Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Samhälle och ekonomi

Skapad av Dani66, 2017-09-09 17:37 i Skola & Jobb

2 319
3 inlägg
1 poäng
Dani66
Visningsbild
F 23 1 inlägg
0
Hur löser marknadsekonomi lågkonjuktur problemet? tacksam för snabbt svar

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 248 inlägg
0
Betalar oanställbara vuxna för att studera istället för att arbeta.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

BraSma
Visningsbild
P 26 Hjälte 3 462 inlägg
1
Det finns t ex den Keynansianska skolan som löser konjunkturer med "injektioner" i ekonomin genom att finansiera stimulerande paket i ekonomin för att ge en boost. Ett beprövat exempel är t ex väg eller järnvägsbygge. Detta i sig för att stimulera marknaden och underlätta handel. Denna skola har sedan 70-talet fått allt mindre inflytande till den Milton Friedmanska- "nyliberalismen" där marknadens krafter, i viss mån med hjälp av en centralbank ( se nedan) , styr marknaden.

Riksbanken kan i sin roll som marknadsreglator styra reporäntan i ett läge där konsumtion ökar, dvs sänka den. Enkelt förklarat:
Reporänta -> Lägre ränta på lån -> mer kassaklirr för gemene man -> mer konsumtion -> ökar efterfrågan -> jumpstart i ekonomin

Staten KAN göra mycket. Den viktigare frågan är om de borde, eller om det är hälsosamt för ekonomin.

Som ovan kan man även investera i utbildning (humankapital) för att öka produktionen och tillväxtpotential. Detta kan i sig vara en mer långtsamtgående "injektion" men kan vara effektiv för att stimulera ekonomin på lång sikt.


Tillägg av BraSma 2017-09-13 23:52

Förr i tiden (när man hade fast växelkurs) kunde man i sverige t ex devalvera kronans värde så att exporten hade en fördel i och med att det blev billigare att kränga svenska varor utomlands -> ökad export.
Detta hade sin naturliga nackdel i att importen givetvis blev dyrare och marknadskrafterna ställde gradvis om att förvänta sig devalveringar snarare än att öka produktiviteten i sin verksamhet.

Ingen status


Forum » Ungdom » Skola & Jobb » Samhälle och ekonomi

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons