Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Valanalys - europaparlamentet

Skapad av Salvator, 2014-05-26 11:22 i Politik

4 965
20 inlägg
6 poäng
Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
3
Igår var det val till Europaparlamentet. Jag tänkte att vi kan diskutera resultatet och hur det kommer att påverka Europa, Sverige och även vårt kommande riksdagsval om ett par månader. Alla röster är inte räknade ännu men så här ser det svenska resultatet ut just nu men det kan ändras någon 0,1 procentenhet hit eller dit.

Forum image

Källa: Valmyndigheten. Val.se

Ett par saker är värda att uppmärksamma.

1. Fi och SD tar plats och PP åker ut.
2. MP blir näst största partiet.
3. Moderaterna rasar rejält.
4. S backar inte.
5. C och KD går faktiskt framåt.
6. Om det här förhållandet mellan partierna på den rödgröna sidan skulle bestå även efter riksdagsvalet så är V, MP och Fi större än S vilket kan påverka regeringsbildningen rejält.

Vad får detta för konsekvenser då? Det vet vi inte ännu och jag ska hålla mig kort men tänkte nämna några grejer iaf.

1. SD's intåg i parlamentet var väntat. Dock var 9,7% säkert högre än vad de flesta hade väntat sig. SD har traditionellt fått sämre resultat i EU-valet än i riksdagen så det är inte alls osannolikt att de får över 10% i riksdagen i höst. Vi bör förbereda oss mentalt för det.
Tråkigt att PP åker ut då de faktiskt hade gjort bra saker i parlamentet. Frågan är om PP som parti kan överleva efter det här bakslaget?

F!'s intåg är något unikt i Europa och Sverige. Den bruna sörjan som är en blandning mellan fascism, populism och främlingsfientlighet gick framåt i hela Europa men i Sverige var de största vinnarna ändå de gröna och de rosa. För Fi's del var det väldigt viktigt att det gick bra i valet då det visar att Fi är ett seriöst alternativ och inte en "bortkastad röst". (Tycker iofs inte att några röster är bortkastade i en demokrati.)

2. MP slår moderaterna vilket är en stor prestigeseger. Stärker säkert MP inför valet men kan även påverka regeringsalternativet-frågan.

3. Det här är kanske det mest intressanta i hela valet. Även om M gjorde ett dåligt val så gick det inte heller fantastiskt bra för något annat alliansparti. Frågan är då varifrån M ska få extraröster ifrån i riksdagsvalet? Tar de 2% från KD, C och 3% från FP kommer de ändå bara upp kring 20% och om de tar för mycket från KD eller C riskerar de att åka ut ur riksdagen. Nu är det förstås möjligt att vissa MP väljare kanske röstar på alliansen i valet och att de hade en högandel soffliggare men M bör ändå fråga sig - varifrån ska de få sina röster?

4. Löfven gör ett helt okej val. Viktigt för han då det var hans första val som partiledare. Trenden i Europa är att de stora partierna backar men S står stabila. Med 10 partier som alla hade chans på mandat är det nog en aningen naivt att hoppas på 30% eller mer i valet.

5. Viktigt för KD och C att bryta den negativa trenden. Var den en Lars Adaktusson effekt vi såg i valet?

6. Det här kommer Reinfeldt att trycka på i den kommande valrörelsen. Han nämnde det redan igår kväll och det kommer definitivt bli viktigt i valet. Många väljare är rädda för att ge V inflytande över Sveriges ekonomi trots allt och Löfven undviker att ge besked på frågan om regeringsbildandet. Frågan är dock om det kan rädda M och alliansen?

Utöver det kan man undra hur EU kommer att påverkas av Fascisterna i parlamentet? Bara Front National har fler mandat än Sverige har totalt.

Finns massa mer att skriva men det räcker för att dra igång en diskussion. Jag kanske återkommer med en riktig analys. :)

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Braten_wird
Visningsbild
P 31 Hjälte 235 inlägg
-9
Kom tillbaka med en riktig analys där du inte kallar nationalister/EU-kritiker facister så kanske du till och med blir tagen på allvar.

Ingen status

kanelbullensfan
Visningsbild
Hjälte 132 inlägg
4
Svar till Braten_wird [Gå till post]:
Så du tycker på fullaste allvar att Front National bara kan rubriceras som "nationalister/EU-kritiker"?

Du har med andra ord aldrig läst en artikel om eller sett tal av deras grundare, Le Pen? Vars dotter nu är partiledare för övrigt...


Svar till Salvator [Gå till post]:
Om du hoppas på mer förklaring än "DOM ÄR INTE DET!!!!" hoppas du nog på för mycket tyvärr. :(

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
3

Svar till Braten_wird [Gå till post]:

Saker och ting ska kallas vid dess rätt namn. Det är uppenbart om man faktiskt studerar partierna närmare. Hur skulle du själv beskriva Jobbik, Gyllene gryning och Front National?

Varför Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti har jag redan förklarat tidigare här på pajen. Har du en annan syn på det får du gärna förklara varför jag har fel.

http://www.hamsterpaj.net/diskussionsforum/samhaelle_vetenskap/politik/ar-sverigedemokraterna-fascister-/sida_1.php#post_4325670

Braten_wird
Visningsbild
P 31 Hjälte 235 inlägg
-6

Svar till Salvator [Gå till post]:
Att kalla sd ett fascistiskt parti är som att kalla sossarna för kommunister. Det stämmer helt enkelt inte.

Ingen status

Seroster
Visningsbild
32 Kristianstad Hjälte 6 655 inlägg
3
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fascism#Definition

Seroster ser dig.

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
6

Svar till Braten_wird [Gå till post]:

Vänligen sluta droppa oneliners och bemöt istället det jag skrev i tråden jag länkade till. Där förklara jag hur det ligger till.


Daniel
Visningsbild
P Malmö Hjälte 4 838 inlägg
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
Det jag tycker är intressantast är hur Fi plockar röster samtidigt som S och V inte backar, vilket bland annat Göran Greider har skrivit om i krönikor där han avrått från att rösta på Fi. Det tyder på något av en vänsterförskjutning av politiken där väljare rent generellt måste ha dragit sig mer vänsterut. Samtidigt ökar SD vilket gör att politiken ser ut att bli mer polariserad där den minoritet som gillar SD växer samtidigt som övriga rör sig allt längre bort.

Angående KD så tror jag inte så mycket på att det är en Aduktusson-effekt även om det säkert kan spela in. Jag tror att det snarare handlar om att det i EU-politiken inte finns samma cementerade borgerliga Allians. När de borgerliga på hemmaplan har hittat en styrka i att vara samlade och "regeringsdugliga" så har det också gjorts en likriktning som gör att de mindre partierna framstår som moderaterna med annat namn. Lite som att när de inte har en egen identitet varför ska jag då rösta på dem. När S, V och MP alla lägger olika skuggbudgetar så kritiserar Reinfeldt det med att "titta de är inte överens/ni har inte täckning för alla sammanlagda reformer" så känner jag lite att jag har möjligheten att rösta på V och då i en framtida regering med S, V & Mp så blir det mer av deras politik och röstar jag på MP så blir det mer av deras. När KD och C verkar ha exakt samma förslag som M så känner jag lite att även om jag skulle gilla KD så kan jag lika gärna rösta på M. Så jag tror att det är den större möjligheten att odla en egen identitet som gör att det går bättre i EU-valet för dem än vad opinionsundersökningarna inför riksdagsvalet visar.

Min internetkuk är alltid större än din.

Archania
Visningsbild
P Hjälte 147 inlägg
1
SD vinner oerhört mycket på hur media väljer att porträttera dem. Alla dessa krystade paralleller, trivialiseringar och karikatyrer ger de en något så oerhört mycket större genomslagskraft än vad sakligt och konkret bemötande av faktiska aktualiteter hade gjort.

Att i synnerhet Aftonbladet beter sig som småbarn i deras 'reportage' med banala och juvenila gliringar, osanningar och antaganden istället för att sunt och nyktert måla upp en verklighetsförankrad bild, gör att folk ställer sig kritiska till just den sandlådan och istället med nyfikenhet och fascination tar del av "the underdog".

Sedan att det på FB sharas bilder och montage med extremt löjliga jämförelser mellan Åkesson och Hitler, SD och NSDAP etc fyllda med raseri och uppmuntran till att "slopa demokrati i just detta fall" och "yttrandefrihet ska inte gälla alla"... Helt plötsligt så blev vänsterfalangerna precis lika skrämmande som deras diametralt stående nemesis.

Järnrörsincidenten är ett praktexempel på hur SD skulle spela ut sig själva inom en snar framtid, faktiskt och ofiltrerat. Detta begravs dock snabb då fokus istället skiftas ifrån detta, högst relevanta spektakel, till kritik och missnöje mot media, andra partier samt FB-grupper/användare när de väljer att konsekvent agera och kritisera på ett så oerhört infantilt sätt istället för att vara vuxna i debatten.

Sådant här hjälper SD, inte tvärtom. Hade människor låtit dessa SD-representanter i klippet nedan göra sig själva till åtlöje med sin elitistiska översittarattityd och malliga framtoning istället för att som Stupid McStupidface i röd tröja - stoppa båda fötterna i mun och själv vinna guldmedalj i 100m stolpskott - så hade vi inte haft samma problem med partiet i fråga.

https://www.youtube.com/watch?v=zgrwQA-qM54

Ska vi få bort SD så måste folk mogna.
Braten_wird
Visningsbild
P 31 Hjälte 235 inlägg
-10

Svar till Salvator [Gå till post]:
Du borde lära dig av mitt sätt att droppa "oneliners". Jag lyckas sammanfatta det jag vill säga utan att skriva en hel bok av det.

"Det finns dock vissa problem med att kalla SD för fascister. Ett av problem är att om SD är fascister finns risken att folk tänker ”jaha, är inte fascismen värre än så här?” "

Det här. Jag känner inte alls igen mig i beskrivningen av SD som fascister. Dom som vill smutskasta SD brukar benämna dom som ett fascistiskt / nazistiskt parti. Dessa människor förstår inte skillnaden mellan nationalism och fascism/nazism. Ja, det finns ett ideologiskt / historiskt samband mellan nationalism och nazism, på samma sätt som det finns ett samband mellan kommunism och socialism. Samma källa, olika metoder och olika grad av extremism. Det är det jag försöker förklara för dig. Allt är inte svart och vitt.

Att smutskasta SD på grund av en svag ideologiskt koppling med Hitler är som att smutskasta S på grund av en svag ideologiskt koppling med Stalin. Det är ett felaktigt resonemang helt enkelt. Det är också onödigt att påpeka detta: Varken S eller SD-väljarna skräms av det där.


Ingen status

TrumBeroende
Visningsbild
P 31 Gustavsberg Hjälte 557 inlägg
4

Svar till Braten_wird [Gå till post]:
Du förstår inte ens vad nazism står för. ska citera ett citat från självaste Jimme Åkesson och deras parti sekreterare.

från sekreterare: "Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala" Om homosexuella


från Jimme Åkesson: "Muslimerna är vårt största utländska hot sedan andra världskriget"


Sedan ett till citat från en från SD: "Våldtäkt är ett uttryck för islamsk kultur"


"Nationalsocialism (tyska Nationalsozialismus), även kallat nazism, är en ideologi som i grunden har föreställningen om att folket – nationen"

GÅ tillbaks till skolbänken innan du säger något om nationalism/nazism
Källor:
http://nyheter24.se/maktkamp24/769527-16-vidriga-asikter-som-europa-rostade-pa-och-du-borde-kanna-till
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nazism

anti rasista, antifascista!

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
5

Svar till Braten_wird [Gå till post]:

"Du borde lära dig av mitt sätt att droppa "oneliners". Jag lyckas sammanfatta det jag vill säga utan att skriva en hel bok av det."

Absolut inte. Det gjorde jag i början utan att argumentera för det och ditt svar blev direkt "Kom tillbaka med en riktig analys där du inte kallar nationalister/EU-kritiker facister så kanske du till och med blir tagen på allvar." Tycker du själv att jag det blev en bra diskussion från det? M
en visst jag kan också slänga upp en oneliner: Alla som inte inser att SD är fascister har fel. Tycker du själv att det bli en bra diskussion utifrån en sån oneliner?

Nej allt är inte svart och vitt. Det tar jag upp i min tråd också. Fascismen idag är inte densamma som på 30-talet och den i Sverige är inte likadan som i Ungern eller Grekland. Nationalism behöver inte heller innebära fascism, det ger jag även exempel på i tråden. Banden mellan SD, Per Engdahl och fascism är inte ens något de försöker dölja. De ställer inte upp på den västerländska demokratin. Att du inte känner igen SD som ett fascistiskt parti säger mer om dig än SD.

"Att smutskasta SD på grund av en svag ideologiskt koppling med Hitler är som att smutskasta S på grund av en svag ideologiskt koppling med Stalin"

Den här är inkorrekt. Stalin och socialdemokraterna har inte samma ideologiska utgångspunkt. Sossarna tar avstamp i E.Bernstein och Stalin hade sin variant av Marxism-Leninism. SD's ideologi utgår från Per Engdahl, inte Hitler.

Fuser
Visningsbild
P 32 Hjälte 240 inlägg
0
Det kan bli intressant att se om och hur de borgerliga småpartierna påverkas i riksdagsvalet i höst av att det gick så dåligt för Moderaterna nu. Tidigare har ju framförallt KD överlevt mycket tack vare stödröster från M, men med Centerns på senare tid stundtals väldigt låga siffror i opinionsundersökningar kan det kanske bli aktuellt även för dem att få stödröster för att klara spärren till riksdagen.

Risken jag kan tänka mig för KD och C är att moderater som tidigare stödröstat istället går och röstar på M i nästa val för att undvika att M försvagas för mycket vilket av detta resultatet att döma verkar finnas en viss risk för. Har KD och C otur kanske det lämnar bägge eller något av dem utan tillräckligt med stödröster för att klara spärren till riksdagen.

Nu klarade de sig förvisso rätt väl i EU-valet nu och ökade lite. Står sig de siffrorna överlever de förstås, men å andra sidan är mitt intryck att de också hade starkare kandidater (Adaktusson och till viss del även Federley) än vad de ser ut att ha i höst.
Snopp
Visningsbild
P -990 Bergkvara Hjälte 5 452 inlägg
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
Ptja, det hela bär och brister på om europas högerextrema partier kan bilda en grupp i EU-parlamentet, vilket de troligtvis inte kommer att kunna då partierna faktiskt är ganska olika varandra i karaktär. Tror inte att någon sverigedemokrat kommer att gå med på att försöka driva igenom abortförbud som Jobbik vill ha osv.

Därutöver har parlamentet inte särskilt mycket makt inom EU om man jämför med kommissionen och EG-domstolen t.ex, så jag har ingen direkt oro över att högerextremister kommer att kunna använda EU för att driva igenom sin politik.

Det oroande är utvecklingen att fler och fler stöder högerextrema åsikter och att flankåsikter åter går från en subkultur till en socialt accepterad sådan.

Seroster
Visningsbild
32 Kristianstad Hjälte 6 655 inlägg
0

Svar till Snopp [Gå till post]:
Det hade inte förvånat mig om SD kunde tänka sig att gå med jobbik och ukip på den fronten.

Seroster ser dig.

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
0
Politikerna vågar fortfarande inte ta tag i flyktingpolitiken - SD skjuter i höjden. Rätt intressant att var 10:e svensk är villig att dra en röst på SD, de flesta förmodligen i ren protest.

Folks missnöje är ingenting de andra partierna kan sopa under mattan genom att totalt ignorera partiet. Folk kommer fortsätta tills dess att de känner att dess åsikter blivit hörda. Att SD växer som de gör är inte enbart medias fel, utan även resterande partiers bristande attityd i frågan. Det är rent av skrämmande att SD växer i den takt de gör, samtidigt som ingen annan är villig att ens diskutera invandringen.

Even boys have something to say if you listen long enough

trapz
Visningsbild
P 33 Hjälte 3 393 inlägg
0
Överraskande att SD fick två mandat trodde det skulle få ett mandat, känns mest som att de fick missnöjesröster mot eu från sådana som inte vill rösta på V, känns lite allmänt som att EU-valet fick många missnöjesröster då få röstade på de "klassiska" partierna. Lite överraskande att FI kom in ändå trodde de skulle få någon procent men inte mer, spännande att se om de kommer att ingå i någon partigrupp och i sådana fall vilken, har väl varit snack om den kommunistiska tillsammans med vänsterpartiet.

Tyckte mest det var tråkigt att valet verkar ha blivit ett sådant missnöjesval i alla länder där extrema partier både åt vänster och höger har gått framåt väldigt mycket.. Hoppas att de andra partierna rycker upp sig nu för att återställa tron på EU.


Svar till Seroster [Gå till post]:
UKIP och Danskt folkeparti var tydligen de aktuella

Life getting tough? Means god is afraid of your progress!.

TrumBeroende
Visningsbild
P 31 Gustavsberg Hjälte 557 inlägg
0

Svar till trapz [Gå till post]:
Enbart från SD:s håll

anti rasista, antifascista!

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
1
Svar till Salvator [Gå till post]:
Det mest intressanta är att F! kommer in i Europaparlamentet med en valplattform fylld med löften de inte kan infria eftersom EU-parlamentet vare sig har mandat att besluta om de saker de vill införa samt att det inte är via Parlamentet de kan ändra det heller.

Men människor har trots detta röstat på dem. Det vore intressant att veta hur folk som röstade på dem resonerat. Jag själv tror på följande:

A) Det är ett symptom på att de granskats för lite av media.
B) Ett symptom av att svenskar kan för lite om EU.
C) Folk röstade inte på Fi för deras EU-politik, utan som en inrikespolitiskt markering.

De människor jag har pratat med brukar säga de sista. Jag tycker dock det är tragiskt, EU beslutar om så otroligt mycket viktigt och då bör man också ha en uppfattning om dessa frågor.

Angående PP... Ja, vad kan man säga, svenska folket vill tydligen ha ett massövervakningssamhälle. Det läskiga är att vi bygger upp dessa massövervakningsverktyg i Europa, samtidigt som de riktigt läskiga Fascistiska krafterna blir allt starkare. Jag ser väldigt dystert på Europas framtid.

Lyckligtvis så röstade Tyskarna in Julia Reda från Piratenpartei in i EU-parlamentet, som kommer väl förberedd efter att ha varit praktikant för Amelia Andersdotter. Samtidigt så snubblade Tjeckiska piraterna på mållinjen efter att ha fått 4,78% (3k röster från ett mandat) och i Luxemburg var man kanske inte lika nära ett mandat även om man fick över 4%. Människor från andra länder verkar åtminstone tycka att det är viktigt att kämpa emot det Orweliska samhälle vi rör oss mot.

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
Trådskapare
1

Svar till Lobax [Gå till post]:

Fördelen är dock genom att Fi nu är representant i EU så ökar möjligheterna för att bygga broar till andra partier i Europa samt påverka de andra indirekt. Fi består främst av vänsterkvinnor så deras röster hade antagligen givit ett mandat extra till V eller MP vilket inte hade gjort någon större skillnad.

Japp, det som folk avvisade som nonsens och sade "det kommer aldirg att hända" för fyra-fem år sedan håller på att hända. De "goda" har givit Europas neofascister verktyg som Stalin och Hitler bara kunde drömma om. "Rent mjöl i påsen" var ju aldrig något problem tydligen... fram tills för ett par dar sen då det nästan är försent.


Forum » Samhälle & vetenskap » Politik » Valanalys - europaparlamentet 

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons