Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Frågor inför gymnasiet

Skapad av haloo, 2015-06-14 12:25 i Skola & Jobb

1 832
2 inlägg
0 poäng
haloo
Visningsbild
Kändis 6 inlägg
0
Jag har haft en hel del frågor om gymnasiet och gymnasievalet inför nästa läsår då det är min tur att välja. Jag är 100% säker att jag vill gå Na Na och min meritpoäng är 310 (kommer dock höjas då jag ska börja på hemspråk och satsa ännu mer i skolan). Förhoppningsvis kan någon svara på några, har inte tålamodet att vänta på SYV. :) Tack på förhand.

1. Eftersom meritpoängen räknas av de 17 bästa betygen så kommer mitt hemspråksbetyg att ersätta mitt nuvarande sämsta betyg vilket är ett C i idrott. Är det korrekt?

2. Jag förstår inte hur betygssystemet i gymnasiet fungerar. Är det någon som kan förklara? Som jag har förstått det får man betyg (t.ex A eller B) i ett ämne men man kan också samla poäng..?

3. Görs nationella prov i varje årskurs i gymnasiet? Varför?

4. När (ungefärlig månad/årskurs) och vart tar man högskoleprovet om man vill det?

5. Vilken skola har du hört bäst om (om du bor i Stockholm då, hehe)?

6. När man tar nationella proven i nian, är dem hela ditt betyg eller är det bara för att lärarna ska se vilken nivå du är på?

7. Det är mycket tid kvar men mitt förstahandsval blir nog Norra Real. Åsikter?

8. Åker man på många språkresor eller är det bara vissa gymnasium? Betalar man något?

Tillägg av haloo 2015-06-14 13:30

9. När man rangordnar sina val på gyantagningen.se, kan man söka in samma skola två gånger men inriktingarna är olika?

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

sb-on-riki
Visningsbild
F 28 Kändis 188 inlägg
0
1. Har aldrig hört att det är de 17 högsta betygen som räknas, men det kanske stämmer. Oavsett vad så kommer du in med 310+ poäng, du behöver inte oroa dig.

2. Det handlar inte om att man "samlar" poäng utan det handlar om att varje kurs ger ett visst antal poäng, de representerar ungefär tiden du läser kursen om jag inte har fel. Exempelvis, du kanske läser Matematik 1 som är 100 poäng. Ett A i den kursen är då värt mer än i en kurs som bara är 50 poäng eftersom att ma1 är en större kurs. För att kunna söka vidare till högskolan så behöver du ha fått minst godkänt i typ 2250 av 2500 poäng eller något. Det vill säga, du har "råd" att kugga i 250 poäng eller något liknande utan att det gör så mycket, förutom att F:en drar ner ditt meritvärde.

3. Nationella prov görs i alla kurser som Skolverket eller någon annan rolig person har bestämt, bland annat Ma1, Ma2, Ma3 (tror jag?), En5, En6, Sv1, Sv2, Sv3 osv. Nationella prov görs alltså inte i alla ämnen, till exempel programmering eller Ma4. Vi hade inte så många nationella prov sista året eftersom att de kurser vi läste då mest var kurser där det inte fanns något nationellt prov att göra. Istället gav oss lärarna då ibland ett kursprov, som är lite samma sak (ett stort prov helt enkelt).

4. Högskoleprovet kan skrivas en gång varje termin (ett på våren och ett på hösten). Anmälan till nästa prov (i höst) öppnar den 14:e augusti, och provet brukar vara någon gång i september om jag inte minns fel. Det kostar ca 300 kronor att skriva provet (varje gång du gör det). Du anmäler dig på hogskoleprov.nu och får en kallelse skickad till dig via mail där det står tid och plats för ditt prov, oftast den gymnasieskola eller liknande som ligger närmast där du bor. Jag tog mitt första prov i 1:an på gymnasiet och det var vissa grejer i matten som man inte hade hunnit gå igenom då (t.ex pq-formeln, google is your friend), men du kan ju prova att göra provet om du vill. Annars kan du ju göra det när du går i 2an och uppåt (då hinner du ändå göra det 4 gånger innan du går ut). Fråga dina föräldrar om de vill betala anmälningsavgiften, har märkt att det är många föräldrar som gör det.

5. Jag har gått på fredrika bremer i Haninge och jag tyckte väldigt mycket om den skolan, men jag har också hört mycket bra om Östra gymnasiet i Skågås (ostragymnasiet.se). Där har de också så man kan kombinera musik med de mer teoretiska linjerna (natur, teknik) om man nu har ett sådant intresse. Skolor i mer centrala och norra stockholm har jag dock noll koll på.

Ett tips är att gå på öppet hus på de skolor du är intresserad av, och eventuellt följa med som "elev för en dag" (det brukar gå att maila till någon på skolan man vill besöka så ordnar de det).

6. Nationella proven i nian påverkar ditt betyg väldigt mycket, om jag inte minns fel. Jag tror dock att det är enklare att höja sig tack vare ett nationellt prov än vad det är att sänka sig.

7. Inga åsikter då jag inte hört talas om den.

8. Nja, språkresor är ju dyra. De hade ett system för franska- och tyskaeleverna att åka på språkresa på min skola, men de tog bort det eftersom att eleverna var tvungna att betala ungefär 1000 kronor per person och alla inte hade råd. Jag åkte dock på en språkresa "själv", alltså inte i koppling till gymnasiet utan via EF, och då tog jag en av de billigaste resorna som kostade ca 15 000 kronor (3 veckor i Torquay, England hos värdfamilj).

Men delar de inte ut Macbooks till alla elever så har skolan kanske råd med det! Fråga på öppet hus på den skola du besöker, för jag tror att det varierar mycket från skola till skola. Om det finns så är det nog bara en resa under gymnasietiden som man åker på.

Hoppas lite saker klarnade! Fråga om du undrar något mer.

Ingen status


Forum » Livet » Skola & Jobb » Frågor inför gymnasiet

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons