik

3 969
7 inlägg
0 poäng
DasBoot
Visningsbild
P 22 Stammis 20 inlägg
0
Så jag hade ett filmprojekt i skolan där vi hade lite drygt 2 veckor på att skapa, filma och redigera en film. Och jag tyckte att det gick väldigt bra. Samt att jag har börjat få ett intresse att skapa film. Men det jag behöver är input på vad som kan ändras i min film.

Det jag vet behövs ändras är manuset i filmen. Men mer än det vet jag inte. Om ni kan titta på filmen och ge mig lite kritik och tips på vad som man kan förbättra skulle det vara jättebra!

https://www.youtube.com/watch?v=LvngFpAdqkE

Jag hette tidigare Primyfritzellz

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 364 inlägg
0
Nu har jag mest klickat mig igenom filmen, men tänk på att film skiljer sig från teater genom att berättandet inte görs av skådespelarna, utan i klippningen. Om karaktär en ska ge uttryck för en känsla är det oftast betydligt lättare och mer effektivt att använda sig av musiken för att signalera en stämningsförändring än att skådespelaren ska förställa sig på olika sätt. När du använder i princip identisk bakgrundsmusik till alla scener och repliker accentuerar det snarare att skådespelarna spelar upp olika känslor framför kameran eftersom musiken inte följer mimiken.

Musiken är nog det mest uppenbara problemet i din film, men om du tänker efter finns det ett oändligt antal saker du kan ändra på inom ramen för samma screenplay. Allt du gör med det inspelade materialet kommunicerar något till tittaren - försök t ex att klippa om materialet till en komedi om du vill öva dig. "film language" kan vara en bra sökterm om du vill läsa vidare.

Tillägg av MandarinaDuck tisdag 19/2 15:35

Textrutorna är ju ett annat problem - varför behövs det bild och ljud om berättarmediet är text? Då kan du ju lika gärna göra en powerpointpressentation eller be publiken läsa manuset själva?

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

godis-apa
Visningsbild
P 26 Modereringsansvarig 3 869 inlägg
0
Jag är inte alls insatt i hur man gör film, men det finns vissa saker vilket gör det väldigt uppenbart att det är en amatörfilm, med begränsad kunskap, tid och resurser tillgängliga. För vad det är så är det en okej film, som lyckas berätta någon slags historia, även om det kanske inte alltid har ett jättenaturligt flyt. Sen upplevde jag att vissa byten av kameravinklar kunde vara lite väl snabba, eller förvirrade i sin placering i relation till vinklarna innan och efter.

Jag kollade igenom det mesta av videon på vägen till skolan (vilket var ett tag sedan) och minns inte detaljerna i en sådär jättehög grad, men jag håller till viss del med om det som står ovan, speciellt textrutorna.

Textsnuttarna borde helt klart göras av med och istället visas i videon, men sen hur man på så sätt lyckas berätta det man vill få sagt, det är en helt annan diskussion. Att tid går kan eventuellt visas med att en kalender bläddras med, eller att man låter personen dra en "notch" i en bit trä eller liknande för att markera en ny dag och sedan låta en hel vägg med såna här notches komma in i bild, eller vad som helst. Texten känns överflödig och lite lat och det vore roligare att se mer kreativa lösningar på det.

Samtidigt tycker jag att det i vissa delar av filmen faktiskt finns ett berättande som sker helt via film, utan några som helst ord och det är kul. Från och med ca 04:00 i filmen till ca 07:30 så är det varken text, dialog eller liknande och någon slags story framgår ju där trots det. Att gåva involvera en sån här bit, att dedikera två och en halv minut i rad här, där bild och musik i sig skapar berättelsen tycker jag personligen är väldigt bra. Det svårt att berätta någonting utan att använda sig av ord, men det tycker jag ni lyckats med. Sen kan man alltid argumentera om till vilken nivå musiken i sig bidrar till att sätta "rätt" stämning i det hela. Det landar i något som i slutändan är en smaksak.

Sen är det här kanske en petitess, men videon är uppladdad i ett 16:9 format, vilket man infört svarta "bars" i för att tvinga fram 21:9 eller vad det nu är för aspect ratio i videon. Videon är ett skolprojekt och den är kanske inte utvecklad specifikt för att läggas upp på YouTube, men om det hade varit syftet är detta ett konstigt sätt att tvinga fram en aspect ratio på. YouTube stödjer andra aspect ratios än 16:9 som standard och att tvinga fram en aspect ratio med att klistra svarta bars över och under gör att du får bars på alla ledder om du kollar på videon på något annat format än just precis 16:9. Detta blev väldigt uppenbart när man kollade på videon från mobilen :)

Even boys have something to say if you listen long enough

DasBoot
Visningsbild
P 22 Stammis 20 inlägg
Trådskapare
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Okej! Jo musiken var jag väldigt osäker på. Tror jag spenderade mest av tiden till att få musiken att passa in. Eftersom detta var mitt första film projekt så har jag inte så mycke efarenhet i vad för typ av musik ska användas.

Det jag tyckte var kul med att du nämde var det hela med kalender eller "Dra en notch", för det hade vi faktiskt planerat att ha i filmen. Men tiden som vi hade gick inte åt till att filma dessa scener. Samt att vi inte hade rekvisita till att göra dem.

Jag är också väldigt nöjd med 04:00 stunden, tyckte jag fick in känseln där perfekt, och det är den stil av film jag vill göra. I planeringen som vi hade i gruppen var att ha fler scener som har den typen av stil, men som sakt, tiden gick inte åt.

Det där med blackbars gjorde jag bara för att få en cinematic känsla och det var typ det, tänkte inte på att Youtube ändrar aspect-ratio själv, samt att man kan ändra till typ 21:9. Dock så spelade jag in allt detta på min mobil i 4k upplösning och redigerade i 4k, men i 16:9.

Har du några rekommendationer på hur man kan arbeta med aspect-ratio och få det bra?

Jag hette tidigare Primyfritzellz

DasBoot
Visningsbild
P 22 Stammis 20 inlägg
Trådskapare
0
Tack för din kommentar! Och jag håller med att textrutorna var väldigt amatöraktiga och jag ville verkligen inte ha dem, men jag kände att med den matrial som jag hade att arbeta med (Alltså alla klipp) så var jag tvungen att lägga in någon typ av text för att tittaren skulle få någon typ av ide om vad nästa scen skulle handla om.

Har du några tips på vad jag kan göra för att förmedla nästa scen bättre utan att behöva en berättar röst eller textrutor? Förstår att man måste baka in det i en scen, men hur typ? :p

Jag hette tidigare Primyfritzellz

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 364 inlägg
0

Svar till Primyfritzellz [Gå till post]:
Jag skulle nog resonera så att om du inte har tillräckligt med material för att berätta den historia du vill så får du berätta en annan historia. Tycker dock inte du ska fokusera på att undvika att vara amatörmässig eftersom du är amatör. Går det att använda textrutorna på ett medvetet sätt som förmedlar det du vill förmedla med scenerna? Vad händer om du försöker klippa om filmen till en stumfilm? (väldigt mycket av den estetiken är redan på plats).

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

godis-apa
Visningsbild
P 26 Modereringsansvarig 3 869 inlägg
0

Svar till Primyfritzellz [Gå till post]:
Väldigt sent svar i din tråd här - men råkade av en slump hitta den här videon och kom att tänka på den här tråden. Här är det i alla fall en kille som visar lite kort hur man gör för att jobba med olika bildformat, samt förklarar varför svarta bars inte bör läggas över en video för att forcera svarta kanter.
https://www.youtube.com/watch?v=Mn14UA7llfc

Even boys have something to say if you listen long enough


Forum » Fritid » Foto, bild & grafik » Framtid för filmskapande, är min minifilm bra?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons