Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Elfordon

Skapad av DreamEvil, 2021-04-28 18:50 i Motor

4 180
6 inlägg
1 poäng
DreamEvil
Visningsbild
P Kode Stammis 11 inlägg
1
Vet inte om man skall lägga detta på elektronik och teknik eller motor. för det handlar om båda!

El-fordon.

Jag är intresserad av elfordon, i synnerhet motorcyklar och sånt man kan bygga/konvertera själv.
Varför motorcyklar? jo för att det är mycket billigare och enklare än att konvertera en bil till eldrift. det är mer budgetvänligt och när man börjar att konvertera en bil är man snabbt uppe i samma belopp som det kostar att köpa en relativt ny elbil.

Finns det några likasinnade här? jag är i fart att göra min första konvertering av en "Gammal" derbi gpr nude men skuren motor. väntar fortfarande på elmotorn, men batterier och laddning finns redan på plats

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Klas-Kenny
Visningsbild
P 28 Växjö Hjälte 12 125 inlägg
0
Har många gånger, under många år, tänkt tanken att bygga el-motorcykel.

Men innan jag fått tummen ur så har de nog blivit så billiga att köpa färdiga, att det inte längre är lönt. :D

Rätt verktyg till rätt arbete - Makaroner äts med sked.

DreamEvil
Visningsbild
P Kode Stammis 11 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Klas-Kenny [Gå till post]:
billiga o billiga, mitt bygge kommer kosta runt 5-6 tusen då jag redan har hojen stående. mest bara för o testa såklart.

när jag väl har byggt o lärt mig så kommer jag satsa på en annan elmotor och kontroll för omkring 30-40hk och batterier i klassen 5-8kwh och då landar de nog på en 15 tusen i total kostnad. men såklart det tillkommer ju en del arbete

goldving
Visningsbild
P 26 Tungelsta Hjälte 1 589 inlägg
0
Har elkonverterat en moped för ett antal år sedan. Behöver inte kosta mycket! Beställde allt på Aliexpress, och 18650 celler har väl alla (jag) en uppsjö av hemma.

Nästa steg är en bil, och detta behöver inte heller skena i byggkostnad. Räknat på ungefär 30.000:- inkl. SFRO reg. Pratat då inget monster, utan runt 70hk placerat i en småbil, ex Polo. Redan elhydraulisk servo, relativt lätt chassi och en simpel 02T låda där man lätt kan svetsa ett nytt svep och infästning för elmotor. Det elektroniska gasspjällets givare/potentiometer går också att gifta in med ett styrsystem för att slippa ombyggnad.

Finns många idéer ????

ALLT fungerar med vilja, våld, vaselin och silvertejp!

DreamEvil
Visningsbild
P Kode Stammis 11 inlägg
Trådskapare
0
Coolt med elkonverterad moped, det är typ det jag kommer o börja med för o prova mig fram, inte tänkt o köpa spriller nya celler än dock.

30 tusen lät optimistiskt, men det kanske går att få ihop. jag tänker nog lämna 18650 efter mitt prova på project och gå in på 20700/21700 eller 26650 lifepo4, kanske till o med A123, man kan vad som står på nätet och lite små tester jag hittat (som bara lyckats kapacitets testa cellerna på 20A) dra upp emot 50A per cell, altså upp till 160w per enstaka cell räknat på nominell laddning.

Så på 52kw behöver man 325 celler, men nu räknar jag på att man totalt maxar varje cell. just nu har nkon.nl bra pris på dom. så många celler går löst på ca 11500kr inl frakt, och då är dom ju ändå på 2.5Ah styck, dock blir det bara 2,6kwh utan att man räknat några förluster i form av säkerhet.

Men ja, det är ju väldigt bra celler, ska man hitta annat som ger mer eller motsvarande Ah behöver man minst lika många celler eller mer, frågan är vilken cell som är den gyllene medelvägen mellan nominel urladdnings ström och kapacitet för ett 52kw bil bygge.

Men ja! det är helt klart spännande saker, jag har 900 18650 celler just nu, 700 av dom är under testning sedan jag köpte dom, 200 var testade. har inte koll på exakt hur många av dom 700 som ska testas som är testade, men enl mitt excel blad är jag uppe i totalt 1.8kwh testade celler, orkar dock inte räkna hur många just nu xP

Tillägg av DreamEvil 2021-05-06 03:50

PS: jag har också köpt saker från aliexpress för o ha som billigt slit för o prova, en 3kw motor o kontroll på 72V (rek 20S system av li-ion typ), har tänkt att bygga 20s10p med runt 5A nominell urladdnings ström och max 10A (panasonic NCR). det blir 200 celler, så ca 1000A fördelat på 20, så 50A per paralell string. dock är cellernas snitt kapacitet på ca 2500mAh, så räknat på nominella 3,6V blir det bara 1,8kwh, men det kommer duga till o ta sig runt på bygden o prova sakerna iaf. Räknar med en förbrukning omkring 50wh per km, så maximalt 36km, med lite säkerhets marginal på batteriet kommer jag förhoppningsvis 20-25kmTillägg av DreamEvil 2021-05-06 04:08

Men ja, vilka celler har du spanat in? =)


Forum » Fritid » Motor » Elfordon

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons