Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Särbehandling i skolan

Skapad av anonymgirl145, 2019-03-29 11:50 i Efterlysningar

2 647
8 inlägg
2 poäng
anonymgirl145
Visningsbild
F Legend 2 inlägg
0
Hej! Jag och många andra i min klass har ett problem i klassen. Det finns en tjej i vår klass som har autism på den lättaste graden eller vad man ska kalla det. Denna tjej är vår kompis men vi tycker så starkt om detta ändå. Enbart för denna tjej har autsim och är stressad behöver hon inte göra NÅNTING! Och vad är ursäkten? "stressad och ångest" Det finns mycket o berätta men ska försöka hålla de så kort som möjligt. Hon får prov uppskutet för hon är "stressad" vilket jag kallar lat eftersom hon inte gör ett skit hemma vilket hon själv sagt. Att man har autsim betyder inte att man är mer stressad än någon annan. Vi hade en inlämning som vi alla kämpat med och verkligen slitet med för att det var en stor inlämning som skulle lämnas in och vi hade inte mycket tid samt vår lärare hade sagt att det var inget och ingen som fick rubba på deadlinen. MEn ojdå, denna tjej fick då lämna in det 2 veckor för sent vilket ingen annan fick, grejen är att hon fick inte ett försämrat betyg (vilket hon borde fått) utan hade samma förutsätningar för att få ett A osv osv. Hon får även godis av lärare för hon gråter. Jag fick ett misafall i skoltoaletten, vart var mitt godis? Ett prov vi skulle göra behövde hon inte göra och sköts upp i 6 veckor eftersom hon var "stressad". Hon är hos en stöd lärare som ska hjälpa henne komma ifatt osådant. Hon får då titta film där och får rita. Rita gör hon varje lektion och får även göra detta för läraren, men de får inte vi såklart. Min kompis lider/led av ångestattacker. Hon fick en attack under en lektion, läraren sa då att hon va tvungen att fortästta lektionen precis som alla andra. Det är sjukt! Medans denna tjej får gå hem om hon vill, rita på varje lektion och behöver inte ens göra prov. Ni ska inte tro att hon har en svår autsim, hon är precis som alla andra. Vi alla är stressade, vi alla har ångest. Jag frågar er, är detta okej? Är detta rättvist? Hon gör ingenting hemma för att komma ikapp hemma och får massa extra tid för allting. När man själv frågar om att få provet uppskutet för att man FAKTISKT är stressad, då är det ett strikt NEJ.

"Arbetar målmedvetet för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter för barn och elever oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck samt ålder."
Detta är direkt ur Diskrimineringslagstiftningen....


LIKA rättigheter....

Svara oss snälla.

Ingen status

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
2
Svar till anonymgirl145 [Gå till post]:
På vilket sätt skulle ditt lärande främjas av att få godis av läraren? Menar inte att lärarna hanterar det här på ett bra sätt, men tror att det skulle vara mer konstruktivt för dig att fundera över vad du tror att du behöver istället för att spekulera i andras behov. Hur läraren behandlar andra påverkar egentligen inte dig på annat sätt än att du kan bli arg. Om du till exempel tror att du skulle kunna göra bättre ifrån dig genom att sitta två veckor till med en uppgift kan du förklara det för läraren ifråga. Vad jag vet ingår det inte i läroplanen att kunna lämna in saker i tid.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

TLTGja
Visningsbild
P 27 Hjälte 4 092 inlägg
0

Svar till anonymgirl145 [Gå till post]:
Hur gamla är ni?

Nej, autism kräver inte mer tid, däremot mer tid vid grupparbete.

Personligen slapp jag alla grupparbeten.

Dock har jag aldrig fått prov uppskjutet.
Men ingen av vet verkligen vad som orsakade denna uppskjutning.

Vad tycker ni är de tre absolut orättvisaste sakerna hon får?

Jag var inte i en lektionssal nån gång i mellanstadiet.
Jag satt och lärde mig engelska framför simpsons och andra världskrigs-historia framför wikipedia istället för alfabetet och svenska kungar.

The leetest herperderper

anonymgirl145
Visningsbild
F Legend 2 inlägg
Trådskapare
0


Absolut! förstår hur du tänker. Men jag är bara människa.. Och om man då sliter för att få in en uppgift i tid, när någon annan får lämna in den lite när hen vill, då är det fel. Det är särbehadling utan några bra anledningar och det däremot är förbjudet.

Ingen status

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 981 inlägg
0
Jag är inte direkt insatt i det här, men skulle spontant gissa att det faller under "Extra anpassningar och särskilt stöd". Det finns att läsa mer om från skolverket, bland annat under länken här:
https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/extra-anpassningar-och-sarskilt-stod-i-skolan

Man kan i den texten bland annat hitta det här (Jag har saxat hejvilt, så vill du se hur texten såg ut från början får du kolla i länken ovan)

Några exempel på särskilt stöd
"anpassad studiegång, vilket innebär avvikelser från timplanen och de ämnen och mål som gäller för utbildningen, exempelvis att ett ämne eller delar av ett eller flera ämnen tas bort."

Vad menas med andra svårigheter i sin skolsituation?
"En rektor ska utreda en elevs behov av särskilt stöd om eleven uppvisar andra svårigheter i sin skolsituation som på sikt kan leda till att eleven inte når kunskapskraven. Exempel på andra svårigheter kan vara en elev med en funktionsnedsättning, psykosocial problematik, psykisk ohälsa, svårigheter i det sociala samspelet, koncentrationssvårigheter samt upprepad eller långvarig frånvaro. Om utredningen kommer fram till att eleven är i behov av särskilt stöd så ska man ta fram ett åtgärdsprogram. Detsamma gäller i de fall där eleven inte når de kunskapskrav som minst ska uppnås och extra anpassningar inte är tillräckliga. Det är även möjligt att sätta in extra anpassningar för en elev som uppvisar andra svårigheter i sin skolsituation.

Källor: 3 kapitlet 8 § skollagen, Skolverkets allmänna råd om extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram sidan 12-13."


Självklart kan man föra en diskussion om rättvisan i att en elev blir särbehandlad, men när det handlar om någon som har utredda och dokumenterade svårigheter finns det möjlighet att från skolan gå in med extra stöd och att avvika från läroplanen. Om ni nu känner att ni har svårigheter med långvarig ångest, eller vad det nu kan vara, om ni lider av någon form av fysisk eller psykisk ohälsa, vilket på sikt kan leda till att ni inte uppnår kunskapsmålen - gå vägen genom psykiatrin, elevhälsan eller liknande och få det utrett. Se till att fixa papper på det så har ni samma rätt till extra stöd.

Even boys have something to say if you listen long enough

Amanda0043
Visningsbild
F 23 Entertainansvarig Administratör 253 inlägg
0
Förstår verkligen att det kan kännas drygt, detta sker även i min klass med folk som inte har behov av extra resurser. De väljer helt enkelt att inte lämna in uppgifter, vilket gjort mig förbannad flera gånger. När man själv sitter och sliter med en uppsats så känns det som bortslösad energi/tid när man hör att flera inte lämnat in, och lärarna inte verkar bry sig.

Men har insett efter mina år på gymnasiet att det är verkligen inte bättre att skjuta upp prov och inlämningar, väljer folk att inte göra sina uppgifter så lovar jag att det kommer bita dem i arslet. De får slita senare, då man dessutom har nya uppgifter att göra samtidigt, och då kommer du tacka dig själv för att du lämnar in i tid!

Det är inte lätt när det är svårt


Forum » Mellan Himmel och Jord » Efterlysningar » Särbehandling i skolan

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons