Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Cannabis i ung ålder, hur dåligt egentligen?

Skapad av Borttagen, 2012-09-21 15:34 i Alkohol, tobak & droger

7 718
20 inlägg
12 poäng
Sex och blandat
Shoo1
Visningsbild
P 28 Hjälte 3 inlägg
0
Hej! Jag är 16 år och har rökt cannabis i snart ett år, Jag har inte märkt av några bieffekter förutom ett snäpet sämre närminne ( men inget som man tänker på ) Jag har heller inte hört från några vänner att jag har förändrats till det sämre, Skolan går fortfarande bra och betygen ligger bra till, Jag har heller aldrig tänkt över att testa några andra droger än alkohol och cannabis, Jag har nu varit ren i 2 veckor och har tänkt över om man ska fortsätta eller inte, Jag gillar verkligen cannabis men jag har läst att det i ung ålder kan verkligen vara dåligt för dig,

Så min fråga är hur dåligt är cannabis i 16 års ålder egentligen? Tack för mogna svar!

Ps. Gärna inga skräckteorier eller liknande. tack!

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Panda
Visningsbild
P Rönninge Hjälte 3 815 inlägg
0
Svar till Shoo1 [Gå till post]:
Sämre närminne är fint, har en kompis som rökte som fan ett tag och han mindes knappt någonting alls från dem veckorna, hörde att det var askul dock [cute]

Det jag "vet" är att man "kan" få permanenta skador på närminnet och att man kan få psykoser lite random senare i livet, finns chans till det pga det är fettbindande.

Sedan finns det ju dem som säger att man inte kan det och att det inte finns några faror.

Tror knappast du kommer dö av det, men chansen finns väl att nånting händer med dig, får inte rekommendera dig att fortsätta, men gör det du tycker är kul!Tillägg av Thorax 2012-09-21 15:41

Ofta cute smileyn är fel, då har jag ju glömt hur man gör det *Nooooooo*

Hatar allt.

Singermannen
Visningsbild
P 31 Växjö Hjälte 1 541 inlägg
1

Svar till Shoo1 [Gå till post]:
Bortsett från att det inte kan bli så billigt i lämngden så kom det en ny studie nyligen som sa att man får lägre IQ osv.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5247250

"You know the funny thing is, on the outside I was an honest man, straight as an arrow. I had to come to prison to be a crook."

vise_mannen
Visningsbild
Hjälte 1 161 inlägg
0
Svar till Shoo1 [Gå till post]:


Beror ju helt på hur mycket man röker det. Cannabis är inte vattenlösligt så de lagras i fettet dvs bland annat i hjärnan. Får man för mycket så stannar utvecklingen upp i hjärnan vilket inte låter så bra. Röker du 1 gång i månaden så är de nog inga problem jämfört om du hade gjort de varje dag. Eftersom det går ur kroppen efter tag så skulle jag rekommendera att du inte nyttjar det för ofta.

Ingen status

Krillez
Visningsbild
P Hjälte 6 724 inlägg
7

Svar till Shoo1 [Gå till post]:
Risken för psykiska men är betydligt högre för dig som ungdom, än för en person över 18-20 år

Du begår också en psykisk risk att fastna i, och bygga en identitet runt en drog, vilket är fruktansvärt dumt(med undantag givetvis), gräs är säkert gött som fan, och du dör inte av det, inte heller blir du någon pundare som ligger med spruta i armen efter två veckor, eller begår nedriga brott för att finansiera ditt missbruk(med undantag för vissa givetvis)

Men du riskerar att väva in skiten mer och mer i din vardag, och i din ålder lägger du lite av grunden för ditt vuxna liv, puberteten och allt, och precis som att du inte ska dricka alkohol i för stor utsträckning bör du hålla samma låga nivå på gräsrökandet, om inte mindre eller alls

TÄNK OCKSÅ PÅ ATT CANNABIS ÄR OLAGLIGT, FÖRMODLIGEN ÅKER DU PÅ MER SKIT PGA ATT DU TORSKAR ÄN VAD DU GÖR av DROGEN I SIG

Jag åkte in på pissprov för många år sedan, misstänkt för att ha rökt cannabis, jag var ren och inget brott hade begåtts, något år senare blir jag stoppad av två civilpoliser vid en bensinmack som grundligt frågar ut mig om jag hade rökt på, knarkat, rökt spice, körde bil påverkad osv, jag nekade eftersom jag var helt ren

Anledningen till den, för mig, väldigt otrevliga behandlingen var att jag bar mjukisbyxor, då kollade de upp mitt reg.nummer, såg att jag varit på urinprov, och tog en chansning, att detta finns i deras register när jag inte ens begått något brott är för mig obegripligt.

Jag fick höra att jag var konstig på ögonen, såg nervös ut, var torr i munnen osv osv

I slutändan fick jag åka utan vidare, efter en kort föreläsning om hur dåligt knark är osv osv... Sedan den dagen känner jag mig nästan paranoid när jag är ute och kör, HELT utan anledning eftersom jag inte knarkar. Svagt psyke kanske? Men jag personligen avskyr att bli behandlad som en misstänkt brottsling när jag inte har gjort något, och hamnar inte gärna i den situationen när jag har andra i bilen.

Jag har aldrig blivit straffad för något narkotikarelaterat brott, ändå händer detta, hur tror du de behandlar någon som faktiskt HAR blivit straffad för narkotikabrott?

Svar till Thorax [Gå till post]:
"Sämre närminne är fint, har en kompis som rökte som fan ett tag och han mindes knappt någonting alls från dem veckorna, hörde att det var askul dock [cute]

Det jag "vet" är att man "kan" få permanenta skador på närminnet och att man kan få psykoser lite random senare i livet, finns chans till det pga det är fettbindande.

Sedan finns det ju dem som säger att man inte kan det och att det inte finns några faror.

Tror knappast du kommer dö av det, men chansen finns väl att nånting händer med dig, får inte rekommendera dig att fortsätta, men gör det du tycker är kul! "


Att man skulle kunna bli påverkad långt senare är en myt, restprodukterna av THC när det har brutits ned fäster i fettvävnad, ja. Hjärnan består av fett, ja. Men det är ganska små mängder som dessutom utsöndras sakta i och med att fettet byts ut(helt naturligt), och det är när detta sker som myten om att blodet ska bli fyllt av THC igen och göra dig hög flera veckor efter intag

Det sker dock inte eftersom det är såpass små mängder som utsöndras i taget.

(Bara som inflikning, om detta har motbevisats i senare studier så har jag väl helt enkelt fel, men det är så här jag har förstått saken)

Grech
Visningsbild
P 33 Vallentuna Hjälte 136 inlägg
2

Svar till Shoo1 [Gå till post]:Tycker du om det och du har roligt när du gör det så ser jag inga problem med att du skulle fortsätta. Känner massvis med folk som röker (as do i) och det ända negativa jag kan säga är att man kan bli för lat och för nöjd med situationen och på så sätt inte försöka komma vidare i livet.

Svar till Thorax [Gå till post]:Psykoser kan alla få. Det ligger liggandes i huvudet och kan utlösas av chock, depression osv.


Svar till Zebb [Gå till post]:samma studier som säger att man får cancer av allt? =)

städa... Skit man aldrig blir klar med

Farbrorsnel
Visningsbild
P 53 Hjälte 525 inlägg
2
Svar till Thorax [Gå till post]:
Det jag "vet" är att man "kan" få permanenta skador på närminnet och att man kan få psykoser lite random senare i livet, finns chans till det pga det är fettbindande. -Thorax
Visst stämmer väl till viss del det du säger om psykos och närminne men det beror inte på att det är fettbindande.
För vad är det som binds i fettet? Jo, inaktiva metaboliter från cannabinoiderna som ger utslag i urinprov. Alltså inte aktiva narkotiska ämnen som ger dig en "flashback" eller psykos flera år efter utan bara slaggprodukter från dessa ämnen.
Får man psykos av cannabis så får man den direkt.


Svar till Shoo1 [Gå till post]:

Ingen status

Cornholio77
Visningsbild
P 31 Hjälte 66 inlägg
1
Svar till Shoo1 [Gå till post]:
Cannabis är inget farligt i sig.
Det finns som utskrivet läkemedel till vissa diagnoser.
Och, ingen har någonsin dött av cannabis. Det kanske folk vill säga emot, men det är vetenskapligt bevisat att du skulle aldrig kunna överdosera dig själv med cannabis. Den mängden du skulle behöva är absurd och helt enkelt omöjligt.
Dom som har hört det "ändå" att det går, den personen har fått i sig andra droger.
Alkohol är värre en cannabis på så många olika sätt. Och ändå är alkohol lagligt. Varför är detta så? För de tjänar massvis med pengar på det med tusentals olika drycker. Och när cannabis blev olagligt hade dom inga argument för det. Det är bara bullshit. Cannabis är lagligtni nederländerna och i california USA röker alla för det är enkelt att få tilllåtelse.

Många yoga och spirituella grupper röker cannabis eller hasch då och då för det är bra för kropp och själ.

Så helt enkelt, oroa dig inte. Om du bara håller dig till cannabis så kmr du må bra. Rök inte allt för mkt bara för det är nog inte bra att vara hög, mer än vad du är nykter.

Overgl0ck
Visningsbild
P 30 Gävle Hjälte 672 inlägg
0

Svar till Shoo1 [Gå till post]:
Behandla det som Alkohol bara, om du bara röker på helger/speciella tillfällen och inte allt för mycket utan på nån sansad nivå, så blir det inte "en del av vardagen". Började med Cannabis i 15-16 års ålder och röker då och då, har inte märkt bieffekter på det mer en att man är lite seg efter ett tag precis som med alkohol.

Sålänge du inte röker majoriteten av dagarna i veckan och inte allt för starka/många gånger så lär inte du påverkas "synligt" av det :P

Too weird to live too rare to die

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
0
Svar till Thorax [Gå till post]:
Man har gjort studier med möss som tyder på att de är betydligt större risk för mer bestående skador (såsom minne, orientering osv) är betydligt större på icke fullt utvecklade individer. De vuxna mössen återfick i regel full funktionalitet en viss tid efter det att de slutat doseras THC.

Så ja, precis som med alkohol så finns det en anledning till att man ska vänta tills man är vuxen (i detta fall närmare 20) för att undvika skador.

http://jpet.aspetjournals.org/content/322/3/1067.full
Tillägg av Lobax 2012-09-21 18:55
Tillägg av Lobax 2012-09-21 18:56

I videon så är allt före 2:30 irrelevant

Singermannen
Visningsbild
P 31 Växjö Hjälte 1 541 inlägg
0

Svar till Grech [Gå till post]:
Samma studier?

"You know the funny thing is, on the outside I was an honest man, straight as an arrow. I had to come to prison to be a crook."

Jokk
Visningsbild
31 Hjälte 9 867 inlägg
0

Svar till Shoo1 [Gå till post]:
Vad min far berättat så har alla han känner som rökt på regelbundet "stannat" i utvecklingen. Dvs att de fortfarande beter sig som om de vore 20 år.

flizan

RaJpMaU
Visningsbild
P 34 Landskrona Hjälte 14 inlägg
0
Tjena. Att börja röka cannabis i ungålder är en mycket dum ide. För detta har jag själv gjort en hel del.

Och det e som många säger, du stannar upp/förskjuter din utveckling som person. Vilket gärna leder till depression senare. Vänta tills du har utvecklats klart psykologiskt. Typ 18-20+ så kommer du slippa en jävla massa besvär. Och om du och dina vänner röker bananer, så kommer ni ej att märka av skildringar på varandra.

mvh

SlebbeKing of the North with three crowns.

Aliciah
Visningsbild
F 28 Hjälte 144 inlägg
0
De som säger att cannabis inte har några negativa effekter snackar skit. Det är sant att ingen har dött av endast cannabisbruk men det betyder inte att alla har varit friska i huvudet.
Man lever i sin egna lilla värld, dvs man ser inte det som alla andra ser. Min kompis bad mig att sluta för att jag hade blivit helt förändrad och hon var orolig, jag bad henne att dra åt helvete eftersom "det finns inget dåligt med cannabis" och jag ansåg att hon var självisk som inte kunde unna mig rökningen. Nu när jag har slutat förstår jag hur korkad jag var, jag har fortfarande problem med minnet och har mycket svårare att lära mig saker än tidigare, det fastnar liksom inte.
Jag pratar knappt längre med dem jag rökte med eftersom jag inte känner igen dom alls.
Röka någon gång ibland skadar inte, men börjar du göra det dagligen under en längre period kommer du antagligen ångra dig.

Can you handle a woman that can eat her own bodyweight, in potato chips?

Grech
Visningsbild
P 33 Vallentuna Hjälte 136 inlägg
0

Svar till Zebb [Gå till post]:mm hur seriös studie då? källkritik?

städa... Skit man aldrig blir klar med

Singermannen
Visningsbild
P 31 Växjö Hjälte 1 541 inlägg
0

Svar till Grech [Gå till post]:
Jag har ingen aning om hur seriös den är. Och även om jag tycker att man är helt dum i huvudet som överhuvudtaget startar så bryr jag mig inte så mycket om konsekvenserna, folk bryr sig inte så mycket iallafall.

"You know the funny thing is, on the outside I was an honest man, straight as an arrow. I had to come to prison to be a crook."

Alkoholfri
Visningsbild
P 33 Hjälte 494 inlägg
-2
Fan för folk som tror cannabis är helt ofarligt!
Dör man inte av cannabis dör man inte heller av cigaretter, säger jag.

Man skall inte framhärda och vara envis när tingen är emot en.

Daniel
Visningsbild
P Malmö Hjälte 4 838 inlägg
0

Svar till Grech [Gå till post]:
Här har du studien http://www.pnas.org/content/early/2012/08/22/1206820109.abstract

Och jag har läst den. Den är riktigt välgjord.

Här är en mycket snabbskriven sammanfattning av de delar jag tyckte var intressanta som jag skrev ner i en grupp där studien diskuterades i tidigare i veckan.

"ska jag vara ärlig så känns den riktigt välgjord. Den kontrollerar för andra faktorer som tunga droger, alkohol, utbildning samt nylig användning (mao det finns ingen effekt av att vissa rökte en på en vecka innan testet). De gör flera olika sorters tester för att se om det påverkar endast vissa områden (det verkar påverka de flesta typer av intelligens dåligt, förutom aritmetisk och någon mer, det viktiga är att resultat på ett fullskaligt IQ test blir sämre). Vad som kanske är mest imponerande är att studien följer samma personer och det är en stor testgrupp.

Deltagarna intervjuas och testas vid flera tidpunkter i livet 13 18 21 26 32 38 år. De kommer fram till att IQ sänkningen är större för de som diagnostiserats som "cannabisberoende" (det gör något test för det vid varje tillfälle) innan 18 års ålder än för de som diagnostiserats efter, då har de korrigerat för att de som börjar tidigare också sedan röker mer. Så mao är tidpunkten i sig av betydelse. Angående det gamla att "det är bara ta ett uppehåll så löser det sig" så stämmer det inte helt. När de jämför personer som vid flera tidpunkter diagnostiserats som beroende och jämför de som började innan och efter 18 års ålder så ser man att även om de som började (eller snarare rökte mycket/beroende) innan 18 års ålder lyckas att vid 38 års ålder röka "infrequent" (tror det var max en gång per vecka) så har de lägre IQ än när de var 18. De som blev beroende först efter 18 års ålder däremot har IQ resultat vid 38 års ålder som inte skiljer sig signifikant från resultaten vid 18 års ålder. Som jämförelse kan nämnas att de som aldrig röker ser en liten ökning i IQ från 18 till 38 år. De som fortfarande brukar frekvent (typ dagligen) vid 38 års ålder har från båda grupper signifikata minskningar och dessutom lägre IQ totalt än de andra. De som är beroende redan innan 18 års ålder är de barn som har lägst IQ resultat redan från början mao kommer barn med lågt IQ ha högre sannolikhet att börja bruka cannabis på ett sätt som skadar deras utveckling och därmed ger dem än lägre IQ i framtiden.

Om jag som lekman skulle kritisera studien för något så är det att de har valt att ta 18 år som övergång till vuxen från ungdom. Jag antar att det har med att göra att gruppen människor ingår i en massa olika uppföljningar om hälsa (det är i princip ett helt Nya Zeeländskt samhälle som följs) och att tidpunkterna de testas då har lagts utefter detta. Min kritik grundar sig i att hjärnan inte är fullt utvecklad vid 18-års ålder. Jag tror att det finns en rimlig chans att om man hade sagt att deltagarna blev vuxna vid 23 års ålder så hade kanske gruppen "personer som diagnostiserats med cannabismissbruk flera gånger men som vid 38 års ålder brukar måttligt" sett en liknande IQ ökning som de som aldrig brukat när man jämfört resultaten vid 18 och 38 års ålder (eller i det hypotetiska fallet 23 och 38)."

Så nej cannabis precis som alla andra droger är ganska dumt att använda sig mycket av under en period i livet som är extremt viktig för hjärnans utveckling.

Min internetkuk är alltid större än din.

Grech
Visningsbild
P 33 Vallentuna Hjälte 136 inlägg
1

Svar till Daniel [Gå till post]:nej, men man ska väll inte överdriva någon form utav drog?

städa... Skit man aldrig blir klar med

Polygami
Visningsbild
P 29 Hjälte 8 inlägg
0
Om du bara röker cannabis så finns det inga biverkningar förutom försämrat korttidsminne eller om du rökt på varje dag under en längre tid ( krävs flera år ) så kan du bli "cannabis-skadad"

Forum » Samhälle & vetenskap » Alkohol, tobak & droger » Cannabis i ung ålder, hur dåligt egentligen?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons