Svar till anal-ingvar [
Gå till post]:
Jag ser inget fel i att människor som är här frivilligt betalar för sina egna val. Någon ska alltid betala för kalaset och då är det rimligare att de som äter tårtan betalar för sin egen del.
Sen är CSN-lånen inte speciellt hemska och språk räcker ofta med att du lär dig grunden för att sedan snappa upp nya ord och uttryck ute i samhället. Det märkte jag väldigt väl när jag var i US&A.
Tja, om världen skulle fungera som de kommunistiska teorierna säger så skulle det självklart vara bättre. Tyvärr så är det inget jag vågar satsa på i dags läget då jag inte tror att kommunism inom kapitalismen kan fungera. Med tanke på hur ekonomin ser ut idag, både i Sverige och i världen, så är det socialliberala samhället det bästa alternativet. Det har visat sig fungera hyfsat bra både ekonomiskt och socialt.
Det är möjligt att sex timmars arbetsdag kan fungera bättre men ärlig talat vet jag inte om skillnaden blir speciellt stor.
Man kan räknar lite enkelt på det så kan det se ut ungefär så här:
Med samma lön vid 6 timmars arbetsdag som 8 ökar timlönen med 33% och de anställdas produktion minskar med 25%.
Enkelt sagt leder detta till att företagen förlorar pengar om de inte nyanställer vissa på timlön. Nu har inte alla företag den möjligheten då många jobb kräver utbildning som är svåra att ersätta med en extra anställd så för många företag är det enklare att acceptera en öka utgift.
Jag skulle kunna skriva mer utförligt om hur den ekonomiska manicken fungerar men det enkla exemplet räcker nog.
Mot det så har vi ökat välbefinnande och antagligen ökad produktivitet hos de anställda, flera av knegen jag har haft har man gått runt med en kopp kaffe och läst tidningen för att få tiden att gå.
Mer fritid leder också till ökad konsumtion, speciellt i nöjes delen som t.ex. att folk går och fikar efter jobbet istället för att åka direkt hem.
Sen beror det också, som alltid när det gäller ekonomi, på den psykologiska effekten det får på både utländska och inhemska investerare. Det enskilda företaget upplever det kanske som om de får mindre gör pengarna om de lägger sin produktion i Sverige istället för i t.ex. Tyskland.
I slutändan beror det i stort sätt på hur den psykologiska effekten blir både hos befolkningen (kommer den ökade produktiviteten hålla i sig?) och hos företagen.
Jag är övertygad om att arbete eller utbildning är det bästa sättet att komma in i samhället som helhet och därför är de frågorna väldigt nära sammankopplade och kan/ska inte isoleras ifrån varandra.
Om företaget kan producera mera med samma antal anställda i stället för att nyanställda så tjänar de naturligtvis på det. Det finns många sätt att öka produktiviteten på, nya maskiner eller utbildning är två vanliga exempel.
Beror väl på mycket vilket yrke det handlar om. Många yrken handlar om att inge förtroende och då kan en ansiktes tatuering anses problematiskt.
Nu tycker jag iofs att du avfärdar BRÅ alldeles för enkelt och Malmö fängelses statistik säger endel om hur problemen med invandringen i Malmö ser ut. GW Persson har antagligen koll på hur den faktiska brottsligheten ser ut, han är ändå en av de främsta experterna i Sverige.
Jag hittade inte dokumentet jag sökte men BRÅ har statistik på antal domar, -
http://www.bra.se/extra/news/?module_instance=3&id=236Det ska finnas en fil som jämför antalet domar under en längre tid, även med notiser om lagändringar som med våldtäkterna.
Visst det går säkert att avfärda statistiken på fängelsekunderna (som man inte ens för statistik över) och antalet domar men om man avfärdar det vad finns det då kvar att gå på?
Kanada har också mycket hårdare krav än Sverige och går efter vad som är bäst för landet, samma med USA. De har ett poäng system där de med utbildning och engelska språkkunskaper går före vanliga människor och analfabeter.