http://eoimages.gsfc.nasa.gov/images/imagerecords/7000/7040/palmis_ast_2006261_lrg.jpg (Satellitbild på öarna)
Sedan får vi inte glömma den globala uppvärmningen som smälter polarisarna och höjer vattennivån väldigt fort, nästan en meter per århundrade om man ska lita på en artikel från National Geographics (Länkar källor i slutet, men lägg inte så mycket fokus på fakta trots det, det är inte dit jag vill komma)

Om vattennivån höjs så mycket kommer människan snart få ta till åtgärder för att rädda områden bebodda av människor som ligger nära vattnet, alla känner väl till Per Holmgren, SVT's meteorolog (han på bilden). Enligt honom kommer antagligen Göteborg och Malmö vara obeboeliga om hundra år på grund av översvämningar som kommer bero på att vattennivån höjts. Och detta är bara i Sverige, hundratusentals städer världen över löper risk att bli drabbade. Och en av lösningarna vi har är att bygga maskiner som släpper ut mindre koldioxid. Men jag tycker att det går för slött, när utsläppen är nere till en såpass låg nivå att polarisarna kan frysa till igen kommer det antagligen vara försent, väldigt försent. Därför är mitt förslag på en mer permanent lösning på problemet följande:
En helt ny statlig institution, kalla den vad ni vill. Vattengrusgrävarna, slamgrävarna, nivåsänkningsgruppen. Det spelar ingen roll. Syftet med denna statliga institution ska vara att gräva upp grus och slam från havsbotten och frakta in till land, föreställ er tusentals anställda som gräver upp havsbotten, lastar detta till pråmar som i sin tur för över materialet till lastbilar på land, dessa fraktar sedan iväg detta till ödeområden och lastar av (Allt över Gävle är en perfekt dumpzon, även MTG's bakgård duger utmärkt till detta ändamål.)
Okej, okej. Jag låter galen, det finns inte en chans att man kommer kunna sänka vattennivån ett piss även om vi gjorde detta i tio år, på sin höjd max någon millimeter. Men tänk istället att detta klubbades igenom av EU. Nu jobbar alla länder i EU för förslaget, för det är ju trots allt inte bara Sveriges städer som ligger i skiten. Städer är bra att ha vid vattnet så mer eller mindre alla kustnära städer är körda i väldigt många länder. Så, men om problemet är så himla globalt borde vi ju faktiskt få med oss USA och Australien också, de har en massa kuststäder, de gillar kuststäder lika mycket som alla andra. De skulle nog hjälpa till.
Nej, att lyfta upp sand och grus från havsbotten är inget speciellt (min kompis påpekade nämnligen detta och jag känner ett behov av att ta upp punkten) Holländarna byggde en 32 km lång dam av material de grävde upp från havsbotten. Och detta var redan 1933. Långt innan datorer existerade, människor var landsatta på månen och DNA var upptäckt. Vi kan utan tvekan göra det nu utan att spendera överdrivet med pengar på det.

Redan 1933 hade Holländarna byggt en damm konstruerad av sten och grus de grävt upp på havsbotten, för att förhindra översvämningar.
Och nu menar jag inte att detta ska pågå i tio år och sedan är det slut. Utan tänk er istället detta som projekt i en tidsram på hundra år. Allt som krävs för att hålla vattennivån undan medan klimatet får en verklig chans att återhämta sig och vi uppfinner en metod att eliminera koldioxidutsläppen så att vi hamnar på ett minus, det kan ju faktiskt ta ett litet tag.
Nu vet jag att folk kommer komma och påpeka för mig att det inte kommer hålla rent ekonomiskt. "Var skulle man få alla dessa pengar ifrån?!". Det är inte riktigt frågan här. Frågan är vad man vill spendera pengar på, att gräva grus ur vattnet och skapa jobb, en stor mängd jobb världen runt. Eller lägga pengar på att förhindra att städer runt om i världen blir översvämmade och förstörda. Detta skulle inte heller bara vara en lokal lösning på problemet som dammar och fördämningar är. Detta är ett projekt som skulle funka hela världen över, även städer i I-länder världen över skulle kunna räddas. Alltså är inte detta bara något vi behöver göra för att rädda oss själva, vi hjälper alla.
Frågorna jag ställer till er Hamsterpajare är följande:
Skulle mänskligheten kunna röja undan tillräckligt med grus och sten för att sänka vattennivån med en meter över hundra år om vi kan skapa ett samarbete världen över där alla länder världen över som har anslutning till vatten gräver och gräver tills vi hittat en lösning på koldioxidutsläppen och klimatet återhämtat sig?
Skulle det faktiskt bli någon skillnad i vattennivån trots allt? Havet är trots allt ganska stort.
Såja, då var jag väl klar. Eventuella stavfel bjuder jag på!
Diskutera, fundera och kom med synpunkter!
Lite källor:
http://news.nationalgeographic.com/news/2006/03/0323_060323_global_warming.html
http://thatstoday.de/a/4701006
http://sv.wikipedia.org/wiki/Afsluitdijk
Det spelar ingen roll om din mustasch är fejk, det är mustaschen på insidan som räknas.