Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Behöver argument mot rökning!

Skapad av LinnPettson, 2015-12-14 23:14 i Samhälle & vetenskap

18 383
18 inlägg
9 poäng
LinnPettson
Visningsbild
F 21 Västerås Legend 16 inlägg
2
Nu är det så att jag ska hålla ett argumenterande tal mot rökning, och mitt mål är att få alla klassens rökare arr gå ut ur rummet med svansen mellan benen. Nej men ni förstår; man vill ju påverka folks syn på detta, eftersom rökning kan bli en livsfara om det går för långt, så ni får gärna komma med förslag på argument - och eventuellt något motargument också! Tack på förhand!
Kram :)

Busy doing everything

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Korvsson
Visningsbild
P 27 Uddevalla Hjälte 1 373 inlägg
1
Inte för att vara den (jag älskar att vara den nvm) men att hitta argument mot rökning är väl ingen utmaning? Bara att välja och vraka, förpestar kroppen, förpestar sinnet, förpestar omgivningen, sänker värdet på bostad you name it.

Ingen status

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 364 inlägg
0
- Man tvingas se soluppgången genom en ständig grå dimma

- Rabiata kärringar antastar en på tågperronger

- Det är kallt att gå ut på vintern

- Man riskerar att brinna inne som en konsekvens av sängrökning


Tror jag fick med allt viktigt?


Tillägg av MandarinaDuck 2015-12-14 23:59

Juste ett motargument också: det ser väldigt roligt ut när saker som inte brukar röka röker, t.ex. djur eller barn.

Forum image

Forum image

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

godis-apa
Visningsbild
P 28 Modereringsansvarig 3 950 inlägg
0
Svar till LinnPettson [Gå till post]:
För icke-rökare så kan lukten vara jobbig. Träffade en tjej som rökte och även om hon var respektfull nog att inte röka precis bredvid mig har jag svårt för lukten, tycker inte alls om den. Det sätter sig i kläderna, håret osv. Jag minns en gång när hon hade provat att röka cigarill, hon luktade på riktigt prutt i håret efter det. Inte världens sexigaste doft, retade henne för det hela dagen x)


Svar till MandarinaDuck [Gå till post]:
Fast den nedre bilden ser iof sjukt chill ut.

Even boys have something to say if you listen long enough

Jokk
Visningsbild
27 Hjälte 9 867 inlägg
3
Effekter av rökning:
-Luktar rök ur munnen, ofräscht om man ska kyssas
-Luktar rök överhuvudtaget
-Risk för lungsjukdomar
-Risk för cancer
-Försämrad blodcirkulation
-Man måste ut en gång i timmen
-Man ser rätt cool ut

flizan

mittacc
Visningsbild
Legend 394 inlägg
0
Alla på TC kollar snett på en och flyr röken!

Ingen status

LinnPettson
Visningsbild
F 21 Västerås Legend 16 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Korvsson [Gå till post]:
Nej, jag vet redan en hel del fakta och har redan en massa aegument, men jag tänker att alla människor har olika erfarenheter beroende på hur man lever, så det kan vara intressant ändå! Det finns så mycket att lära sig av andra människor, eftersom alla tänker olika :)

Busy doing everything

LinnPettson
Visningsbild
F 21 Västerås Legend 16 inlägg
Trådskapare
0

Svar till MandarinaDuck [Gå till post]:
Haha jadu, så kan man också se på saken!

Busy doing everything

densnallakillen
Visningsbild
P 21 Legend 165 inlägg
-1

Svar till Jokk [Gå till post]:
det är inte coolt att röka, det är bara coolt att vara sig själv! :)


argument mot ciggaretter, dom som tillverkar dem blir sjuka och dör...

skicka en paj bro

Viren
Visningsbild
P 29 Örebro Hjälte 784 inlägg
1

Svar till LinnPettson [Gå till post]:
KOL, som är en ganska nasty sjukdom, drabbar nästan uteslutande rökare. Det finns en liten procent som har brist på ett visst enzym, och den kvarstående mängden ickerökare som får KOL, är så gott som obefintlig. Risken att drabbas ökar med tiden som man röker, och det finns inget att göra åt det när man väl har fått det.
Med tiden så blir alla våra lungor sämre, men his rökare sker detta mycket snabbare. Om man slutar röka så kan dock lungorna återhämta sig till en stor del.

Ingen branden är bra att andas in. Jag tror inte att någon i din klass skulle få för sig att stå mitt i röken när de grillar, så att frivilligt så och andas branden från tobak borde vara en irrationell sak för dem.

Nikotin får kapillärerna att dra ihop sig, så kroppen får svårare att hålla händer och fötter varma. Detta resulterar i att man blir mer känslig för kyla.

Det är dyrt som fan, och jag lovar att du kan göra en sammanställning på annat som de kan köpa för pengarna.

Som de andra har skrivit så sätter sig lukten i allt. Vita saker gulnar, och många i ens omgivning tycker illa om röklukt. Det är inte allt för najs att kyssas med en rökare.

Ingen status

Jokk
Visningsbild
27 Hjälte 9 867 inlägg
0

Svar till densnallakillen [Gå till post]:
Jaha, så om jag är mig själv och röker, vad händer då hade du tänkt?

flizan

LinnPettson
Visningsbild
F 21 Västerås Legend 16 inlägg
Trådskapare
2

Svar till Viren [Gå till post]:
Jadu, KOL vet jag en hel del om. Mamma drabbades, och en lunginflammation på det innebar slutet, så där är nog den största anledningen att jag bojkottar cigg! Det var bra fakta och saker allt som allt!

Busy doing everything

godis-apa
Visningsbild
P 28 Modereringsansvarig 3 950 inlägg
0
Det svåra med att argumentera mot så pass självklara saker som rökning är att alla redan vet att det är dåligt. Det är svårt att chockera, att faktiskt få folk att vakna upp. Argument de har hört, argument de redan känner till slår aldrig lika hårt som vad de inte känner till, eller åtminstone inte lagt så mycket tanke på.

Skulle jag hållt ett tal mot t.ex. rökning skulle jag nog valt att gå bakvägen. Börja med de negativa aspekterna, berätta hur det kan leda till diverse lungsjukdomar, hur det försämrar cirkulation och skapar ett beroende. Var i början vag med vad det är för något du faktiskt pratar om och "chockera" dem sedan i slutklämmen med vilket ämne du faktiskt valt att prata om, vad det är som orsakar allt det här.

Det är inte säkert att ni enligt instruktionerna faktiskt är tillåtna att göra så, men om det är det lär det bli betydligt mer effektfullt. Ännu bättre blir det om känner att du är beredd att prata om din mor i det här, om hennes KOL (utan att direkt säga att det var KOL, annars röjer du direkt att det är rökning du pratar om). Det kan dock bli lite väl personligt, eventuellt obekvämt att prata om, men det lär definitivt lägga mer tyngd bakom vad du säger. Du har personligen fått lida utav detta, du har tappat någon du älskar, sett denne tyna bort och varit oförmögen att hjälpa.

Det går självklart att göra vanliga "stå och rabbla allt vi redan hört", men du kommer nog inte få någon att tänka över sitt beslut är röka genom en sån presentation.

Even boys have something to say if you listen long enough

Nochwork
Visningsbild
27 Legend 4 inlägg
0

Svar till LinnPettson [Gå till post]:
För att vara lite kreativ kan du berätta en sorglig historia om en rökare som ett komplement till dom uppenbara riskerna med rökning. Snyft historier brukar kunna träffa rätt om du lyckas berätta med inlevelse. Kasta gärna fram en bild på personen som du berättar om så att lyssnarna får det lättare att empatisera.

När jag var liten rökte min mor inne ibland och jag gick fram till henne en gång och sa att hon kommer dö om hon inte slutar, hon kastade det hon höll i rakt ner och skrek.
Min skräck för att hon ska dö sitter ännu kvar. Inte vet väl en 8 åring bättre än att försöka ta ansvar för en förälder på det sättet när man inte får lära sig vad rökning innebär eller bara får hälften av informationen man skulle behövt.
Eller skulle man som barn kanske inte ha någon information alls om saken? Vet inte. Spekulera och lek lite med tankarna!

Sitter förövrigt själv med en cigg i mungipan just nu, det har jag bara mig själv att skylla för. Du skulle också kunna argumentera att normaliseringen av cigaretter är fullkomligt oresonligt på grund av sina uppenbara risker. Vi betalar pengar för att bli sjuka och sen betalar resten av folket för att vi ska leva några år extra. Damn ludacris.

Amanda0043
Visningsbild
F 20 Entertainansvarig Administratör 252 inlägg
0

Svar till LinnPettson [Gå till post]:
Du verkar ju ha egen erfarenhet av vad som händer när man röker eftersom att din mamma gjorde det. Ha med det i presentationen. Patos är det som oftast får folk att tänka till då människor reagerar mycket på känslor. Sen vet ju de flesta riskerna med rökning redan så att berättar du om din mamma osv kan det ge många en tankeställare. Kroppsspråk är också viktigt, få personerna att lyssna och intressera sig. Lycka till om du inte redan haft talet :)

Det är inte lätt när det är svårt

Paddorna
Visningsbild
P 29 Insjön Legend 484 inlägg
0

Svar till LinnPettson [Gå till post]:
Kan bara hålla med det Amanda skrev.

Finns inget bättre argument mot rökning än ett äkta exempel vad rökningen gör med människor. Alltså vad som hände din mamma.


Ingen status

Withz
Visningsbild
Legend 72 inlägg
1
Finns väl redan ett bra argument som står skrivet på själva cigarettpaketen?

Meh.

Emilia-2002
Visningsbild
F 19 Legend 6 inlägg
0
Det är onyttigt, kostar pengar och luktar illa för människor runt omkring. Det blir mer och mer besvärligt också, för det blir rökförbud på fler och fler plaster för varje år som går.

Forum » Samhälle & vetenskap » Behöver argument mot rökning!

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons