Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Bil/övningskörning

Skapad av Sko, 2013-11-30 15:48 i Motor

4 797
14 inlägg
1 poäng
Sko
Visningsbild
Hjälte 4 inlägg
0
Hej! Har tagit cirka 10 körlektioner hittills utan att ha kört någonting privat över huvud taget och vet inte riktigt hur jag ska göra längre.

Ett paket med 10 lektioner kostar 4500kr och varje lektion är på 40 min och jag är osäker på om jag kommer att klara uppkörningen utan att behöva köpa ÄNNU MER körlektioner och jag börjar nu känna lite sorg över mina pengar. Sedan måste man även betala för att låna en bil av körskolan vid uppkörningen vilket blir ännu mer pengar.

Så funderar istället på att köpa en billig skrotbil som i alla fall helst ska vara besiktad/skattad och som befinner sig inom stockholmsområdet (om nu någon som är lite mer kunnig om fordon än mig skulle känna för att kolla runt lite eller har en gammal kärra). Sen efter det köpet borde väl de enda utgifterna bli bensinen/försäkring?

Känner inte för att lägga ut hur mycket pengar som helst på lektioner då jag möjligtvis kan hitta en körklar bil för ungefär samma summa pengar eller t.o.m lägre som jag kan få ut väldigt många fler körtimmar ur. Har redan gått handledarkursen men har bara ingen manuell bil att öva med.

tl;dr Vill hitta en billig och körklar bil i Stockholm med manuell växellåda för att övningsköra.


Tack!:)

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

skrotnisse
Visningsbild
P 30 Härnösand Hjälte 967 inlägg
1
du har glömt det viktigaste för att vi ska kunna hjälpa dig så gott vi kan, vad kan du tänka dig att lägga på en bil?

Vi hatar varandra min best och jag men den ene är fast i den andres tag. En dysfunktionell symbios som leder till att vi båda förgås

Sko
Visningsbild
Hjälte 4 inlägg
Trådskapare
1

Svar till skrotnisse [Gå till post]:
Uhm ja.. Det ska va en sån liten peng som möjligt, bara den gått igenom besiktningen och går att köra. Har bara tänkt att övningsköra med den och fixa körkortet och annars kommer den nog inte användas särskilt mycket, runt 5000kr men gärna under haha...

Limpa_n
Visningsbild
F Hjälte 158 inlägg
0

Svar till Sko [Gå till post]:
Tycker det låter som en bra idé att köpa en egen bil. Känner en som gjorde likadant. Körskolorna håller på med en massa "detta måste du tääänka jääättemycket på" och säger att "vanliga handledare inte tänker på detta." Bullshit. Dom är bara dyra och vill ha massa pengar. 10 lektioner är dock inte mycket, tror genomsnittet klarar sitt körkort efter MINST 15 lektioner. Själv tog jag nog 25. Jag kuggade första gången (hade kört kanske 18 gånger då) på en massa slarvfel, var skitnervös. Andra gången körde jag för fort in i en rondell och inspektören blev skitsur. Körde med pappa istället och bokade uppkörning privat, gick skitbra då.

Ingen status

Skinksallad
Visningsbild
P Göteborg Hjälte 7 479 inlägg
1

Svar till Limpa_n [Gå till post]:
Ehum. Jo, det är massa saker som dina föräldrar inte tänker på, eller inte gör rätt på. Jag hade kört upp emot 200mil innan jag började på körskola, alla trafikmiljöer, innerstad i Stockholm, Göteborg, småstad landsväg, you name it. De handledarna jag hade klagade inte på något.
Körskola - Jag fick lära mig det korrekta sättet att göra ett antal saker, många av de kom på min uppkörning. Och jag kunde förstå efter att jag hade lärt mig det varför det var så man skulle göra.


Svar till Sko [Gå till post]:
Så, du har någon att övningsköra med men ingen bil med manuell växellåda? Därför går du på körskola? Varför inte övningsköra och få bra trafikvana med den automatväxlade bil det verkar som att du har tillgång till, för att sedan ta några lektioner där du finslipar på att köra manuell?

Sök sök sök uwc.se

MrTorture
Visningsbild
P Kode Hjälte 1 106 inlägg
-1
Övning ger färdighet. Att köra bil handlar ju inte bara om att växla. det är mycket mer än så. Kör med dina föräldrars Automat och får in körvana, sedan kan du lära dig försöka få tag i manual så fort som möjligt för att öva på växling. Det är bra att lära sig båda växellådorna tycker jag, skitnenervös första gången jag körde automat. dock var det en väldigt fin sådan (Ferrari 430 upplevelspresent) och var absolut inget konstigt efter några minuters körning. Det samma gäller när du skall köra automat -> manual Du kommer lära dig, det viktigaste är att du får öva in placeringar, att köra bil i allmänhet osv. växlingarna kommer sedan, går fortfarande utmärkt att krypköra med automat och backa runt hörn osv.

Kör mycket : det kommer hjälpa.

tror jag hade ca 500mil innan jag körde upp, ca 15 lektioner körskola. spikade teorin och fick mycket stora beröm när jag körde upp ("hade alla kört som du hade världen varit en bättre plats") dock inte samma på hoj, utan bara ett grattis inget att anmärka på men aja.

KÖR HÅRT

Racing <3

Qiewins
Visningsbild
P 28 Hjälte 499 inlägg
0

Svar till Sko [Gå till post]:
Titta runt på blocket, då kan du välja ett maxpris. Finns många gamla Volvo & BMW för en billig peng (:

Inte lite te, mycket te.

Sko
Visningsbild
Hjälte 4 inlägg
Trådskapare
0
Tackar för tipsen! Men av vad jag har hört ska man låta bli att köra med automat då man "får fula vanor" sen när man går över till den manuella då de dömer på miljökörning o bla bla... Känner att jag vill ha mer körvana och inte bara ta mer lektioner, är inte många körtimmar jag har hittills efter de där lektionerna >.<

Var även ett tag sen jag körde nu då jag köpte lektioner och sen hade lite dåligt med pengar ett tag och ja.. Känns som man "tappar glöden" lite, vill bara köra runt utan att behöva stressa över att lektionerna tar slut och att jag "MÅSTE" klara uppkörning när jag väl kört de timmarna man får.

Så borde jag kanske köra på med automaten så länge bara för att ja... Köra runt lite? Känns som att det lutar starkt mot att skaffa en egen skruttbil i vilket fall som helst x)
Limpa_n
Visningsbild
F Hjälte 158 inlägg
0

Svar till Skinksallad [Gå till post]:
Kunde bara tala för mig själv. Jag hade i alla fall handledare som jag tyckte tog upp scenario som sker VÄÄÄLDIGT sällan. Typ "sakta nu ner här på motorvägen, det kan komma djur här runt hörnet". Troligt när de är massa stängsel och annat hinder runt omkring. Påstår inte heller att det är dåligt att gå på körskola, de är skitbra men MIN erfarenhet är att mycket av de dom lärde mig som "mina föräldrar inte kunde", har jag aldrig behövt använda mig av i praktiken. Ska man hålla på att susa fram i 30 för "det kan komma djur/barn", blir man ju paranoid. Såklart får man ju ta det efter situationen. Lite annorlunda utanför en skola jämfört med motorvägen. För de andra tycker jag de är pengakåta, som jag skrev missade jag på en sak (skitsak) och åkte på fyra lektioner till. Det är iaf min åsikt.

Ingen status

Seroster
Visningsbild
32 Kristianstad Hjälte 6 655 inlägg
0
Det finns inget dyrare än en billig bil.


Köp en bil för 30k och lägg 5k om året i underhåll.
Köp en bil för 10k och lägg 15k om året i underhåll.
Slå ut det på tre års tid så har du igen det.


Svar till Limpa_n [Gå till post]:
Du missar att det är en fruktansvärd skillnad på att köra bil och att köra upp.

Seroster ser dig.

Sko
Visningsbild
Hjälte 4 inlägg
Trådskapare
-1

Svar till Seroster [Gå till post]:
Det beror väl ändå på väldigt många faktorer, varför skulle en billig gammal Volvo som bara används ett tag för att övningsköra med dra mycket i underhåll?;o Har inte direkt planerat att köpa en bil för 5000kr eller mindre och sedan ha den under en längre tid/använda den som bruksbil.

Lär väl kosta för bensinen och någon slags försäkring och så kör jag på tills besiktningen inte är giltig längre och om den skulle få något/några nedslag vid nästa av någon anledning så försöker jag väl bara sälja vidare den som ett väldigt billigt renoveringsobjekt.

SalaMAD
Visningsbild
P 34 Hjälte 181 inlägg
0

Svar till Sko [Gå till post]:
Om jag inte kommer ihåg fel så var det iallafall när jag körde upp för några år sedan krav på att bilen var utrustad med dubbelkommando, och det kostar nog ett antal tusen om man ska montera in det i en begagnad bil. Så jag tror fortfarande att du tjänar på att låna/hyra en bil med dubbelkommando från bilskolan för uppkörningen.

When you see it, brix will fall

wimble
Visningsbild
Hjälte 1 inlägg
0

Svar till Limpa_n [Gå till post]:
Vad baserar du som siffrorna på? Att man i snitt tar 15 lektioner? Alla jag känner som har körkort, förutom min mamma tog allt på under 5 lektioner. Jag själv tog inga lektioner utan körde bara privat, billigt och bra.

Skinksallad
Visningsbild
P Göteborg Hjälte 7 479 inlägg
0

Svar till Limpa_n [Gå till post]:
Då byter man körskola eller handledare. Jag hade två handledare på min körskola, båda lärde mig riktigt mycket.

Sök sök sök uwc.se


Forum » Fritid » Motor » Bil/övningskörning

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons