Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Referat text

Skapad av Ronaldo1023, 2018-09-22 18:56 i Mellan Himmel och Jord

990
3 inlägg
0 poäng
Ronaldo1023
Visningsbild
2 inlägg
0
Hej

Jag går nu mitt sista år i högstadiet och satsar på att försöka få så bra betyg som möjligt. På måndag så ska vi lämna in en skrivuppgift som handlar om att skriva en referat text. Mitt största problem i skolan är just att skriva jag ligger väldigt högt i dem andra nivåerna men just när de kommer till att skriva så får jag alltid E elr ett D som bäst. Jag hade uppskatta om ni hade kunnat ta och läsa min text och kritiserade den fullt ut. Jag satsar på ett A men hade även varit nöjd med ett B så håll inte tillbaka er kritik är ni snälla.

Referat av texten”Kravlös barndom ger sömnlösa familj”

Ungdomsstyrelsen presenterade igår en undersökning som indikerar att unga människor är alltmer stressade och sover mindre. Detta skriver David Eberhard i artikeln ”Kravlös barndom ger sömnlösa familj” som publicerades i Expressen 6.11.2013.

Eberhard skriver att enligt undersökningen uppger två av tio tillfrågade mellan 16 och 29 år att de har svårt att sova. Skribenten omtalar att orsakerna till detta problem är multifaktoriellt, men ett motiv som lyfts upp i texten är att vuxna har svårt att bestämma över sina barn. Detta leder till att barnen kommer att bestämma själva olika saker som t ex vad de ska äta, vad de ska ha på sig, vad de ska kolla på och såklart även den tid de ska sova. Artikelförfattaren fortsätter att berätta att de är inte enkelt för vuxna att bestämma över sina barn. Anledningen till detta beror helt enkelt på att ingen vågar ställa krav på barnen varken vuxna eller samhället.

Eberhard berättar sedan om varför ungdomar är stressade men förklarar att även i detta problem så är det multifaktoriellt. Men kopplar ihop det med att ingen vågar ställa krav på barnen. För detta gör att de blir svårt för barnen när kraven från samhället inte går att strunta i. Detta kommer att få ungdomarna senare att känna sig dåliga och inte heller kunna få allt de vill vilket leder dem till att bli stressade.

Artikelförfattaren skriver avslutningsvis att de flesta barn hade hade mått bra av att av att man tidigt lär dem gränser. En början är att föräldrarna bestämmer när de ska lägga sig och med lampan släckt.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 364 inlägg
0
Artikeln heter "En kravlös barndom ger sömnlösa tonår" såvitt jag kan se.
https://www.expressen.se/debatt/en-kravlos-barndom-ger-somnlosa-tonar/

Att du skriver dåligt är det inte så mycket att göra åt. Läs mer så blir det kanske bättre. I nuläget ser det inte ut som att du har gått igenom texten på egen hand. Ingen på internet kommer orka redigera den åt dig.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

Ronaldo1023
Visningsbild
2 inlägg
Trådskapare
0

[svar:MandarinaDuck:4415870]

Hej

Jag förstår vad du menar jag tog tid och läste igenom artikeln igen och ändrade min text igen jag har läst igenom den flera gånger och ser en stor förbättringen. Jag vill nt att folk ska redigera den ba kritisera den:D


Referat av texten ”Kravlös barndom ger sömnlösa tonår”

I artikeln “Kravlös barndom ger sömlösa tonår” skriver David Eberhard om hur ungdomar idag är alltmer stressade och sover allt sämre.

Eberhard berättar om hur en undersökning har visat att två av tio tillfrågade mellan 16 och 29 år har svårt att sova. Eberhard förklarar att orsakerna är multifaktoriellt, men lyfter fram att de beror på att vi lever i en värld där vuxna är rädda för att säga ifrån sina barn. Detta leder till viktiga beslut överlåts för barnen att bestämma över som t ex när de ska gå och lägga sig. För många ungdomar kommer det att gå bra för skriver Bernhard men påpekar att det inte är lätt att bestämma över sina barn om inte samhället visar hur man ska göra. Om det inte är uppenbart att man ska ta telefonerna från eleverna hur ska då föräldrarna upprätthålla någon form av auktoritet för barnen. Bernhard förklarar att de är helt enkelt ingen som vågar ställa krav på barnen.

Anledningen till att ungdomarna är stressade kopplar han ihop med att man inte vågar ställa krav på barnen. För om man inte ställer krav på barnen leder det till att de kommer att få orealistiska förväntningar i livet och att de kanske inte har vant sig vid att man inte alltid kan få det man vill.

Bernhard skriver avslutningsvis att en del kan känna sig stressade och ha sömnproblem av andra skäl, men oavsett skulle sannolikt de flesta barn må bra av att man tidigt lärt dem gränser. En början är att föräldrarna bestämmer när barnet ska gå och lägga sig utan bildskärmar i sängen och med lampan släckt


Forum » Mellan Himmel och Jord » Referat text

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons