Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Arbetsmarknadens förändring

Skapad av pannkakssmet, 2017-10-11 23:06 i Samhälle & vetenskap

2 662
3 inlägg
2 poäng
pannkakssmet
Visningsbild
P Veteran 114 inlägg
0
Hej!
Jo det är så att jag håller på att försöker leta argument till min tes: "Inför en livskurs på gymnasiet" Den där livskursen ska alltså vara en kurs där man lär sig saker som är viktiga att kunna i livet, exempelvis hur man söker jobb, skriver personligt brev, deklarerar, betalar räkningar, försäkringar och allt som är viktigt att kunna!

I ett utav mina argument så ska jag försöka lyfta att arbetsmarknaden idag inte ser ut som den gjorde under under andra hälften utav 1900-talet då det var väldigt lätt att få jobb. Utifrån det ska jag dra slutsatsen att det är viktigt att man idag får chansen att lära sig i skolan hur man ska kunna skriva ett bra CV, personligt brev, hur man ska bete sig på arbetsintervjun och liknande.

Problemet är att jag inte hittar någon exempelvis statsvetare, politiker eller vad som helst som bekräftar att arbetsmarknaden såg ut på ett annat sätt än vad den gör idag, även fast jag googlat runt massvis! Därför undrar jag om det finns någon här som har sett någon sådan artikel eller liknande som kan länka det hit!

:):):)

Något catchy

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

BraSma
Visningsbild
P 26 Hjälte 3 465 inlägg
2

Svar till pannkakssmet [Gå till post]:
All u need is SCB, brah.

https://www.scb.se/statistik/am/am0401/sysselsattning_och_arbetsloshet_1975-2004.pdf

På sidan 17 hittar du statistik som stärker din tes om att det mycket riktigt var högre sysselsättningsgrad förr.

För 2004 och framåt:
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Ungdomsarbetsloshet-per-manad/

Om inte annat så känner jag väl att de faktum att Sverige har i internationella jämförelser väldigt dålig placering, borde vara ett gott argument nog för din sak.

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Ungdomsarbetsloshet-internationellt/

Förstår dock inte riktigt värdet av kursen. En stor förändring i marknaden är att vi numera i större utsträckning än förr, konkurrerar med kunskap, så kallad "kunskapsekonomi". Värdet av utbildning är betydande, vilket även visar sig i statistiken då de med gymnasial och eftergymnasial utbildning är betydligt mer sannolika att ha jobb. Känner väl spontant att en kurs av den här typen tar resurser från mer givande undervisning, och är i sin existens kontraproduktiv på ett sätt. Även om tanken är god.

Att skriva ett cv får man liksom lära sig när man skriver in sig på arbetsförmedlingen, dag 1.

Ingen status

guessmyname
Visningsbild
F 24 Markaryd Kändis 1 958 inlägg
0

Svar till pannkakssmet [Gå till post]:
"hur man söker jobb, skriver personligt brev, deklarerar, betalar räkningar, försäkringar och allt som är viktigt att kunna!" Nu vill jag inte vara den som är den, men detta är inga svåra saker direkt. Personligt brev/cv lärde i alla fall jag mig i grundskolan och för dem som inte gjorde det så lär arbetsförmedlingen det så fort du kommer dit. Betala räkningar är det lättaste som finns, deklarera är inget avancerat om du inte ska lägga till en massa information (och då finns all information lättillgänglig för hur du gör) varav samma gäller försäkringar.

Det enda som behövs läras ut är logiskt tänkande. Kom i tid, arbetsgivare vill veta sådant som rör arbetslivet (att du är en sprallig kille som spelar fifa på helgerna och träffar vänner är ointressant. Samma gäller vart du gick i skolan innan gymnasiet. Eller, det sjukaste jag läst i ett cv vi fått, vad din längd, vikt och bmi är), spara viktiga papper, lev inte för mer än du tjänar. Säg inte ja till alla företag som ringer dig, gör en simpel budget för var månad. Done.

robin söker ny sexpartner.


Forum » Samhälle & vetenskap » Arbetsmarknadens förändring

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons