Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

F i religion. diagnos?

Skapad av juliasanders, 2016-06-07 12:06 i Samhälle & vetenskap

11 966
19 inlägg
7 poäng
juliasanders
Visningsbild
Kändis 66 inlägg
0
Hej
I Religion1 på gymnasiet skrev jag F i en uppsats om Hare Krishna. Jag skrev om den då och fick F även på den skrivningen.
Alla andra fick A på den vilket betyder att det e fel på mig och påstå nu inget annat.
Jag undrar om det finns ngn diagnos för om man har svårt att analysera texter och hur man kan göra för att förbättra detta?

Fick C i läsförståelse i svenska så den e ju inte helt dålig.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

nuu
Visningsbild
Kändis 61 inlägg
1


Fråga du inte läraren varför du just fick det betyget? Läraren ska ju kunna motivera varför du fick betyget du fick.
TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
-1

Svar till juliasanders [Gå till post]:
Är detta ett uprepat mönster?

Är du socialt kompetent?

The leetest herperderper

technolol
Visningsbild
19 Hjälte 399 inlägg
0
Skriv vad uppgiften och målen med uppsatsen var, sen posta den här så kan vi avgöra om det är du eller läraren som är dålig.
TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
0

Svar till technolol [Gå till post]:
Hon klagade inte på läraren, hon ställde en fråga om huruvida det fanns någon erkänd diagnos, så hon kunde förklara att det inte är hennes starka sida.

The leetest herperderper

technolol
Visningsbild
19 Hjälte 399 inlägg
0
Svar till TLTGja [Gå till post]:
Läste inte ordentligt.
Det är ändå intressant att veta.

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
3
Jag förstår inte varför det skulle spela någon som helst roll om det finns en diagnos för det eller ej.

Vill du ha en ursäkt till varför du inte presterar?

Man ska inte överdiagnostisera folk, det känns som om var och varannan människa går runt med en näve bokstavskombinationer och använder det för att motivera sina beteenden och ageranden, som en ursäkt att inte ens försöka bättra sig.

Istället för att fokusera på vad du potentiellt skulle ha för diagnos, fråga dig själv varför du inte uppnår högre betyg. Vilken del av din analys är det som brister? Vilka bedömningskriterier är det du inte uppnår? Om din analys inte dög, ta reda på vad som saknades och se till att tänka på det mer till nästa gång. Klarar du inte av att själv se vad du skulle kunna gjort annorlunda, prata med din lärare. Be din lärare motivera betygssättningen och arbeta vidare därifrån.

En typisk sak man kan missa på är t.ex. att man inte följer uppgiften ordentligt, att man spårar ur lite och vandrar iväg från den ursprungliga uppgiften. Vet man att man brukar göra det, se till att läsa både uppgiften och det egna arbetet ett flertal gånger. Se till att man förstått kärnan i uppgiften och se till att ditt arbete får en tydlig röd tråd som går hand i hand med syftet av uppgiften.

Even boys have something to say if you listen long enough

TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
0
Svar till godis-apa [Gå till post]:
VAD IN I HELVETE SNACKAR DU OM????????

Visst TS har ingen diagnos.
Men vad har du för skev verklighetsbild där folk går runt och ''skyller på sina diagnoser''?
Enda anledningen till varför diagnoser behöver existera är att man förväntar sig att alla ska fungera efter bestämda mallar för inlärning och uppfostran. Se på mig t.ex. utan min diagnos hade jag inte fått den uppmärksamhet som jag behövde för att ta mig ur ett destruktivt förhållande till omvärlden (som jag fortfarande kämpar med än till denna dag, ca 7 år senare).

Flera kallade mig störande, dampunge, rent av idiot.
Men sen fanns det några som trodde, och såg att jag bara behövde veta vilken väg jag skulle gå, en väg som andra inte såg då de var fullt upptagna med att följa sitt lämmeltåg.

Men vad kunde de göra? Vad fan var ''fel'' på ungdjäveln, varför kunde han inte bara göra som alla andra? Varför skulle han skrika ut svaren på frågorna i ren extas utan att vänta på sin tur, sen bli aggressiv, och eller totalt frånvarande när han blev tillsagd ''på fel sätt''?

Nu står jag här, ca 7-8 år efter min första utredning och tar snart studenten, med betyg över medelsnittet.
Hade jag inte fått en diagnos tvivlar jag starkt på om jag hade levt idag.

Men visst klaga du på att några tar för lätt på sina diagnoser, eller så kan du lära dig känna och förstå vad de innebär, och hjälpa dem förstå sina bekymmer och hur de kan arbeta med dem, istället för att bara ''skylla på dem''


En ytterligare fråga är väl huruvida diagnoser är en funktionsnedsättning, eller en kreativ gnista som bara behöver rätt stimulering och hanteras på rätt vis. En sak är väl iallafall säker, samhället har bristande förståelse för problematiken, och diskriminerar människor som har ett ''handikapp'' som är ett handikapp p.g.a. hur skolan fungerar idag.

Finns sjukt många som vantrivs och trycks ner med skolan, eller varför tror du annars att barn idag är så idiotiska och deprimerade?
Visst beror det delvis på internet, men om du hade haft en ADHD, eller ADD diagnos så hade du varit så van vid distraktioner att datorn skulle vara det första som faktiskt kan agera i en takt som inte är hämmande för en, och när man kommer till väggen, som är oundviklig när man hyperfokuserar och använder 110% av sin förmåga i en längre stund, så märker du hur bra böcker och stänga ute distraktioner är för en.

Alla de stopp och krascher det innebär att leva som en udda individ i samhället ger en mycket tid att lära känna sig själv, och på vilket sätt man själv fungerar, så att man kan frodas som en individ...


Det blev lite väl spritt. Jag har för många åsikter i ämnet, för mycket att säga, samt det faktum att du provocerade mig.Förlåt, nu snackar jag offtopic, men ni får ursäkta mig, svaret på TS fråga är nej, det finns inga diagnoser för det hon upplever, förutom möjligtvis bristande motivering eller inkompetens, vilka ingendera är diagnoser, men jag är säker på att du har andra starkare sidor :) Alla behöver inte vara en god analytiker.


Svar till juliasanders [Gå till post]:
Lyssna på Godisapans råd om att hitta din egen studiemetod.The leetest herperderper

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
0

Svar till TLTGja [Gå till post]:
Jag känner flera människor med grova och allvarliga diagnoser och det är heller inte vad jag pratar om.

Jag känner folk med grov ADHD och folk som har så pass grov dyslexi att de helt avstår från allt som har med läsning att göra över huvud taget. Vi känner alla en handfull personer som har sina diagnoser, diagnoser som är välgrundade. Allt jag säger är att man inte ska försöka leta efter problem och ursäkter. Det finns dem som har väldigt uppenbara diagnoser och sen finns de de som inte har det.

Vi har blivit väldigt duktiga på att diagnostisera folk och jag vet mängder av folk som helt slutat försöka i skolan efter att de fått en diagnos. Det handlar om allt från folk som helt slutar läsa efter att de får sin dyslexi till folk som rättfärdigar mer våldsamma utbrott efter de fått sin ADHD bekräftad. Jag säger inte att man inte har problem och jag säger inte att man inte ska få ha en diagnos. Allt jag säger är, låt inte en diagnos styra hur du tycker, tänker och agerar, speciellt inte om den inte är så grov att det sedan länge varit uppenbart att du haft den.

Even boys have something to say if you listen long enough

TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Det handlar ju bara om dåligt informerade människor, och där är ju informationskampanjerna uppenbarligen inte tillräckliga.

Kanske frågan skulle omprioriteras något?

The leetest herperderper

Makkie
Visningsbild
P 26 Kristianstad Hjälte 179 inlägg
1

Svar till juliasanders [Gå till post]:
Hej, Förstår absolut ditt dilemma här. Jag själv har hamnat i liknande sits inte just i religion men i annat ämne. nu vet jag om att jag inte svarar på din fråga angående en diagnos men hoppas jag kan hjälpa dig ändå. Vill man göra en uppgift bättre i skolan är det alltid bättre att fråga läraren hur han/hon vill att man "gör" uppgiften dvs ställer upp med inledning och diskussion och kan visa hur man analyserar texten och vad man grundar det på. Allt bedöms olika från olika lärare och då hjälper det oftast att fråga läraren hur han/hon vill att du ska göra den.

Mvh En elev som tagit till sig från lärarna.

Jag är här! Var är du?

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
3
Kan väl föra till protokollet att psykiatriska diagnoser alltid utgör väldigt specifika tillstånd som innebär en varaktig nedsättning av någon förmåga. Så om man vill bli bättre i skolan får man plugga (ex. läsa mer texter), inte bli diagnostiserad.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

alvaz
Visningsbild
F 20 Kändis 3 inlägg
0
Fråga din lärare och be honom/hennne om råd. Du kan då få förklarat för dig vad du behöver jobba på för att bli godkänd. Tänk på att det är din rätt att få en motivation, din lärare kan inte bara sätta F hursomhelst. Lycka till!
Jokk
Visningsbild
31 Hjälte 9 867 inlägg
0

Svar till juliasanders [Gå till post]:
Hör med lärarn om varför du fått betyg du fått. Kan ju helt enkelt vara så att du missförstått uppgiften bara.

flizan

problembarn
Visningsbild
F 22 Kändis 8 inlägg
0Fråga läraren varför du fick F.

Du går i gymnasiet nu och dina betyg är din framtid.

.~Live fearless~.

pannkakssmet
Visningsbild
P Hjälte 114 inlägg
0

Svar till juliasanders [Gå till post]:
För mig är det alltid en självklarhet att fråga varför jag fick ett visst betyg på en uppgift, eftersom att det är utifrån det som du lär dig vad du ska förbättra och tänka på. Ett betyg är bara en bokstav och säger inte så mycket, utan det är viktigt att veta varför man fick just den bokstav man fick, för sin egen utveckling.

Något catchy

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
0

Svar till pannkakssmet [Gå till post]:
Nej, ett betyg är inte "bara en bokstav".

Det representeras av bokstäver, men ska försöka förklara individens prestationsnivå inom ämnet. Det spelar ingen roll hur mycket man kan, klarar du inte av att presentera den kunskapen, att prestera på diverse uppgifter, prov och redovisningar så spelar det ingen större roll vad man besitter för kunskap.

Bokstaven är viktig för så mycket mer än ens personliga utveckling och låga betyg inom vissa ämnen kan innebära att man t.ex. inte kommer in på en vidareutbildning i helt andra ämnen.

Even boys have something to say if you listen long enough

pannkakssmet
Visningsbild
P Hjälte 114 inlägg
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Syftade mer på utveckligen inom ämnet mer än den personliga utveckligen. Du kan sitta på hur mycket fakta som helst eller ha hur mycket kunskap som helst om ett ämne, men det hjälper inte, läraren vill fortfarande att du ska skriva på ett visst sätt för att nå ett visst betyg.

Något catchy

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
0
Svar till pannkakssmet [Gå till post]:
Läraren vill att du skriver på ett sätt sådant att du visar all den kunskapen du besitter, det är allt det handlar om.

För de högre betygen ligger större fokus på analys, tillämpning, vidareutveckling och tolkning av det man skriver om. Missar du att ha med det så uppnår du aldrig högre betyg, då du aldrig bevisat att du besitter kunskaperna att göra just detta.

Det handlar inte om att skolan och lärarna försöker tvinga en till att skriva på ett visst sätt, det handlar om att skriva på ett sådant sätt att man redovisar att man besitter de kunskapsmoment som finns med i betygskriterierna. Det är utifrån vilka betygen sätts och har man aldrig visat att man klarar av att uppnå dessa mål uppnår man inte heller betygen.

Man kan lära sig att recitera hela historieboken och man kan kunna rabbla vartenda årtal. Kan man inte göra kopplingar mellan händelser och dra slutsatser utifrån vad man läst så spelar det ingen roll, man förtjänar inte ett högre betyg än godkänt.

Even boys have something to say if you listen long enough


Forum » Samhälle & vetenskap » F i religion. diagnos?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons