Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Varför använder affärer fortfarande priser som anv

Skapad av Primyfritzellz, lördag 10/3 16:31 i Köp & sälj

1 620
6 inlägg
0 poäng
Primyfritzellz
Visningsbild
P 21 8 inlägg
0
Ja som titteln säger. Varför använder affärer priser som typ 13,49:- eller 19,90:-? Jag har förstått att den där 0.90 är för att få priset att se billigare ut. men sen när det kommer till den där 0.49 så förstår jag inte.

Vad ska man göra nu då

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Charon
Visningsbild
P 30 Kändis 230 inlägg
0
Svar till Primyfritzellz [Gå till post]:
Ganska säker på att det är av samma anledning.

Sen så avrundas det alltid uppåt sålänge du inte betalar med kort.

En otroligt intressant individ.

godis-apa
Visningsbild
P 25 Modereringsansvarig 3 754 inlägg
0
Det verkar vara för att siffran ser mindre ut. Folk kollar mer på siffrorna till vänster än siffrorna till höger och uppskattar att varan är billigare. Det är bara googla lite på psychological pricing, price ending eller charm pricing om du är mer nyfiken :)

Jag hittade bland annat det här när jag sökte så genom skolans bibliotek:
Visa spoiler
More recently, Schindler and Kirby (1997) surveyed retail pricesappearing in newspaper advertisements. They found that retail man-agers were more likely to use 9-ending prices when the 0-ending price onecent (or one dollar) higher would have changed the price’s leftmost digit(e.g., $3.99 → $4.00 or $199 → $200) than when the one-cent (or one-dollar) increase would not have changed the price’s leftmost digit (e.g.,$3.49 → $3.50 or $149 → $150). They argued that this behavior is con-sistent with the managers assuming that at least some consumers dropoff a price’s rightmost digits when making purchasing decisions. Similarly,Kahn, Pennacchi, and Sopranzetti (1999) surveyed retail interest ratesfor money market deposit accounts and for certificates of deposit. Theyfound that whole-number integer values (versus integers with fractions)were overrepresented and that when fractional values were used, theywere more likely to be slightly above rather than slightly below thewhole-number integer value. (Bizer and Schindler, 2005, p. 773)

Citat från ett arbete vid namn Direct Evidence of Ending-Digit Drop-Off in Price Information Processing som jag inte kan länka till, då det kräver inloggning via min skolas bibliotek för att kunna läsa - men du kan ju prova att googla efter den om du är nyfiken :)


Det verkar alltså inte vara en lika vanlig prissättningsmetod när den ändringen av priset inte påverkar de två mest vänstra siffrorna, speciellt itne den mest vänstra. Sen är just dina priser satta väldigt lågt och i det fallet kan det vara så simpelt att de inte kan sätta priset som 13,99 sek för att det blir för högt och folk istället väljer en annan vara/butik, men heller inte kan sätta det så lågt som 12,99 sek, då det blir för lågt och de inte har stora vinstmarginaler nog att sälja vid det priset. 13,49 sek blir kanske någon slags gyllene medelväg, med ett pris som fortfarande upplevs "billigare".

Even boys have something to say if you listen long enough

Primyfritzellz
Visningsbild
P 21 8 inlägg
Trådskapare
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Hm. Dock så tycker jag det är något konstigt att varför sätta ett pris när dom ändå rundar ner det istället för upp. Kanske i framtiden så slutar affärer med detta och bara sätter sitt normala pris. För mig iallafall tycker jag det ser billigare ut om ett pris är jämt än ojämnt. Men ett bra svar iallafall :)

Vad ska man göra nu då

godis-apa
Visningsbild
P 25 Modereringsansvarig 3 754 inlägg
0

Svar till Primyfritzellz [Gå till post]:
Avrundningar vid ören, till "49" (eller generellt under 50) lär väl halvt dött ut nu efter 50-öringen tagits bort. Butikerna lär föredra priser som avrundas uppåt vid kontantbetalning, ja.

Och nej, att butiker bara skulle sätta sitt "normala pris" som du kallar det ser jag inte hända. Det är väldigt mycket psykologiska och beteendevetenskapliga knep som används i butiker. Layout på var varor ligger, ljussättning, prissättning, skyltar etc. Det är inte en slump att saker är som de är - det genererar mer vinst till butikerna genom att få oss att handla mer. Det handlar ju tex inte enbart om att få summan att se mindre ut, prissättningen är satt så det ska bli svårt att uppskatta hur mycket du handlar för. Samma studie som jag citerade ovan pratar om hur prissättningen får folk att uppskatta att de handlat för mindre än de har. Generellt uppskattade folk att de kunde få mer för pengarna och de köpte då mer varor.

Even boys have something to say if you listen long enough

Withz
Visningsbild
Stammis 264 inlägg
0

Svar till Primyfritzellz [Gå till post]:
"Dock så tycker jag det är något konstigt att varför sätta ett pris när dom ändå rundar ner det istället för upp"


Blir ju lönsamt för dom om du köper två saker för 13,49:- :)

Ingen status


Forum » Mellan Himmel och Jord » Köp & sälj » Varför använder affärer fortfarande priser som anv

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons