Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Kriminalvård sverige - usa

Skapad av lisadoglovern, 2015-04-17 09:15 i Samhälle & vetenskap

4 952
11 inlägg
2 poäng
lisadoglovern
Visningsbild
F 26 Kändis 14 inlägg
0
Jag undrar lite över, varför det skiljer sig så pass mycket i straffskalan mellan olika länder. I t.ex. USA kan man få dödsstraff för ett mord men i Sverige kan man högst få "livstids fängelse" som inte ens är livstid.

Vad tror ni detta beror på? Varför ser vi så olika på etik och moral. Spelar religion någon roll? Har vi olika människosyn? Fyll gärna på med frågor vad ni tror och undrar över.

Min hund är diamanten på en guldring <3

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
0

Svar till lisadoglovern [Gå till post]:
Religion har hyffsat stor betydelse. Om du ser att USA kanske snarare säger eye for an eye oftare än Sverige.

Sen har religion stor betydelse oavsett när det gäller straff. Sen är väl den svenska attityden mer inkluderande än dem amerikanska.

The leetest herperderper

Psycho
Visningsbild
P 28 Kändis 63 inlägg
0
"In the USA there are a lot of private prisons. The problem with this is that the owners of the prisons make a lot of money. The more prisoners their prison has, the more money they make. This has results that prisoners get longer sentences because the owners make more money. If we look at the statics, the USA has 2 billion prisoners. This is verification that the owners of the prisons exploit the system to earn more money. [9] In Sweden all prison are owned by the state [12] In Sweden the amount of prisoners are less, we are even forced to close some prisons due to lack of criminals.[13]

[9] = http://www.globalresearch.ca/the-prison-industry-in-the-united-states-big-business-or-a-new-form-of-slavery/8289

[12] = P. 3 http://www.criminology.su.se/polopoly_fs/1.63464.1328701106!/menu/standard/file/2008c_Malin_Jansson.pdf

[13] = http://gizmodo.com/sweden-is-closing-prisons-due-to-lack-of-people-to-put-1462950734

Kommer hem till dig inatt, och hugger huvudet av din jävla katt!

rawwr
Visningsbild
F 28 Stockholm Hjälte 5 676 inlägg
0

Svar till lisadoglovern [Gå till post]:
Jag tror att det är viktigt att se det historiskt sett, framförallt. I Sverige har vi under många år haft en mer (missförstå mig rätt nu) "lättsam" syn på olika våldsbrott där vi värnar om alla människors lika värde och rätt till psykiatrisk vård, när man i USA (beroende på delstat givetvis) inte har samma "lättsamma syn" och istället söker mer efter straffet, för att inte tala om att USA nästintill är som flera olika små länder när det kommer till rättssystemet.

Vill också poängtera att deras samhällsstruktur, utöver historiens gång också speglas av flera andra, större våldsbrott och terrordåd än Sverige någonsin varit utsatta för, generellt sett. Och att andra lagar, regler, sociala normer, kulturer och religion spelar in, för att inte tala om Amerikas icke-existerande skyddsnät.

http://vet.hut.nu/?id=8

Nothingface
Visningsbild
P 29 Stockholm Kändis 92 inlägg
1
I USA är målet med fängelse att straffa medan i Sverige så är det att rehabilitera. Det är väl en del av förklaringen i alla fall! Sen är vi ju mesigare här i Sverige också.
happycrappy
Visningsbild
P 32 Hisings Kärra Hjälte 1 555 inlägg
0

Svar till Psycho [Gå till post]:
2 billion prisoners?
USAs befolkning är la runt 5-600miljoner?
Tror personen som skrev detta borde läsa om matten i grundskolan

Hamsterpaj, spännisbildernas hemtrakt :)

NordicDude
Visningsbild
P 34 Kändis 97 inlägg
0
Sveriges straffskala och fängelser är en skam för vår planet. Våra fångar kostar mer inlåsta än i de fria de är sjukt.

De ska leva som råttor då kanske de skulle minska lite bland brottslingar.
DevilsWar
Visningsbild
P 33 Järfälla Hjälte 1 254 inlägg
0

Svar till rawwr [Gå till post]:
du sa de så bra att jag slipper skriva de själv!

Never give up, never back down!

jonity
Visningsbild
P Hjälte 77 inlägg
0

Svar till NordicDude [Gå till post]:
Japp, Sveriges rättsystem är en skam. Men det är en skam för att det är för lite fokus på rehabilitering och för mycket fokus på straff. Människor ivll göra rätt. Men om de lever i ett område, eller med en familjebakgrund som inte ger dem möjligheten till det så ökar risken markant för att de söker sig till grupper där de passar in och kan känna sig trygga, grupper som kan vara kriminella.

Fattigdom/psykisk ohälsa/diskriminering/segregation kan leda till brottslighet vilket leder till straff(mer rehabilitering i Sverige dock) vilket leder till mer brottslighet.


Nu menar jag inte att straff inte kan vara användbart, men det är inte effektivt eller önskvärt bara för att straffa utan tanke på hur samhället aka tjäna på det.

Ingen status

imnotree
Visningsbild
F Kändis 187 inlägg
1
Svar till NordicDude [Gå till post]:
Det har gång på gång kommit fram att hårda straff inte fungerar i "avskräckande syfte" eftersom de grövsta brotten sällan utförs med ett straff i åtanke. Du verkar snarare tycka att en dom ska fungera som ett straff, en hämnd för offren, istället för att förebygga att mer brott begås.

Men det finns väl inte mer att vänta sig från en grabb som tycks ha fastnat i en av Sveriges allra sämsta och våldsammaste tidsperioder.


Psycho har det bästa svaret när det gäller Sverige vs. USA. Korruption/lobbyism helt enkelt, blandat med en del religion förstås.
TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
0
Svar till NordicDude [Gå till post]:
Jag tror ändå att de räcker att sätta dem i arbete.

Dem flesta kan räddas. (Småbrott som rån.) det som krävs är däremot sysselsättning, utbildning och ordentlig upfostran.Tillägg av TLTGja 2015-04-24 18:45


Svar till jonity [Gå till post]:
Alla människor vill inte göra rätt för sig.

Kom ut i verkligheten.

The leetest herperderper


Forum » Samhälle & vetenskap » Kriminalvård sverige - usa

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons