Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Dagen till ära firar vi både fettisdagen och pannkaksdagen. Pannkakor kan vi äta när som helst så därför fokuserar vi på att utse Stockholms bästa semla. Kanske inte för att det ska få Israel och Palestina att sluta kriga eller Greklands ekonomi att bli stabil, utan mest för att det är gott och att vi då har nåt att skylla på.

Foto: Erik Jansson

Till vår hjälp har vi en expertpanel som jobbat med dessa frågor i fler år:

 • Leonid "Midnattmannen" Androsov: Importerad ifrån Ryssland för detta test. Jobbar annars med genmanipulerade mandlar för att få fram bästa smaken till mandelmassan.
 • Richard "Rojk" Rönnklint: Gourmand som bara nöjer sig med det bästa. Brukar kallas Ormen från Stockholm då hans tunga är lika känslig som en orms och den söker sig till de finaste godsakerna.
 • Matilda Andersson: Växte upp på en semmelfarm och blev tidigt matad med semlor av sin mamma. Jobbar nu på Nyheter24 och dras likt en magnet till semlor.
 • Pontus "p0ntus" Eskilsson: Fragbitekille som mest var hungrig och hade inget bättre för sig.

För att ha ett semmeltest så behövs det självklart semlor. Därför stack Rojk och moodh ut på semmeljakt och kom tillbaka med fem semlor från olika delar av stan.

7-eleven

Var: Överallt
Pris: 19 kr
Bröd: Rojk inleder med att hävda att brödet är torrt, ja lika torr som moodhs humor! Matilda håller med och undrar om det här verkligen är en semla? Pontus: "7-eleven är ju världens B-kedja. Om man köper en bulle där så kan man ju slå ihjäl någon med bullen. Klart semlan är torr." Leo: "asså jag var så jävla hungrig så jag tyckte den var okej. Men egentligen så var den ju inte god."
Grädde: Panelen instämmer med varandra om att grädden är smaklös och vattnig. Rojk kallar den industrigrädde och Matilda en sprutflaskegrädde som de använder på en gammal kiosk i Farsta Centrum. Pontus: "Eftersom man kan döda någon med bullen så hjälpte grädden att göra bullen sunkigare."
Mandelmassa: Rojk, Ponus och Matilda tycker att den är bra förutom Leo som tycker att det är för lite mandel. Pontus undrar om man kan få diarré av mandelmassan.

Omdöme & Betyg

Rojk: Inget som sticker ut, billigt intryck. Ungefär som Tirah. - 2/5
Leo: Lite för smaklös, tråkig och smaklös. - 2/5
Pontus: Bajs, sunkig och ja.. billig. - 2/5
Matilda: Billig men bra, den kändes depression-på-tunnelbana-semla - 2/5

Tösse

Var: Karlavägen 77
Pris: 39 kr
Bröd: Porröst, mycket deg, luftigt och mjukt är ord som kommer från panelens semmelfyllda munnar.
Grädde: Smakade som vilken grädde som helst. Inget som sticker ut. Matilda tyckte att det var för mycket grädde, jämfört med de på semmelfarmen hemma hos mor och far.
Mandelmassa: Mandelmassan innehåller mycket mandel med skal, vilket Leo tycker är så bra så att han stoppar undan lite för senare analys på labbet. Pontus svär över att han spillde på sin dator. Matilda försvarar honom: "för rinnig och svåräten vid datorn!" och undrar hur man ska kunna klara sig utan Facebook under tiden man äter semlan?

Omdöme & Betyg

Rojk: Finns en anledning att den vann förra året - 5/5
Leo: Den var god, och stor - 4/5
Pontus: Den var mäktig - 4/5
Matilda: Snobbsemla - 3/5

Liselotte Hembageri

Var: Nortullsgatan 11
Pris: 30 kr
Bröd: Rojk tycker det är sprödigt medan Leo menar att det kunde ha varit luftigare. Matilda anser att brödet är för torrt och Pontus håller delvis med: "nä men det var, fan ska man säga. Det var ju lite torrt. Det kunde dock varit torrare, typ stenhårt.
Grädde: Leo: "Vad ska jag säga? Alla smakar som grädde! Men grädden smakade inte så mycket. Den var i alla fall inte sur." Matilda tycker den är långt ifrån sur, snarare tvärtom: "alldeles för sockrig, man kände ju sockerbitarna, men det gjorde inte Pontus (här tittar Pontus upp red anm.), men jag gjorde det. Det knastrade i tänderna!" Pontus tycker den smakar som de andra medan Rojk gillade att den var luftig.
Mandelmassa: Rojk: "det kändes äkta!" Leo: "hehehe, det är inte sex vi pratar om... det kändes äkta, pfft. Ja, det var gigantiska mandelbitar i, det var mer mandelkross än mandelmassa, Inte äckligt, men lite för stora bitar". Pontus bryter här ihop: "men det var ju som Leo sa, alla säger samma sak. Jag ville ju bara ha gratis semlor, orkar ju inte svara på allt det här!" Pontus vänder sig bort och surar. Matilda ser ledsen ut efter att chefsredaktören på nyheter24.se snodde hennes bit. "Tack Ehsan!"

Omdöme & Betyg

Rojk: den kändes bra, men inte den bästa semlan jag smakat.. 3.5/5
Leo: Den la sig rätt bra i munnen (fortfarande inte sex vi pratar om red anm.) 4/5
Pontus: Den var ju bra. Jag hatar ju mat egentligen, jag äter ju bara för att hålla mig levande. Matilda infliker: "semlor är ju inte mat!". Nä men vad kallar man det här? Äter ju bara när jag är tvungen, jag har inte råd att fika. - 3.5/5
Matilda: Den blev snodd! Det lilla jag hann smaka blev 3/5 (hon är egentligen helt förkrossad, men var tvungen att hålla min när Ehsan brutalt snodde hennes semla: "ska du ha den där?").

Dalarö Bageri

Var: Drottninggatan 85
Pris: 26 kr
Bröd: Rojk: "Aaah, eeeh, öhm... vad hetere.. toppen!" Pontus och Leo klagar på att det var för lite bröd, specielt Pontus som gråter för att hans semla hamnade på golvet. Matilda tycker att det var för mycket kardemumma.
Grädde: Rojk tycker att grädden är överraskande god. Leo: "jag tycker att grädden smakade konstigt, jag kan inte sätta fingret på vad." Erik infliker med "thats what she said". Pontus tycker att den fäster bra på Leos kind. Matilda tycker att den har konstig eftersmak och att det känns som om man kan få lite vinterkräksjukan av semlan.
Mandelmassa: Rojk: "Otroligt mycket mandelmassa, mycket mer mandelmassa än äppelmos...jag menar mer mandelmos än mandelmassa". Leo och Pontus tycker att det var för mycket mandelmassa och smakade för mycket marsipan. Matilda: Jag mår illa efter jag ätit den och jag håller med Leo, torr marsipangris-Rojk. Rojk går iväg ledsen.

Omdöme & Betyg

Rojk: Ett bra helhetsintryck, jag sätter en fyra på den. - 4/5
Leo: För söt, typ som Pontus, näää. nää. ja, dålig, tyckte jag. - 2/5
Pontus: "åh åh ÅÅÅÅÅH, åååååh!, den här var ju skitäcklig, MEN JAG SKA ÄTA UPP DEN!" 2/5
Matilda: Jag mår fortfarande illa, men vi tar en trea.. nä en tvåa! Två och en halv, om man får ge en halv. - 2.5/5

Gateau

Var: Gallerian bland annat
Pris: 43 kr
Bröd: Pontus utbrister "torrt" på sin renaste skånedialekt. Rojk håller med, även om han inte kan skånska. Leo gillade hur man kände smaken av kardemumman. Matilda tycker det var bra att det var torrt.
Grädde: Rojk: "kändes nästan smörig. Jag vet, jag svarar jättekort på varje fråga. Sue me! Lika smörig som Lef, okej!?" Leo och Matilda tycker det är den bästa grädden medan Pontus tyckte att den var "...gräddig som all jävla grädde".
Mandelmassa: Matilda: "den var goood, men det var lite marsipangrisrojkig (Rojk kollar upp red anm.). Eftersmaken smakar marsipan. Är inte mandelmassa marsipan? Samma ingredienser? Då är det ju inte så konstigt att de smakar samma!" Pontus tycker att den förra var mer rinnig. "Skriv att jag har inte gett något bra svar. Jag har tagit era grejor. Det är lugnt, det är så."

Omdöme & Betyg

Rojk: Smakar mindre än vad det kostar. Annars var den god - 3.5/5
Leo: Bästa semlan av dem, hur mågna åt vi? 5? 4? Nä 5! Bäst på allt. 5/5
Pontus: Vad sa Leo? 3.5? Då säger vi också det! 3.5/5
Matilda: Matilda: 43 kr för en semla. Det är ju som ett meal på donken! Och så får jag tacka för att jag fick smaka, nu måste jag faktiskt jobba! - 4/5

Visningsbild

Skrivet av Rojk P36 – 2011-09-07

Fler artiklar av författaren:

13 kommentarer

 • Använd Enter för att publicera kommentaren och Shift+Enter för att göra en radbrytning.
 • 0
  !
  Visningsbild

  sajoh18 P30 från Partille - 2012-03-08 20:08 - Svara


  Lägg upp det på jutube !

 • 0
  !
  Visningsbild

  ENord - 2012-02-26 19:58 - Svara


  Varför åt inte moodh någon semla för? sad

 • 0
  !
  Visningsbild

  Anonymmedlem - 2012-02-27 11:50


  Det gjorde jag, bakom kameran! kolonD

 • 2
  !
  Visningsbild

  Pitiful_Mortal - 2012-02-23 13:21 - Svara


  Mammas är alltid bäst.
  Fast jag tycker inte ens om semlor.

 • 2
  !
  Visningsbild

  Krillez P - 2012-02-21 18:47 - Svara


  Den som skrev detta förtjänar en eloge, jag antar att det var Rojk så här får du din eloge:

  Eloge

 • 1
  !
  Visningsbild

  Rojk P36 från Huddinge - 2012-02-22 00:02


  moodh kommenterade det vi sa, jag renskrev det :)

 • 0
  !
  Visningsbild

  Anonymmedlem - 2012-02-22 15:34


  pft, rojk renskrev bort sjuuukt många (påhittade) kommentarer jag drog. Fast lite fick han allt med. Roligast är att de inte förens halvvägs in förstod att jag skrev exakt ALLT de sa. kolonD

 • 1
  !
  Visningsbild

  pelutt F31 - 2012-02-21 16:52 - Svara


  Faktiskt väldigt rolig läsning

 • 0
  !
  Visningsbild

  Pankie P32 från Nödinge - 2012-02-23 04:43


  Haha! Jag gillade bilderna !

 • 4
  !
  Visningsbild

  svullos_tumme - 2012-02-21 16:08 - Svara


  Fan vilket krävande jobb ni har.

 • 1
  !
  Visningsbild

  Anonymmedlem - 2012-02-22 15:34


  Japp, det var tungt. sad

 • 2
  !
  Visningsbild

  Simon P39 från Bagarmossen - 2012-02-21 13:42 - Svara


  Jag ångrar att vi inte filmade testet :/

 • 0
  !
  Visningsbild

  Gurrewe P29 från Bromma - 2012-02-21 15:00


  Ni är askassa, jag ville ju se på dig cute

Annons
Annons
Annons
Annons