Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Ssd?

Skapad av Anchezz, 2017-01-22 21:59 i Hårdvara & Nätverk

10 055
16 inlägg
-1 poäng
Anchezz
Visningsbild
F Norrköping Legend 376 inlägg
0
Tja!!!

Alltså vet ingenting om datorer men vet att min suger. Problemet är inte att den är seg eller något, men den har så himla lite utrymme. Har endast 111 GB och atm har jag bara 15 GB ledigt. Alla mina spel får inte plats på datorn samtidigt, utan vill jag köra cs blir det att avinstallera sims för att kunna ladda ned det osv. Min polare sa att jag skulle skaffa en intern SSD som ger mig mer utrymme men alltså är det enkelt att sätta dit eller behöver jag be någon kunnig att fixa det? Vilken rekommenderas?

Har använt olika program för att rensa onödiga filer och även använt diskrensning som frigjorde 17 GB men bättre blir det inte :(

Ingen status

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

godis-apa
Visningsbild
P 28 Modereringsansvarig 3 953 inlägg
0

Svar till Anchezz [Gå till post]:
Vet du vad det är du har för dator?
Eftersom du bara har 111 GB gissar jag att det är någon slags laptop?

Vissa laptops har extra utrymme för expansion av lagring, eller lediga slots för mer ram etc, men i regel måste du vid byte av lagring byta ut det som sitter i nu mot en disk med högre kapacitet.

Först och främst måste du bestämma dig för hur mycket utrymme du behöver, men efter det är det i regel rätt simpelt och du kan absolut göra det själv. För den som googlar finns det mängder med guides - typ den här :)

http://www.digitaltrends.com/computing/how-to-install-a-solid-state-drive-in-your-laptop/

Läs igenom guiden noggrant en gång innan och ha den till hjälp bredvid dig på en smartphone eller dylikt så du har någonting att vända dig till om du blir osäker på någonting längs vägen :)


Even boys have something to say if you listen long enough

MikeHardy
Visningsbild
P 31 Nyköping Kändis 739 inlägg
0

Svar till Anchezz [Gå till post]:
Har du en bärbar eller en stationär dator? Har du en stationär är det väldigt lätt att bara köpa en SSD och koppla in med tillhörande kablage och sen allokera utrymme på den nya disken och börja spela. Men om du har en bärbar är det väldigt stor chans att du bara har plats för 1 hårddisk. och måste då köpa en större hårddisk och byta ut den gamla. dvs installera om windows och hela baletten

Anchezz
Visningsbild
F Norrköping Legend 376 inlägg
Trådskapare
0
Svar till godis-apa [Gå till post]:


Svar till MikeHardy [Gå till post]:


Alltså det är en stationär dator jag har fått av min låtsas pappa så den är ett par år gammal. Håller på och sparar upp till en helt ny men det tar tiiid så får överleva. Vilken ssd är bra?

Datorn har också börjat överhettas. I början var det bara när jag spelade mer krävande spel, men nu överhettas den så fort jag inte använder en extern fläkt som blåser på moderkortet hahaha..någon idé om vad problemet kan vara? XDDDD

Ingen status

godis-apa
Visningsbild
P 28 Modereringsansvarig 3 953 inlägg
0

Svar till Anchezz [Gå till post]:
Det faktum att det är en stationär dator gör det mycket enklare.
Du behöver mer eller mindre bara koppla in en till ssd och berätta för datorn att du lagt till mer lagring.

Svårt att säga vad som är "bra". Det är svårt att benchmarka ssd:s och leverantörer gillar att visa best case scenario på sina produktbeskrivningar. Samsungs 850 EVO är dock rätt populära. Har själv en sån på 500 GB som jag köpte på någon rea.

Och tja, problem med temperaturer är rätt vanligt på äldre datorer. Eftersom det är låtsaspappas gamla dator tänker jag anta att den inte har ett dedikerat grafikkort och kör på integrerad grafik från processorn och att det är denna och inte ett grafikkort som överhettas.

De kylare man brukar få med processorn, dvs det som i regel sitter i färdigbyggda datorer är dimensionerad för att användas till mindre intensivt arbete. Eventuellt kan man prova att montera om kylaren, byta ut gammal kylpasta eller liknande. Att byta kylaren på en gammal dator man inte har för avsikt att behålla känns nämligen overkill.


Even boys have something to say if you listen long enough

Inte
Visningsbild
Veteran 171 inlägg
0
Svar till Anchezz [Gå till post]:


SSD minne är snabbare men dyrare än ett vanligt minne. Vore jag dig så skulle jag köpa en extern hårddisk om du vill ha så mycket minne för pengarna som möjligt.
Enkelt att använda samt att du bara kan ta med den om du ska se på film eller spela på en annan dator.

När det gäller överhettningen så kan det vara så att det helt enkelt är mycket damm i datorn och därför behöver rengöras. Bäst är då tryckluft på burk som du blåser ut dammet med. Öppna datorn så att du verkligen kommer åt ordentligt och får ut det.
Så investeringar för dig skulle vara en extern hårddisk samt tryckluft på burk om det är mycket damm i datorn.

När du sedan köper ny dator så rekommenderar jag att ha en hårddisk där du har Windows och drivrutiner för grafikkort mm sedan en hårddisk där du har spel och filmer mm.
Har själv 2 st SSD på 250 g vardera. SSD minne är dyrare men snabbare än vanligt minne så spelar man tyngre spel eller helt enkelt har pengar att ''kasta'' så är de värt det:)
godis-apa
Visningsbild
P 28 Modereringsansvarig 3 953 inlägg
0

Svar till Inte [Gå till post]:
En vanlig hårddisk är klart billigare, men eftersom hon ändå planerar att skaffa en dator senare kan hon lika gärna köpa en SSD nu och senare stoppa den i sin gamla dator. Bygger man en dator idag och inte har en SSD som boot-drive är man bara dumsnål.

Har hon orken att installera om windows redan på den här datorn så lär hon dessutom få den idag gamla och sega datorn att upplevas betydligt piggare och då är det kanske lättare att vänta lite till.

Sen är det väl iofs värt att nämna att lagring, speciellt bland SSDs är något som blir billigare och billigare, så iofs är det kanske inte en jättedum idé att köra mekaniskt nu och skaffa SSD vid datorbygge - men det beror lite på hur länge man planerar att vänta.

Even boys have something to say if you listen long enough

Inte
Visningsbild
Veteran 171 inlägg
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:


Ja varför inte köpa ett vanligt minne då?:) Ska du ha minnet för enklare spel och förvaring så är det helt onödigt att köpa SSD minnen.
Har flera vänner som har 1-2 SSD minnen och sen exstern hårddisk på 1000 GB för filmer mindre spel mm som de bara kan koppla in om de vill spela äldre spel sen har de SSD minne för 3-4 nya spel:)

Köper hon säg ett extern hårddisk med 500-1000 GB och har det som förvarning och enklare spel så kan hon ju bara koppla in den när hon vill till sin nya dator:)
glomt
Visningsbild
P 28 Falkenberg Kändis 1 434 inlägg
0

Svar till Inte [Gå till post]:
Du vet att en intern hårddisk är billigare än en extern, dessutom är den snabbare isåfall


\(^o^)/ Ingen kan låta så tyst som min telefon...

Wulfwitz
Visningsbild
P 30 Veteran 71 inlägg
0
Rekommenderar SSD samsung 850 evo. Skit i extern då din dator är gammal kommer extern hdd sega ner den ännu mer.

Antingen är du dumsnål och köper en intern hdd med mycket utrymme, ellet så köper du en ssd med mindre utrymme men betydligt snabbare i läs och skriv. Extern hdd är uteslutet. Bara idiotiskt.

Veni, vidi, vici

Inte
Visningsbild
Veteran 171 inlägg
-1

Svar till glomt [Gå till post]:


Ja fast en intern kan du inte plocka med dig hur som helst eller koppla in i andra datorer:) Sen så behöver den inte vara snabb som jag redan har skrivit då det inte spelar någon roll om man kör på äldre spel och använder den som förvaring.
Shinra
Visningsbild
Handen Hjälte 1 820 inlägg
0
Tänk på att du lär behöva installera om Windows om du byter ut den interna hårddisken.

Nej, bara nej.

godis-apa
Visningsbild
P 28 Modereringsansvarig 3 953 inlägg
1

Svar till Inte [Gå till post]:
De enda egentliga anledningen att ha en extern hårddisk över en intern är att du har saker filer som du flyttar mycket mellan datorer.

Nu låter det mer som att det är ett byte som kommer ske en gång och då är en extern hårddisk en onödig och dessutom dyrare bottle neck - känns som en väldigt udda lösning på något som inte alls borde vara ett problem.

Even boys have something to say if you listen long enough

Inte
Visningsbild
Veteran 171 inlägg
-1

Svar till godis-apa [Gå till post]:


Varför inte båda? Poängen är ju som sagt att ha en portabelhårddisk där man kan ha lite allt möjligt i som inte kräver något:)

Ska hon köra enklare spel som sims mm så behöver hon verkligen inte något SSD minne.
Wulfwitz
Visningsbild
P 30 Veteran 71 inlägg
0

Svar till Inte [Gå till post]:
"fast en intern kan du inte plocka med dig hur som helst eller koppla in i andra datorer:)"

Jo det är precis det man kan.

Du verkar inte förstå att spela spel via en extern hdd på en gammal dator som redan är seg kommer bli ett fiasko. Vet helt seriöst inte om du är ett troll eller ej lol. TS säger själv att hon sparar till en ny dator, varför då inte köpa ssd:n nu som hon kan använda både i den datorn hon har förtillfället och senare sin nya dator?

Du verkar även inte särskilt bra på att läsa hela forumtrådar va? Är du en rubriksläsare?


Veni, vidi, vici

Inte
Visningsbild
Veteran 171 inlägg
0

Svar till Sebz [Gå till post]:


No shit? kan man ta med minnet? Ska du inte berätta att datorn går att flyttas med även om den är stationär?
Du måste ju då ta ut minnet och sätta in det i en annan dator om man nu tycker de är kul.

Nej varför skulle det bli det? Om du kan frigöra en massa utrymme för operativsystemet och lägga över skit på en extern hårddisk som förövrigt är mycket billigare än ett SSD minne. Vad kostar en extern med 250-500 GB 250-500 kr?

Bättre att köpa ett SSD minne som förövrigt blir att billigare när hon väl köper en ny dator. Speciellt om hon inte är så kunnig med datorer så att hon slipper att hålla på att byta operativsystem.

Rubriken är ''SSD?''
Alltså om man det är värt eller inte. Men tanke på att hon sitter med en dator med 111GB så kan vi anta att datorn inte är speciellt ny då den är stationär. Spelen kan heller inte speciellt va så krävande då hon inte klagar på att den är seg utan bara har för lite utrymme:)

Kasta inte sten i ett glashus;)

Forum » Datorer & IT » Hårdvara & Nätverk » Ssd?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons