Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Det som bevisar det här problemet har iq på 340

Skapad av Themainman, 2019-10-01 19:01 i Naturvetenskap

6 782
2 inlägg
0 poäng
Themainman
Visningsbild
Veteran 1 inlägg
0
Hej, ett problem lider så här :Annas lön ökar med 17% och bertils lön minskas 17%. Efter dessa förändringar har de samma lön. Hur många % högre var bertils lön jämfört med annas före löneförändringar. Ingen aning hur man räknar detta tal. Och min lösning lider så härSäg att båda får lönen y efter löneändringen, på samma sätt som fråga 1) fås ursprungliga genom att man tar förändringsfaktorn 1,17 för anna och 0,83 för bertil och dividerar den nya lönen med dessa. Då får vi x/1,17=annas lön som vi kallar a vidare x/0,83 = b Jämför man dessa, dvs b/a (bertils lön i förhållande till annas) får vi 1,17/0,83=1,4 ungefär --> 40% högre lön än annas Jag vet att svarit är rätt men är sättet jag ränknade på fel

Bevisa

none so far

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 981 inlägg
0
Uträkningen du gjort är ett bevis, finns inte mycket mer att säga kring det. Kanske har du tappat bort dig lite när du räknat och glömt bort vad saker innebär?

Om vi definierar Annas lön innan förändringen som A och Bertils lön innan förändringen som B får vi följande påstående:

Visa spoiler
A*1.17 = B*0.83= någon lön som är lika stor för bägge parter


Dvs vad som sägs i uppgiften

Vi ska nu hitta Bertils lön innan förändringen, så vi löser bara ut B från påståendet genom att skriva det ensamt på ena sidan av skiljetecknet.

Visa spoiler
B= (A*1.17)/0.83


Detta kan skrivas lite snyggare som:

Visa spoiler
B=A*(1.17/0.83)


dvs B≈A*(1.41) om vi utför bråket. Tolkar vi detta får vi att B är ungefär 1.41 gånger större än, alltså är Bertils lön innan förändringen ca 41% större än Annas.

Even boys have something to say if you listen long enough


Forum » Samhälle & vetenskap » Naturvetenskap » Det som bevisar det här problemet har iq på 340

Ansvariga ordningsvakter: Toast

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons