Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

6 saker som svenskar har uppfunnit - hur många visste du om?

Skrivet 2015-03-24 av keinanen P33

7 883
Visst är Sverige fantastiskt och utan alla dessa härliga människor som fötts här så kanske många av dessa 6 saker inte funnits. Hur många av dessa uppfinningar visste du var svenskt?

1. Celsiusskalan

Celsiusskalan uppfanns av den svenska astronomen Anders Celsius på 1700-talet.


2. Coca Cola flaskan

Alexander Samuelson, från Göteborg skapade utformningen av Coca-Cola flaskan som vi känner till idag. Alexander ville även om flaskan var sönder så skulle man känna igen att det var en Coca Cola flaska. Som ett av de mest kända förpackningsprodukter i världen, är det säkert att säga att han lyckades med det!


3. Dynamiten

Det kan tyckas konstigt att ett ökänt neutralt land som Sverige skulle vara hemlandet till dynamiten, men uppfinnaren Alfred Nobel lyckades uppfinna dynamiten i samband med en olycka!


4. Spotify

Behöver man skriva något mer om Spotify? Finns i över 50 länder och 40 miljoner användare. Grymt!


5. Soundcloud

Soundcloud skapades av svenskarna Alex Ljung och Eric Wahlforss i Stockholm 2007. Den var utformad med avsikt att låta musiker dela sina inspelningar med varandra. Nu har Soundcloud över 200 miljoner lyssnare.


6. Dragkedjen

Vi svenskar har ju inte uppfunnit jeans, men vi uppfann en av de viktigaste delarna av dem. Den moderna dragkedjan som vi känner till uppfanns av en svensk-amerikansk uppfinnare Gideon Sundbäck.

High five till Pinetribe.com
Visningsbild

Kommentera

  • Använd Enter för att publicera kommentaren och Shift+Enter för att göra en radbrytning.
Annons
Annons
Annons
Annons