Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Varför stoppar ingen isis?

Skapad av Vovve, 2014-08-22 18:50 i Politik

7 341
20 inlägg
7 poäng
Vovve
Visningsbild
Kändis 1 inlägg
0
Varför stoppar ingen ISIS? Eller... det är nog många som försöker, men varför lyckas ingen? Om jag förstått rätt är de bara sisådär 10.000 pers. Det är väl inte så mycket? Frågan kanske är väldigt dum, men man hör hur provocerande de alltid är, så då måste man ju ställa sig frågan varför de fortfarande finns kvar när de är så små och har så många fiender.

Tack på förhand!

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Magneten
Visningsbild
P 29 Rönninge Hjälte 36 inlägg
0
Mja, vilka är "de alla som försöker". Är väl enabrt de kurdiska styrkorna stödda av USA som försöker?

Dessutom är det jävligt svårt att stoppa en armé på 10 000, för att inte tala om resurskrävande. Varför skulle någon lägga så mycket pengar på det om man inte får någon egen vinning för?

MDMF

Beslutsangest
Visningsbild
Kändis 12 inlägg
-1
Var inte alla upptagna med att gnälla på Israel i samma veva som när ISIS började hålla på? Annars är det väl bara klassisk handlingsförlamning, det är Väst proffs på!
Rosaglitterhest
Visningsbild
Hjälte 130 inlägg
0
Läste att dom hade otroligt mycket mera vapen och soldater för att krossa isis men att dom ville ha amerikanskt stöd på marken också. Innan dom kunde göra nåt eller något sånt.

swag

zalimoon
Visningsbild
P 33 Hassela Hjälte 2 822 inlägg
1
Det är inte tillräckligt många väst-länningar som drabbas av dom.

Om besvikelse hade en smak, då skulle den vara ICA cola

NordicDude
Visningsbild
P 34 Hjälte 97 inlägg
0

Svar till Magneten [Gå till post]:
de är inte svårt att stoppa en "primitiv" arme på 10 000 oavsett vilken stormakt som skulle vilja skulle de kunna utplåna alla 10 000 på bara ett par dagar för anledningarna. Högre teknologi, utbildade soldater, duktiga generaler.


TooltipTim
Visningsbild
P 32 Landskrona Hjälte 697 inlägg
1
Dels på grund av att "Vi måste göra något" i praktiken betyder "USA måste leda oss när vi gör något", dels på grund av att USA är den enda stat på jorden som kan projicera militär makt på det vis som krävs, dels på grund av den stora krigströttheten i USA efter Irakkriget, dels på grund av att Barack Obama är mer utav en Jimmy Carter och inte en Ronald Reagan.

Ur vägen, moskoviter! Frisk mod, I gossar blå!

Paddorna
Visningsbild
P 32 Åstorp Kändis 484 inlägg
0
Isis personer föds i hela världen, man kan utplåna de centrala styrkorna dem har. Men hur många civila kommer mista livet samtidigt och andra militärstyrkor.
Det skrämmande är även Svenskar ansluter sig till Isis.

Ingen status

Newdist
Visningsbild
Hjälte 998 inlägg
2

Svar till Paddorna [Gå till post]:
"svenskar"

Ingen status

Baal
Visningsbild
P Hjälte 634 inlägg
0


Hade de kunnat det så hade de självfallet gjort det tro mig. Kollar man på de senaste krigen där rebellgrupper slagits mot stormakter så har det ju inte gått så bra.... Både USA och Sovjet har inte kunnat vinna sina krig fastän enorma resurser. Tar du Afghanistan idag så är ju kriget verkligen inte vunnit fastän de lämnar landet.

Det är otroligt svårt att besegra en fanatisk rebell arme med stort ekonomiskt stöd.
Paddorna
Visningsbild
P 32 Åstorp Kändis 484 inlägg
0

Svar till Newdist [Gå till post]:
MOGET!

Ingen status

Newdist
Visningsbild
Hjälte 998 inlägg
4

Svar till Paddorna [Gå till post]:
Kommer man till fristaden Sverige som "flykting" för att sedan delta i terroristverksamhet i de länder man flyr ifrån så är man inte Svensk i mina ögon.

Ingen status

Paddorna
Visningsbild
P 32 Åstorp Kändis 484 inlägg
0

Svar till Newdist [Gå till post]:
Det kan jag hålla med om. Det jag mena var för du upplyste om stort eller litet S i ordet. Men det är svenskar som är där nere. Jag vet dock inte om ifall de har svenskt ursprung eller inte. Det kan jag inte svara på och har dom inte svenskt ursprung så är de inte svenskar utan invandrare

Ingen status

Baronen
Visningsbild
P 33 Uppsala Kändis 34 inlägg
0
USA håller en terrorbalans mellan olika rebellgrupper. De stödjer Persmergah för tillfället, men "råkade" skicka vapen till deras motståndare (IS, syftar inte på Irakiska arméens vapenlager). Söndra och härska, klassisk imperialist-taktik som varit USA: s främsta strategi i några årtionden i området.

Svar till NordicDude [Gå till post]:
Nja, gick varken något vidare i Vietnam eller Teutonskogen, ej heller går det bra i Afghanistan. Stående arméer har sina nackdelar.

spiderpig97
Visningsbild
P 26 Hjälte 817 inlägg
0

Svar till Vovve [Gå till post]:
Alltså, ISIS är inte bara 10.000 människor egentligen.... Det finns människor som stödjer ISIS här i Sverige också, ISIS är inte bara en armé utan det är en enda stor organisation i Sverige. Tror aldrig att det kommer gå att stoppa ISIS. Kanske sätta stopp för alla massmord osv, men ISIS kommer alltid att finnas.

Sram te bilo

TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
0
Svar till Vovve [Gå till post]:
Dem irakiska ledarna flydde utav rädsla för vad dem som fortfarande anser sadam hussain som den rättmättiga ledaren (i know he's dead) ska göra emot dem (många av dem nuvarande irakiska generalerna förrådde sadam hussain). Detta eftersom en del av isis är gamla irakiska krigare.


Sen får ju USA skit vad de än gör. Så varför skulle dem?The leetest herperderper

TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
0
Svar till Baronen [Gå till post]:
Då handlade det om gurrilla krigare i tät djungel, här handlar det om öken. Och inte bergsgrottor som i Afghanistan, men visst helt kan man inte utrota en terror organisation.

The leetest herperderper

Baronen
Visningsbild
P 33 Uppsala Kändis 34 inlägg
0
Svar till TLTGja [Gå till post]:
Köper inte att skillnaden i terräng mellan Afghanistan och Syrien/Irak skulle vara så stor att det inte skulle uppstå problem.

Generellt sett är guerillakrigare som försvarar ett område svårövermannade, särskilt ifall de har stöd av lokalbefolkningen (vilket IS inte har överallt, vilket är en fördel för deras motståndare). Religiösa nötter i bi-jihad gör inte saken enklare.

Uttalandet "de är inte svårt att stoppa" håller jag iaf inte med om.

TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
0

Svar till Baronen [Gå till post]:
Nä men du kan inte jämföra med Vietnam. Däremot har du rätt.

The leetest herperderper

Baronen
Visningsbild
P 33 Uppsala Kändis 34 inlägg
0
Svar till TLTGja [Gå till post]:
Likt i Vietnam så har gerillakrigarna kunnat ta över stora områden bl.a. pga. lokalbefolkningens stöd/handlingsförlamning, som direkt eller indirekt kommer från USA: s påfrestande geopolitiska strategier (bl.a. "söndra och härska"). De är svåra att bekämpa med stående armé pga. bristande lokalkännedom (därför smart drag att stödja rebeller, det går inte bara att skicka in en stor armé och räkna med att det blir "Mission Complete" efter ett par månader). Att terrängen skiljer sig är relevant i ett mikroperspektiv, men ändrar inte mönstret; romarna stötte på samma militär-organisatoriska problem som USA idag, av liknande skäl (stående högteknologisk armé mot kostnadseffektiv och decentraliserad gerilla, dålig lokalkännedom, fallande folkligt/politiskt stöd, inflation/ekonomisk nedgång, överexpansion in i svårkontrollerade områden utan tillräcklig ekonomisk produktion etc.).

Sen finns det ju naturligtvis skillnader.

Forum » Samhälle & vetenskap » Politik » Varför stoppar ingen isis?

Ansvariga ordningsvakter: RoadGunner

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons