Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Valpaj 2014: Feministiskt initiativ

Skrivet 2014-08-18 av Valpaj2014

8 079
Det är ett supervalår i år. Vilka parti ska få makten? Får vi en ny statsminister? Vi har mejlat alla riksdagspartier samt Feministiskt initiativ och Piratparitet om att få nå ut till er Hamsterpajare om vad deras parti står för och varför det är så viktigt att rösta. Först ut är Gudrun Schyman från FI.

Feministiskt initiativ vill in i riksdagen för att göra skillnad i politiken. Det är många politiker som har haft massor med tid på sig att göra väldigt mycket för att kvinnor och män ska bli jämställda – men väldigt lite händer. Kvinnor tjänar faktiskt fortfarande mindre än män och även om skillnaderna i lön blir mindre så tar det en oerhört långtid. Om utvecklingen fortsätter i den här takten så kommer det ta nästan 150 år innan våra löner är jämställda. Det betyder att du, jag och alla vi kommer att hinna dö långt innan dess.

Under vårt liv kommer vi jobba hela livet med orättvisa löner och sen gå i pension och få en pension som också är orättvis, eftersom den speglar lönen vi haft. Det här vill vi göra nått åt nu! Vi har inte tid att vänta, det som inte är rättvist är heller inte schysst. Jag vill se jämställdheten uppnås redan under min livstid.

I vårt samhälle har männen som grupp mer makt än kvinnor. Detta kan man se på en massa olika ställen och områden. Det värsta exemplet på detta är att kvinnor och flickor fortfarande utsätts för sexuella trakasserier och våldtäkt. Var femte flicka blir sexuellt trakasserad i skolan och efter skolan fortsätter det många gånger på Facebook, på Kik, på Snapchat och på Instagram. Fi vill att alla ska ha rätten att bestämma över sin egen kropp – och ett NEJ ska betyda just NEJ!

Våld förekommer också mot Homo-, Bi-, Trans-, och Queerpersoner och dom är fortfarande diskriminerade i samhället. Detta vill vi sätta stopp för! Alla ska ha rätt att älska vem dom vill, att få klä sig som dom vill och få leva sitt liv så som dom tycker passar – utan att behöva trakasseras eller utsättas för våld.

Feministiskt initiativ är också det partiet i Sverige som står starkast upp mot rasismen. Vi är Sverigedemokraternas raka motsats! Det är fortfarande så i Sverige att vi gör skillnad på svarta och vita, på muslimer och kristna, på folk med brytning och folk utan. Fi tycker att alla människor är lika mycket värda och vi tycker att den frågan är minst lika viktig som skatterna, skolan, vården och omsorgen. Förstå vad mycket gladare samhället hade varit om alla fick leva jämställt.

Det vi kallar för demokrati innebär ju att alla ska känna sig lika delaktiga i samhället, få bestämma lika mycket och känna att deras åsikter är lika mycket värda – annars är ju samhället inte alls demokratiskt, eller hur? Vi går till val som det parti som står starkast upp för mänskliga rättigheter, feminism och jämställdhet, och antirasism. Om ni vill ha ett jämställt, demokratiskt samhälle där alla är lika välkomna, lika viktiga och lika mycket värda så ska ni rösta på Feministiskt initiativ!

Gudrun Schyman,
Feministiskt initiativ


Visningsbild

10 kommentarer

 • Använd Enter för att publicera kommentaren och Shift+Enter för att göra en radbrytning.
 • 0
  !
  Visningsbild

  Hampa91 P33 från Göteborg - 2014-09-04 08:40 - Svara


  Annars är det en fin idé, men kom tillbaka då alla människor uppför sig på samma sätt, först då är vi ekonomiskt sett lika mycket värda. Sedan i mina ögon är man olika värda som människor beroende på hur man beter sig och hur man handlar. Kom till baka när du redigerat din politik till vad som egentligen är jämställt efter hur man uppför sig och hur man arbetar, samt en idé på hur man ska kunna genomföra detta och samtidigt behålla ett ekonomiskt hållbart sverige, det är något jag ännu inte sett en gnutta av

 • 0
  !
  Visningsbild

  Hampa91 P33 från Göteborg - 2014-09-04 08:32 - Svara


  Du står för feminism OCH jämnställshet? Har inte du förespråkat att detta är samma sak?

 • 0
  !
  Visningsbild

  DuckTales - 2014-08-31 14:22 - Svara


  Kommer självklart inte rösta på F!, då den totala avsaknaden av en politik som faktiskt går att genomföra (finansieringen är direkt skrattretande) är ett big no-no för mig.

 • 0
  !
  Visningsbild

  godisgris F25 - 2014-08-31 09:26 - Svara


  Heja Gudrun!! Kommer såklart rösta på F!. Fattar inte varför så många män (eller snarare småpojkar i mina ögon) är så hatiska mot F!. Vi i F! vill ha ett jämställt samhälle där kvinnor, män, pojkar, flickor, svarta, muslimer, homosexuella, transsexuella, könslösa, lesbiska mm ska passa in lika mycket och leva under samma förutsättningar utan att behöva utsättas för hat. En flicka som kommer från en väldigt religös muslimsk familj ska ha samma karriärförutsättningar som en kille ut en rik svensk familj.

 • 0
  !
  Visningsbild

  godisgris F25 - 2014-08-31 09:21 - Svara


  Ko mer absolut rösta på Gudrun och F!. Fattr

 • 1
  !
  Visningsbild

  godisgris F25 - 2014-08-31 09:20 - Svara


  Kommer absolut rösta på F! :) Kan inte förstå varför så många män, eller snarare pojkar i mina ögon, är så hatiska mot Gudrun och F!. Jag och alla andra som röstar på F! vill ha ett jämnställt samhälle där kvinnor och män, pojkar och flickor, homosexuella, transsexuella, lesbiska, invandrare, svarta, muslimer, könslösa mm ska platsa lika mycket och inte behöva utsättas för hat eller diskriminering. Man ska ha samma karriärförutsättningar om man är flicka i en nyinflyttad muslimfamilj som en kille i en svensk familj med överflöd av pengar.

 • 0
  !
  Visningsbild

  MrSlash33 P25 - 2014-08-27 21:47 - Svara


  ''Jämställhet mellan män och kvinnor'' ''Kvinnor blir utsatta av män'' med andra ord, män är svin. Jämställhet? My ass! Ni kommer aldrig få min röst era könstalibaner.

 • 0
  !
  Visningsbild

  MrSlash33 P25 - 2014-08-27 21:45 - Svara


  '' Jämställdhet mellan män och kvinnor''

 • 5
  !
  Visningsbild

  SnelHest P30 från Täby - 2014-08-19 11:24 - Svara


  Sjukt att Fi ens får röster

 • 0
  !
  Visningsbild

  Jeans P30 från Hägersten - 2014-08-18 15:02 - Svara


  Du har min röst, Gudrun! Din politiska rockstjärna, du :)

Annons
Annons
Annons
Annons