Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Vanliga frågor om valet

Skrivet 2014-08-19 av Valpaj2014

3 265
Att rösta för första gången kan vara lite som en djungel om hur det går till. Här har vi samlat de vanligaste frågorna om hur det går till att rösta.
Får jag rösta i riksdagsvalet?
Ja, om du är svensk medborgare och är – eller någon gång har varit – folkbokförd i Sverige. Du måste dessutom ha fyllt 18 år senast på valdagen.

Får jag rösta i val till kommun- och landstingsfullmäktige?
Ja, om du är:
• svensk medborgare och folkbokförd i Sverige eller
• EU-medborgare, eller medborgare i Norge eller Island och är folkbokförd i Sverige eller
medborgare i något annat land och har varit folkbokförd i Sverige i tre år.
• Du måste dessutom ha fyllt 18 år senast på valdagen.

När får jag mitt röstkort?
Du får ditt röstkort i brevlådan ca tre veckor före valet.

Vad är ett röstkort? När ska jag använda det?
Röstkort skickas till alla som har rösträtt. Röstkortet innehåller information om din vallokals adress och öppettid. Dessutom står vilka val du har rösträtt i.

Du måste ha med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta i en röstningslokal. Det är inget krav att du ska ta med röstkortet när du röstar i din vallokal eller på en utlandsmyndighet men det underlättar arbetet för röstmottagarna.

Måste jag visa legitimation när jag röstar?
Du måste styrka din identitet för att få rösta. Du kan styrka din identitet på tre sätt:
1. Vara känd av röstmottagaren
2. Visa ID-handling
3. Någon annan person går i god för din identitet. Då måste den som går i god visa sin ID-handling. Personnumret på den som går i god skrivs ned i röstlängden.

Vad gör jag om jag inte fått något röstkort eller om röstkortet kommit bort?
Då kan du få ett nytt från Valmyndigheten, länsstyrelsen eller kommunen.

Vad händer om jag stryker ett eller flera kandidatnamn på en valsedel?
Det saknar betydelse om du har strukit över ett eller flera kandidatnamn på en valsedel. Valsedeln räknas som om strykningen aldrig har gjorts.

Får jag själv skriva till kandidatnamn på en valsedel?
Ja, om partiet inte har anmält sina kandidater, dvs. skyddat sin lista från tillskrivna namn. Det står på valsedeln om kandidaterna är anmälda eller inte.

Vad är de blanka valsedlarna till för?
De blanka valsedlarna är till för att väljaren ska kunna skriva dit ett partinamn. Om ett partinamn skrivs till så blir valsedeln en giltig röst på det partiet. Om den blanka valsedeln används som den är så räknas den som en ogiltig valsedel. I valresultatet redovisas hur många som har röstat blankt.

Hur röstar jag i vallokal på valdagen?
Din vallokal är bara öppen på valdagen. Uppgifter om din vallokal står på ditt röstkort. Du måste styrka din identitet för att få rösta.

I vallokalen finns valkuvert och valsedlar. Du gör i ordning din röst bakom en valskärm och lämnar sedan över din röst till röstmottagarna. De antecknar i röstlängden att du har röstat och lägger ner din röst i valurnan.

Hur röstar jag om jag inte kan rösta i min vallokal på valdagen?
Då kan du förtidsrösta i en röstningslokal var du vill i Sverige. Förtidsröstning är det som tidigare kallades poströstning. Du kan precis som tidigare förtidsrösta 18 dagar före valet. En röstningslokal kan t.ex. vara kommunhuset, en skola eller ett bibliotek. Du måste ta med dig röstkort och id-handling.

Ärligt snott från Valmyndigheten - val.se
Visningsbild

Kommentera

  • Använd Enter för att publicera kommentaren och Shift+Enter för att göra en radbrytning.
Annons
Annons
Annons
Annons