Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Hur går ett val till?

Skapad av danne1, 2013-10-03 17:49 i Politik

3 268
9 inlägg
1 poäng
danne1
Visningsbild
P Hjälte 113 inlägg
0
Någon som kan beskriva hur ett val går till kortfattat?

Tvillingen leker forumpolis!

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

salinburken
Visningsbild
Hjälte 8 inlägg
0
vad för val
danne1
Visningsbild
P Hjälte 113 inlägg
Trådskapare
0

Svar till salinburken [Gå till post]:
Partier

Tvillingen leker forumpolis!

Alster
Visningsbild
P 28 Uppsala Hjälte 2 292 inlägg
0

Svar till danne1 [Gå till post]:
Folk röstar på det partiet de gillar mest och sedan tilldelas partierna ett antal mandat i riksdagen beroende på hur stor andel av alla röster de fått.

tänk på ett pålägg

MikeHardy
Visningsbild
P 35 Nyköping Hjälte 739 inlägg
0

Svar till danne1 [Gå till post]:
Vad är du intresserad av? hur man gör i vallokalen eller?

danne1
Visningsbild
P Hjälte 113 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Alster [Gå till post]:Svar till MikeHardy [Gå till post]:
Det står en fråga i min bok: hur hår ett val till?

Tvillingen leker forumpolis!

Alster
Visningsbild
P 28 Uppsala Hjälte 2 292 inlägg
0

Svar till danne1 [Gå till post]:
Jag svarade ju.

tänk på ett pålägg

MikeHardy
Visningsbild
P 35 Nyköping Hjälte 739 inlägg
0

Svar till danne1 [Gå till post]:
Alla som har rösträtt får ett brev med posten som innehåller ett röstkort. Det kortet tar man med sig samt legitimation och går till den vallokal det står i brevet att man ska gå till.
Väl där så får man möjligtvis köa lite, när det är ens tur så får man gå bakom ett skynke (då man får rösta annonymt) och välja vilken lapp man vill stoppa i sina 3 kuvert då man röstar på tre saker samtidigt, vem som ska styra i landstinget, kommunen och riksdagen. Sen brukar man vika ihop sina kuvert och ge till någon där, eller stoppa i en låda :)

Lobax
Visningsbild
P 30 Uppsala Hjälte 5 448 inlägg
1
Svar till danne1 [Gå till post]:
Antar att detta är en läxa?

Valmyndigheten beskriver hur svenska val går till på sin hemsida:
http://www.val.se/

Sedan så finns det en massa olika valsystem som olika länder och organisationer använder sig av, alla med sina egna för- och nackdelar.

USA och många andra länder har ett FPP (First Pass the Post) -system, där den med flest antal röster vinner distriktet, och den med mest vunna distrikt vinner valet. Detta har flera nackdelar, bla:

Icke-representativt parlament
Eftersom man måste vinna sitt distrikt, så kan exempelvis ett parti som får 30% av rösterna konsekvent över hela landet ingen representation alls. Detta är exempelvis fallet Liberaldemokraterna i Storbrittanien - trots att nära 20% av väljarkåren röstar på dem så får de bara 10% av parlamentsplatserna (på 80:talet vann de nära 25% av rösterna, men fick under 5% av platserna).

Gerrymanderi: Att de styrande ändrar distrikten för att vinna valet, även om fler röstar på opositionen (I exemplet nedan så ser du hur circlarna kan vinna valet trots färre röster om de ändrar på distrikten såsom i fall c)
Forum image

Tvåpartisystem: FPP-system leder till att en tvåpartistat utvecklas med tiden, och att dessa partier ligger i landets politiska mittfåra. Att rösta på mindre partier blir helt enkelt att slänga iväg sin röst, varpå endast två partier som lockar stora demografier kan överleva i längden. Det kalla också Duvergers lag.
http://en.wikipedia.org/wiki/Duverger's_Law

Vissa länder (Australien, Nya Zealand) som har ett FPP-system motverkar detta genom att ha en så kallad enkel, överförbar röst. Man får då rangordna partierna vid val, och om ens första val blir "bortkastat" och inte vinner någon representant i ett distrikt, så förs din röst över till ditt andraval. Även om detta inte löser alla problem (det blir inget representativt parlament och gerrymanderi förekommer fortfarande), så kan ändå små partier hålla sig vid liv.
http://en.wikipedia.org/wiki/Single_transferable_vote

I Sverige har vi ett så kallat representativt parlament, vilket betyder att fördelningen av parlamentsplatserna alltid reflekterar röstfördelningen. Vi undviker därmed alla ovan nämnda problem, och kan därför ha ett politiskt klimat med stor partivariation.


Forum » Samhälle & vetenskap » Politik » Hur går ett val till? 

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons