Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Ebola i sverige?

Skapad av memeo, 2014-10-12 02:41 i Mellan Himmel och Jord

9 930
14 inlägg
20 poäng
memeo
Visningsbild
Legend 1 inlägg
0
Det har ju varit ganska mycket tjat om Ebola runt omkring i länderna, hur känner ni om Ebola? är ni rädda att det ska komma hit, tar ni det på allvar, har ni tagit några åtgärder? eller skiter ni i det?

Själv så är jag lite orolig att det ska komma hit, jag håller mig borta från folk som nyser/hostar eller är "sjuka" i huvudtaget om jag inte känner personen, sen så har jag lust att gå med mask för mun och näsa så fort jag lämnar lägenheten men det skulle ju se extremt konstigt ut. Jag tror definitivt att det kommer att komma hit, men vi kommer nog bara få några enstaka fall. Sen tvivlar jag starkt på att vi kommer att få veta något direkt om det om det skulle komma hit, de som sköter om skiten skulle nog hålla det hemligt så länge som möjligt.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Viren
Visningsbild
P 28 Örebro Hjälte 784 inlägg
4
Svar till memeo [Gå till post]:
Nej, Smittskyddsinstitutet skulle informeras direkt och skulle gå ut med information om det till alla landsting direkt. Inget skulle tystas.

Själva ebolan är ingen lömsk sjukdom. Det är ganska tydligt om man är smittad, och är man en i övrigt frisk människa och får vård så är den heller inte så besvärlig. Viruset kan inte överleva utan värd, och du behöver komma i kontakt med smittad om du själv ska smittas, så du behöver inte oroa dig.

Ingen status

Jokk
Visningsbild
26 Hjälte 9 867 inlägg
2
Inget kommer att hållas hemligt. Det är inte som på film.
Med tanke på att Ebola inte är luftburet så tänker jag enbart undvika att gå in i sjukhusens karantän om det kommer hit.

flizan

hazardous
Visningsbild
P 89 Skövde Hjälte 775 inlägg
-1
Samma sak var det med svininfluensan, fågelinfluensan och galna ko-sjukan för några år sedan. Bara att denna sjukdom är starkare, eller?

Och så trycker vi spara.

Aston
Visningsbild
P 29 Örebro Hjälte 2 284 inlägg
0

Svar till memeo [Gå till post]:
Det finns ju en i Norge som har det så jag ser inte varför Sverige också skulle få det? Vi skickar ju ner sjukhuspersonal också som kan få det.

Personligen så tror jag att det kommer hit, nog bara en tidsfråga. Så "öppen" som världen är med alla flyg som kommer hit med med folk från alla möjliga ställen. Det blir nog oundvikligt och så som alla forskare slår larm om att "det är utom kontroll för länge sen" gör ju inte min åsikt mindre trolig.

Seroster
Visningsbild
27 Kristianstad Hjälte 6 655 inlägg
5
Ganska lätt, ge fan i att pilla på smittade så har man sitt på det torra.

Aint rocket science.

Seroster ser dig.

WhiteWidow
Visningsbild
P Hjälte 2 423 inlägg
7
Forum image
parlJam
Visningsbild
F 25 Tyresö Hjälte 460 inlägg
0

Hamsterpaj i mitt hjärta

Roald
Visningsbild
P 32 Eskilstuna Hjälte 2 292 inlägg
2
Svar till Viren [Gå till post]:
"...är man en i övrigt frisk människa och får vård så är den heller inte så besvärlig"

*Djupt andetag*
Du menar bortsett från att det inte finns någon behandling mot sjukdomen utan att man får nöja sig med symptomatisk behandling, dvs att ersätta kroppens funktioner medan den själv har packat ihop helt? För blodtransfusioner, dialys och ECMO är ju en barnlek att hantera när man ligger med hög feber och mår skit. Viruset orsakar dessutom så kallad DIC (jag föreslår en googling här, för det är ett mysigt tillstånd), och därmed blöder ur alla upptänkliga kroppsöppningar.
Det stämmer att inte alla drabbade (nånstans kring hälften vad jag har förstått) utvecklar det hemorragiska syndromet, men man vet inte varför bara vissa gör det. Det förefaller alltså inte ha något att göra med hur frisk du är sedan tidigare.

TL;DR: Nej. Bara nej. Ebola är uppenbart en jävligt läbbig infektion och dödligheten är skyhög när du väl är smittad. Det är ingen vanlig förkylning vi pratar om här.

Yo momma so fat, she broke the family tree.

DevilsWar
Visningsbild
P 29 Järfälla Hjälte 1 254 inlägg
0

Svar till Roald [Gå till post]:
Såååå, ebola = död? Ingen chans att överleva?

Never give up, never back down!

Jokk
Visningsbild
26 Hjälte 9 867 inlägg
0

Svar till DevilsWar [Gå till post]:
Upp till 90% dödlighet. Nuvarande utbrottet ligger typ på 50% dödlighet.

flizan

Roald
Visningsbild
P 32 Eskilstuna Hjälte 2 292 inlägg
-1
Svar till DevilsWar [Gå till post]:
Siffrorna är lite olika beroende på vilket utbrott man har tittat på. Siffran 90% är vad jag vet från ett specifikt utbrott och gäller inte för samtliga. Får man tro CDC så har 8,376 misstänkta fall rapporterats, varav 4,024 har avlidit. Det är inte många virussjukdomar som når den dödligheten.


Tillägg av Roald 2014-10-12 14:52

Fun fact: Rabies har >99% dödlighet när symptomen väl visar sig. Lyckligtvis inte lika stor potential för epidemi, och det finns postexpositionsprofylax om man lyckas bli biten.

Yo momma so fat, she broke the family tree.

Viren
Visningsbild
P 28 Örebro Hjälte 784 inlägg
1
Svar till Roald [Gå till post]:
Du vet väl att symptomatisk behandling ÄR en behandling? När det kommer till botemedel så finns det däremot inte någon specifik antiviral behandling men det är en annan sak.

Jag behöver inte googla, då jag vet gott och väl vad det är. Gör det själv ang. vart ebola-siffrorna kommer ifrån. I västvärlden med god hygien och sjukvård så har dessa epidemier inte skett, och det uppskattas osannolikt att det skulle ske. I Tyskland 1967 fick man in Marburgvirus via importerade apor. I det fallet smittades 31 personer, varav 7 dog. Ytterst liten spridning trots en smittkälla mitt i Tyskland, och dödligheten långt under de andra siffrorna. När det däremot skedde i Angola så smittades 374 personer, varav 329 dog. See the difference?

Fortfarande så är min poäng: Om du bor i västvärlden med etablerad god sjukvård och hygien, så är risken minimal för dig. Om man har struktur så är det lätt att isolera, och sjukvården är god. De västerländska länderna som fått in patienter under detta utbrott har framgångsrikt behandlat sina patienter, med ett undantag i USA där en man dog utan vård.

Sidenote: Förkylning sprider sig dock överallt, medan ebola inte sprider sig nämnvärt i västerländerna.

Ingen status

Roald
Visningsbild
P 32 Eskilstuna Hjälte 2 292 inlägg
1
Svar till Viren [Gå till post]:
Det jag reagerade på var bara den citerade biten, i och med att jag upplever att den får ebola att låta som en rätt beskedlig infektion. Blir du smittad har du det med stor sannolikhet ett antal dagars ganska duktigt lidande framför dig oavsett hur frisk du är, och oavsett om du bor i västvärlden eller i Afrika.
I övrigt ifrågasätter jag inget du skriver - risken för epidemisk spridning i den s.k. västvärlden är liten. Sen finns förstås alltid risken att virus muterar, även om den risken är väldigt liten. Och visst, symptomatisk behandling är en behandling, men symptomen kommer dyka upp likförbaskat även om du får den symptomatiska behandlingen. Jag tror du förstår att jag menar att det inte finns någon riktad behandling mot viruset.

Det här blev lite onödigt invecklat. Det enda jag vill sätta mig på tvären mot är att det skulle vara fråga om en "inte så besvärlig" infektion. För det är det bara inte.

Yo momma so fat, she broke the family tree.


Forum » Mellan Himmel och Jord » Ebola i sverige?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons