Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Tv-spel bra eller dåligt?

Skapad av MannenMyten, 2019-04-07 10:34 i Mellan Himmel och Jord

2 414
8 inlägg
6 poäng
MannenMyten
Visningsbild
26 Falun Legend 1 inlägg
1
Jag har hört att tv-spel gör en våldsam? Alltså jag tror ju inte på det men vad tror ni om det?

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

guessmyname
Visningsbild
F 30 Markaryd Hjälte 2 007 inlägg
1

Svar till MannenMyten [Gå till post]:
Finns hur mycket forskning som helst som visar på att man inte blir mer våldsam av tv-spel.

robin söker ny sexpartner.

Peppar
Visningsbild
P 31 Community Manager 7 463 inlägg Online
0
Nej.

Ah you think Hamsterpaj is your ally? You merely adopted the Hamsterpaj. I was born in it, molded by it.

Amanda0043
Visningsbild
F 23 Entertainansvarig Administratör 253 inlägg
4
Har skrivit en hel uppsats om detta. Forskningen visar på både och, det är verkligen 50/50. Det är otroligt många fler faktorer som spelar in i huruvida man blir/är våldsam än bara spel. Däremot ser man ett mönster hos många personer som är dömda för våldsbrott, mord och allt däremellan. De allra flesta har spelat våldsamma spel, att detta lett till att de skadat andra är väldigt tveksamt. Men det, i kombination med andra faktorer som t.ex. dålig uppväxt/barndom/diagnos, kan påverka ens tendens att begå våldsbrott.

Debattens två sidor är egentligen bara:
-Icke-våldsamma människor som spelar våldsspel blir våldsamma av spelen.
Kontra,
-Redan våldsamma människor dras till våldsspel, alltså de blir inte våldsamma av spelen- de är det sen innan.

Personligen skulle jag säga att våldsamma spel inte avtrubbar oss känslomässigt i någon större grad. Det är enligt mig korkat att påstå att man i verkligheten skulle ha lättare för att skada eller till och med döda någon, för att man gjort det i ett spel. Däremot har Breivik berättat att han lärde sig det allra mesta om vapen via våldsspel, så på det sättet kan det ge negativa effekter.

Det är inte lätt när det är svårt

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
0
Den mer obekväma sanningen är att det lika omöjligt att påvisa att orsakssambandet finns som att det inte gör det. Det är nämligen inte tillåtet att göra experimentella studier om sånt.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

Peppar
Visningsbild
P 31 Community Manager 7 463 inlägg Online
0
När man har undersökt huruvida en person som har utfört ett våldsdåd har spelat våldsamma spel eller inte så är det gjort för att man VILL bevisa att spelen gör personen våldsam.
Sån statistik går att göra precis hur man vill. T.ex så följer antalet människor som drunknat efter att ha trillat ner i en pool ungefär samma kurva som Nicholas Cage medverkade i det året.

Forskning tyder på att personer som spelar våldsamma spel naturligt är mer aggressiva. I ungefär 10 minuter. Mätningarna gjordes innan, precis efter och en längre stund efter att personen hade spelat ett våldsamt spel.
Tillsammans med myten om att barn som spelar våldsamma spel är mer benägna att använda sig av skjutvapen, så är det två av de största argumenten för att folk utför våldsdåd pga tv-spel.

Det är precis samma sak som man har sagt om all form av media som har innehållit något form av våld genom tiderna.
På 90-talet var det rollspelen, på 80-talet var det videovåldet, innan dess var det serietidningar osv osv.
Det är en "scapegoat" för att slippa ta ett eget ansvar.

Självfallet finns det faktorer som spelar in. Personer som är naturligt mer aggressiva än andra människor lutar oftare mot att spela mer våldsamma spel.
Men att påstå att en person blir långvarigt påverkad av att spela våldsamma TV-spel och det då skulle göra dem mer våldsamma är inget som går att bevisa.
Det finns alltid något bakomliggande. Tittar man på många fall där personer har utfört våldsdåd och där spel har varit något man har beskyllt, så har det alltid legat något annat bakom. Tidigare våldsam historia, aggressivt beteende från början osv osv.

Ah you think Hamsterpaj is your ally? You merely adopted the Hamsterpaj. I was born in it, molded by it.

Peppar
Visningsbild
P 31 Community Manager 7 463 inlägg Online
0

Svar till MandarinaDuck [Gå till post]:
Det är visst tillåtet att utföra sådana studier. Som jag nämner så har man gjort flertalet psykologiska tester för att se hur personer som spelar olika typer av spel reagerar på olika stimulanser och situationer innan och efter de har spelat spelen.
Det är inte direkt som att man ger dem en pistol och ber dem gå loss.

Ah you think Hamsterpaj is your ally? You merely adopted the Hamsterpaj. I was born in it, molded by it.

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
0

Svar till Peppar [Gå till post]:
Den typen av studie du beskriver förutsätter att den reaktion eller testpoäng man mäter indikerar en ökad benägenhet att begå våldshandlingar som kan generaliseras till situationer utanför experimentet. Sådana studier är fullt tillåtna men haltar i vad gäller generaliserbarhet till verkliga förhållanden.

Den typen av studie jag syftar till har samma design som när du testar läkemedel - deltagarna randomiseras till en försöksgrupp som spelar ett våldsamt spel eller till en kontrollgrupp som spelar ett icke-våldsamt spel. Sedan räknar du olika typer av våldshandlingar för de båda grupperna under experimentperioden och en uppföljningsperiod efter att experimentet tagit slut. Om experimentgruppen utför någon typ av våldshandling så pass mycket oftare än kontrollgruppen att skillnaden inte kan anses bero på slumpmässig varaition kan du dra slutsatsen att spelets innehåll har orsakat den typen av våldsamt beteende.

Så länge det bedöms som möjligt att den experimentella manipulationen faktiskt skulle kunna öka personers våldsbenägenhet, vilket krävs för att frågan ska vara intressant att beforska, finns det ingen etikprövningsnämnd i världen som kommer att godkänna studien.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag


Forum » Mellan Himmel och Jord » Tv-spel bra eller dåligt?

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons