Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Ta bort ränta för muslimer?

Skapad av ErikAnkan, 2013-03-06 23:01 i Politik

7 557
57 inlägg
66 poäng
ErikAnkan
Visningsbild
P 27 Hjälte 1 368 inlägg
6
http://www.metro.se/nyheter/muslimer-kan-inte-aga-sitt-boende/EVHmcd!goM0JZVKHYhOw/

Tycker ni att muslimerna ska få slippa betala ränta bara för att Koranen säger det? Muslimerna tycker att vi "kränker" dom för att dom måste betala ränta. I Koranen står det att en muslim verken får ge ut, eller ta emot ränta. Vad är din åsikt?

Jag tycker att dom inte ska slippa någonting. Har dom kommit hit får dom anpassa sig till det Svenska samhället. Tycker inte det är kränkande någonstans. Jag tycker de ska respektera att Sverige är som det är, och att det är så här det funkar.
Om muslimerna skulle få sin vilja igenom tror jag det skulle bli mer kränkande för icke-muslimer som fortfarande måste betala och kanske till och med MER, bara för att muslimerna slipper. Det går inte ihop

Ren idioti

Fuck yolo! Hakuna matata is the words, bitches┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Klas-Kenny
Visningsbild
P 30 Växjö Hjälte 12 128 inlägg
38
Om det går igenom ska jag konvertera!

Rätt verktyg till rätt arbete - Makaroner äts med sked.

Fluffee
Visningsbild
P 27 Hjälte 131 inlägg
0
Ett jävla trams är vad de är.

Men onekligen så kommer man väl plötsligt bli muslim när man ska ta något lån om detta går igenom... Är fan nästan så att man blir mörkrädd :|

Fluffig å fin.

McKay
Visningsbild
P 34 Sundsvall Hjälte 7 582 inlägg
3
En bostad är en mänsklig rättighet, men det står väl inte i deklarationen om de mänskliga rättigheterna att man måste äga sin bostad. Hyresrätter bör upprätthålla de mänskliga rättigheterna lika väl.

I övrigt kräver inte religionsfriheten att andra måste tvingas till att delta i ens egen religiösa verksamhet. Då ska skulle tvångsgifte ha varit tillåtet för länge sedan. Men ja, denne muslim kanske tycker att islam ska ha en särställning på jorden.

Däremot bör väl muslimer själva kunna starta upp banker som ger ut räntefria lån till muslimer. Det är den rimliga mellanvägen istället för att Swedbank och Nordea ska tvingas till räntefria lån till muslimer.

Jag undrar om författaren är beredd att ge upp amorteringsfria lån för muslimer, eller om det vore diskriminerande att tvinga muslimer att amortera på lånen när svenskar inte behöver.

Ingen status

MosHiBi
Visningsbild
P 31 Skara Hjälte 4 994 inlägg
6
Om de inte får betala ränta så får de väll skita i att låna pengar?

one by one the penguins steal my sanity

BinBin
Visningsbild
P 34 Uppsala Hjälte 6 798 inlägg
5

Svar till ErikAnkan [Gå till post]:
Alltså sjukt skoj att se dig och alla inskränka människor här ovan.

Det som talas om i artikeln är en överenskommelse mellan banken och låntagarna. Det är alltså helt avtalsrättsligt.

Finansinspektionen ser inga rättsliga hinder mot det så jag förstår inte varför folk ska bry sig om vad ett företag ställer upp för krav till en konsument.Svar till McKay [Gå till post]:
Alltså såvitt jag har förstått så är Islam inte mot amortering (som är en återbetalning) utan snarare tvärtom, att man ska göra rätt för sig.

Diskrimineringsaspekten kan vara en sak men om man nu erbjuder ett räntefritt lån till Muslimer bör man väl även kunna erbjuda det till folk som inte är Muslimer. Det är ju upp till bankerna att bestämma. Ett räntefritt lån skulle kunna vara det omvända av ett amorteringsfritt lån - du har ingen ränta men betalar istället av högre amorteringar.Vaskar forumnotiser

McKay
Visningsbild
P 34 Sundsvall Hjälte 7 582 inlägg
0

Svar till BinBin [Gå till post]:
Naturligtvis, den sista delen var ett skämt. Givetvis förstår jag att idén är att man ska betala tillbaka lånet.

Ingen status

Seroster
Visningsbild
32 Kristianstad Hjälte 6 655 inlägg
4
Om man känner sig kränkt för att man måste betala ränta på ett lån löser man detta genom att skita i att ta lånet från första början.

Sen tycker jag att om banken känner för att avskaffa ränta för muslimer får de absolut göra det, det är ju trots allt deras affärer, inte mina.

Seroster ser dig.

MrTorture
Visningsbild
P Kode Hjälte 1 106 inlägg
0
Är det inte så att bankerna går back om de inte tar ut ränta?
Så har i alla fall jag förstått det. Det finns väl en mini ränta som staten styr som bankerna måste betala till staten och därav så måste de ju ta ut mer i ränta av sina kunder för annars kommer de gå i förlust genom att låna ut pengar utan ränta.

Detta är nog i alla fall inget vi kommer att se i Sverige, vårt älskade skatte-höga land!

Racing <3

BinBin
Visningsbild
P 34 Uppsala Hjälte 6 798 inlägg
0

Svar till MrTorture [Gå till post]:
Antar att du tänker på reporäntan? Reporäntan är det räntan bankerna får då de lånar/placerar i landets riksbank.

Ränta är för övrigt bara ett medel bankerna har för att få inkomster, de handlar även med värdepapper och sköter fonder och tar ut administrationsavgifter för deras tjänster. Antar att Islam inte är emot det då avgiften är att likställa med till exempel priset på en biobiljett eller hur mycket en hårklippning kostar - det är alltså betalning för en utförd tjänst.

Vaskar forumnotiser

Vicks
Visningsbild
P 28 Hjälte 2 055 inlägg
0

Svar till ErikAnkan [Gå till post]:
Nej, det är bara löjligt.

┌∩┐(◕_◕)┌∩┐- “What happens to the hole when the cheese is gone?” — Bertolt Brecht

gaminggirl
Visningsbild
F 38 Lund Hjälte 8 084 inlägg
0

Svar till ErikAnkan [Gå till post]:
Låter iofs som att det inte får heta ränta men att det inte gör något om man tar ut någon form av avgift för att man lånar ut pengar. Står ju på flera ställen i artikeln att kunden och banken tar en gemensam risk så något borde det ju kosta kunden också...

Ingen status

HelloWorld
Visningsbild
P 32 Hjälte 21 inlägg
1
Ehmm. Är inte detta lite som att säga:

"Jag väljer att vara vegetarian, men det är en mänsklig rättighet att äta kött, så vi måste ändra på reglerna!"

Jag vet att problemet är djupare än så, men att bryta mot en sån här regel kan sällan ha stora konsekvenser. Det finns ganska många andra regler i koranen som ignoreras för att de var skrivna på "en annorlund tid"...
Goldfish
Visningsbild
F 24 Hjälte 72 inlägg
1

Svar till ErikAnkan [Gå till post]:
Det här är ju helt absurt. Om det här går igenom kommer ju otroligt många bli muslimer och sedan har vi inget Sverige kvar med våra traditioner kvar... är inte detta även rasistiskt? Självklart ska de betala ränta precis som alla andra.

"I don't want to be a good man. I want to be a great one."

Anonymmedlem
Visningsbild
Bitter 9001 inlägg
6
Alltså okunskapen.. Är det bara BinBin och McKay som inte är ute och cyklar?
Sett från låntagarens perspektiv så löser man det väldigt simpelt genom att sätta en amortering som är lika hög som amortering+ränta för andra svenskar och helt plötsligt är det väldigt rättvist. Svensk tråkig avundsjuka.

Däremot från bankens perspektiv så kommer de inte kunna tjäna på det. Men det har väl aldrig stoppat andra icke vinstdrivna bolag? Finns säkert någon muslim som vill hjälpa sina medmänniskor och starta en bank utan vinstsyfte. Säkerheten i form av bostaden finns ju redan såvida den inte tappar värde.

Sluta gnäll över att det är orättvist nu :(

Tillägg av moodh 2013-03-07 08:17

Tycker förövrigt att det verkar vara en otroligt sund inställning de har, synd bara att bankerna är för giriga. :)

McKay
Visningsbild
P 34 Sundsvall Hjälte 7 582 inlägg
3

Svar till Goldfish [Gå till post]:
Nja, islam är lite mer än att bara avstå från att betala ränta på lån. Tror du verkligen folk skulle avstå från fläskkött, alkohol, fasta en månad om året, bära slöja, avstå från skaldjur och inte blanda mjölk och kött i maten bara för att slippa betala ränta? Det är många av svenskens favoriter som försvinner där.

Ingen status

Granit
Visningsbild
P 31 Hjälte 138 inlägg
0
Jag ska bli muslim, pax för 3 fruar
Goldfish
Visningsbild
F 24 Hjälte 72 inlägg
0

Svar till McKay [Gå till post]:
Du kan ha rätt, problemet är dock att jag tror att folk kommer påstå att vara muslimer och så behöver ingen betala ränta..

"I don't want to be a good man. I want to be a great one."

BinBin
Visningsbild
P 34 Uppsala Hjälte 6 798 inlägg
0
Svar till Goldfish [Gå till post]:
Ja men det är bankernas problem - inte vårt.

För övrigt så tror jag inte diskrimineringslagen skulle tillåta att en viss religiös grupp får tillgång till räntefria lån. Utan dessa kommer då vara tillgängliga för alla. Men bankerna kommer såklart utforma dessa så de tjänar pengar på de lånen. Så det kommer troligtvis vara ungefär lika dyrt att ha ett sådant lån som andra lån. Redan nu är det svårt för Svensson att veta vilket lån som är bäst för hen.Svar till moodh [Gå till post]:
Wiee tack. :D

Tror det är den svenska statssocialismen som visar sig.
Idioter läser artikeln och tror: "ah nu kommer sjuklövern tvinga alla banker att ge räntefria lån till Muslimer".

När det istället handlar om simpel avtalsrätt två parter för göra vad de vill så länge det håller sig inom lagens ramar (vilket det verkar göra, utifrån uppgifter i artikeln). Bankerna kommer för övrigt hitta ett sätt att tjäna pengar på dessa lån med. Det är det minsta problemet.


Vaskar forumnotiser

McKay
Visningsbild
P 34 Sundsvall Hjälte 7 582 inlägg
0

Svar till Goldfish [Gå till post]:
Antagligen kommer det kräva dokumenterat medlemskap i muslimska samfund etc. Och så hårt som bankerna granskar "vanliga" låntagares bakgrund idag (tidigare skulder, anställningsform och så vidare) får vi anta att de inte bara kommer att tro någon på orden att denne är muslim.

Ingen status

Goldfish
Visningsbild
F 24 Hjälte 72 inlägg
-3

Svar till McKay [Gå till post]:
Jo, men det är väl ändå diskriminerande?

"I don't want to be a good man. I want to be a great one."

WhiteWidow
Visningsbild
P Hjälte 2 423 inlägg
1

Svar till ErikAnkan [Gå till post]:
Det är sinnesjukt asså. Så fort man får möjligheten så packar man ju väskan och drar från detta skitland, ASAP.

Reason
Visningsbild
Hjälte 269 inlägg
0

Svar till moodh [Gå till post]:
Sett från låntagarens perspektiv så löser man det väldigt simpelt genom att sätta en amortering som är lika hög som amortering+ränta för andra svenskar och helt plötsligt är det väldigt rättvist.

För oss okunniga, kan du förklara skillnaden? Låter som att man ska betala ränta trots allt men att vi döper om orden lite. I mina ögon låter inte det som en verklig lösning som muslimer skulle acceptera. Och om de skulle acceptera ditt förslag, varför kommer de inte överens med långivare om det idag?

En mer rimlig lösning vore väl att muslimer startade egna kredit-kooperativ eller går med i JAK (en bank som bygger på räntefria lån) eller någon dylik institution om det finns.

Staten är motsatsen till frihet

Reason
Visningsbild
Hjälte 269 inlägg
0

Svar till MrTorture [Gå till post]:
Är det inte så att bankerna går back om de inte tar ut ränta?

Det stämmer.

Staten är motsatsen till frihet

Lazermonkey
Visningsbild
Hjälte 102 inlägg
0
LOL, hur många vad de äns som läste artikeln. Det är ingenting som "kommer att gå igenom" om man faktiskt LÄSER vad som står. Men visst, om man har tråkigt och känner att det går att liva upp stämningen lite genom att kasta random skit på muslimer, go for it!
Anonymmedlem
Visningsbild
Bitter 9001 inlägg
1

Svar till Reason [Gå till post]:
Ren amortering är ju egentligen bara återbetalning. Medan ränta är en kostnad för att få låna pengar. Du tjänar ingenting på att betala ränta medan amortering ger dig ett mindre lån, dvs du betalar tillbaka det du lånat.

Hade jag kunnat få amortering istället för ränta så hade jag hoppat på det direkt eftersom ränta bara är en kostnad för mig medan amortering är en investering. Fast det är inte heller helt korrekt om ingen ränta finns eftersom man då inte tjänar på att amortera (mindre kostnad på räntan av ett mindre lån vilket är resultatet av amortering). :D

Cookie
Visningsbild
F 28 Färjestaden Hjälte 2 218 inlägg
1

Svar till Goldfish [Gå till post]:
Allting i alla samhällen är diskriminerande om man tittar från olika perspektiv.

Did I say that?

happycrappy
Visningsbild
P 32 Hisings Kärra Hjälte 1 555 inlägg
0

Svar till Reason [Gå till post]:
Dom kommer mest troligen göra så att dessa nya lån kommer kosta om vi leker med siffrorna nu:

Lån på 500.000 med ränta+amortering blir månadsbetalning på 2000/månad

Lån på 500.000 utan ovanstående blir månadsbetalning på 4000/månad

Iaf hur jag gissar på att det skulle skötas.

Hamsterpaj, spännisbildernas hemtrakt :)

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0
Angående det här med diskriminering så kommer lånen troligtvis inte heta "muslimska lån", "sharia lån" eller något sånt. Troligtvis kommer det heta något neutralt och sen i beskrivningen av hur lånet går till så förklaras det att lånet passar den som av religiösa eller andra skäl inte vill ha ränta på lånet, t.ex. vissa muslimer då.

Kan man inte ta den här typen av lån i utländska banker idag då eller är det något i det europeiska eller svenska banksystemet som förhindrar det?
Reason
Visningsbild
Hjälte 269 inlägg
0

Svar till moodh [Gå till post]:
Jag begriper fortfarande inte hur du menar att ett sharia-lån ska gå till. Kan du med siffror ställa upp två hypotetiska exempel på ett sharia-lån utan ränta och ett vanligt lån med ränta?


Svar till happycrappy [Gå till post]:
Ok, så i det senare fallet amorterar man ett större belopp per månad men slipper räntan? Varför tror du att någon långivare skulle gå med på det där lånet?

Jag antar att du förstår att amorteringen måste bli densamma i slutändan (500 000 kr i ditt exempel), annars har man ju bakat in en kostnad för lånet och då är det per definition ränta.

Staten är motsatsen till frihet


Forum » Samhälle & vetenskap » Politik » Ta bort ränta för muslimer?

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons