Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Glenn Beck!

Skapad av Lurioso, 2011-07-30 00:26 i Politik

45 498
43 inlägg
3 poäng
Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0

Svar till Reason [Gå till post]:

Nu har jag inte läst igenom hela tråden än så jag kanske återkommer med mera senare.

"Nej, men generellt betydligt bättre än Sverige och ett land som vi bör ta efter mer politiskt sett."


Detta påstående eller liknande reagerar jag alltid på. Att hävda att Sverige bör ta efter USA, eller tvärtom för den delen, är att verkligen inte förstå Sveriges kulturella utveckling.
Sverige är inte och bör heller aldrig bli som USA. Vi har en annan historia, tradition, normer och värderingar. En helt annan kultur helt enkelt.
Det som gjorde socialdemokraterna framgångsrika var att de tog vara på de kulturella normer som fanns i landet och sedan gjorde politik av det. Det mest typiska svenska som finns är viljan att få vara i fred, att få sköta sig själv utan att andra tränger sig på.
Många utlänningar uppfattar ofta svenskar som tysta, tillbakadragna och blyga - alla de karaktärsdragen kommer efter strävan att få vara i fred.
Det är själva grundstommen i vår kultur och det är också det välfärdssystemet bygger på. Till skillnad från vad vänstern vill tro präglas inte den svenska kulturen av solidaritet och generositet utan välfärdssystemet finns för att vi själva ska slippa ta hand om våra gamlingar och barn. Vi ska slippa se skiten så att vi kan få vara ifred.
Detta är ett kulturellt mönster som går tillbaka minst till 1500-talet, dvs att det är inget politiker kan ändra på över en mandatperiod.

USA har inte den grundstommen i sin kultur. Sverige och USA är i grunden väldig olika och så bör det förbli. Jag tror inte på någon global ideologi som är "bäst" utan varje land måste anpassa sin politik till sin egen kultur och sina egna förutsättningar.

Detta gör att Sverige och USA aldrig bör bli lika än på det materiella.
Visst försöker svenskar ta efter amerikansk musik, mat, bilar mm men den innersta kärnan i mentaliteten har inte och kommer inte heller att amerikaniseras.
Det lustiga är att politikerna idag gör sitt bästa (tror de iaf) för att motarbeta den svenska kulturen när de borde omfångs den. Det enda stället i världen där vänstern går framåt är i latinamerika. Där förkastar man inte kulturen utan de vet att den finns där och den fångas upp i politiken. Samma sak gjorde S tidigare och det gjorde dom framgångsrika. Jag tror att ett nationellt vänster parti skulle kunna bli mycket stort i Sverige.

Allt detta kan du läsa om i boken "Svensk Mentalitet" av etnologen Åke Daun.
Jag vill även rekommendera boken "Är svensken människa" som bygger vidare på ÅD's bok. Författare: Lars Trägårdh & Henrik Berggren.
Nu kan jag tyvärr inte länka till böckerna men jag hittade iaf en recension av boken där de tar upp det mesta av det jag har skrivit.
http://www.svd.se/kultur/litteratur/storst-av-allt-ar-oberoendet_33436.svd
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/vad-du-an-gor-se-till-att-du-inte-avviker_116101.svd

Vill man förstå ett lands politiska klimat och hur man förändrar det är det inte statsvetenskap eller nationalekonomi man ska studera. Det är landets kultur, dvs etnologi som man bör rikta in sig på. Detta är dock bara min egen åsikt men jag tycker den stämmer bra.



Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0




Svar till Reason [Gå till post]:



Angående PISA undersökningarna bör man vara lite kritisk. Man bör vara medveten om att Sverige har många "socialt utsatta områden", vilket i praktiken är olika förorter, där knappt hälften av eleverna godkänt. Jämför man istället mellan medelklassområden blir skillnaden mellan Finland och Sverige mindre än slutresultatet som PISA undersökningen visar. Finland ligger dock fortfarande före Sverige men den här typen av undersökningar kan vara oerhört missvisande då ett sämre resultat inte alls behöver betyda att medelklass ungarna har blivit sämre på senare år i matte.
Reason
Visningsbild
Hjälte 269 inlägg
0
Svar till Salvator [Gå till post]:
Jag håller inte alls med. "Kultur" är ingenting som sitter i generna och som vi är en hjäplös produkt av, kultur är summan och produkten av samtliga individers idéer. Och eftersom människan är utrustad med ett fritt medvetande så är vi inte heller någon hjälplös produkt av våra idéer: vi skapar och formar vilka idéer vi vill.

Men visst, att svenskar skiljer sig från t.ex. amerikaner i "seder och bruk" är väl mer eller mindre ett faktum, men det jag menade var inte att vi bör anamma amerikanares seder och bruk. Jag menade att vi bör ta efter den idé som givit Amerika dess framgångar: idén om att varje individ har integritet och har rätt till frihet och strävan efter lycka, eftersom att detta främjar samhället och kulturen, oavsett övriga seder och bruk.

Så för att sammanfatta är jag medveten om kulturella skillnader men jag menar att det saknar relevans på det mer politiska och ekonomiska planet.


Svar till Salvator [Gå till post]:
Du har nog en poäng angående PISA. Och detsamma gäller ju för USA, som ju under hela sin existens t.ex. har ackumulerat immigranter som till en början hamnat i de lägre samhällskickten och således dragit ned snittet. Standarddeviationen är nog sannolikt väldigt hög såväl i Sverige som i USA. Har dock inte undersökt denna sak noggrannare och kommer ej göra det heller p.g.a. bristande intresse, så ta mina ord för vad de är: spekulationer :)

Staten är motsatsen till frihet

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0

Svar till Reason [Gå till post]:

Nej kultur är inte genetiskt men vissa kulturella influenser är starkare än andra. Vi har även byggt upp hela samhället kring dessa influenser. När jag skriver kultur här är det framförallt mentaliteten som finns här i landet jag syftar på. Det är inget som alla kan sätta fingret på och sen bestämma sig för att sluta följa. De flesta är inte ens medvetna om att det finns där. Det är väldigt svårt att förändra något om man inte ens kan identifiera det man vill förändra.

Ett lands kultur är alltid relevant enligt mig. Ett lands politik är oftast bara en avspegling av kulturen/mentaliteten som redan finns i landet. Det är knappast en slump att Norden har ett stora välfärdssystem, vi har haft liknande system i olika former i flera hundra år här. Vi har byggt vår politiks kring den mentaliteten som finns här.

Jag vet inte hur det ligger till i USA då jag bara har jämfört länder i Europa men USA är inte utan slum områden dom heller.
Givetvis är det dock ett problem för landet Sverige som helhet att resultaten blir sämre av flera olika anledningar. Däremot bör man inte skrika sig hes på alla elever om att de har blivit förslappade för så ligger det inte till. Medelklassens resultat är mer eller mindre detsamma som tidigare.
Endel vill skylla problemen på nedskärningar och visst kan det vara ett problem men det intressanta är även att pengar inte har en sådan stor inverkning på problem eller framgång som man kan tro.
DN har haft flera intressanta artiklar kring det här och jag tänkte citera en av dom:

"Äppelviksskolan, Bromma: 96 procent av eleverna får godkänt i alla ämnen. Skolan får 1.600 kronor per elev i tilläggsanslag per år. Rinkebyskolan, Rinkeby: 50 procent av eleverna får godkänt i alla ämnen. Skolan får 47.900 kronor per elev i tilläggsanslag per år.

– Helt oacceptabelt, inför en haverikommisssion för skolan, säger Mohammed Hagi Farah.

Han är frustrerad och beslutsam. I många år har han i olika roller engagerat sig djupt i sitt närsamhälle Rinkeby.

När han i egenskap av medlem i Föräldraalliansen i Stockholms stad, FISS, träffar föräldrar från Stockholms innerstad finns det de som säger till honom att ”politikerna tar från våra barn och ger till era barn”.

– Jag förstår dem. Men de brukar oftast tystna när jag säger som det är: Vi vill inte ha era pengar – vi vill ha resultat! Vi är inte ens i närheten av de mål som innerstadens barn når, trots att vi har enormt mycket större resurser, säger Mohammed Hagi Farah.
Självklart förstår han att skolor i så kallade socioekonomiskt utsatta områden behöver mer pengar, och han är tacksam för att fördelningen av resurser är ”kompensatorisk”. Men samtidigt är han rädd att tilldelningen av pengar är ett sätt att ”betala” bort dåligt samvete. Skolorna får en massa pengar, men ingen verkar bry sig om hur eleverna lyckas – i stället hamnar fokus på att skapa en socialt bra och trevlig miljö.
– Det är viktigt att våra barn trivs. Men de måste ju få lära sig något också. Ingen skulle acceptera att en fabrik tillverkade bilar där bara hälften av dem fungerade. Ett argument för att man har svårt att nå målen i vissa skolor är ofta att en stor del av eleverna kommit sent till Sverige. Det kan vara ett giltigt skäl, men Mohammed Hagi Farah anser att det använts väldigt slarvigt.

I till exempel Rinkebyskolans fall visade det sig att när man följde eleverna i några klasser i årskurs 9 bakåt så hade i princip alla gått i svensk skola i nio år. Mer än en tredjedel av dem, 13 av 36 elever, gick från godkänd nivå i 5:an till ej godkänd nivå i år 8; deras resultat försämrades alltså.

Skolledningens förklaring är att många av de eleverna haft stor social problematik och att man haft stor omsättning på lärare.

– Varför flyr lärarna? Ska vi acceptera det? Jag tycker inte det. Det är bra att utbildningsförvaltningen tagit över alla grundskolor från stadsdelarna, för nu kanske de inser att de inte kan låta det fortsätta. Grundskolans problem flyttas ju direkt över till gymnasiet, konstaterar Mohammed Hagi Farah.

Men hur ser relationen resurser–resultat ut?

Den skolforskning som finns är inte entydig. Det man kan säga säkert är att för små barn och elever med invandrarbakgrund har resurserna en viss betydelse, men när de blir lite äldre är det svårare att se sambanden. Hur lärarna agerar, hur skolledningen driver, hur samspelet med föräldrarna ser ut har större betydelse än resurserna i sig.

– Ungefär 40 procent av en skolas resultat kan förklaras med elevernas socioekonomiska bakgrund, 60 procent beror på skolans inre förhållanden. Det finns alltså stor potential att påverka. Men samtidigt vet vi att om skolan ligger i ett medelklassområde, då blir resultaten okej även om skolan i sig inte fungerar så bra, säger Olof Johansson, skolforskare och professor vid Umeå universitet. Så vad göra i till exempel Rinkeby?

Farah vill ha heltidsanställda föräldraombud på skolorna som får i uppdrag att mobilisera och informera föräldrar. Han vill ha rektorer som förväntar sig resultat och inte bara fokuserar på goda sociala relationer. Han vill ha lärare med hög kompetens och han anser att fler av dem borde ha annan bakgrund än svensk.

– Utåt är skolan öppen och mångkulturell, men inåt är den alldeles för konservativ och sluten. Det behövs nya grepp för att möta de behov som finns i dag."


Det är det fettmarkerade som är det intressanta i artikeln.
Jag vet inte hur pass intresserad du är av skolforskning och skolpolitik men detta är en grej man kan diskutera hur länge som helst egentligen.



Reason
Visningsbild
Hjälte 269 inlägg
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
Ja, fast som jag ser det så består kulturen av otaliga vitt skilda aspekter, eftersom kulturen florerar av idéer kring vitt skilda saker. Jag tror absolut att man kan ändra mentalitet och bryta upp invanda mönster beträffande kulturens syn på människans frihet och relation till staten, det handlar bara om att man måste acceptera de rätta idéerna om vad en individ är, och vissa grundläggande moraliska principer kring hennes relation med andra människor.

Du säger även att vi ej kan sätta fingret på vår mentalitet. Det är kanske det främsta problemet, folk accepterar idéer utan att fatta att de gör det. Man måste, som Ayn Rand sade, ägna sig åt filosofiskt detektivarbete, d.v.s. undersöka bakomliggande premisser i olika resonemang och handlingar som nästan alla av oss implicit accepterar utan att identifiera dem.

Staten är motsatsen till frihet

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0

Svar till Reason [Gå till post]:

Det går alldeles utmärkt att identifiera olika mentaliteten men det krävs att man antingen läser på eller vet vad man ska leta efter. Personligen har jag inget problem med att identifiera det men sen har jag också läst endel om etnologi.
Visst går det att ändra mentaliteten, som ligger till grund för den svenska kulturen, men jag ser inte varför det skulle vara önskvärt ännu mindre i vilken riktning? Vilken mentalitet skulle passa bättre för svenskarna än den som finns i Sverige? Varför skulle den vara bättre?
Långvariga kulturella mönster har ofta växt fram av en anledning som passar folket bra så jag tycker man ska vara försiktig och går långsamt fram om man ska börja ändra på sånt här.
Jag gillar världens mångfald och jag vill absolut inte att hela världen ska vara likadan med samma syn på politik och kultur.



Reason
Visningsbild
Hjälte 269 inlägg
0

Svar till Salvator [Gå till post]:
Visst går det att ändra mentaliteten, som ligger till grund för den svenska kulturen, men jag ser inte varför det skulle vara önskvärt ännu mindre i vilken riktning? Vilken mentalitet skulle passa bättre för svenskarna än den som finns i Sverige? Varför skulle den vara bättre?

En bra kultur är en kultur som främjar människans liv och lycka, en dålig kultur innebär det motsatta. Svenskar bör självklart inte sträva efter att radikalt omvälva hela kulturen, man ska agera naturligt och leva så som det passar en. Men för det skull behöver man väl inte hålla fast vid det minsta lilla som florerar i kulturen, man behöver ju inte ta hela paketet, utan förändra vissa saker till det bättre utan att för den skull behöva omstörta allt som har med svensk kultur att göra?

Jag gillar världens mångfald och jag vill absolut inte att hela världen ska vara likadan med samma syn på politik och kultur.

Detta var ett tämligen märkligt påstående. Menar du t.ex. att det inte är önskvärt att t.ex. afrikanska kulturer, där slaveri och sodomi på småpojkar etc förekommer, borde ta efter västvärlden? Är du värderelativist :)

Staten är motsatsen till frihet

Salvator
Visningsbild
Hjälte 6 051 inlägg
0

Svar till Reason [Gå till post]:

Detta var ett tämligen märkligt påstående. Menar du t.ex. att det inte är önskvärt att t.ex. afrikanska kulturer, där slaveri och sodomi på småpojkar etc förekommer, borde ta efter västvärlden? Är du värderelativist :)

Nej jag är inte värderelavist, då hade jag ju accepterat mångkultiralismen som en bra ideologi :)
Däremot tror jag inte att vi i västvärlden kan tvinga på andra länder vårt levnadssätt och jag tycker inte heller att det är önskvärt Afrika blir precis som Europa. När vi lobbar för att hela världen ska bli som väst missar vi ofta och förstör även det som är unikt och bra med andra kulturer. Vill folket i afrikanska länder har förändring måste den komma inifrån. Det är svårt och det kan ta långtid men det är inte omöjligt, revolutionerna i arabvärlden visar att det går även om viljan finns.



Forum » Samhälle & vetenskap » Politik » Glenn Beck!

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons