Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Cesium

Skapad av Fisk-pastej, 2020-12-07 12:53 i Efterlysningar

2 930
4 inlägg
1 poäng
Fisk-pastej
Visningsbild
P 20 Legend 152 inlägg
0
jag vill köpa cesium "for research" och det är fett dyrt 500 spänn för 1 gram wtf finns det inte något annat ställe där man kan köpa billigt

Tootergang

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 981 inlägg
1
Svar till Fisk-pastej [Gå till post]:
Du kan hitta grova priser på olika grundämnen här
https://en.wikipedia.org/wiki/Prices_of_chemical_elements

Kollar man priserna i listan (som för Cesium visserligen är från 2018) så låg priset på cesium på ca 61800 USD per kilo, eller 520 000 kronor. Dvs, priset per gram var strax över 500 kronor. Du kan jämföra detta med priset på guld, som enligt samma lista ligger på 44800 USD per kilo. Nu verkar det här vara priset vara extrapolerat från när man köper cesium ett gram i taget och det kan absolut vara aningen lägre pris per gram om man köper en större mängd, då förvaringen till det också lär kosta. Kollar man på det verkar det förvaras i glasampuller, med argon i för att inte reagera med annat, någonting som blir nödvändigt då ämnet 'brinner' i kontakt med luft. 'Billigt' undan lär du dock aldrig komma, om du inte köper en ampull med en mindre mängd i. Googlar man verkar det dock finnas med avsevärt mindre mängder än hela gram.

Cesium är en häftig metall. Min gamla gymnasieskola (alternativt lärare) hade en glasampull med cesium i, som visades som del av en grundämnessamling i undervisningen. Den fina guldiga färgen, samt att den smälter i handen gör det ju absolut intressant till en samling. Det är dock så pass dyrt att det känns snudd på orimligt att köpa enbart för sakens skull, om det nu inte är tänkt att vara del av en samling eller liknande. Cesium är dyrt av en anledning också - det är ett väldigt reaktivt ämne och produceras inte på stor skala. Det regerar som tidigare nämnt rätt våldsamt med både luft och vatten och är samtidigt svårt att 'extrahera', så jag har svårt att tro att du skulle hitta det 'billigt' någonstans.

Värt att tänka på, om du nu skulle köpa cesium är hur reaktivt det faktiskt är. Även om det är svårt att få tag på i stor mängd på grund av priset kan det vara klokt att tänkta på att hantera det varsamt. Skulle någon sen rekommendera sätt på hur du kan få tag på en större mängd cesium finns det nog tyvärr heller inte möjlighet att låta det stå kvar, då reglerna specifikt inte tillåter användare att hjälpa varandra med saker som kan leda till att de riskerar att spränga fingrarna av sig själva, någonting som en större mängd av ett väldigt reaktivt ämne absolut skulle kunna leda till.

Even boys have something to say if you listen long enough


Forum » Mellan Himmel och Jord » Efterlysningar » Cesium

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons