Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Hur börjar man gymma? (nybörjare)

Skapad av Mr_Anonym, 2017-04-04 18:06 i Mat & träning

9 107
25 inlägg
-1 poäng
Sex och blandat
Mr_Anonym
Visningsbild
Legend 114 inlägg
0
Hej, jag skulle vilja gymma... Jag har tänkt att ha detta som ett mål men har aldrig kommit till skott. Jag skulle vilja bygga muskler och slanka ner nåt kilo bara. Ska man köpa ett månadskort och bara känna på? Jag tränar ju sporter men vill utveckla. Jag vill träna bröst,mage och armar.
Jag är lite halv skraj om folk och typ kolla på den och tänka vilken ''pinsam snubbe som inte ens bänkar bla bla''. Inte så mycket kolhydrater? träna ca 3-4 dar i veckan? Proteinpulver? Äta mycket tonfisk,kyckling mm. Hjälp mig gärna... Helst folk som kan någolunda och inte nån säger de var min grannes apa farbror sambos pizzabagare som sa de... Tack :)))

Jag har ingen status.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg Online
0

Svar till Mr_Anonym [Gå till post]:
Jag gymmade för några år sedan och har relativt nyligen satt igång igen. Jag var aldrig störst och jag lyfte aldrig tyngst, men jag gymmade i två år och har väl lite erfarenhet.

Det viktigaste på gymmet är att du är där för att träna, inte skryta. Visst ska man följa vett och etikett, ställa tillbaka vikter och så efter sig, men du tränar för din egen skull och det spelar ingen roll hur tunga vikter du lyfter. Fokusera på att klara av att utföra övningen ordentligt med den vikt du jobbar med istället för att ha för bråttom upp i vikterna och lyfta tyngre än du klarar av.

Det är ett väldigt populärt nybörjarmisstag att lyfta för tungt, fuska med övningarna och därför inte få ut lika mycket som man annars hade kunnat. Jag var själv skyldig till detta. Jag tränade med vänner och det blev lite av en tävling av det hela. I vissa övningar kan fusk utöver att försämra resultaten även leda till att man gör illa sig, så det är lika bra att börja ordentligt.

Första gångerna jag tränade höll jag mig främst till maskiner, eftersom jag inte hade så bra koll på övningar till fria vikter. Maskiner är väldigt simpla att använda och fokuserar specifika muskler väldigt bra. Är man osäker på övningarna och inte har lyft innan är det ett bra ställe att börja på.

Kolla upp övningar med fria vikter på internet eller dylikt hemma och försök att successivt föra in även fria vikter i ditt träningsprogram. Du kommer märka att det är svårare att lyfta med fria vikter, men eftersom du tvingas balansera vikten aktiverar du även de mindre musklerna kring den muskel du arbetar med.

Personligen äter jag tillräckligt med protein och behöver inget tillskott. Jag har vänner som svär vid proteinpulver, men jag vet att jag äter tillräckligt med protein i min vardagliga kost.

Vet du med dig att du äter tillräckligt med protein känns pulvret onödigt, då du inte gynnas av ett uppenbart överskott.

Utöver det är det bra att redan innan du går till gymmet veta precis vilka muskelgrupper du ska träna och vilka övningar du ska göra. Det är inte jätteviktigt första gångerna kanske, men du får ut mer av träningen på så sätt och ett ordentligt träningsschema, med separerade muskelgrupper gör att musklerna du tränade förra gången inte pressas lika hårt nästa gång. Ibland är det klokt att låta musklerna vila, så du orkar lyfta ordentligt när du nästa pass fokuserar på just dessa muskelgrupper.

Even boys have something to say if you listen long enough

Mr_Anonym
Visningsbild
Legend 114 inlägg
Trådskapare
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Vad e rimligt med protein per dag? 200-300?

Jag har ingen status.

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg Online
0

Svar till Mr_Anonym [Gå till post]:
Ingenting jag kan i huvudet, men om du googlar hittar du bland annat att Sveriges Olympiska Kommitté år 2009 rekommenderar att en hårt tränande styrkeidrottare äter 1.6-1.7 g per kg kroppsvikt. Värt att notera här dock är att det är för vältränade atleter, dvs eliten.

Proteinbehovet varierar från person till person och att en person med en större del fettfri massa behöver mer protein än en person med lägre del fettfri massa.

Du kan läsa lite själv här om du är nyfiken
http://www.styrkelabbet.se/protein-per-dag/

Har du svårt att få i dig tillräckligt med protein i vardagen så är proteinpulver en billig källa till protein, men äter du redan tillräckligt känns det som en onödig extra utgift.

Even boys have something to say if you listen long enough

Mr_Anonym
Visningsbild
Legend 114 inlägg
Trådskapare
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
T.ex om man inte äter skolmaten ska man då ta en proteinshake på lunchenrasten, för att ungefär balansera? Hur mycket protein är de i en vanlig shake ungefär? Tycker du att man ska gå och gymma själv,med nån eller dunka musik? Ska man utesluta helt socker,onödiga kolhydrater för att få bästa resultatet? Hur mycket tycker de är lagom att gymma för en tonåring i veckan?

Jag har ingen status.

CokeInSpace
Visningsbild
P Kändis 90 inlägg
0
Instruktionsvideo: https://www.youtube.com/watch?v=zU4APJASal0
godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg Online
0

Svar till Mr_Anonym [Gå till post]:
Ät av skolmaten, ät någorlunda ansvarsfullt och gymma hur du vill.

Det viktigaste är att du fixar något du klarar av att fortsätta med. Helomvändningar i kost, schema eller livsstil i allmänhet är väldigt svårt att hålla under en längre period och sätter du upp orimliga mål lär det sluta med att du inte når dem.

Jag tränade 2 gånger i veckan när jag började, tisdag och fredag för att det matchade mitt schema bra. Efter att ha tränat i kanske 6 månader hade det blivit så att jag tränade 4 dagar i veckan.

Väldigt mycket av frågorna du ställer är väldigt enkla att googla fram, tex mängden protein i en "portion" pulver.

http://www.gymgrossisten.com/whey-80?LGWCODE=585R;69885;3349&gclid=CN-vm4esi9MCFRHgGQodZJEKQg&gclsrc=aw.ds&dclid=CIyIo4esi9MCFZSMsgodT4kNBg

Tydligen innehåller den där 25 gram per portion, men det varierar från pulver till pulver.

Men som sagt börja smått och jobba dig uppåt. Sätter du upp ett schema där du ska gymma 6 dagar i veckan, inte äta något skräp och blah blah blah kan jag garantera att du om 3 månader inte längre tränar. Börja lagom smått och hitta någonting som fungerar för dig.

Even boys have something to say if you listen long enough

Inte
Visningsbild
Kändis 171 inlägg
0
Svar till Mr_Anonym [Gå till post]:


Som det redan har skrivits så lyft inte för mycket för att försöka imponera på omgivningen. Kör mycket med fria vikter som hantlar och stänger, undvik maskiner om det nu inte är kabelmaskiner.
Sen är det inte bra om du bara köra armar, bröst och mage.
Kör du inte rygg och baksida axlar så kommer du bara se löjlig ut. Ryggen gör mer för utseendet än bröst om du faktiskt vill se vältränad ut med en v kropp. Värt att nämna är att du växer mera i övriga kroppen om också tränar ben. Varför? Jo för ju större muskler man tränar desto mer muskelbyggande hormoner frigörs i kroppen. Du kommer med andra ord få större armar snabbare om du också tränar dina ben.

ATHLEAN-X™ på Youtube har riktigt bra tips om allt egentligen rörande träning.

Om du frågar mig så har inte protein pulver haft någon påverkar alls..
Ett kyckling bröst och 1-2 bananer som mellanmål någon timme innan träning är betydligt bättre.
De enda kosttillskott jag tycker faktiskt har hjälpt mig är kreatin monohydrat som förövrigt är vetenskapligt bevisat att det faktiskt funkar och används flitigt inom många idrotter. Du orkar några extra lyft samt tappar inte lika mycket mot slutet av passet när du är trött. Du ska dock tänka på att man tar kreatin i perioder för att få bästa effekt. 2-3 månader sen inget kreatin på 1 månad sen kör du igen 2-3 månader.

Sen tycker jag pvo eller koffein ger det där extra så att man orkar hålla ett högt tempo genom hela passet man blir även mer motiverad:)
Mr_Anonym
Visningsbild
Legend 114 inlägg
Trådskapare
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Förlåt om jag är så oerfaren! Kan inte så mycket om kolhydrater,protein mm! Tycker du att jag ska skjuta upp de till nåt datum eller bara köra nu?

Jag har ingen status.

Mr_Anonym
Visningsbild
Legend 114 inlägg
Trådskapare
0
Svar till Inte [Gå till post]:
Typ nån Nocco,Celsius eller bara en slät kopp kaffe?Tillägg av Mr_Anonym 2017-04-05 07:07

Är de någons slags åldersgräns på kreatin?

Jag har ingen status.

Inte
Visningsbild
Kändis 171 inlägg
0

Svar till Mr_Anonym [Gå till post]:


En kaffe 30 min innan träning funkar hur bra som helst.
Personligen dricker jag inte kaffe så brukar köpa koffein tabletter. Försöker dock tänkta på att köra några veckor ibland utan koffein så att jag inte vänjer mig, dvs att du inte får samma effekt eftersom kroppen blir för tolerant.
Kreatin mig veterligen är helt ofarligt om du inte har problem med levern eller njurarna.

Bättre att börja träna direkt, tänk på mer inte är bättre så säg 3 bröst övningar per gång räcker gott och väl för säg ett bröstpass. En träningspass ska helst vara runt 40-50 min, max 90 min. Många unga killar gör felet att de är på gymmet 2+ timmar och kör allt de kan köra maskiner övningar mm för att de tror att ju mer övningar de gör desto snabbare och bättre resultat får de vilket är helt fel. Vill du få stora muskler snabbt så är det korta intensiva pass som gäller!
Mr_Anonym
Visningsbild
Legend 114 inlägg
Trådskapare
0

[svar:Inte:4405698
Är de rimligt för en 14 åring att ta koffeintabletter, vill inte fastna i skiten och ha högt blodtryck. Vill ha nån slags planering vet du vart man kan hitta nån? Ska ju träna alla ställen men lite extra på de jag nämnde innan.
[/svar]

Jag har ingen status.

Inte
Visningsbild
Kändis 171 inlägg
0
Svar till Mr_Anonym [Gå till post]:


Kan en 14 åring dricka kaffe? Svar: Ja
Du får inte högt blodtryck för att du får i dig koffein. Möjligen om du tar större mängder och inte rör på dig.

En koffein tablett motsvarar 1-3 koppar kaffe. Tränar du säg 1 gång per dag och tar 1-2 tabletter säg 1 på morgonen och 1 innan träning så är de ju lugnt. Det du ska tänka på är att inte få i dig koffein på kvällen om du har svårt att somna.

Alltså du är född med internet borde du inte veta hur man använder det? Sök bara på träningsupplägg?
Withz
Visningsbild
Legend 58 inlägg
0

Svar till Mr_Anonym [Gå till post]:
Skulle inte börja med koffeintabletter om jag vore dig. Bättre att du käkar en banan eller något så du får energi.

Sen till träningen får du srälla dig frågan
"Vill jag se stark ut? Eller vill jag vara stark?"
Många som pumpar med vikter på gymmet = ser starka ut men detas fysik är inte bra.
Ska du träna för bra fysik, ta lättare vikter som du orkar träna med längre. Dom som tar tunga vikter en kort stund pumpar, dvs dom tränar för utseendet.

Ingen status

Inte
Visningsbild
Kändis 171 inlägg
0

Svar till Withz [Gå till post]:


http://traningslara.se/koffein-ett-tillskott-som-fungerar/
Sveriges populäraste ''kosttillskott'' hur många dricker inte kaffe eller tar något uppiggande?

Får du större muskler så blir du självklart också starkare...
Så bodybuilders fysik är dålig när de säg kör 20 reps på 150 kg knäböj?

Du är medveten om att de som tränar för utseendet kör med lättare vikter för att få pump 8-16 reps medan de som går för styrka kör 3-6 receptioner per set?

Du har verkligen ingen koll alls va?
Withz
Visningsbild
Legend 58 inlägg
0

Svar till Inte [Gå till post]:
Rekommenderar fortfarande inte koffeintabletter till en 14åring...

Inte om du pumpar, du blir stark ja, men en som tar lättare vikter dubbelt så många gånger som den som pumpar med tyngre vikter har bäst fysik.

Kolla dom som åker längdskidåkning t.ex dom har bäst fysik bland alla. Och dom står inte och pumpar 200kg 3ggr för att få musklerna att se stora ut. Utan dom tränar styrka, dvs lättare vikter 100ggr.

Du vet inte vad du snackar om när det kommer till styrka och fysik.

Ingen status

Inte
Visningsbild
Kändis 171 inlägg
-1

Svar till Withz [Gå till post]:


Du är medveten om en koffein tablett som du köper på apoteket motsvarar en kopp kaffe? En energi dricka som väldigt många ungdomar hivar i sig motsvarar 2-4 koppar kaffe eller en Coca cola 1-2 koppar kaffe. Skillnaden jämfört med energidricka är mindre koffein och inget socker.

Man ''pumpar'' med lätt vikt. Du får inget pump med tyngre vikt där du lyfter 3-6 reps. Fråga vem som helst som är expert på styrketräning om hur det ligger till:)

Varför har längdskidåkare bäst fysik om jag får fråga?:) För att de kan åka skidor flera mil? Om du frågar mig så låter det väldigt begränsat. Du får ingen rörlighetsträning, ingen balansträning, ingen styrketräning. Du blir bra på att göra samma rörelse om och om igen, samt att du får kondition.
Den ultimata ''fysiken'' borde väl ändå vara någon som är rörlig, stark, bra kondis, koordination samt balans. Problemet om du försöker bli bra på allt är att du bara blir bra inte väldigt bra på allt. Specialiserar du dig så kan du bli väldigt bra på något men du får många svaga sidor.
Det ultimata fysiken beror ju helt på vem man frågar? Om ts vill bygga en snygg kropp för att få kvinnor att titta efter han så är det ju hans mål med sin kropp.

Sen så kör inte längdskidåkare med lättare vikter som de lyfter 100 gånger i rad eftersom det är helt värdelöst. När de styrketränar så tränar de ju styrkan eftersom de vill bygga upp sig dvs tunga övningar för sin core, rygg, ben mm.

De enda som kör 100 reps på gymmen är ju losers som antingen ser ut som stickor eller tanter som inte vågar lyfta tungt:) Har du någon gång varit på ett gym så vet du exakt vad jag snackar om.
SkalmanOnDrugs
Visningsbild
P 34 Göteborg Hjälte 2 758 inlägg
0

Svar till Mr_Anonym [Gå till post]:
"Vad e rimligt med protein per dag? 200-300?"

Knappast. 200-300 är väldigt mycket, kanske en rimlig nivå för någon som styrketränar varje dag och som har mycket muskelmassa, men inte för en nybörjare.. Beroende lite på din vikt så är förmodligen runt 100-150 mer rimligt.

"T.ex om man inte äter skolmaten ska man då ta en proteinshake på lunchenrasten, för att ungefär balansera?"

Proteinshakes är tänkta att tas som ett komplement till maten, inte för att ersätta vanlig mat. Det vore en dålig idé.

"Förlåt om jag är så oerfaren! Kan inte så mycket om kolhydrater,protein mm! Tycker du att jag ska skjuta upp de till nåt datum eller bara köra nu?"

Bara kör igång. Bättre att bara börja istället för att sitta och tänka så mycket. Många nybörjare verkar fokusera alldeles för mycket på detta med kosttillskott och perfekt diet osv. Det viktigaste är att över huvud taget komma igång med träningen. Du kommer lära dig mycket längs vägen, inte bara när det kommer till mat men även träning, t.ex. vad som fungerar och ger bra resultat osv. Men ingen kan veta allt från första början, om du ska vänta tills du är "färdiglärd" så kommer du aldrig ens att börja.

Du måste konstruera ytterligare pyloner

Mr_Anonym
Visningsbild
Legend 114 inlägg
Trådskapare
0

Svar till SkalmanOnDrugs [Gå till post]:
Beroende lite på din vikt så är förmodligen runt 100-150 mer rimligt.
Jag väger ca 80 kg, är de då rimligt med 100-150?

Jag har ingen status.

SkalmanOnDrugs
Visningsbild
P 34 Göteborg Hjälte 2 758 inlägg
0

Svar till Mr_Anonym [Gå till post]:
Ja det låter bra.

Du måste konstruera ytterligare pyloner

Niggerkiller
Visningsbild
Legend 1 inlägg
0
Det är bara att gå till gymmet och kötta på. Är det någon som muckar (svarta män) så är det bara att slå sönder dom. Inget svårare än så. Lycka till med gymmandet :)!
Mr_Anonym
Visningsbild
Legend 114 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Niggerkiller [Gå till post]:
Dom hänger inte vid mina trakter så de är lugnt :P Man muckar aldrig mot mig ändå :)

Jag har ingen status.

mittacc
Visningsbild
Hjälte 394 inlägg
0
Om det är något som är pinsamt på gymmet är det nybörjaren som försöker ta mer än den klarar för att inte verka vara en...nybörjare. Den enda som förlorar på det är dem själva och den, för dem, för tunga vikten är ändå inte imponerande så blir bara komiskt. Börja bara med att få in rörelserna för det brukar vara lite knepigt att få till rätt i början.

Jag brukar personligen köra väldigt tungt och 6-8 repetitioner på basövningarna(bänkpress, pulldown, rows, knäböj, marklyft etc) och ganska lätt med 10-14 repetitioner på isolationsövningarna (flyes, biceps, triceps etc).

Gällande ätandet så äter du tills du inte vill ha mer...sen tar du lite till.

Ingen status

Sootfinger
Visningsbild
P Luleå Hjälte 516 inlägg
0

Svar till Mr_Anonym [Gå till post]:
Är du helt nybörjare kan det vara nice att gå på nått grupp-pass en gång, första gången. Typ Bodypump eller nått liknande. Vet det kanske inte låter svinkul, eller att det är vad du vill hålla på med sen. (Det är dock mycket tyngre än vad man tänker sig)

Jag gillar själv inte att träna i grupp, går helst till gymmet och lyfter fria vikter ensam. Men de där grupp-passen har iaf för mig varit JÄKLIGT bra för att få tips och idéer på olika övningar, hur man ska lyfta för att inte skada sig, vad man ska tänka viktmässigt, hur man ska öka vikterna efter hand, hur man ska hålla kroppen när man lyfter för att maximera effekt osv. De flesta större gym brukar ha massa grupp-aktiviteter, nått hittar man alltid som man kan stå ut med ETT pass.

Bara ett tips som jag önskar något gett mig när jag började träna!


I saw, I conquered, I came

tankaren
Visningsbild
P 31 Hjälte 237 inlägg
0

Svar till Mr_Anonym [Gå till post]:
Youtube har en del bra och ärliga människor som lär ut fast de är svåra att hitta då de flesta vill tjäna pengar på dig.

Här är en som jag har lärt mig en del av och han har gjort en massa videos för nybörjare.
https://www.youtube.com/watch?v=w7dlrupsBWw&index=2&list=PL5F3D4A24049FC9BDForum » Fritid » Mat & träning » Hur börjar man gymma? (nybörjare)

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons