Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Överklassafari i nacka.

Skapad av Ellie, 2012-01-28 16:38 i Samhälle & vetenskap

37 620
58 inlägg
7 poäng
Ellie
Visningsbild
Hjälte 6 361 inlägg
0
Inspirerat av solsidan har en arrangör fått för sig att anordna ett safari i Stockholmsförort Nacka, mer specifikt mellan Saltsjöbaden och Fisksätra där man kanske kan se hur klasskillnaderna tydligt. Bara mellan en station mellan fisksätra och igelboda med saltsjöbanan kan man se skillnader på slum och miljonvillor ........ eller?

Trodde ärligt när jag läste det att det var ett skämt. Men i alla fall så är folk är upprörda. Nackas egna tidning Nacka Värmdö Posten är kritiska, politikerna i nacka är arga. Alla är arga men ändå verkar folk vilja åka på klassafari utanför stockholm.

Kanske är det lite löjligt men att som politiker uppröras av det känns lite konstigt.

Varför måste man hymla om inkomst skillnaderna mellan saltis och fiskis? Jag växte upp i saltsjöbaden och gick i samskolan. Var med när de som kom från fiskis startade bråk med saltis barn och vice versa oavsett klass, så har skolan haft diverse problem. Hur den enda gången folk kom överens var på Lucia spexet för få var alla upptagna med att vara fulla i skolan (sen la man ner spexet för att det blivit lite för grovt). Rektorn sprang själv och jagade ungar som snott sina föräldrars vin.

Att klasskillnader inte var tydliga vore faktiskt att ljuga.

Men jag undrar ju lite vilka som skulle vilja åka på ett överklass safari men att vara emot det? Vad tycker folk? Skulle ni åka på ett överklassafari i Nacka?

http://www.dn.se/sthlm/overklassafari-vacker-het-debatt

http://nvp.se/Nacka/SaltsjobadenFisksatra/Overklassafari-upprorde-kanslor-i-Solsidan/

Poll

188 röster - Direktlänk

Skulle du åka på ett överklassafari.

Skulle du åka på ett överklassafari.

h

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Pixxel
Visningsbild
Hjälte 4 245 inlägg
0

Svar till Ellie [Gå till post]:
I'd never.
Får nog av överklassen dagligen som det är här.

JAG ÄR EN JORDGLOB

Misantrobot
Visningsbild
F Stockholm Hjälte 98 inlägg
4
Jag har sett det själv, att åka på safari känns onödigt. Men det är en kul idé, uppmärksammar problemet på ett intressant sätt.

Get a grip, get a life and get over it!

Ellie
Visningsbild
Hjälte 6 361 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Pixxel [Gå till post]:
Men tycker du det är rätt eller fel att genomföra ett överklassafari? Ska politiker lägga sig i verksamheter som faktiskt kanske drar in skattepengar bara för de är kritiska mot dem.

h

MummeLHorA
Visningsbild
P 33 Järfälla Hjälte 15 inlägg
0
Seriöst? Nog för att Sverige är ett land där klassindelningen är väldigt låg, men så låg och sällsynt är den inte så man behöver göra ett safari där man ser den? Jeez!

För övrigt tycker jag det är kränkande för individerna som blir sedda som objekt.
Ellie
Visningsbild
Hjälte 6 361 inlägg
Trådskapare
0

Svar till MummeLHorA [Gå till post]:
Vilka individer blir sedda som objekt? Var är skillnaden här och kändissafari i Hollywood?

Man belyser ju ett problem många blundar för i Sverige och man börjar tala om ett ämne som är tabu. Är det inte bra att man öppnar upp för nytänkande?h

alkahl
Visningsbild
P 31 Nacka Hjälte 3 872 inlägg
0
Jag är väl medveten om skillnaderna så jag behöver inte åka på något "safari" för att se det. Tycker det är en jävligt korkad idé överlag men tydligen finns efterfrågan och då är det klart att folk kommer tillgodose den.

När fan blev jag hjälte?

MummeLHorA
Visningsbild
P 33 Järfälla Hjälte 15 inlägg
0

Svar till Ellie [Gå till post]:
De som deltagarna i safarin ser från sin buss/whatever, de som lever från Fiskis till Saltis.

Vad är det för problem du ser och vad är det som är tabu, om jag får fråga?

Ellie
Visningsbild
Hjälte 6 361 inlägg
Trådskapare
0
Svar till MummeLHorA [Gå till post]:
Och det är inte samma sak som turistbussarna eller kändissafari?

Jag ser inget problem i det, det är en alternativ form utav att sprida information. Med tanke på att de flesta idag bara sitter hemma och skriver en kommentar på twitter så är det här lite mer bestående.

Det är tabu att prata om klass i Sverige, många vill hävda att det inte ens finns klasser vilket jag anser är fel. Det finns ökade klyftor och just det här området illustrerar detta väldigt tydligt. Att vägra prata om det gör ju inte att problemet i sig försvinner eller hur?

h

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
1

Svar till Ellie [Gå till post]:

Läste om det där på flashback nu i veckan, erkänn att du snodde tråden därifrån? ;)

Tycker hela grejen är ganska löjlig men kan man tjäna pengar på det så varför inte? Idén i sig är väl inte så dålig egentligen, det är väl lite som när vi är utomlands och går om kring i de lokala byarna för att titta på husen och den annorlunda miljön.
Personligen skulle jag aldrig betala för något sånt, som medelklass akademiker känner jag inget behov av att gå och titta på safari i överklass områden.
Politiker bör dock hålla sina fingrar borta ifrån det hela så länge som det inte bryter emot några lagar. Istället för att klaga på överklassen borde kanske politikerna gå på safari i underklass områdena och uppleva verkligheten där. Tror att det skulle göra betydligt mer nytta än att de sitter och klagar på människor med kreativa idéer.

Ellie
Visningsbild
Hjälte 6 361 inlägg
Trådskapare
0
Svar till Salvator [Gå till post]:
Nej, jag läser riktiga tidningen "Dagens Nyheter" som tog upp nyheten idag.
Nu har du missförstått något. Det är inte som att de åker runt i Saltsjöbaden enbart och pratar om husen och de som bor där, utav de åker även runt i Fisksätra som är ett vädigt fattigt område och pratar om problemet där. Detta för att illustrera skillnaderna.h

Viina
Visningsbild
P 35 Hjälte 2 183 inlägg
0

Svar till Ellie [Gå till post]:
"Var med när de som kom från fiskis startade bråk med saltis barn." Lögn, sånt gjorde vi aldrig ;O. Det var snarare ni saltissnobbar som gled runt och skröt om hur ni bara fick en dyr moppe och en 50"-plasma-tv (som var nya och därmed dyra då) i namnsdagspresent och försökte vara överlägsna ;D.

Skämt åsido dock så anser jag att det är en rätt löjlig idé på det stora hela. Klart det är bra att upplysa om skillnader i inkomst men tittar man på vilka jobb folk i saltis (generellt sett) har och vilka jobb de som bor i 60/70-talslägenheter i Fisksätra har så förstår man snabbt att det är skillnad på boende och "klass".
Och i saltsjöbaden bor det ju mest svenska människor, födda och utbildade här som sedan skämmer bort sina barn, medan det i Fisksätra finns mycket nysvenskar som kanske inte bott i Sverige länge eller kommit upp i åldern att de kunnat utbilda sig och få ett höginkomstjobb än.
Så för mig är det inte något konstigt att det är stor skillnad mellan de två områdena.

Men ja, belyser det ett växande problem (som det ju tycks vara om man ska tro media) så är väl det bra i sig, även om idéen är fånig.

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0

Svar till Ellie [Gå till post]:

Hmm, man kanske ska läsa artiklarna också... :)

Ser inte varför det är en så stor grej? Alla vet väl ändå redan att det finns enorma klassskillnader mellan olika områden?


Ellie
Visningsbild
Hjälte 6 361 inlägg
Trådskapare
0
Svar till Viina [Gå till post]:

Nu skrev du något som fick mig att ändra texten. Nej, jag menar naturligtvis inte att det bara var de från Fisksätra som startade bråk. Tvärtom så tror jag det största problemet kom från saltsjöbaden, främst enligt mig så drack folk så enormt jävla mycket och alkohol leder ju ofta till bråk.

Inget konstigt eller inte okej att visa på att de satsas väldigt lite på fisksätra överhuvudtaget. Vad ska man göra för att städa upp bilden av fisksätra. Politiker kallar det mångfald andra kallar det ökade klyftor.


Svar till Salvator [Gå till post]:

Jo det är en fördel om man läser källorna också.

Ja? Varför inte prata om det? Ja de är fattiga där borta men vi tänker inte göra något åt det och vi tänker inte prata om det heller. Vi låtsas som att det inte finns.

h

technolol
Visningsbild
19 Hjälte 399 inlägg
0
Jävla trams, ska dra med Joachim von Anka och Richie Rich på ett safari genom Rinkeby.
Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0

Svar till Ellie [Gå till post]:

Jag hade läst om det där förut och idag är en sådan där dag då jag helst läser så lite som möjligt. Trodde jag kunde slippa det då men tji fick jag.

Det är inget fel att prata om det, jag förstår dock inte varför man blir upprörd över safari-resorna? Problemet är att om man ska prata om fattigdom eller klassklyftor i Sverige, rent generellt då och inte enstaka områden, så går det inte att undvika en diskussion kring invandringen och du vet hur det är, eller åtminstone har varit fram tills ganska nyligen, med den saken?
Jag tror det är något som bidrar till att man helst sopar problemen under mattan och låtsas som om de inte finns.


Ellie
Visningsbild
Hjälte 6 361 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
Kan det inte snarare handla om ett misslyckande i fördelning av pengar. Nacka har faktiskt en av de lägsta skatterna samt en av de mest privatiserade kommunerna.

h

DuckTales
Visningsbild
Hjälte Två adekvata inlägg
0
Påminner mig om
http://www.youtube.com/watch?v=jS-5OhQQOQA

Men, ja, bra initiativ, kul grej!

Once upon a time I was a man

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0

Svar till Ellie [Gå till post]:

Visst men varför har omfördelningen misslyckats?
Om ett område inte kan bära sig själv så får ett annat område betala för det. Pengarna är begränsade oavsett om vi önskar något annat så olika gruppers intressen kommer alltid att ställas emot varandra. Ska vi lägga mer pengar på ett område så måste något annat prioriteras ner eller högre skatter tas ut.
Hur man än vrider och vänder på det måste man tillslut se till så att utgifterna inte fortsätter att öka. När man kommer till den slutsatsen kan man börja titta på vad det är som kostar pengar och vad de kostsamma områdena har gemensamt.
Ellie
Visningsbild
Hjälte 6 361 inlägg
Trådskapare
1

Svar till Salvator [Gå till post]:
Ja och där kanske kritiken är att i just Nacka värnas det om de som redan har pengar att konsumera därmed blir de som inte har det lidande. Man kanske ska prata om moralen där.

h

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0

Svar till Ellie [Gå till post]:

Visst kan man omfördela pengarna när det behövs, exakt hur pass mycket och till vad kan man dock diskutera.
Det jag vill komma till är att vi ofta verkar glömma att pengarna är begränsade när vi diskuterar fattigdom eller klassklyftor.


Ellie
Visningsbild
Hjälte 6 361 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
Självfallet, men det har ju inget med att göra om vi ska kanske satsa på att prata om de problem som finns. Det resulterar ju knappast i att problemen förvärras som en politiker menade på.

h

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0

Svar till Ellie [Gå till post]:

Jo för när man pratar om fattigdom eller klasskillnader så är det faktiskt ekonomi vi pratar och när det gäller ekonomi så måste man ha ett helhets perspektiv. Det går inte att föra en seriös diskussion kring A om vi inte även kan prata om B.

För politikerna förvärras problemen om folk är medvetna om dom, då finns ju risken att folket röstar på någon annan. De kanske även är oroliga att "klasshatet" ska börja frodas, se jag läste igenom artikeln ändå :)
Men givetvis har du rätt i att de verkliga problemen inte förvärras av att man talar om det.


Roald
Visningsbild
P 36 Eskilstuna Hjälte 2 292 inlägg
0
Bra grej att anordna för att peka på socioekonomiska skillnader. Det enda jag har att invända mot är namnet. "Överklassafari" gör associationerna mer nedlåtande än de hade behövt vara.

Kort och gott bra idé gone awry.

Yo momma so fat, she broke the family tree.

MummeLHorA
Visningsbild
P 33 Järfälla Hjälte 15 inlägg
0
Svar till Ellie [Gå till post]:
Turistbussarna som cruisar genom Stockholm är inte riktigt samma sak enligt mig. Det känns mer närgånget med denna klassafari IMHO. Som att gå på zoo och peka på djuren bakom glaset.

Klart det finns klasser i Sverige. Och att vägra/inte våga prata om någonting bara för att det är tabu är skitsnack. Yttrandefriheten är en rätt, använd den.

Hubertus
Visningsbild
P 29 Hjälte 671 inlägg
1
Jag hoppas jag hittar reseschemat för safarin, så jag kan och mina vänner kan göra oss redo att kasta tomater på kommunisterna som vågat sig ut ur sitt slum (Läs: Radhusområde).

Eller vänta, vi bor ju i sverige.

Ingen status

Gotterdammerung
Visningsbild
Hjälte 31 inlägg
0
Jippot är ju någon slags aktivitet för innerstadsbor och andra bortskämda brats som aldrig satt sin fot ute i orten men likafullt vill utnämna sig till arbetarklassens hjältar, trots att de aldrig arbetat en dag i sitt liv. Vanliga knegare har såklart varken tid eller pengar att ägna sig åt sådana här meningslösa påhitt, det är en syssla förbehållen den sociala eliten, "kulturarbetare" och andra sociala och politiska entreprenörer, oavsett vilken planhalva de spelar på. Troligtvis blir besöket i Fisksätra en mycket större upplevelse för våra turister än cruisandet bland villorna, vilket iofs ger lite kolonialistvibbar ("nu ska vi ut i förorten och upptäcka hur primitivt negrerna och blattarna lever och skämmas") men verklighetskontakt är väl alltid bra.

Tillägg av Gotterdammerung 2012-01-28 19:07

Fisksätra är förresten inte jättefarligt. De kan komma till Fittja istället.

ave crux

Ellie
Visningsbild
Hjälte 6 361 inlägg
Trådskapare
0
Svar till Gotterdammerung [Gå till post]:
Aldrig påstått att Fisksätra är farligt, men det är inte precis rika människor som bor där.
Du får det också att låta som att det är min idé eller min "grupp" som är ansvariga, samt vill mena på att jag inte skulle ha ett arbete, inte betalar för mig själv utan lever på någon annan. Något du varken kan veta eller ha någon idé om självklart kan man spekulera men knappast intressant. Lägg därmed ner och försök hålla dig till ämnet.

Svar till Roald [Gå till post]:
Hade det inte varit lite nedlåtande hade det inte fått uppmärksamhet.

h

Viktorgl
Visningsbild
Hjälte 560 inlägg
0
Är väll inget konstigt med att kolla verkligheten i ansiktet och se resultatet av hur vårt samhälle och politiska system fungerar oavsett om man tycker det är positivt eller negativt.

Ingen http://static.hamsterpaj.net/gfx/header/steve/steve.gifstatus

omnibus
Visningsbild
Hjälte 685 inlägg
0
Kan ej hitta det nu men vill minnas att jag läste att halva syftet med safarin var att skapa mer hat mot de som har pengar (skrivet med andra ord, men meningen var densamma).

Hade detta inte varit syftet, utan endast att tramsa runt bland stora villor och skrocka gott åt människor man inte har någon aning om hur de är eller hur de blivit rika, hade det varit löjligt men knappast kränkande. Som det är nu kan jag förstå att folk tar illa upp.

Som det är beskrivet är det uppenbart avundsjuka som startade det hela, och det låter som att bussen likt Bredängsbarn (kan såklart bytas till vilken förort som helst med låg levnadsstandard som ligger bredvid en med hög) kommer åka runt och vandalisera/bråka i Solsidan (Mälarhöjden). Ganska ironiskt (eller egentligen inte, ett bråk är alltsom oftast tvåsidigt) att ungdomar från Solsidan kastar ägg på bussen och inte tvärtom.

Säger inte att någon är bättre än den andra, bara att det är oerhört pinsamt. Är väl själv strax under medelklass men skulle aldrig få för mig att göra något sånt här.

Ingen status


Forum » Samhälle & vetenskap » Överklassafari i nacka. 

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons