Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Mansplaining

Skapad av TLTGja, 2019-05-24 15:20 i Kärlek & Relationer

6 242
10 inlägg
2 poäng
TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
0
Jag är fundersam över mansplaining.

Jag blir ofta misstolkad som att vara nedlåtande, främst över internet.

T.ex. någon klagar över att den sover dåligt, jag skriver, "testa att skippa elektronik".

Personen svarar: Sluta mansplaina hur jag skall leva mitt liv, du är bara en liten pojk och jag är en 50 årig kvinnlig akademiker.

Ja, jag kanske skulle kunna formulera mig bättre och kanske sluta förutsätta att allt på internet behöver possitiv feedback.

Men jag har inte tid att formulera mig ödmjukt sålänge det inte t.ex. är någon extremt känslig individ som bara tar till sig information genom att strykas medhårs, men då är det bara typ för att hejda någon från att begå självmord.

Så mansplaining: Varför skall jag behandla en kvinna annorulunda än hur jag kommunicerar med en man?

Alltså jag vet att man skall vara medveten om ens beteende, men då jag inte är medveten om människors kön på internet så blir jag provocerad av att bli anklagad för mansplaining och sexism, när jag behandlar alla exakt lika.

Det typiska jag gör är att jag utgår ifrån mig och sedan försöker förstå andras perspektiv i hopp om att någon kan kompletera mitt perspektiv och visar var det brister.
Men det görs aldrig, utan mitt perspektiv totalt sopas under mattan och ingen förstår någon.

Jag önskar att folk kunde förklara sinna perspektiv istället för att anklaga mig för att vara självcentrerad.

Detta gäller hela den radikala vänstern.
De nöter falska nyheter och pseudovetenskap, och när man förklarar att det finns faktisk forskning som visar motsatsen så blir man utskälld för hykleri och kapitalism och personen lämnar debatten och ser sig själv som vinnare.

Själv står jag ofta kvar besviken och fattar ingenting av alla de perspektiv jag ville förstå.

Min hypotes är att det inte finns en kultur av verkligt aktivt lyssnande.
Att folk är passiva lyssnare, och när jag som enbart kan förstå saker om det är en dialog, att jag lyssnar, kommer med en hypotes, väntar till punkt, frågar om personen tänkt på detta och hoppas få svar.

Detta aktiva lyssnandet ger oändligt för båda parter, om bara båda förstår iden om aktivt lyssnande.

The leetest herperderper

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Karolinen
Visningsbild
P Legend 12 inlägg
1

Svar till TLTGja [Gå till post]:
Mansplaining kan likväl användas som ett slagträ mot män med goda argument i syfte att göra vissa argument - oavsett styrka och relevans - till något illegitimt och "fult" så att det inte räknas. Likväl kan det användas som en term för gnälliga medelåldersmän utan självinsikt som vill att kvinnan tar tag i jobbiga saker.

Min erfarenhet är att sådana ord som "sexism" och "mansplaining" missbrukas rätt ofta, gärna av icke-intellektuella tjejer som inte har någon aning om dessa termers definitioner. I vilket fall hade jag inte tagit åt mig om jag var du för med tanke på vad du skriver tror inte jag att du är en sådan som faller inom ramarna för dessa nedvärderande begrepp.

Salamandel
Visningsbild
F Veteran 2 inlägg
0
Mansplaining har ju lite Bruce-den-allmäktige™-stämpeln på sig. Och själva ordet i sig är en mashup av 'man' och verbet 'explain'. Jag har fått lite den uppfattningen att det är när en man pratar rätt downgrade på kvinnor. Jag kan exemplifiera detta med hjortronsylt.

Scenario:

Man går in i x valfri butik som heter, låt säga, Gammelby's kvarnagård.
Där säljer Majvor alltifrån ekologisk biodlad honung till egenplockade björnbär till Drottningsylten som får grannarna att gå nuts på hennes Pariservåfflor. Okej. This is the thing. Majvor har alltid jobbat i Gammelby. Hon har inte satt sin fot utanför Gammelby. Alla pratar om Majvor och hennes hjortronsylt. Och Majvor själv vet ett och annat om den där hjortronsylten. Den har gått i generationer. Och den är legend. Men just den här mannen påpekar att

'DET HETER INTE HJORTRON DET HETER MULLBÄR. DETTA ÄR INTE RIKTIGA HJORTRON DET KÄNNER JAG PÅ SMAKEN ATT DE HAR FÖR LÅGT PH-VÄRDE. OCH FÄRGEN ÄR DEFINITIVT INTE HJORTRON DET ÄR EN APELSIN.'

Där mina vänner har vi 'The Epitome of Mansplaining'.
godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
1
Svar till Salamandel [Gå till post]:
I en ideal värld, absolut - men somliga drar det kortet vid alla möjliga sorters diskussioner så fort saker inte längre går åt deras håll. Jag vet inte hur många gånger jag mötts av det, när man kommit med sakliga och faktabaserade argument, eller helt enkelt ifrågasatt väldigt konstig "fakta" som någon redovisat.

Jag är en sån där jobbig person som älskar att diskutera saker, att vrida och vända på saker och ställa motfrågor. Ibland lär man sig någonting av det, men allt för ofta hamnar man i en sits där man kan framkomma som lite av en besserwisser. Det är kanske inte i sig jättetrevligt, men så länge man attackerar någons argument, snarare än person ser jag inget fel i det.

Vare sig det är medvetet eller omedvetet har termen "mainsplaining" i vissa debatter blivit ett slags verktyg, redo att användas för att tysta någons argument. Det blir ett slags personangrepp och sätt att avbryta en diskussion och komma ut som vinnare och moraliskt överlägsen. Har man avslutat en diskussion med personangrepp snarare än ett möte av någons faktiska argument, då har man inte kommit långt och det är svårt att före en diskussion när man inte kan kritisera eller ifrågasätta vad den andre parten säger.

Det är inte jättehälsosamt för debattklimatet och är en av anledningarna bakom varför jag tror att folk inte gärna är villiga att öppet diskutera lite mer känsligare ämnen. Helt ärligt tror jag att det är någonting som håller tillbaka den feministiska rörelsen som helhet, för när det väl kommer till kritan är feminismens värdegrund någonting som jag personligen tror att de allra flesta i västvärlden delar.

Even boys have something to say if you listen long enough

iblanders
Visningsbild
P 38 Veteran 8 inlägg
0
"mansplaining" är inte en "riktig" sak. Eller vad man ska säga. Det är ett påhitt av knäppa delen av feminister och så kallade "sjw".

Hur kan jag tycka det?

Jo för att mansplaining betyder olika saker för olika personer. Kan vara allt från
Att du är en man och försöker berätta/förklara något, till att du är en sådan där person som säger saker som "Men lilla gumman" och "Du är tjej, sånt här förstår inte du"

Det första helt enkelt att man förklarar saker. Och om det är "mansplaining" så kan man använda "womansplaining" så fort kvinnor ska förklara saker. Vaför sluta där, låt oss separera alla.
"Bisexuellsplaining","Transsplainging","Whitesplaining","Asiansplaining"
ELLER
så accepterar man att alla kan förklara saker för personer som inte helt hundra vet saker. Eller om man ex försöker förklara vad man sagt så att det inte blir missförstånd.

Det andra är helt enkelt sexistiskt, och är det oavsett om det är en man som pratar nedlåtande till en kvinna, eller tvärtom.

Men ja, om någon använder order "Mansplaining" när du förklarar något. Fundera då på om du verkligen sagt det nedlåtande eller om du förklarar det, som du skulle gjort oavsett vem du pratar med eller vad de har mellan benen. Gissningsvis är det så du pratar med alla, precis som de flesta män gör när det förklarar saker. Och då kan du bara sucka djupt och tycka synd om den personen som står framför dig.
Antingen det eller be om ursäkt och säga rakt ut

-"Hur vill du att jag skulle gjort för att inte bli kallad mansplaining? Eller vill du helt enkelt att jag inte pratar med dig?"

Beroende på hur man är som person. Har själv aldrig blivit kallad för mansplaining så kan inte säga säkert hur jag själv skulle reagera. Mer än att lyfta på ögonbrynet och tänka "huh, sådana som dig finns inte bara på internet". Sen helt ignorera vad den personen kallar mig, blir det otrevligt så undviker jag nog bara den personen därefter och säger något passivaggresivt om hon ber mig förklara något i framtiden
"Oh nej, jag vill inte mansplaina"
Omoget möjligen, men ibland är det så jag reagerar :P

Sen när det kommer till feminism så är det helt annan diskussion. Men precis som godis-apa så tycker jag feminister trycker på helt fel saker och är av erfarenhet (än så länge), omöjliga att ha en diskussion med..
Förr i tiden behövdes feminism för att trycka på det mer "sexistiska" samhället som var då. Men nu är det vanliga värdegrunderna som feministerna står på, samma värdegrunder som de flesta andra står för (iaf i större delen av västvärlden).
Och just att de feminister jag hamnat i diskussion med, spyr ur sig samma saker, och sen börjar skrika när man kommer med argument eller fakta som de inte kan motbevisa. Sen när skrikandet inte funkar så vill de inte prata mer.

Feminister är bra på att gräva ett hål medans de vrålar "Här ska allt som är mot jämställdhet ligga!" och sen trilla ner i hålet själva.

Det finns en anledning att Fi inte ligger i top 3 i valen, och att det är många fler som tycker att jämställdhet är bra, än det finns folk som kallar sig feminister.

Ingen status

iblanders
Visningsbild
P 38 Veteran 8 inlägg
0
Svar till Salamandel [Gå till post]:

Skulle säga mer att den personen är en dumskalle om man spyr ur sig saker som inte är sant. Eller oinformerad (finns folk som helt enkelt blivit lärda fel eller tror fel).

Om det i stället för Majvor, är Gunnar som är hjortronsguden. Och det är en kvinna som kommer fram och säger det där till Gunnar.

Är det då också mansplaining, även fast det är en kvinna som gör det?

Om svaret är ja. Då är helt enkelt mansplaning ett annat ord för att kalla någon för idiot. Och kan man då inte kalla den personen okunnig/oinformerad/idiot i stället för att säga "Man"-splaing?

Om svaret är nej. Är det då "The Epitome of womansplaining"?
Om svaret här är ja. Då kan jag acceptera att "----splaining" helt enkelt är könet + förklara saker fel = "------splaining".

Om svaret här är nej. Så är min fråga varför då? Är det för att womansplaining inte är "a thing"? Och varför är det inte det? Är det för att det är en kvinna och kvinnor gör aldrig fel? Eller är det för att bara män kan vara nedlåtande och säga fel saker?

Tycker själv att någon som använder "mansplaining" i något annat syfte än att vara ironisk eller skämtsam. Är sexistisk och gör det jag trodde ex feminister inte ville göra, fördela könsgrupper där en grupp är lite sämre än den andra.
Tillägg av iblanders 2019-08-21 11:04

Glömde skriva att mansplaining kanske inte är något du personligen använder, utan mer gav ett exempel på det. Men hoppas mitt inlägg kommer fram mer som "Suck, mansplaining" och inte "Du sade mansplaining, nu jäklar sätter jag fyr på mina träskor"

Ingen status

TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
Trådskapare
0

Svar till iblanders [Gå till post]:
Jag har blivit kallad mansplainer när jag förklarat vad som hjälpt mig i olika situationer i problem jag upplevde var delad med personen i fråga.

Då detta var på internet så visade det sig sedan att personen var kvinna och ÖVERLÄKARE och ansåg att minna upplevelser inte hade något värde och att jag borde hålla käften.

Visst, om jag hade framfört mig som att: Detta är det enda rätta, så visst då hade jag kanske varit en idiot.
Men nu sade jag det på ett sätt ur mitt perspektiv, och sådant som jag hade blivit lycklig av att fått berättade för mig.

Jag har ett sätt att lära mig saker, och det är igenom att applicera min kunskap och väva nät runt mina erfarenheter, det var många år sedan jag hysteriskt började vrålskratta över associationer jag hade mellan futurama och ämnet som togs upp och därav blev sedd som ett fån.

Jag fnissar fortfarande och mumlar kommentarer då jag är en muntlig person, men jag avbryter inte oftare än att det gagnar minst 60% av gruppen närvarande.

Jag har mina brister, men att bli kallad mansplainer är bara destruktivt.

The leetest herperderper

Chubaka
Visningsbild
P Hjälte 627 inlägg
0

Svar till TLTGja [Gå till post]:
Kort svar på en lite större fråga (blev visst lite längre).

Det du beskrev var mansplaning ur mottagarens uppfattning, men hen använde istället härskarteknik mot dig, vilket inte heller var okej.

Men beskriver någon allmänt att de sover dåligt, eller berättar för dig att de sover dåligt när du exempelvis frågar hur läget är, så ber dom inte om råd. Det är en bra grundregel att ha, undvik att ge råd om någon inte ber om dem.

Män i stort är inlärda från barnsben att vi ska minsann kunna fixa saker hit och dit. Men det betyder inte att alla vill ha hjälp eller råd. Vissa vill bara att man lyssnar.

"Jag sover dåligt" kan istället besvaras med (om det är någon som du har tvåvägs kommunikation med och kanske inte nån random på nätet) "Hur kommer det sig?". Av den frågan får du kanske ut att grannarna festar till 2 på nätterna.. Således hade ditt råd om att skippa elektronik bara irritera, då du hellre vill ge råd/berätta hur det är, än lyssna.

Jag är minst lika duktig på detta jag med. Men försöker påminna mig om att lyssna mer och fråga istället, än att ge råd på än gång. Vissa kan vilja ha råd, men de kan behöva berätta hur de mår först eller vad det handlar om för dem.

Och när man ger råd, kanske prova prata utifrån dig själv i nästa steg "Jag har provat minska på elektroniken på kvällarna och det har gjort att jag har lättare att sova". Nåt sånt blir istället ett fortsatt samtal än att man säger åt någon vad de skall eller bör göra.

Detta är i alla fall något som jag tycker fungerar för mig. Allt är individuellt och situationsanpassat, men tänk på lyhördhet.. Det räcker långt :)

Nu ska jag va tyst :) Glad påsk!


Även fast ditt syfte inte alls var att mansplaina, blev uppfattningen den när man inte lyssnade. Frågar någon efter råd, ge råd. Frågar någon inte efter råd, fråga först eller låt bli. :)

Sluta förfölj mig! -_-

TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Chubaka [Gå till post]:
Jag frågar aldrig om råd som: "Hur skulle du gjort".

Utan jag pratar och förväntar mig att jag skall bli rättad, det vore bättre om alla kunde agera så.

Men absolut skall jag tänka på lyhördhet, det tål att påminnas om flera gånger per vecka.

The leetest herperderper

Moroten03
Visningsbild
Veteran 3 inlägg
0

Svar till TLTGja [Gå till post]:
Kan säga de att jag känner igen mig på punkt och pricka. Du verkar nästan läskigt lik mig i sättet att se på dessa saker.


Forum » Livet » Kärlek & Relationer » Mansplaining

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons