Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

varför brinner dessa alkoholer?

Skapad av Borttagen, 2009-05-18 20:50 i Naturvetenskap

34 392
14 inlägg
0 poäng
svettigsvamp
Visningsbild
Hjälte 202 inlägg
0
Hej, Håller på med en labbrapport och har frågan . Varför brinner Metanol, Etanol, Propanol . vad har dom för ämne som gör så de brinner?
Och varför brinner inte glycerol och glykol ?

Jättetacksam för svar

Tillägg av svettigsvamp 2009-05-18 20:55

BTW , Google och wiki har jag redan testat så de behövs inga onödiga kommentarer

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

PeEEEENUS
Visningsbild
P 29 Lidingö Hjälte 1 945 inlägg
0
De är brännbara, och det är inte glycerol och glykol.
Jere
Visningsbild
P 30 Hjälte 3 216 inlägg
0
De är brbännbara, och det är inte glycerol och glykol.

I'm an egocentric masochist with a sadist's point of bleak.

tjacknorris
Visningsbild
F 34 Trollhättan Hjälte 275 inlägg
0
Svar till svettigsvamp [Gå till post]:

Vad är en alkohol?
Alkoholer av olika slag är ett vanligt inslag i vardagen, men vad är de rent kemiskt?

Alla alkoholer tillhör den organiska kemin. De organiska föreningarna består endast av fyra olika ämnen, vilka är väte (H), syre (O), kol (C) och kväve (N). Trots att den organiska kemin byggs på endast fyra grundämnen känner man idag till 10 miljoner olika organiska föreningar. För att ett ämne skall klassas som en alkohol måste det vara en kolvätekedja där en eller flera väteatomer har bytts ut mot en eller flera hydroxygrupper (-OH). Alla alkoholer är uppbyggda av tre av de fyra organiska grundämnena, nämligen kol, väte och syre.

Det är inte alla ämnen i en molekyl som bestämmer ämnets kemiska karaktär, det är endast ett fåtal atomer, samlade i grupper, som avgör detta. Dessa grupper kallas för funktionella grupper och exempel på en sådan är alkoholens hydroxygrupp. Det är också de funktionella grupperna som ger ett ämne dess systematiska namn. Om en kolvätekedja innehåller en hydroxygrupp kommer dess namn att sluta på -ol. Som exempel kan nämnas etan, som får det systematiska namnet etanol då kedjan innehåller en hydroxygrupp.

Alkoholer har alltid högre kokpunkter än sina motsvarande kolväten, detta beror på att hydroxygrupperna bildar vätebindningar mellan varandra, det kan inte de rena kolvätena göra. Som exempel kan nämnas etan och metanol, vilka båda har molvikten 30 g medan kokpunkterna är -89 °C respektive 65 °C.
Vad är metanol och etanol?
Trots sin enkelhet och litenhet är metanolen tillsammans med etanolen en av de mest användbara substanserna inom den kemiska industrin. Detta tack vare sin mångsidighet i kemiska reaktioner. De kan omvandlas till praktiskt taget alla andra alifatiska föreningar. Alifatiska föreningar är organiska föreningar som i huvudsak består av en kedja av kolatomer.

Metanol Metanol kallades tidigare för träsprit eftersom det framställdes genom upphettning av trä utan tillgång till syre. Metanolen bildas vid 300 °C och 300 atmosfärers tryck genom följande reaktion:

CO2 + H2 ® CH3OH
koldioxid vätgas metanol

Båda gaserna (koloxid och vätgas) får passera över en katalysator för att reaktionen skall äga rum. Metanolen används inom industrin som grundmaterial till bl.a. fenolhartser, etansyra, klormetan och metylakrylat. Träsprit är mycket giftigt för människan och kan orsaka blindhet, i värsta fall död om den skulle sväljas.

Etanol Etanolen (etylalkohol) har uråldriga anor som berusningsmedel och den framställdes genom jäsning av kolhydrater från växtriket. Den kemiska reaktionen som sker är:

C6H12O6 ® C2H5OH + CO2
socker etanol koldioxid

Dessutom behövs en katalysator i form av jäst. Det är ett enzym hos jästsvampen som omvandlar kolhydraterna till etanol. Jästsvampen kan bara överleva i en alkoholhalt på ca 13 %, därefter dör den och jäsprocessen upphör. För att få högre alkoholhalt krävs att man destillerar alkoholen.

Detta var innan den petrokemiska industrin fanns. Idag framställs etanol genom hydrering av eten (kallas ibland etylen). Den kemiska reaktionen äger rum med hjälp av en katalysator och är:

H2C=CH2 + H2O ® C2H5OH
eten</TD> vatten etanol

Etanol används främst vid framställning av etanal och som lösningsmedel, dessutom används den i alkoholhaltiga drycker.

Etanolen har samma brandklass som bensinen och därför pågår forskning för att använda etanolen som, om inte ersättning, så komplement, till den vanliga bensinen. Nackdelen är att etanol inte förångas lika lätt som bensin i låga temperaturer, och det gör den svår att använda på breddgrader med kallt klimat.

Klippt från http://school.chem.umu.se/Experiment/19

svettigsvamp
Visningsbild
Hjälte 202 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Bedman [Gå till post]:

lite mer detaljerat tack?
PappaJere:1962611:

detaljerat tack?



CL
Visningsbild
P Hjälte 2 550 inlägg
0
Svar till Bedman [Gå till post]:




Svar till PappaJere [Gå till post]:



Det ÄR så, men frågan var VARFÖR?

Ingen status

ad3pt
Visningsbild
P 32 Hjälte 858 inlägg
0
Alltså det skulle ju faktiskt kunna vara så att, jag quote:ar från en mycket vis man i ett forum: "De är brännbara, och det är inte glycerol och glykol."
Hjälper det? :)
Pixxel
Visningsbild
Hjälte 4 245 inlägg
0

Svar till svettigsvamp [Gå till post]:
De är lätta och har därför låg flampunkt. De nästan "svävar" (svårt att förklara) och kan därför antändas lättare. Lätta molekyler helt enkelt.


JAG ÄR EN JORDGLOB

ddq
Visningsbild
Hjälte 2 inlägg
0


*spekulation* jag antar att det pga av att värme från t ex. en tändsticka får etanolen att oxidera och reagera med ett ämne i luften (troligtvis syre).
(Oxidation är när ett ämne ger ifrån sig elektroner till ett annat)
Att det brinner är då bara ett synligt bevis på att en reaktion sker mellan två eller flera ämnen.
Flampunkten för etanol är 17 °C , dvs den temperatur då vätskan ger ifrån sig brännbar gas
DuckTales
Visningsbild
Hjälte Två adekvata inlägg
0
Eld är bara beviset på att det sker en reaktion, och en exoterm sådan.

Att brinna... det kan andra alkoholer med, men anledningen till att metanol, etanol m.m är så lättantändliga är att de avdunstar ganska enkelt.

Detta beror på bindningarna i alkoholen, vilket medför att alkoholmolekylerna binder till varandra. Givetvis talar jag om vätebindningar.

Ju "högre" alkohol, alltså ju fler kolatomer, desto högre flampunkt, dvs då den släpper i från sig gaser som kan antändas.

Glykol och Glycerol kan visst brinna, men man måste hetta upp det den del, tror att glykolen skall uppåt 110 grader om jag inte minns fel.

Så, det finns inget "ämne" som gör att det brinner, men däremot så är det blandningen av ämnena som gör att det brinner.

Socker kan t ex brinna, och det är inte ett renodlat kolväte, lika lite är väte.

Men man kan säga att i regel alla saker som brinner måste innehålla väte.

Once upon a time I was a man


Forum » Samhälle & vetenskap » Naturvetenskap » varför brinner dessa alkoholer?

Ansvariga ordningsvakter: Toast

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons