Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Till föräldrar

Skrivet 2010-05-06 av Felix P29

188 500

Är du förälder och vill ha kontakt med en ansvarig på Hamsterpaj.net?

Vi ser att du först och främst skickar ett mail till info@hamsterpaj.net. I akuta fall där du upplever omedelbara fara, ring alltid 112!

Är det inte akut? Ring inte!

Vi uppskattar inte samtal från oroliga föräldrar som ringer och klagar och är upprörda om inlägg i forumet, kommentarer bland spel eller gästboksinlägg som kan uppfattas som elaka och stötande. För sådana ärenden har vi ett väl utvecklat och mycket effektivt rapporteringssystem. Om du lär ditt barn att använda detta så fort de blir utsatta för något olämpligt blir Hamsterpaj.net en säkrare plats för alla.

Hamsterpaj - Av ungdomar, för ungdomar

Ha i åtanke att Hamsterpaj.net är en community som riktar sig till ungdomar i åldern 13 till 20 år, även om både yngre och äldre personer besöker sidan regelbundet. All information som finns på Hamsterpaj skall granskas med kritiska ögon, precis som när du läser Aftonbladet eller någon annan skvallertidning eller vad som helst på internet. Vi tillhandahåller inte någon form av professionell kunskap och vi utger oss aldrig för att göra det heller. På sin höjd delar till exempel våra "Sexperter" med sig av deras egna, högst personliga, åsikter, erfarenheter och sunda förnuft om sex och samlevnad. Det här är en mycket viktig läxa för ditt barn, de måste få veta att långtifrån allt på internet är sant, faktum är att det mesta förmodligen är falskt.

Vi kommer aldrig att försöka påverka våra medlemmars språk eller åsikter. Vi kommer alltså inte ta bort en användare som svär som en full sjörövare och argumenterar för att män borde få betala straffskatt, även om vi tycker att det är en mycket korkad idé. Med andra ord så frånsäger vi oss ansvaret för användarproducerat material, inklusive material från moderatorer och andra medarbetare. Samtidigt försöker våra ideellt arbetande moderatorer efter bästa förmåga se till att reglerna följs i så stor utsträckning som möjligt.

Hamsterpajs rapporteringssystem

Nästan överallt där användare kan ladda upp och skapa eget material finns det ett rött utropstecken. Det är vår rapportknapp. Om du klickar på den kommer det upp en ruta där du skriver varför du vill rapportera ett visst objekt. Alla rapporter hamnar sedan i en lista som samtliga moderatorer har tillgång till och ser över när de har tid och ork. När ditt ärende behandlats får du ett meddelande från moderatorn som tog hand om ärendet där du får en kort förklaring av vad moderatorn gjorde.

Om du vill rapportera en användare kan du titta i en av boxarna i högerspalten, den som heter "Ordningsvakter". I den ser du inloggade och aktiva moderatorer. Om användarnamnet är grönt har moderatorn laddat en ny sida på Hamsterpaj för mindre än 200 sekunder sedan. Är användarnamnet gult har moderatorn laddat en ny sida för mindre än 400 sekunder sedan och om användarnamnet är svart var moderatorn senaste sidladdning för mindre än 600 sekunder sedan. Klicka på en moderator med ett grönt användarnamn i första hand, klicka sedan på "Gästbok" för att komma till moderatorns gästbok. Bocka i rutan till vänster om "Skicka" för att göra inlägget privat och därmed oåtkomligt för vanliga användare. Skriv därefter vad ärendet gäller och klicka på "Skicka". Detta kräver att du först har registrerat dig på Hamsterpaj.

Hamsterpajs moderatorer

Hamsterpaj.net modereras helt och hållet av ungdomar och unga vuxna. Modereringen sker på fritiden, i skolan, på jobbet och närhelst annars moderatorn har tid, motivation och möjlighet. Samtliga moderatorer arbetar helt ideellt och mottar inte någon form av betalning för arbetet. Hamsterpaj.net står och faller med moderatorerna och det är därför det är viktigt att du håller en sansad ton och är snäll och trevlig i ditt bemötande.

De flesta moderatorerna har titeln "Ordningsvakt", Ordningsvakterna är indelade i arbetslag med en ansvarig moderator med titeln "Administratör". Eftersom Ordningsvakterna är flest utför de även den mesta modereringen. Det är Administratörernas roll att, utöver modererandet, övervaka Ordningsvakterna så att de sköter sina uppgifter på ett tillfredsställande sätt. En komplett lista med moderatorer och indelning i arbetslag finner du här.

Hamsterpajs regler och policies

Hamsterpaj har en uppsättning regler och policys som moderatorerna jobbar för att upprätthålla. I egenskap av förälder är det bra om du läser igenom dessa regler så att du förstår hur vi som driver Hamsterpaj.net tycker och tänker samt hur det modereras. Med tanke på mängden medlemmar så klarar vi självklart inte av att hålla koll på allt på sajten, vi är därför beroende av att medlemmarna använder vårat interna rapporteringssystem. Det går inte att understryka detta tillräckligt många gånger, förklara för ditt barn att varje rapport gör hamsterpaj till en säkrare plats.

Policy kring vuxnas kontakt med unga

Vi har en mycket sträng policy när det gäller vuxna människor som kontaktar och skapar relationer med användare under 15 år. Vi kan ju självklart inte övervaka samtliga medlemmar, men vi gör så gott vi kan och har som sagt ett mycket välutvecklat och välfungerande rapporteringssystem. För att fånga in och slänga ut alla fula fiskar är det viktigt att äldre användare som försöker skapa en relation med ditt barn rapporteras, det går inte att understryka detta nog. Lär ditt barn att rapportera med vårat interna rapporteringssystem!

Gör ett studiebesök på internet

Ett populärt tips är att du som förälder sitter med när ditt barn surfar på internet för att få reda på exakt vad barnet gör och hur de beter sig. Förklara vikten av att inte lämna ut hemadress, mobilnummer, bilder på sig själv eller msnadress till personer på internet. Om du inte vet vad MSN och instant messanging är, fråga ditt barn och använd det själv en stund för att förstå vad det används till. Vi kan inte på något sätt förhindra att en medlem delar med sig av en viss sorts information. Vi kan dock övervaka och läsa allt som skrivs på Hamsterpaj.net, såväl i forumet som i gästböcker och grupper. Det är inget vi gör hela tiden eftersom det är en övermänsklig uppgift och vi värnar dessutom om våra användares rätt till privatliv. Det är dock bra för dig som förälder att veta att vid en eventuell rapport kan vi läsa allt. Återigen vill vi understryka vikten av att ditt barn rapporterar via vårt interna rapporteringssystem när de stöter på något som de känner inte stämmer.

Hamsterpaj, internet och privatliv

Vi på Hamsterpaj.net tycker att alla har rätt till ett privatliv, framförallt på internet. Därför värnar vi om våra medlemmars integritet och lämnar inte ut någon som helst personlig information till någon i onödan. Det är endast en del av Ordningsvakterna som kan se vilka användare som delar IP-adress och ta bort konton. I princip bara Administratörer har möjlighet att läsa kompletta gästbokskonversationer med både borttagna och privata inlägg och läsa i samtliga grupper. Administratörerna har dessutom tillgång till ytterligare verktyg för att Hamsterpaj ska vara en så säker plats som möjligt.

När det gäller misstänkt grooming-beteende och liknande så undersöks varje fall noggrant och all relevant information skickas till polisens instans för den här typen av ärende.

Identitetsstöld på Hamsterpaj

Tyvärr så är det ett relativt vanligt fenomen att personer, ofta ungdomar, stjäl bilder som laddats upp på internet för att utge sig för att vara någon de inte är. Syftet med detta kan vara allt ifrån att ragga på jämnåriga eller att låtsas vara intresserad av en person för att kunna skratta åt och ha kul åt att kunna lura någon. Ibland händer det även att vuxna människor stjäl bilder på ungdomar för att kunna skapa en relation till minderåriga, vi på Hamsterpaj.net ser mycket allvarligt på detta. Tyvärr är internet anonymt och ingen kan med säkerhet veta vem som sitter bakom skärmen. Därför tar vi bort samtliga användare som utger sig för att vara någon de inte är.

Om ditt barn har råkat ut för stulna bilder, att någon hittat bilder på din son eller dotter och utger sig för att vara ditt barn så finns ytterligare information om hur detta ska hanteras i våra regler och policys. Återigen vill vi understryka vikten av att ditt barn rapporterar genom vårat interna rapporteringssystem när de ser stulna bilder.

Hamsterpajkonto och dödsfall

Om ditt barn går bort och du vill att personlig information eller barnets konto tas bort, kontakta då ansvariga personer på mail, info@hamsterpaj.net eller ring till Andreas Källman

Hamsterpaj.net och censur

Vi på Hamsterpaj.net tror inte på censur. Vi tycker att alla människor ska få uttrycka sin åsikt hur dum den än må vara. Rasister, fascister, brottslingar, djurrättsaktivister och veganer ska alla få uttrycka sina åsikter på lika villkor om det sker på ett civiliserat sätt och inte bryter mot svensk lagstiftning. Vi tillåter inte att användare uppmuntrar eller underlättar att andra begår lagbrott så som hets mot folkgrupp, att bryta mot PUL, skadegörelse eller att förklara och underlätta för ungdomar att få tag på tobak, alkohol och droger eller att förklara hur dessa används. När det gäller tobak och alkohol har vi ett stycke ämnat att förklara vår moderering kring det på sidan med våra regler och policys. Samma sak gäller även för droger. Syftet är att uppmuntra och främja diskussion om obekväma ämnen så länge den sker inom reglerna för Hamsterpaj.net och svensk lagstiftning.

Ett exempel på hur viktigt det är att ungdomar diskuterar obekväma ämnen som invandring med främlingsfientliga är att se hur dåligt riksdagspartierna bemöter Sverigedemokraternas retorik. Detta trots att majoriteten av svenskarna är emot den politik Sverigedemokraterna vill föra. Vi tror att de flesta människor har vettiga åsikter och att rasism och främlingsfientlighet kan bekämpas om det diskuteras och argumenteras mer med de främlingsfientliga. Vi på Hamsterpaj.net tror på gemene mans vett och att det enda sättet vi kan skapa ett mer tolerant samhälle är att låta alla vädra sina åsikter, hur obekväma de än är. Sedan är det upp till övriga människor att förklara att människovärdet inte sitter i hudfärgen, könsorganet eller trosuppfattningen.

Om en diskussion spårat ur är det viktigt att ditt barn använder sig av vårat interna rapporteringssystem så att någon av våra moderatorer ser över diskussionen. Kom dock ihåg att Hamsterpaj.net riktar sig till ungdomar i åldern 13-20 år och att allt som kan vara stötande inte tas bort. Det är bland annat därför vi rekommenderar att yngre personer inte besöker till exempel forumet.

Visningsbild

Skrivet av Felix P29 – 2010-05-06

Fler artiklar av författaren:
Annons
Annons
Annons
Annons