Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Krav maga?

Skapad av Cheeseburger, 2016-03-09 20:45 i Fritid

11 135
21 inlägg
10 poäng
Cheeseburger
Visningsbild
F 24 Kändis 226 inlägg
0
Tjäna!:)
Jag har på senaste tiden funderat på att testa någon typ av kampsport, främst för att kunna försvara mig om man hamnar i en knivig situation och att känna mig tryggare ute som ensam tjej. En bekant berättade om krav maga, och jag tycker att det låter som en bra variant. (står på nätet att det inte är en kampsport, utan mer som en kampsystem som de kallar det för.) Men vad har ni andra att säga om den? Är det något värt att testa på?

Don't ever fart on someone's balls.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

try_me
Visningsbild
F Hjälte 160 inlägg
1
Gick på krav innan & har endast bra saker att säga om tiden jag utövade detta. Om du har självförsvar i fokus kan jag verkligen rekommendera det, men är du ute efter att bemästra en äkta kampsport är krav maga inte det ideala valet.

Själva träningen i krav maga uppfattade jag som intensiv, men oerhört upplyftande & empowering. Man gick alltid därifrån med nya kunskaper & man kunde känna sig stolt efter dagens träning :) Fick tyvärr sluta eftersom jag inte hade så pass mycket tid att dedikera till en sport som det egentligen krävdes. Men tycker deffo att du ska testa! Vid terminsskiftet brukar väl klubbar (vissa av dem iallafall) ha ett prova-en-gång-betala-sen-om-du-gillar-det-pass?

Jag hatar sär skrivning.

GrandLolipop
Visningsbild
P 31 Hjälte 617 inlägg
0
Har inte tränat krav med andra kampsporter, såg en video på det ifrån där jag bor vet inte hur det är där du tänkte träna men såg ut som hårt tränande med lite teknik då tekniken är 99% av allt.

Har för mig det har självförsvar som inriktning så till det borde det funka, pung-spark och springa funkar ju med ;)

Qui non vult fieri desidiosus, amet

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
1

Svar till Cheeseburger [Gå till post]:
Nu har jag aldrig testat just Krav maga, men jag körde lite judo som barn och en del Jiu Jitsu när jag blev lite äldre.

Jag kan definitivt rekommendera kampsport, i allmänhet. Det är väldigt roligt och man lär sig sådant som är både kul och användbart att kunna.

Visst kan det vara bra att kunna lite simpla knep och tekniker när det kommer till självförsvar, men jag säger samma sak som vår Sensei alltid sade. Det bästa självförsvaret är att att lägga benen på ryggen och ta sig där ifrån. Vad man lär sig i dojon kan självfallet komma att vara användbart om man hamnar i trubbel, men att stanna och bråka när det inte längre behövs är bara dumt.

Even boys have something to say if you listen long enough

Cheeseburger
Visningsbild
F 24 Kändis 226 inlägg
Trådskapare
0
Tack för de bra svaren hittills!:D Ska kontakta klubben och fråga om man skulle kunna pröva på, det är främst civil variant men man får testa på de andra varianterna också.

Don't ever fart on someone's balls.

nuu
Visningsbild
Kändis 61 inlägg
1


Viktigaste är ju att du blir van vid att vara i en kampsituation. Scenarion är ju att man blir bortsläpad om man är utomhus eller påhoppad av någon man känner där hemma som tvingar sig på en.
Ta sig ur grepp eller motattacker är bra att lära sig. Att det sitter i att man ger sig på skrev, ögon mm och inte blir paralyserad.

Så ja krav manga är bra som många andra kampsporter viktigaste är dock vem som lär ut.
Cheeseburger
Visningsbild
F 24 Kändis 226 inlägg
Trådskapare
0

Svar till nuu [Gå till post]:
Okej.:) När du säger "vem" som lär ut, menar du då att det ska vara en speciellt erfaren/duktig tränare eller så?

Don't ever fart on someone's balls.

PrivateSmith
Visningsbild
P Kändis 65 inlägg
1

Svar till Cheeseburger [Gå till post]:
Hej

Testa gärna Ving Tsun, eller Winch Chun. Det är ett försvarssystem och är enligt legenden utvecklad av en kvinna. Har själv tränad förut och är rätt nöjd :)

Life is good, enjoy!

nuu
Visningsbild
Kändis 61 inlägg
0


Kan utveckla det hur långt som helst men en bra tränare helt enkelt som vet vad han gör.
VenomX
Visningsbild
P Gävle Kändis 52 inlägg
1
Krav maga är nog förmodligen den kampkonst som är mest värd att satsa på om du vill ha realistiska kampkunskaper som funkar på kortast möjliga tid. Det finns absolut många andra jämförbara kampkonstsystem, men såsom krav magan är strukturerad och hur dess kampfilosofi ser ut så tror jag att den är bland de svåraste att "lära ut fel" även av en mer oerfaren instruktör pga att den är så down to earth.

Sen vad gäller instruktörer i kampsporter rent allmänt så instämmer jag förstås i att det finns bra och dåliga och man gör klokt i att välja en bra, kan dock vara svårt att avgöra när man själv är ny vem som är lämplig. En bra signal är väl om personen är lite äldre och därmed (förhoppningsvis) uppnått lite högre personlig mognad. Naturligtvis också en trygghetsfaktor om klubben hängt med ett tag och inte är helt nyetablerad. Håller med om att det går att utveckla ämnet i princip hur långt som helst.

Lägger annars en till röst på Wing Chun som ett annat pragmatiskt och bra system. Sen finns det många japanska system som t.ex flertalet Jujutsu-skolor (även de brasilianska är bra) som funkar fint på gatan men där kan det vara lite mer "hit or miss" med standarden hos instruktörer m.m, och även lite olika med hur mycket de är inriktade på praktiskt självförsvar jämfört med tävling/ringfighting.

Ryska Systema som dykt upp lite mer på senare år är också av militärt ursprung och ganska jämförbart med Krav Maga om du hittar en riktigt duktig lärare, tyvärr verkar det vara lite lurigt med den saken även på den scenen då det dels är ganska nytt här i krokarna samt att det verkar finnas en hel del folk som gått igång lite för mycket på hela "höhö skitcoolt med spetsnaz"-grejen.

Lycka till iaf vad du än provar, det kan definitivt aldrig skada att testa lära sig lite oavsett vad du väljer, och man får i regel ut så mycket mer än bara de regelrätta självförsvarsteknikerna i slutändan :)

Den som söker, han letar

Cheeseburger
Visningsbild
F 24 Kändis 226 inlägg
Trådskapare
0
Svar till VenomX [Gå till post]:
Okej, jo jag vill ju hellre ha det som gynnar självförsvar än det tävlingsorienterade sättet i ring lixom.:P Finns det som en slags guide om vilka kampsporter som är just sporter eller system?

Don't ever fart on someone's balls.

argtskelett
Visningsbild
P 31 Kändis 12 inlägg
0
Jag skulle vilja att du läser igenom den här sidan (särskilt den delen om kampsporter som självförsvar):
http://nononsenseselfdefense.com/

Är du orolig och litar på att du inte skulle missanvända en sådan vill jag även råda dig att införskaffa självförsvarsspray. Det är på pappret inte lagligt att bära ute på stan i självförsvarssyfte, så jag kan ju inte råda dig att bära en sådan till vardags. Helt orelaterat kan jag dock nämna att jag tror att polismän säkert är väldigt empatiska mot en ung tjej som du själv. Helt orelaterat alltså.

Ingen status

VenomX
Visningsbild
P Gävle Kändis 52 inlägg
1
Svar till Cheeseburger [Gå till post]:
Då är du ju som sagt helt rätt ute med Krav Maga :)

Annars är det mest den japanska sidan jag har bäst koll på och kan skriva väldigt ingående jämförelser av de olika kampsystemen där och vad som skiljer dem åt, men har du tillgång till att prova Krav Maga nära dig så rekommenderar jag absolut att du testar det i första hand.

Det man bör vara realistisk kring är dock att det tar många års träning innan man får in det i ryggmärgen mer som en reflex så att man faktiskt kan använda det effektivt mot motståndare som på allvar är ute efter att skada en. Krav Maga är en av de system som ger bra resultat ganska snabbt, men för att bli "duktig" tar allt sin tid.

Det finns många kortare weekend-seminarier och "självförsvarskurser för tjejer" på ett par månader och liknande och jag vågar nästan påstå att dessa i de flesta fall är bortkastade pengar och främst säljer falsk trygghet, eftersom man på den tiden inte hinner nöta in teknikerna så att de sitter där de ska när du ställs inför ett verkligt hot och adrenalinet kickar in och all teoretisk kunskap bara försvinner ut ur huvudet när reptilhjärnan går in i "fight or flight mode".

Det är nästan så att tiden du tränar något i längden blir viktigare än vad du specifikt tränar, eftersom något av det viktigaste i träningen är att vänja sig vid att hantera kampsituationer i största allmänhet så att man har ett hum om hur man ska agera mot många olika typer av angrepp. Sen exakt vilken typ av tekniker från vilken skola/kampsystem man svarar med är egentligen av mindre betydelse, bara man "gör nånting som funkar" :)

Den som söker, han letar

Cheeseburger
Visningsbild
F 24 Kändis 226 inlägg
Trådskapare
0

Svar till VenomX [Gå till post]:
Hur många timmars träning borde det ta tills man under eventuell attack inte blir paralyserad/panikslagen av sig?

Don't ever fart on someone's balls.

VenomX
Visningsbild
P Gävle Kändis 52 inlägg
1
Svar till Cheeseburger [Gå till post]:
Tja det beror nog lite på, jag skulle inte säga att man ska räkna timmar så mycket utan snarare längre tidsspann från när man började, man brukar tendera att utvecklas litegrann även under dagarna man inte aktivt tränar fysiskt... hjärnan bearbetar ju vad den lärt sig helt på egen hand, t.o.m när man sover osv.

Jag skulle nog säga att du efter åtminstone ett par månaders träning (förutsatt att du tränar nån gång i veckan) bör ha blivit tillräckligt bekväm med att hantera fysiska aggressioner för att kroppen ska reagera mer med "ah, det här känns bekant" snarare än ren skräck om nån utsätter dig för nåt. För att ha hunnit lärt dig försvara dig till en hyfsad vardagsnivå (mot otränade angripare) skulle jag väl säga uppåt halvåret kanske. Sen som sagt för att bli riktigt duktig så att man kan känna sig hyfsat säker mer oavsett vem som hoppar på en tar ju flera år. Har angriparen t.ex kniv så ökar ju komplexiteten enormt då ett knivangrepp är något av det absolut farligaste man kan utsättas för.

Beror ju sen delvis på vad du har för utgångspunkt från början också, har du t.ex äldre syskon så kan det ju hända att du är van vid en viss grad av våld redan ;)

Den som söker, han letar

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
0

Svar till Cheeseburger [Gå till post]:
Hur lång tid det att att inte bli panikslagen/paralyserad är väldigt svårt att säga. Vissa är där långt innan de ens satt en fot i en dojo och andra är där hela livet, det beror på hurdan man är som person.

Det är väldigt annorlunda när det väl händer något utanför dojon. I dojon är man förberedd, man är där för att träna, går in med den mentaliteten och man vet att man är trygg. Du vet ofta var och hur du kommer bli attackerad under träning av en viss teknik och blir man överraskad ute på stan är det inte alls säkert att man klarar av att behålla lugnet.

Jag tränade Jiu Jitsu ett tag. Det är inte en av de kampsporter där man går direkt in på sådant man kan använda offensivt i slagsmål, men mycket av det man lär sig tidigt är defensiva tekniker. Man halvt antas vara underlägsen och man lär träna med folk som är betydligt mer erfarna än en själv. Man lär sig därför främst metoder att ta sig ur diverse grepp/lås för att sedan kunna ta sig därifrån och mycket av det är tillämpbart redan från dag 1, förutsatt att man håller huvudet kallt och kommer ihåg vad man lärt sig.

När det kommer till att hantera sparkar och slag är det dock en helt annan historia. Man har ofta ytterst kort tid på sig att reagera, ta ett beslut och allmänt hantera situationen. Man hinner inte tveka, får man panik är det för sent. Mycket av detta måste nötas in under flera års tid och du ska kunna svara på det näst intill reflexmässigt.

Det är nu väldigt länge sedan jag faktiskt tränade Jiu Jitsu. Skulle någon hoppa på mig idag så minns jag inte hur jag hanterar sparkar och slag. Jag vet att jag ska gå in nära, att jag ska försöka tippa dem ur balans, men att faktiskt göra det är en helt annan historia. Skulle någon däremot hålla i mig så har jag lite mer tid att jobba på att bryta mig loss och potentiellt använda mig av vad man faktiskt lärt sig om ledlås.

Så för att svara på din fråga..
Varje timme gör skillnad, men förvänta dig inte underverk förrän du tränat åtminstone några år.

Even boys have something to say if you listen long enough

Patrikp
Visningsbild
P 27 Karlskrona Hjälte 1 187 inlägg
1

Svar till Cheeseburger [Gå till post]:
Jag har personligen tränat många kampsporter; Bland annat Krav Maga.

Det som är både bra och dåligt med Krav Maga, är att det är väldigt brutalt utan finess. Det gör det enkelt att lära, samt att använda i en stressig situation. Detta gör dock att det krävs väldigt mycket "råstyrka".

Jag rekommenderar starkt något som kallas för Systema. Det är ryskt och är byggt från början till deras Spetsnazenheter, men sedan dess blivit standard i resten av deras arme.

Systema har mycket mer finess, men ändå enkelt att lära då du utnyttjar de rörelser du redan har naturligt. Problemet är att det finns väldigt få ställen i Sverige som lär ut Systema. Bor du i ett av dessa områden så rekommenderar jag det starkt.
Annars så kommer Krav Maga att vara ett bra alternativ också, men kom ihåg att om du möter en person som är större och starkare än dig så sjunker dina odds otroligt mycket.

Har du frågor så är det bara att PMa.

HareKrishnas gud sedan 2014

Cheeseburger
Visningsbild
F 24 Kändis 226 inlägg
Trådskapare
0

Svar till VenomX [Gå till post]:
Ptja... Visst har man fått tusen nålar och såna saker av brorsorna.x) Och besegrat syrran rätt ofta.

Don't ever fart on someone's balls.

VenomX
Visningsbild
P Gävle Kändis 52 inlägg
1
Svar till Cheeseburger [Gå till post]:
Haha okej, ja, menade bara att mycket beror ju på individuell utgångspunkt, samt personlighet osv. Annars håller jag med övriga inlägg om både att jujutsu är ett väldigt bra praktiskt "allround"-alternativ som täcker upp det mesta, samt att systema rent taktiskt antagligen är lite mer passande för alla än krav maga, men som sagt - mycket svårare att hitta nånstans att träna det då det är så pass nytt och litet.

Om det inte skulle bli nån krav maga och du skulle börja fundera på t.ex något japanskt så skulle jag för övrigt rangordna de vanligaste av dessa (ur praktisk självförsvarssynpunkt) ungefär: Jujutsu, aikido, karate, judo. Taekwondo, som ju också är väldigt vanligt men koreanskt, skulle jag stoppa nånstans mellan karate och judo. Vanlig hederlig boxning hamnar väl också där nånstans ungefär.

Egentligen är jag frestad att sätta Bujinkans budo taijutsu (ninjutsu) högst då den har något av de mest effektiva kampmetoderna på den japanska scenen, men även där kan det slå fel i dojo-valet då det är en jäkla variation på lärare och inriktningar samt att den på många håll tyvärr blivit ganska uppmjukad och urvattnad. Man stöter på allt från ultimate bad-asses till pyjamasdans och samuraiteater typ. Har man tur och hittar en bra lärare är det suveränt men det kan lätt balla ur och bli lite cosplay-betonat på vissa håll :P

Vad man ska välja beror ju förstås delvis på var man bor också, antagligen finns ju inte allt tillgängligt på din ort. Särskilt om du bor mer norrut i Sverige så kan det ofta bli lite tunnsått med klubbar. Men hoppas du hittar nåt som passar och du trivs med iaf :o)

Den som söker, han letar

Cheeseburger
Visningsbild
F 24 Kändis 226 inlägg
Trådskapare
0

Svar till VenomX [Gå till post]:
Tack för svaret!:D Jo jag vill nog undvika cosplay/trams heh... Vanligt självförsvar ska det vara lixom.

Don't ever fart on someone's balls.

VenomX
Visningsbild
P Gävle Kändis 52 inlägg
1
Svar till Cheeseburger [Gå till post]:
Ok, ja då skulle jag nog säga Krav maga, Jujutsu, Wing Chun, Aikido, Karate, i ungefär den ordningen, för ett i högsta möjliga grad undvikande av trams :D

Den som söker, han letar


Forum » Fritid » Krav maga?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons