Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Hur blir jag bäst på debatt

Skapad av pussgurka123, 2019-11-22 15:55 i Samhälle & vetenskap

2 580
4 inlägg
0 poäng
pussgurka123
Visningsbild
Veteran 13 inlägg
0
tja tjena, skriver en debattartikel i skolan om energidrycker å jag skriver att jag är för energidrycker. Behöver ett par riktigt bra argument till VARFÖR energidryck är bra, tack å hej hoppas ni kan hjälpa mig ✌????

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

pussgurka123
Visningsbild
Veteran 13 inlägg
Trådskapare
0

Svar till pussgurka123 [Gå till post]:
å hjälp mig gärna att komma på nån riktigt bra rubrik till artikeln taaaaacccckkkkkk!!!!!!

Fisk-pastej
Visningsbild
P 20 Legend 152 inlägg
0
Tycker att det är svårare att komma på argument FÖR energidryck, eftersom de har inte direkt några positiva egenskaper förutom att man blir pigg. Skulle själv vilja vara emot energidryck.. Men här är några argument..

Titel: Energidryck är uppiggande

arg1: Ifall man skulle vara riktigt trött en dag så kan man få en liten energiboost genom att dricka en flaska....
arg2: De kostar väldigt lite jämfört med kaffe, och det smakar sötare än kaffe ifall man inte tål kaffe och de är lika effektiva.

^^ De argumenten är inte direkt några mästerverk, som sagt, det finns typ inga positiva effekter av energidrycker.

Tootergang

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
0
Oooh, argumenterande texter är kul, men det kan vara lite klurigt tills man inser hur man faktiskt gör det.

Ska du skriva en debattartikel är det ett par saker du behöver tänka på och det sträcker sig i regel lite längre än att enbart handla prata om varför någonting är bra eller dåligt.

Först vill du inleda med ett påstående och några slagkraftiga ord om vad det är artikeln handlar om. I ditt fall är det väl någon slags formulering av att energidrycker är bra, men den mer exakta formuleringen får du skriva själv. Det är viktigt att du förklarar din ståndpunkt på ett tydligt och slagkraftigt sätt och det är helt okej att i sitt påstående provocera lite. Detta är värt att lägga lite extra tid och fokus på, för det här är det som bygger upp hela din argumenterande artikel.

Efter att du kommit med ditt påstående är det dags att argumentera för din sak. Det kan absolut vara en idé att sätta dig ned med papper och penna och bara kasta ur dig argument för din sak. Notera att du här inte enbart kan använda dig av objektiva "vetenskapliga" fakta-argument, utan att du även kan bygga argument baserat på känslor, tankar och erfarenheter. Ett sätt att använda sig av ett sånt argument i just det här arbetet skulle till exempel kunna vara att du beskriver en riktigt dålig torsdagsmorgon. Veckan har varit full av prov och, du har sovit dåligt av anledning x och y och avslutar dagen sent med ett prov i historia. Redan vid lunch har du tappat nästan all fokus och du måste hålla dig pigg och alert till provet som är om några timmar. Du spelar helt enkelt på känslor som många kan relatera till och använder dig av det som ett verktyg för att få de som läser eller lyssnar att förstå din ståndpunkt.

Generellt brukar man rekommendera att man har med ca 3 argument. Tumregeln är att du öppnar med det näst starkaste argumentet, sen tar det svagaste av dina 3, för att i slutet komma tillbaka med ditt starkaste argument för att leda mot en stark avslutning - men jag har även sett variationer av detta.

Helst ska du även tänka på vilka argument en person som som är emot dig skulle kunna ha. Det kan vara en motståndare i en debatt, men även en läsare av din artikel som redan har en bestämd åsikt som inte överensstämmer med vad du skriver. Här är det bra om du hittar några av de starkare argumenten som motståndarsidan skulle kunna tänkas ha och som du sedan plockar isär och argumentera för varför de inte stämmer.

Avslutningsvis vill du sammanfatta det viktigaste i din artikel och återkoppla det till din tes. Har du ställt några frågor i din inledande text besvarar du dem här.

Even boys have something to say if you listen long enough


Forum » Samhälle & vetenskap » Hur blir jag bäst på debatt

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons