Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pubertet - Tjej

Skapad av Borttagen, 2011-04-26 13:51 i Sex & Sinne

31 942
6 inlägg
1 poäng
Sex och blandat
Alabama
Visningsbild
F 43 Hjälte 216 inlägg
0
Mens

Tjejerna får sin första mens eftersom könsorganen börjat utvecklas och äggstockarna börjat producera ägg. De flesta får sin mens någon gång mellan 12 och 14 år, men den kan komma tidigare och även senare. Att mensen är oregelbunden i början är inte ovanligt alls och den kan också variera i färg och mängd.

Mensen kan försvinna av olika anledningar till exempel vid stora miljöombyten, stress, om du mår dåligt, tränar hårt, bantar, har ätstörningar eller någon annan sjukdom.

Är mensen väldigt oregelbunden och/eller om du misstänker att du är gravid kan det vara bra att kontakta exempelvis en ungdomsmottagning och göra en undersökning.

Bröst

Nu börjar också brösten växa. Ibland växer de i olika takt och det ena blir större än det andra och trots att det kan kännas lite jobbigt är det sällan något att oroa sig för. Brösten/bröstvårtorna kan kännas ömma och man kan tycka sig känna knölar, men allra oftast är det bara körtlar och helt ofarligt.

När brösten utvecklas och växer kan man få strimmor och streck i huden på brösten. Det beror på att kroppens hormoner påverkar huden. Förändringarna bleknar och försvinner så småningom av sig själv.

Man kan inte veta säkert hur stora bröst man kommer att få. Till viss del handlar det dock om anlag och många tjejer får bröst som liknar deras mammors.

Många oroar sig och vill ha större bröst men mitt råd är alltid att lära sig tycka om vad man har och sluta jämföra sig med andra. Det finns tusentals hemsidor och preparat som predikar om hur man själv kan få brösten att bli större, men de flesta är rena påhitt och fungerar inte alls.

Slidan

Under puberteten växer både de yttre och inre blygdläpparna så att de blir kraftigare. De mörknar också i färgen. Både slidan, livmodern och äggstockarna blir större. Även klitoris växer. Ibland växer de inre blygdläpparna så att de syns utanför de yttre, ibland inte.

Flytningar

Flytningar är ofta helt normala och hjälper slemhinnan att hålla sig frisk, fuktig och fri från bakterier. De ska lukta svagt syrligt och vara genomskinliga eller se ut ungefär som filmjölk. Innan mensen kommer igång kan man få brunaktiga flytningar.

En del tvättar slidan ofta och noggrant för att bli av med lukt. Men den brukar faktiskt bara bli värre då. När den naturliga balansen i slidan rubbas kan nämligen flytningen börja lukta illa. Om du tycker att det känns blött i trosan av flytningarna och störs av det, finns det trosskydd att köpa och lägga i trosan.

Källa: Tjejouren.se, Vårdguiden.se & Umo.se. Samt egna erfarenheter.

Tillägg av Alabama 2011-04-26 14:09

Som tjej räcker det att tvätta slidan en gång om dagen. Och inuti ska man inte tvätta alls.

Man kan tvätta sig med ljummet vatten, och om man vill kan man använda oparfymerad olja. Undvik tvål eller duschkräm i underlivet, eftersom det kan torka ut slemhinnorna.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!


Forum » Livet » Sex & Sinne » Pubertet - Tjej

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

2 utloggade

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons