Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Rädsla för att spy... (emetofobi)

Skapad av Lochoz, 2014-04-29 01:34 i Hälsa, kropp & pubertet

3 436
7 inlägg
2 poäng
Sex och blandat
Lochoz
Visningsbild
P 26 Hjälte 64 inlägg
0
Tjena, hej, hallå!
Gjorde det här kontot för någon dag sen bara för att skriva det jag kommer skriva nu, hehe. Kunde inte hitta hur man la upp något! ^^
Aja, problemet är rätt seriöst.

Det började för 2-3 månader sen, kommer inte riktigt ihåg, månaderna har liksom flutit ihop på sistone då jag inte kan tänka på nåt annat än, mitt "problem". Anyways, jag vaknade mitt i natten och mådde illa, jag har alltid varit lite extra rädd för att må illa o spy o sånt stuff men iaf. Jag låg först o brydde mig inte om det så mycket, men sen blev det värre, kallsvettningar, frossa, kunde inte kontrollera mina ögon (det svartnade och dom typ åkte omkring som tusan även att jag försökte fästa blicken).
Vid det här laget var jag tvärsäker på att jag skulle uppleva det jag hatar mest av allt på jorden - att spy.

Men efter 3 timmar, lyckades jag somna om. Jag vaknade vid 11, gick upp och mådde bra, trodde jag. Jag hade nämligen dem 2 värsta månaderna i mitt liv framför mig.
Som sagt så trodde jag att jag mådde bra, men på kvällen runt 19:30, så började jag må illa igen och fick kallsvettningar, den enda skillnaden den här gången var att jag blev 1000x räddare och visste inte vad jag skulle ta mig till. Panik, ångest och jag var ensam hemma, hur töntigt det än låter så hade det varit skönt att ha mamma hemma :P aja, såklart spydde jag inte den här gången heller, och inte nästa, eller nästa, eller nästa, eller nästa, and so on and so forth. Jag mådde illa, fick ångest och panik varje dag i två månaders tid, anledningen till att jag fick det så ofta var för att min emetofobi hade slagit ut (länk till vad emetofobi är http://www.emetofobi.se/?page=faq).

Jag gick till BUP, där fick jag reda på när vi vägde mig att jag gått ner 6-7 kilo, dem har försökt hjälpa så gott det går med mediciner och vi ska påbörja KBT möten om någon vecka ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Kognitiv_beteendeterapi), och jag vet inte om jag tror att det kommer funka, och det gör mig rädd. Rädd för allt basically, jag har utvecklat bacillskräck och social fobi, det enda jag vågar göra om dagarna är att spela gitarr och dator på mitt rum där jag vet att jag är säker.

Och det värsta av allt är att jag inte kan träffa mina kompisar på samma sätt längre, för jag vet att om jag går ut och träffar dem, så kommer jag vara rädd minst 2 dagar efter för att jag skulle tro att jag blivit smittad.

Jag orkar inte skriva så mycket mer då jag inte ens är säker på att någon kommer läsa det här, man väljer ju inte direkt det här över "20 sexfrågor för den som vågar svara" eller "hur snygg är personen ovanför dig??", haha, men jag tyckte att jag skulle dela med mig av skiten bara så ni vet att det existerar, så att ni inte får världens chock ifall någon ni känner helt plötsligt blir rädd för att träffa dig för att hen tror att hen ska spy osv osv.
Men mest av allt skrev jag för att jag behövde skriva av mig skiten någonstans, och jag tycker det verkar som att man kan skriva om ungefär vad som helst här så aa, och jag skrev även för att om någon med samma problem läser det här, så är du inte ensam.

Det var allt från mig, kommentera inte en massa skit om att jag är mesig etc. Stör det här inlägget dig, acceptera bara att det finns uppe så slipper vi bli osams ;) haha, bahbah. :)

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Kit
Visningsbild
F 31 Hjälte 2 021 inlägg
1
Hej!

Jag har inte loggat in pa Pajen pa valdigt lang tid men en gammal kompis till mig lankade det har inlagget till mig for han vet att jag har gatt igenom samma som dig.

For en valdans massa ar sen, nar jag var 13 ar, hade jag min forsta panikattack. Den triggades av precis samma anledning som du beskrev, jag madde illa och blev radd att jag skulle spy. Radslan vaxte snabbt till panik och vips sa blev det en attack. Annu jobbigare var att jag var pa en buss nar det har hande, sa jag fick kanslan av att vara fast pa en allman plats vilket inte var sa roligt.

Efter attacken blev jag valdigt radd att det skulle handa igen sa jag borjade, precis som du, undvika saker. Jag var inte ens medveten om det forst, men jag kom pa ursakter hela tiden nar kompisar ville traffa mig och nar mamma skulle ivag pa nagot etc.

Ju mer jag undvek saker (framfor allt sociala grejer) desto mer isolerad blev jag och jag fick annu fler radslor. Forst var det "stora" saker som att traffa en kompis, men sen blev det mindre, mer specifika grejer som att ata mat till exempel.

Det som hade hant med mig var att jag fick panikangest. Panikangest betyder att man har en panikattack och sen spenderar man veckor, manader eller ar att vara radd for att ha en till attack. Panikangesten far en att undvika saker och vara jatteradd for allting, det blir som en nedatgaende spiral som aldrig riktigt tar slut. Det kan bli sa illa att man inte ens vagar lamna huset.

Det later som att du har eller ar pavag att raka ut for samma sak. Men jag hoppas du inte blir orolig eller radd for:

a) du ar medveten om vad som hander och b) du har fixat hjalp!

Det ar skitbra! Jag hade panikangest i ca 5 ar innan jag blev frisk och jag borjade pa BUP valdigt sent. Hade jag borjat tidigare skulle jag nog blivit frisk snabbare. Jag gjorde ocksa KBT -- det plus en valdigt stottande familj blev nyckeln for mig att bli frisk.

Mitt rad till dig ar att plugga lite om panikgangest for det later valdigt mycket som att du har samma sak som jag hade. Jag ar 100% frisk idag och har inga problem sa det finns en vag ut.

For nagra manader sen gjorde jag en video dar jag forklarar vad som fick mig att bli bra igen, jag tycker du ska kolla pa den och aven visa den for din psykolog pa BUP:

https://www.youtube.com/watch?v=I4Ci4d1rW0M

Till slut vill jag saga att det du gar igenom just nu suger, men det finns absolut en vag ut och det kommer inte att vara for evigt. Panikattacker ar valdigt obehagliga men inte farliga alls och om du laser en bok eller tva om panikangest kommer du farsta mer vad det innebar.

Jag ar som sagt aldrig inne pa Pajen men ska forsoka titta hit ibland ifall du skulle ha nagra fragor till mig. I’m happy to help.

Kram och lycka till! Du kommer allt bli okej igen.

ninja osv

Lochoz
Visningsbild
P 26 Hjälte 64 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Kit [Gå till post]:
Först av allt vill jag bara säga, tack för att du tog dig tid att skriva den låååååånga texten :D Det hjälper verkligen att veta att folk faktiskt blir okej.

Jag kollade på din youtube video, många tips som jag kommer att dra nytta av, så tack för det.

Har dock en fråga; i videon säger du att man ska göra en lista som får en att få attackerna, och sen utsätta sig för dem (det var så jag fatta det iaf), ska jag även utsätta mig för att spy? eller menar du att jag ska utsätta mig för saker som får mig att bli ädd för att spy?

Tack igen för att du försöker hjälpa!! :D

Kit
Visningsbild
F 31 Hjälte 2 021 inlägg
0

Svar till Lochoz [Gå till post]:
Inga problem, jag vet sjalv hur jobbigt det var sa jag hjalper garna.

Hmm, nej jag tycker inte du ska spy sahar tidigt. Daremot kan du gora nagot som jag gjorde, och det var att kolla pa videos dar andra personer spydde. Det ar ocksa ett satt att utsatta dig for din radsla. Nagot annat som kan vara jobbigt ar kanske att lasa om spyor och magsjuka. Borja med 5 minuter, nasta gang 10 minuter osv. "Vanj in" den har radslan sa den inte ar nagot katastrofalt och forbjudet langre.

Min psykolog och jag brukade kolla pa videos tillsammans och sen satte vi pa lugn musik direkt efterat medans hon hjalpte mig att lugna ner mig.

Jag vet inte hur kanslig du ar just nu men jag fick panikattacker bara av att se/hora/veta om att folk runt om mig hade spytt eller att jag sag det pa TV bara.

Det ar viktigt att du gor allt det har i sma steg. Jag tycker inte du ska borja med videos direkt om det kanns for jobbigt. Skriv en lista istallet som jag beskrev i videon och borja med det som kanns minst jobbigt. Det ar viktigt att du bygger upp ett "fortroende" kan man saga, sa du verkligen vet att nar du gor jobbiga saker att inget farligt hander och att den har metoden funkar.

Du skriver att du har bacillskrack. Da kan jag tanka mig att sjukhus kan vara jobbigt for dig (det var det for mig!). Det ar ocksa nagot att ova pa, att ga till ett sjukhus och promenera runt i kanske 10 minuter till att borja med. Som jag sa i videon kan det vara skont att ha nagon med sig forsta gangerna, men sen ar det viktigt att du gor det ensam och under langre stunder.

Anledning till att du ska gora de har ovningarna och utsatta dig for radslorna ar for att trana bort dem. Det finns inget annat satt. Om du inte tranar bort dina radslor sa kommer dem vara kvar liksom. Och poangen med att borja med det som ar lattast ar att du kommer fa det dar fortroendet, "sjalvfortroendet" som kommer fa dig bli mindre radd for att spy. Nar du har gjort alla ovningar och utsatt dig for radslor under en langre tid sa kommer du till slut tanka "Men jag har ju varit radd for att spy sa himla lange och tankt att det ar sa hemskt. Fast jag tankte i lika banor om mina anda radslor och nar jag utsatte mig for dem sa hande inget?"

Du kommer borja andra ditt tankesatt om att spy och till slut ar det ingen big deal. Det kommer liksom forsvinna fran dina konstanta farhagor. Lite svart att forklara men hoppas du hanger med.

Sa kortfattat: nar jag skrev min lista sa var spy en stark 10:a, darfor var det liksom inte ens en fraga att jag skulle borja trana att spy. Jag gjorde alla mina andra radslor istallet som fick den dar 10:an att bli lagre och lagre och till slut tankte jag inte sa mycket pa det.

Och idag har jag spytt, matt illa och varit sjuk flera ganger och det gor mig ingenting alls. Obehagligt, men man mar ju battre efterat :)

Kram.

ninja osv

Lochoz
Visningsbild
P 26 Hjälte 64 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Kit [Gå till post]:
okej, tack för alla tips :D

Jag ska göra listan nu på en gång och visa den för min kontakt på BUP nästa gång jag går dit så får vi se vad han säger :D en av grejerna på lista kommer att vara att gå på konsert, då jag ska på två st konserter i sommar, Skogsröjet och Stockholm Fields. Var rädd ett tag att jag inte skulle kunna gå, men jag mår redan bättre än vad jag gjorde igår pga att jag vet att det finns så bra hjälp :)

Tack o kram :)


Kit
Visningsbild
F 31 Hjälte 2 021 inlägg
1

Svar till Lochoz [Gå till post]:
Jattebra :) Jag laste igenom ditt tidigare svar igen och kom pa att jag glomde saga sen sak: det ar precis som du sa, du ska utsatta dig for situationer dar du ar radd att du ska spy/ma daligt/ma illa, sa att du lar dig att inget farligt hander. Ju oftare du gor det och ju fler saker du utsatter dig for desto mindre kommer din radsla bli.

Om du far fler panikattacker ar det ocksa viktigt att du gor "panikovningarna" som jag pratade om i videon, alltsa nar du t.ex hyperventilerar med flit eller snurrar runt pa en stol for att bli yr. Det ar av precis samma anledning som de "sociala" ovningarna, for att du ska bli van vid symptomen och inte bli radd nar de sker under panikattacker. Attackerna kommer bli mycket enklare att ga igenom da.

Lycka till pa BUP, du kommer att bli bra igen, jag lovar. Om du vill prata ar det bara att skriva till mig sa ska jag gora allt jag kan for att hjalpa :)

Kram!

ninja osv

Lochoz
Visningsbild
P 26 Hjälte 64 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Kit [Gå till post]:
Tack för allt :D

Kommer definitivt skriva om jag behöver råd/hjälp :)

Kram :)


Forum » Livet » Hälsa, kropp & pubertet » Rädsla för att spy... (emetofobi)

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons