Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Kommer jag någonsin få godkänt i matte?

Skapad av retrodatorn, 2018-08-14 19:18 i Skola & Jobb

3 933
5 inlägg
0 poäng
retrodatorn
Visningsbild
P 23 Kändis 122 inlägg
0
Börjar snart gymnasiet igen nu i augusti.
Under sommaren har Föräldrarna ständigt tjatat på mig om matten och hotat att ta ifrån mig mobilen eller att avbryta mitt mobil abonnemang.

Går en gymnasieförberedande utbildning och fick godkänt i nästan allting förutom matte när jag gick ut grundskolan.

Har alltid haft enorma problem med matten hela grundskolan och det har varit extra svårt därför att jag har inlärningssvårigheter pga mitt funktionshinder jag har aspbergers.

Just nu så ligger jag efter i flera årskurser i matten och jag skulle se det som ett mirakel om jag fick något annat än ett F.

Har prövat olika appar och webbsidor som sysslar med matte men problemen är att antingen är de dötråkiga eller svåra att navigera och använda.

Min motivation när det kommer till matte är så gott som stendöd bland annat för att jag ständigt måste stå ut med utskällningar och hot från farsan bara för att jag inte gör matte.

Och jag är rädd för att få godkänt i matte och sedan få underkänt igen.

Stressen som kommer med att jobba så där mycket matte hela tiden skulle kunna knäcka mig helt.

När jag började gymnasiet förra året mådde jag skit psykiskt de första fyra månaderna på grund av stressen. Mina betyg höll på att gå åt skogen och jag var på väg att hänga mig själv i badrummet flera gånger med en knuten tröja.

Hade till och med ett emotionellt sammanbrott i klassrummet och min lärare gjorde oasiktligen hela situationen värre genom att försöka sätta mig i arbete trots att jag vägrade och mådde riktigt dåligt.

Till slut fick jag gå ut ur klassrummet efter att jag skrek åt läraren och slog på min Chromebook i frustration.

Jag blev lyckligtvis bättre psykiskt efter att jag berättade för anhöriga om hur dåligt jag mådde.

Jag vill aldrig någonsin igen uppleva något liknande på grund av ärren från den tiden och hur mycket värre det skulle kunna bli idag.

Jag lyckades vända det och fick godkänt i de flesta ämnena detta året förutom matte och historia.

Går också på en skola som är speciellt anpassad till såna som mig som har aspbergers och andra andra funktionshinder som ADHD.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Joah
Visningsbild
P 32 Kändis 102 inlägg
0
Om du inte förstår hur matten fungerar så bläddra bara tillbaka lite i boken, till början av kapitlet, där det finns lite räkneexempel. Om du inte förstår dom så be en lärare att förklara det för dig.

Jag har aldrig förstått ett räkneexempel ur en bok som är mer avancerad än multiplikation och division. Men när min lärare förklarade räknemetoden, med lite andra ord än vad som stod i boken, så förstod jag direkt och matte blev skitroligt. Men varje gång jag kom till ett nytt kapitel så körde jag fast igen och läraren fick förklara den nya räknemetoden.

Aspergers hjärnor angriper gärna problemlösning på ett annat sätt än majoriteten, den majoriteten som skolböckerna är anpassade för, och därför misstolkas det ofta som inlärningssvårigheter.

Ingen status

Linkish
Visningsbild
P 26 Kändis 36 inlägg
0
Hade också samma problem som dig och fick F efter F i matten under gymnasietiden, jag löste det genom att även fast jag inte förstod så repeterade jag, kollade även på internet hur man löste övningar och gjorde dem om och om igen. Jag lyckades senare förstå hur jag skulle göra för att själv förstå hur jag skulle lära mig och läser nu även vidare på universitet med svårare matematiknivå.

Alla människor är olika, men jag tycker att du borde ge det ett försök, repetera även om du inte förstår och tycker det är jobbigt, du kommer eventuellt lyckas.

Jooo

Pitiful_Mortal
Visningsbild
Hjälte 6 114 inlägg
0
Utöver den hjälp du redan får, så kanske du kan prata med skolan om att få extra läxhjälp? Det finns många företag som erbjuder extra hjälp utanför skoltid där det är människor som är särskilt duktiga i ämnet och lärarstuderande som hjälper dig att nå dina mål. Det kanske blir en mer personlig upplevelse där någon kan förklara på annorlunda vis för att hjälpa dig komma vidare.

Ett annat tips kan vara att fråga din skola om anpassad studiegång. Det innebär att du kan spendera mer eller mindre tid på specifika ämnen, eller till och med skippa vissa ämnen. Det är såklart ganska känsligt i och med att skippa vissa ämnen kan påverka ens chanser att komma in på gymnasieutbildningar och så, men det finns åtminstone som ett alternativ. Om inte annat så kanske du får större möjligheter att sitta i mindre grupper/enskilt och nöta matte med någon som kan fokusera på att hjälpa just dig.

Om du har svårt att navigera på webbsidorna som erbjuder gratis läxhjälp så kanske du kan få hjälp och stöd från skolan med att just navigera dessa? Flera sådana instanser har ju faktiskt utöver webbsidan även mattestugor eller träffar, så att man kan få hjälp direkt från de som är vana vid att hantera sidorna.

Har du pratat med specialpedagog/speciallärare om de svårigheter du är i?

Jag hoppas att du kommer igenom din blockering snart och önskar dig all lycka till i framtiden!

.. and that's the way the cookie crumbles.


Forum » Livet » Skola & Jobb » Kommer jag någonsin få godkänt i matte?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons