Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Kaloriunderskott

Skapad av Kissimurra, 2014-04-12 16:33 i Mat & träning

4 435
23 inlägg
2 poäng
Sex och blandat
Kissimurra
Visningsbild
P 30 Umeå Hjälte 3 761 inlägg
-1
Hejsan, jag har ett litet problem som jag har gnuggat mig i huvudet över ett tag. Det är så att jag är 192cm på en vikt av 80-85 och gymmar 4ggr/v med annan träning (såsom lätt simning/promenad/joggning) de andra dagarna.

Min energiförbrukning ligger på runt 3000-3100 exklusive träningen.

MEN nu kommer jag till kruxet. När jag räknar mina kalorier kommer jag till ungefär 1700-2000kcal/dag.
Trots det ligger jag på en stabil vikt och har inte rört mig något avsevärt på flera månader.

(Min mat består mest av kyckling/blandfärs/bulgur/potatis/surdegsbröd/ägg i mängder)

Kan det vara så att jag har förstört min ämnesomsättning helt, eller vad kan problemet vara? Ifall jag legat på ett kaloriunderskott på dryga 1000 kalorier om dagen tycker jag det borde synas rätt väl i spegeln...

Tillägg av Kissimurra 2014-04-12 17:20

Vill samtidigt inte ligga på för stort underskott då jag gärna behåller mina kära muskler. Men får i mig drygt 200g protein per dag så bör ha minskat muskelnedbrytningen en del i alla fall.

Ingen status

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

envelope91
Visningsbild
P 33 Lilla Edet Hjälte 4 429 inlägg
0

Svar till Kissimurra [Gå till post]:
Jag visste inte att man kunde kvadda sin ämnesomsättning, hur ofta skiter du?

Lard is the poor man's butter.

Kissimurra
Visningsbild
P 30 Umeå Hjälte 3 761 inlägg
Trådskapare
0

Svar till envelope91 [Gå till post]:
Jodå, den kan "anpassa" sig.

Uh jadu! 1-2ggr/dag skulle jag kunna tro.

Ingen status

envelope91
Visningsbild
P 33 Lilla Edet Hjälte 4 429 inlägg
0

Svar till Kissimurra [Gå till post]:
Stor skillnad på en och två gånger! Skulle säga att omsättningen ligger på över normen, men det borde ju snarare hjälpa när det kommer till viktnedgång.

Lard is the poor man's butter.

Kissimurra
Visningsbild
P 30 Umeå Hjälte 3 761 inlägg
Trådskapare
0

Svar till envelope91 [Gå till post]:
Haha, alltid bajjat så ofta! Allt mellan 3ggr/dag till var tredje dag anses som normalt :)

Ingen status

guggel
Visningsbild
P 34 Hjälte 288 inlägg
1
Svar till Kissimurra [Gå till post]:
Du säger att du räknat så de blir 1700-2000, är du helt säker på att räknat rätt? De är väldigt lätt att missa något eller räkna fel, vilket man själv gjort ett antal gånger. såsom tex mjölken man dricker till maten eller juicen, grädden i såsen, lingonsylten, småkakorna på kvällen. Ibland kan man komma på sig själv att man glömt flera saker.

Berätta gärna hur du räknar. Väger du maten också? annars är det svårt att få samma

Kissimurra
Visningsbild
P 30 Umeå Hjälte 3 761 inlägg
Trådskapare
0

Svar till guggel [Gå till post]:
mjo, +- 200 kan jag nog räkna med. Steker tex äggen i lite smör.

Hur jag räknar? jag räknar utifrån en app, sen kör jag lite ögonmått och matematik.

Till exempel, idag lagade jag shepherds pie med 1k blandfärs och 1.5kg potatis. Det delade jag upp på 5 matlådor, jag tar 2 om dagen.
Det blir sammanlagt 3700 kcal uppdelat på 5. 740 kcal för en portion. 1480 för en dag där alltså.
Sen Frukost och kvällsmat är 250g kvarg + 2 mackor med 2 ägg. Så 500kcal för frukosten och 500kcal för kvällsmaten, där har jag 2500kcal den dagen.

Dock blir det inte alltid såhär. Oftast äter jag kyckling, då kyckling innehåller runt 100kcal/100g blir det runt 400 kcal per dag(4 hekto), samt bulgur som är dryga 400-500kcal för 2 portioner.
Dvs 900kalorier för 2 måltider, sen frukost+kvällsmat =1900.

Dricker vatten till maten. Försöker ta proteinshakes någon gång om dagen med.

Ingen status

Baal
Visningsbild
P Hjälte 634 inlägg
0


Räknar aldrig kalorier själv utan väger mig själv varje gång jag är på gymmet för att sedan skriva upp det när jag kommer hem på datorn. Gör man det bara 1 gång i veckan så kan det ju skifta pga vatten, skit, mat osv. Går jag inte ner typ 0,5 kg i veckan så äter jag helt enkelt lite mindre och ser om de blir någon skillnad. Låter kanske lite löjligt men det är en väldigt bra boost och man får snabbt en bra överblick.

Att mäta hur mycket man förbrukar och räkna kalorier är väldigt svårt eftersom alla är individer och använder olika mycket av det man stoppar i sig. På en del människor så passar helt enkelt mer genom kroppen utan att det ens tas upp. Samtidigt som innehållet av kalorier etc inte stämmer exakt på alla produkter. Även så att maten ger olika effekt beroende på om du äter den varm eller kall som potatis.

Bästa tycker jag är att successivt minska maten samtidigt som man väger sig ofta. Då kommer du ju hitta en balans som ger en lagom viktnedgång.
envelope91
Visningsbild
P 33 Lilla Edet Hjälte 4 429 inlägg
1

Svar till Kissimurra [Gå till post]:
Wow, visste inte att "normen" var så bred, skillnaden på att skita en gång om dagen och 3 gånger är ju enorm :O

Lard is the poor man's butter.

Karlsson
Visningsbild
P 29 Arvika Hjälte 499 inlägg
0
Något att tänka på är att det inte är samma mängd kalorier á 100g efter matlagning. Detta delvis för att vatten, beroende på råvara, absorberas eller förångas. I fallet med kyckling så försvinner mycket vatten under tillagning och då bör kalori-innehållet per 100g höjas.

Kort exempel: 25g bröd med 70kcal som rostas i en brödrost kanske blir 20g efter rostning, men det innehåller fortfarande 70kcal. (Från 280kcal á 100g till 350).

Rörande ämnesomsättningen så finns det flera livsmedel som omtalas skall kunna förbättra omsättningen samt fettförbränningen: grapefrukt, bär, selleri, fisk, havregryn, chili. Kanel, 1/4 - 1 tsk i något du äter varje dag - marinad, yogurt - hjälper blodsockret nå till celler för att användas som energi, mindre lagras som fett. Kaffe innehåller koffein som höjer pulsen vilket leder till att kropper bränner kalorier snabbare. Detta är även fallet med gränt te. Det innehåller även en slags flavonoid som hjälper med fett på magen. 2 glas vatten på tom mage ska även kunna öka ämnesomsättningen med 30%.
guggel
Visningsbild
P 34 Hjälte 288 inlägg
1

Svar till Kissimurra [Gå till post]:
Jag tror felet ligger där. ögonmått fungerar väldigt dåligt när man ska räkna kalorier. dessutom har du verkligen räknat med alla ingredienser i dendär pajen? + att dedär med "någon proteinshake om dagen" är väldigt ospecifikt. De flesta får alldeles för lite när dom räknar för de glömmer en massa. Du har ju uppenbart missat något för annars skulle du gå ner i vikt.

Pontagon
Visningsbild
P 27 Hjälte 236 inlägg
0
En liten fråga, vad ligger ditt vätskeintag på vad det gäller vatten. För om du tränar som du gör skulle jag rekommendera att du dricker minst 8 glas per dygn, då det hjälper en att bränna kalorier

Ingen status

Blodapelsin
Visningsbild
P 35 Hjälte 1 838 inlägg
0

Svar till Kissimurra [Gå till post]:
Gick du ned något när du la dig på kaloriunderskottet? För många brukar ju gradvis öka på underskottet eftersom kroppen, som du säger, anpassar sig lite efter ett tag. Det är svårt att permanent sabba sin metabolism, tveksamt om det ens går, men tillfällig anpassning går relativt fort.

Sänker du först med ~400-500 kcal, går ned lite tills kroppen stabiliserar sig och lägger sig på en jämn vikt. Sen sänker lite till alternativt slänger in lite mer förbränningsträning eller nått, väntar ett tag igen, sänker på nytt osv. Så kan man komma till en lägre nivå än om du drar ned 1000 kcal på en gång, men visst du borde gå ned snabbt den första tiden efter en stor sänkning, men att försätta där ifrån är svårare.

Jag tror inte att felet ligger i hur du väger din mat och hur du räknar ditt intag, som många verkar påpeka här, räkna kalorier är inte svårt, det fixar vem som helst :P

Felet är snarare i din uppskattning av din förbrukning tror jag, formeln med vikt/längd/ålder är sådär, och aktiviteten man lägger till utöver det är också lite halvtaskig. Håller du kolla på vad du äter och hur du tränar, och lägger allt på en relativt jämn nivå, dvs att du inte käkar 8000 kcal en dag och inte tränar något och en annan dag gör tvärt om. Så är det ganska lätt att experimentera och se hur olika intag påverkar just dig. Inte utifrån en formel som är genomsnittet på en jävla massa personer.Svar till Pontagon [Gå till post]:
"Glas" är ingen måttenhet, 8 glas kan va typ 0.5-8 liter eller nått :P


Ingen status

Kissimurra
Visningsbild
P 30 Umeå Hjälte 3 761 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Baal [Gå till post]:
Ja att väga sig är ju ett sätt, men samtidigt kan man ju fluktuera väldigt mycket i sin vikt pga vatten osv.
Sen har jag inte en våg heller.. Men igår köpte jag ett måttband så jag kan mäta mig varje vecka.
Svar till guggel [Gå till post]:
I pajen är det bara potatis och köttfärs. Sen lite kryddor såsom salt, chiliflakes och svartpeppar. Tror inte det är mkt kalorier i det.
Det blir 0-1 proteinshakes om dagen.
Ja fast i vilket fall så kan jag ju inte glömma bort så pass många kalorier att jag skulle hamna på jämvikt, jag äter ju trots allt runt 1000 kalorier för lite. Men du har rätt, ögonmått är inte något precist. :)


Svar till envelope91 [Gå till post]:
haha jag vet, stod det i min bok i alla fall!


Svar till Blodapelsin [Gå till post]:
Hm vet inte! Har ätit såhär i ett halvår typ. (bortsett från nollningen då det blev max, mcd, pizza, kebab varje dag.. )
Men ja, jag funderar på att äta mer mat för att låta kroppen få sina "3000 kalorier". Sen börja lägga mig på ett underskott.

Ingen status

andreasadbro
Visningsbild
P 31 Hjälte 14 inlägg
0
Väntaväntavänta, säger du att din basala ämnesomsättning ligger på 3000-3100 kcal?!

Normal is an illusion. What is normal for the spider, is chaos for the fly.

Kissimurra
Visningsbild
P 30 Umeå Hjälte 3 761 inlägg
Trådskapare
0

Svar till andreasadbro [Gå till post]:
Nope, min basala ämnesomsättning ligger nog på runt 2000. Men eftersom jag tränar mkt hamnar omsättningen på runt 3000.
Enligt Harris Benedict formeln i alla fall.

Ingen status

andreasadbro
Visningsbild
P 31 Hjälte 14 inlägg
0

Svar till Kissimurra [Gå till post]:
Ah okej, då är vi mer överrens, iomed du skrev exkl träning så blev jag lte förundrande bara..

Normal is an illusion. What is normal for the spider, is chaos for the fly.

Baal
Visningsbild
P Hjälte 634 inlägg
0


Ja därför väger man ju sig varje dag så får man ju ut ett genomsnitt för varje vecka. Sedan jämför man ju bara genomsnittet med veckan förre.
Räkna ut medelvärdet för varje vecka med andra ord och jämför så får du en bra bild av hur det faktiskt går. Sen kan ju stress, lite sömn mm påverka hur mycket kroppen bränner fett.
Kissimurra
Visningsbild
P 30 Umeå Hjälte 3 761 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Baal [Gå till post]:
Haha, låter som att man kanske borde införskaffa sig en våg då :)

Ingen status

Baal
Visningsbild
P Hjälte 634 inlägg
0

Jag personligen tycker det är kanon för då kan man ju lättare få in -0,5 kg per vecka som är lagom. Sen kan du se hur de gått varje månad vilket också är motiverande när det går åt rätt håll. En vanlig våg kostar ju inte mycket. Finns ju vågar som ska mäta fett, muskler etc men jag ställer mig tveksam till om de är så exakta eller ens funkar.
dipti
Visningsbild
P 29 Alingsås Hjälte 1 763 inlägg
0
Om du legat på 1000kcal underskott under en längre tid så kan det väl inte vara helt osannolikt att din kropp anpassat sig? Isåfall kan du väl testa att i bara några dagar ligga på dina 3000kcal och se vad som händer? Då kanske du får igång ämnesomsättningen igen.

Det kan vara så att jag bara svamlar en massa broscience, ta det med en nypa salt. Fråga på Kolozzeum eller träningsforumet på flashback vettja, där finns det många som kan sin sak.
gaminggirl
Visningsbild
F 38 Lund Hjälte 8 084 inlägg
0

Svar till Blodapelsin [Gå till post]:
Ett normalt glas när man talar om glas är ca: 2 dl, men ser man till vad folk har i skåpen kan de vara lite olika stora.

Ingen status

Blodapelsin
Visningsbild
P 35 Hjälte 1 838 inlägg
0

Svar till Kissimurra [Gå till post]:
Ja prova att öka på lite, märker du att du går upp i vikt av att äta 3000 kcal/dag så är ju det alltid resultat att utgå ifrån det också. Experimentera och ha tålamod är helt klart nyckeln.Svar till gaminggirl [Gå till post]:
Kan så vara, men att ange en volym vätska med en enhet som betyder "ca 2 dl" är fortfarande idiotiskt hur man än ser på det...

Ingen status


Forum » Fritid » Mat & träning » Kaloriunderskott

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons