Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Ska börja spring några frågor

Skapad av Ekin, 2015-10-27 22:29 i Mat & träning

3 956
5 inlägg
1 poäng
Sex och blandat
Ekin
Visningsbild
P Hjälte 131 inlägg
0
Hej tänkte börja löpträna nu till vintern :S men har iaf fått ett gym kort via jobbet, så nu när det börjar bli kallt och så tänkte jag springa där fram till sommaren. Mitt mål är att springa marathon någon gång framöver iaf Gbg varvet nästa år.

men hur fort tycker ni att man ska öka sina distanser?


Har nu kört 4 ggr 4km, första på 28minuter och den senaste på 25minuter ( 2v tid), jag har ju sprungit lite som liten, så är ju inte jätte ovan men ändå aldrig längre än 4km. Så med tanke på mitt mål måste jag ju någon gång öka distansen men när är det dags?

Någon som har några erfarenheter eller tips att dela med sig av?

Kan ju påpeka att jag springer på löpband med 0,5 lutning för jag har hört att det ska kompensera vindmotstånd och vara bättre för knäna...

Mumin

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Kaviar
Visningsbild
P 31 Torslanda Hjälte 386 inlägg
0
Intervallträning för att öka konditionen är nog ett bra sätt att träna på också om du tänker springa marathon tror jag!

Sätt upp ett mål "på bara" 6km att du skall klara det utan vilopaus?
Sen nu på hösten är det väll ganska härligt att vara ute och springa i skogen, så leta upp ett springspår nära dig helt enkelt :)

Somebody's poisoned the waterhole!

TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
0
Hur gör man på vintern när man kommer halka om man görsöker springa?

The leetest herperderper

Reignofdarkness
Visningsbild
P 33 Hjälte 1 845 inlägg
1
köp dubbar till skorna
SkalmanOnDrugs
Visningsbild
P 34 Göteborg Hjälte 2 758 inlägg
0

Svar till Ekin [Gå till post]:
"Mitt mål är att springa marathon någon gång framöver iaf Gbg varvet nästa år."

Då får du verkligen ligga i med träningen. Marathon och till och med halvmaran såsom Göteborgsvarvet är väldigt krävande, krävs att du lägger upp en bra träningsplan och följer den.

Jag rekommenderar att du börjar löpträna typ 3-4 gånger i veckan om du nu ska vara seriös. Testa på olika typer av träningsformer. Exempelvis:

Distans, spring längre än du normalt sett springer men hitta en lagom fart där du inte får alltför mycket problem med flås eller mjölksyra. Du ska komma in i ett flow där det känns bekvämt. Runt 60-70% maxpuls. Du stärker leder, ligament, din kropp blir mer van vid att klara den distans och fart du övar inför. Du förbättrar också din vilopuls och hjärtkapacitet.

Intervallträning, innebär att du springer kortare distanser men i högre hastighet än vad du normalt sett springer. Distanserna bör inte vara speciellt långa, säg typ 500 meter. Då kan du köra typ 10 intervaller vilket blir 5km totalt, men då vilar du några minuter mellan varje intervall för att återhämta dig.

Tempo, spring en kortare distans (kortare än du normalt sett springer eller siktar på) men ligg på högre hastighet än din normala. Bra sätt att bli snabbare. Du kan sätta en måldistans, säg 3km, och sedan försöker du springa 3km så fort du bara orkar så att du verkligen är helt död efteråt.

Backintervaller, mer intensivt än vanlig intervallsträning som jag beskrivit ovan. Hitta en hyfsat brant backe, typ 200 meter lång. Rusa uppför backen i nästan full hastighet och sedan jogga långsamt nerför backen igen. Upprepa 3-5 gånger typ, man blir slut väldigt fort! Detta är bra för att utveckla löpstyrka och lungkapacitet.

Du kommer behöva öka din "normaldistans" successivt. I början kan du förmodligen öka lite för varje träningspass. Från 4 till 5 till 6 till 7 osv. Man orkar mer än vad man tror, löpning handlar mycket om viljestyrka, inte bara kondition. Om du siktar på att verkligen springa 21km en dag så bör du ha sprungit den distansen åtminstone någon gång innan ifall du ska veta hur det är och kunna vara förberedd.

Att springa på löpband är väl bekvämt på vintern men försök ändå att få till ett och annat utomhuspass då och då med. Det går att springa ute på vintern, bara inte så mysigt alltid. Du får en helt annan träning när du springer ute eftersom det är många andra faktorer inblandade då.

Du behöver inte vara så rädd för att skada knäna. Så länge du har bra skor så är det för de flesta inga större problem. Om du inte har bra skor så investera i några. Kom också ihåg att stretcha och värma upp för att undvika skador.

Du måste konstruera ytterligare pyloner


Forum » Fritid » Mat & träning » Ska börja spring några frågor

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons