Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Argumenterade text

Skapad av Borttagen, 2019-01-27 19:53 i Skola & Jobb

6 002
4 inlägg
0 poäng
Messi1010
Visningsbild
Legend 14 inlägg
0
Hej har skrivit en argumenterade text kring sopdykning. Jag går första året i gymnasiet och har svenska som andra språk. Skriva delen i Svenska har jag stora problem med så hade uppskatta väldigt mycket om ni hade kunnat läsa igenom den och kommentera vad ni tycker och vad jag kan förbättra.

Sopdykning, större betydelse än vad vi tror!

Större delen av Sveriges invånare slänger idag iväg stora mängder sopor som fortfarande är användbara. På grund av detta har människor sen några år tillbaka börjat med sopdykning, vilket innebär att de rotar i gamla sopor efter fynd bara saker. Stora delar av Sveriges befolkning har uttalat sig kring detta där de är enade om att detta borde stoppas. Men enligt min mening har sopdykning större betydelse än vad vi tror.

För det första är sopdykning bra för de som har en tajt budget. I artikeln “Sopdykare kan leva gott på vårt överflöd” skriven av Elin Lindman (Sydsvenskan 27.2.2012) refererar hon till Fredrik Nilsson, student i Lund. Han berättar hur han har dumpstrat i flera år och förklarar att mestadels av hans mat kommer från butik containers. Detta är bra för högskolestudenter som har endast CSN som sitt bidrag. De kan då skaffa fram sin mat från soporna och använda de pengar de sparar in på något som inte är lika enkelt att hitta.

För det andra har sopdykning en positiv påverkan på vår miljö. Jag anser detta eftersom i Lindmans artikel skriver hon om hur vi slänger 100 000 ton matavfall varje år. En del av detta går åt förbränning för att utvinna el och fjärrvärme energi vilket leder till utsläpp av föroreningar. Föroreningar som bidrar till att jordens medeltemperatur ökar som sedan kan bidra med konsekvenser såsom tex miljöförändringar. Men genom sopdykning kommer mängden sopor minska vilket leder att de blir mindre mängd sopor som förbränns och därmed mindre utsläpp av föroreningar.

Jag vet att det är många personer som ogillar sopdykning på grund av risk av dålig matsäkerhet för den mat man hittar i soporna. Men jag måste ändå säga att det finns många personer som har varit sopdykare i flera år och de har inte drabbats av konsekvenser från den mat de äter. Fredrik Nilsson som vi vet har dumpstrat i flera år och där mer än hälften av hans mat kommer från butik containers. Men i artikeln klagar han inte en enda gång av att han har drabbats av den mat han äter. Utan det är troligtvis precis som Nilsson säger att man har en tillräckligt bra omdömesförmåga för att skilja mellan rutten och bra mat.

För det tredje hade även vårt samhälle kunnat tjäna på det. Lindman som refererar även till Cecilia Lindqvist, en student i Lund, säger “Kapitalismens brister blir tydliga när man står i en container full med bra mat”. Hade makthavarna i Sverige också kunnat se detta hade de kunnat ta mer ställning till detta problem och försökt lösa det. Det hade bidragit till att mer pengar hade sparats in som sedan hade kunnat användas till t ex skolor. Om skolorna hade fått in mer pengar hade det lett till högre utbildning vilket ger högre löner som ger mer skatt som kommunerna får tillbaka.

Avslutningsvis vill jag uppmana alla dem personer som avskyr sopdykning att ni inte måste gilla det. Men enligt min åsikt borde ni ändå visa respekt åt de människor som gör det, för till skillnad från många av er gör de nåt positivt för vår planet. Jag blir förbannad när människor är respektlösa mot sopdykning trots att den har en större betydelse för oss än vad vi tror!

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

haren88
Visningsbild
F 18 Legend 14 inlägg
0
jag rekommenderar dig att börja om för att jag förstår ingenting

online

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
0
"Stora delar av Sveriges befolkning har uttalat sig kring detta där de är enade om att detta borde stoppas."

Det här stämmer ju inte, så man slutar läsa där. Ett bra tips är att bara skriva sådant du vet stämmer eller har källa på.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
0
Jag anser detta eftersom i Lindmans artikel skriver hon om hur vi slänger 100 000 ton matavfall varje år. En del av detta går åt förbränning för att utvinna el och fjärrvärme energi vilket leder till utsläpp av föroreningar.
Du får producerar mer eller mindre samma mängd CO2 om maten ruttnar som om du förbränner den i ett fjärrvärmeverk, så ser inte riktigt problemet med att resurserna används snarare än ligger och skräpar.

Men jag måste ändå säga att det finns många personer som har varit sopdykare i flera år och de har inte drabbats av konsekvenser från den mat de äter.
Du saknar helt argument här. Det är lite som att säga att rökning inte orsakar cancer, eftersom du har en farbror som rökt och inte fått cancer.

Hade makthavarna i Sverige också kunnat se detta hade de kunnat ta mer ställning till detta problem och försökt lösa det. Det hade bidragit till att mer pengar hade sparats in som sedan hade kunnat användas till t ex skolor. Om skolorna hade fått in mer pengar hade det lett till högre utbildning vilket ger högre löner som ger mer skatt som kommunerna får tillbaka.
Jag skulle inte säga att mindre slängd mat leder till mer pengar till skolan, kopplingen häremellan är svag.

Even boys have something to say if you listen long enough


Forum » Livet » Skola & Jobb » Argumenterade text

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons