Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Tänkt studera till civilingenjör, men hur har man

Skapad av KarlJohanvonSill, 2016-04-08 09:45 i Skola & Jobb

2 678
5 inlägg
8 poäng
KarlJohanvonSill
Visningsbild
Kändis 1 inlägg
1
Hej! Mitt första inlägg här på hamsterpaj, och jag tänkte höra med er som själva studerar på en högskola eller har koll på hur det går till. Jag har bestämt mig för att jag vill bli Civilingenjör i livet, men jag är osäker på hur jag kan ta mig dit.

Jag har som högsta utbildning 3 årigt gymnasieutbildning inom teknik-programmet, behöver jag först läsa kurser innan jag kan ansöka till en Civilingenjörsutbildning?

Sen kommer nästa fråga: Hur har man råd? Jag betalar i dagsläget ca 10 000 för mat, div. räkningar och bostadshyran, och utbildningen ska tydligen vara 5 år lång. Hur går man till väga för att inte behöva bosätta sig i en boyta lika stor som ett klädskåp, eller flytta hem till föräldrarna igen?

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

Pendulum
Visningsbild
P 29 Hjälte 2 363 inlägg
2

Svar till KarlJohanvonSill [Gå till post]:
Om du har läst ett teknikprogram på gymnasiet bör du ha behörigheten för att söka civilingenjör. Områdesbehörighet 9 (Fysik B, Kemi A, Matematik E) eller Områdesbehörighet A9 (Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4).
För att få behörighet behöver du ha godkänt i dessa kurser.

Med fullt studielån och studiebidrag får jag ut cirka 9 900kr i månaden, det räcker utan problem. 3000kr för bostad, några tusenlappar på mat och alkohol, samt lite pengar som blir över.
Då bor jag för i korridor och har ett rum på 20 kvadrat.
Pengar är absolut inte ett problem.

Ingen status

Felix
Visningsbild
P 34 Lidingö Hjälte 6 171 inlägg
3
Du behöver bara ha läst gymnasiekurser för att komma in på ett civilingenjörsprogram. Vilka kurser som krävs är olika beroende på om du väljer teknisk fysik, data, kemi, farkost, maskin eller samhällsbyggnad eller något annat civilingenjörsprogram. Du får kolla in vilket du är intresserad av och se vilka intagningskrav det programmet har.

Jag tar fullt studielån och får studiebidrag, vilket blir 9904 kr per månad, sen jobbar jag lite extra och får på så vis in ungefär 3500 kr extra per månad. Du får helt enkelt prioritera bort allt som du inte verkligen behöver. Sluta betala TV-avgift, sluta betala för TV, välj ett billigare internetabonnemang, spendera mindre på mat, hitta en billigare lägenhet.

Billigaste boendet är förmodligen att köpa en lägenhet, men det har ju inte alla möjlighet att göra.

You're awesome!

Pitiful_Mortal
Visningsbild
Hjälte 6 114 inlägg
1
Tänk på att du kan söka bostadsbidrag hos försäkringskassan också. Om du känner att pengarna ändå inte riktigt räcker till så är det väldigt vanligt att studenter tar extrajobb.

Jag får ut ungefär 9900 i månaden i bidrag och fullt lån + 1300 i bostadsbidrag och någon eller några tusenlappar i månaden för att jag jobbar.

Jag har en bostadskostnad på 4500 och då bor jag andrahand i en lägenhet på 38 kvadrat i ett fint område 20 min promenad från högskolan och jag klarar mig. :)

.. and that's the way the cookie crumbles.

Ufo-mannen
Visningsbild
P Kändis 176 inlägg
1
Svar till KarlJohanvonSill [Gå till post]:
Nä har du gått teknik-programmet så ska det inte vara några problem att direkt börja på civil-ingenjörprogam. Det är mest såna som inte gått tekniskt eller natur som måste komplettera med extra matte och fysik på komvux.

Brist på pengar är det värsta som student tycker jag. Om du vant dig vid att jobba och få lön kan de bli svårt vänja sig med fattiglivet som student. Man tar ju studielån för att klara sig så efter studierna har de flesta några hundratusen i lån hos CSN. Men du betalar snabbt tillbaks dem när du börjar jobba som civ.ing du kommer tjäna mycket bra sen resten av livet och leva gott.

Mitt tips är att bo i student-korridor, då delar man kök och vardagsrum med andra studenter. Det är mycket lägre hyra då + att man är med i gemenskapen och kan hjälpa varandra med studierna. Gör dig av med höga kostnader som bilägande, TV-licens, resor och sånt.


Forum » Livet » Skola & Jobb » Tänkt studera till civilingenjör, men hur har man 

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons