Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Varför säger folk att allt som är gott är onyttigt

Skapad av kungbombo22, 2016-04-20 13:40 i Mat & träning

6 547
18 inlägg
3 poäng
Sex och blandat
kungbombo22
Visningsbild
P 25 Kändis 529 inlägg
0
Jag har aldrig förstått varför folk fortsätter med denna frasen eftersom det är absolut inte sant. jag menar, taco är ju hur gott som helst men inte betyder det att det är onyttigt? taco innehåller starka kryddblandningar som kan vara hälsosamt för kroppen och dessutom så innehåller taco massor av grönsaker förutom majs som jag hatar. taco kanske äts vanligast med vitt bröd men jag brukar variera och äta det ibland med fullkorns tortilla bröd och ändå så smakar det fortfarande jätte gott..
detsamma gäller massor av andra maträtter som spaghetti och köttfärssås, gulasch soppa, stekt fisk och korv stroganoff som är också gott.
till och med asiatisk mat som kinesisk eller thailändsk mat är extremt gott och extremt nyttigt. när det kommer till fredagskväll så är ju popcorn och valnötter extremt goda men dem är väl nyttig?

jag brukar laga min mat från grunden och jag köper inte så ofta färdig lagad mat förutom om jag skulle vara på restaurang. hamburgare och pizza är väl inte onyttigt om det hemmalagas eller? det finns många saker som kan både vara nyttig och gott som jag har märkt. jag har också märkt att onyttiga saker kan vara äckligt då jag har testat olika glasser, läsk, chips och godis som har smakat hur äckligt som helst så är det bara jag som inte ser logiken i denna fras?

varför fortsätter folk använda denna frasen och vad för den för syfte egentligen? är detta någon slags stereotyp av nyttig mat?

Lennon

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

godis-apa
Visningsbild
P 28 Modereringsansvarig 3 956 inlägg
1

Svar till kungbombo22 [Gå till post]:
Jag skulle säga att det beror på hur man väljer att göra maten och vilka tillbehör man vill ha till dem. En hamburgare är i grund och botten en macka, men vi fyller den med sånt vi kanske inte skulle ha i en "vanlig" smörgås.

Det behöver inte nödvändigtvis vara någon skillnad på att äta en hamburgare mot att äta en färsbiff med lite grönsaker och en bit bröd bredvid. Det är ofta en skillnad, ofta dryper hamburgaren av fett, ost och dressing, men det finns ingenting som säger att det måste vara så.

Snabbmat innehåller i regel en hel del mättat fett, mycket salt, lite fibrer och mer ofta än sällan en hel del tillsatser i form av smakförstärkare, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, antioxidationsmedel och allt vad det nu heter.

Problemet grundar sig väl lite i hur vi vill ha de olika maträtterna och vad vi förväntar oss att ha till den. En hamburgare får gärna vara lite fet och sliskig och den äts gärna med pommes, lökringar eller dylikt friterat. Det ska vara dressing på och gärna någon dippsås att doppa sina pommes i. Färsbiffen äts å andra sidan med kokt eller ugnsrostad potatis istället för pommes (även om det självklart också är ett alternativ). Den ska inte drypa i fett på samma sätt som en hamburgare och man äter sig mätt på kött och potatis istället för ljust bröd och dressing. Äter man bröd till sin färsbiff är det ofta lite mer "riktigt" bröd än det som en hamburgare serveras i, men samtidigt så finns det inget som hindrar en från att göra en hamburgare i riktigt bröd heller.

Så absolut, visst kan du göra en hälsosam hamburgare, hälsosam pizza, hälsosam thaimat osv, men det gäller att du vet vad du stoppar i maten och vad du faktiskt väljer att äta till det.

Det är likadant med popcorn. Ett väldigt simpelt och relativt hälsosamt snack, tills man börjar addera saker till det. Jag vet folk som häller smält smör i smörpopcorn och när man drar det hela så långt så har man helt tappat den "hälsosamma" aspekten av det.

Even boys have something to say if you listen long enough

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 364 inlägg
3
Därför att både gott och nyttigt är subjektiva koncept. Så folk kan säga vad de vill.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

Jokk
Visningsbild
28 Hjälte 9 867 inlägg
0

Svar till MandarinaDuck [Gå till post]:
Nyttigt är väl ändå inte ett subjektivt begrepp.

flizan

Lillan5000
Visningsbild
F 25 Linköping Kändis 95 inlägg
0
sedan beror det på vad som anses nyttigt, vad jag har lärt mig är socker(då också gluten och laktos) och mättat och trans fett onyttigt, men omättat och fleromättat fett bra, men en del tycker inte det är nyttigt, lite upp till var och en, det finns inget rätt och fel när det gäller det.

Jag hette tidigare TjejSomSpelarPC

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 364 inlägg
0

Svar till Jokk [Gå till post]:
Jo, då nyttigheten endast beror på vad man vill uppnå med det man stoppar i sig. Att smälla i sig tio ägg dagligen kan beskrivas som nyttigt av någon som försöker lägga på sig en massa muskler, men knappast av någon annan. En semla kan vara nyttigt för den som planerar att fasta i flera dagar, ett halvkilo pasta för den som ska springa ett maraton.

Näringsinnehåll och kemisk sammansättning är objektivt, nyttighet är subjektiva värdeomdömen.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

kungbombo22
Visningsbild
P 25 Kändis 529 inlägg
Trådskapare
0

Svar till MandarinaDuck [Gå till post]:

Det är inte det vad jokke menar. Han menar att det finns saker som är ett måste för att kroppen ska kunna klara sig som vatten vilket är ett obligatorisk faktor för livets överlevnad och existens. när det gäller nyttighet i vatten så är det objektivt eftersom vattnet är ett biologisk krav för överlevnad. det är inte människor, växter eller djuret som värderar vattnet utan det är naturen som gjort det för oss.

nyttighet handlar bara inte vad som är bra eller dåligt utan det handlar också om vad kroppen behöver för att kunna överleva och det klara exemplet är vattnet som är ett faktor för vår överlevnad.

i vissa saker inom nyttighet så är det nog subjektiv men när det kommer till saker som är obiligatorisk för vår liv och existens så är det knappast subjektiv.

Lennon

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 364 inlägg
0

Svar till kungbombo22 [Gå till post]:
Du skulle väl aldrig få för dig att tala om för en person som häller i sig sex liter vatten om dagen att vatten är nyttigt? Eller att det är onyttigt för någon som vägrat att dricka ett enda glas på flera veckor? Det är ett subjektivt värdeomdöme som skiljer sig från beskrivningen av faktiska behov.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

kungbombo22
Visningsbild
P 25 Kändis 529 inlägg
Trådskapare
-1

Svar till MandarinaDuck [Gå till post]:

nyttighet har inget med mängder att göra utan nyttighet betyder något som kroppen behöver generellt. hur många gånger måste jag också säga till dig att nyttighet och onyttighet inte betyder bra eller dåligt och att det har inget med värdesättning att göra? Nyttighet är begrepp för behov medans onyttighet är raka motsatsen och betyder nåt man inte behöver eller får någon nytta av. När man säger att chips är dåligt så syftar man inte på att det är onyttigt. Säger man att kroppen inte behöver kvicksilver så syftar man på onyttigt eftersom det är det som det betyder och inte ordet dåligt.
Säger man att kroppen behöver vatten så syftar man på att det är nyttigt och att det är fakta. Säger man att kroppen behöver vatten och att det är tråkigt så säger man sin åsikt om den faktan vilket är subjektivt men det gör inte ordet nyttigt subjektivt för faktan kvarstår fortfarande.

Nyttighet och faktiska behov syftar på samma sak eftersom de båda syftar på kroppens behov så de skiljer inte ifrån sig överhuvudtaget. Det är bara du som blandar ihop ordet nyttigt eller onyttigt med bra eller dåligt och andra värdeomdöme då du tror att dem betyder samma sak när dem egentligen inte gör det.


Lennon

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 364 inlägg
0

Svar till kungbombo22 [Gå till post]:
Kroppen behöver inget "generellt" utan endast specifika mängder i varje specifik situation beroende på målsättningen med näringsintaget.

Idag säger du t ex att kvicksilver är onyttligt, medan det historisk har använts som bla. laxermedel av personer som skulle beskriva det som nyttigt. Varken människors grundläggande näringsbehov eller kvicksilvers kemiska egenskaper har emellertid ändrats. Vad beror i så fall denna helomvändning på? Jo, att både ditt och 1600-talspersonernas omdömen utgår ifrån era respektive subjektiva uppfattningar. Vi skulle mycket väl kunna ersätta era "nyttigt-onyttigt" med orden bra och dåligt utan någon som helst betydelseförändring. Vad som däremot tar stryk är era respektive möjligheter att maskera subjektiva trossatser som objektivt sanna.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

kungbombo22
Visningsbild
P 25 Kändis 529 inlägg
Trådskapare
-1

Svar till MandarinaDuck [Gå till post]:

Och även om det skulle vara så skulle det fortfarande inte betyda att nyttighet är subjektiv för det finns fortfarande krav för vår överlevnad som naturen har valt för oss så dina historiska berättelser bevisar inget för det är inte relevant med vetenskapen. att du tycker man bör fortsätta använda nyttighet som beskrivning av bra eller dåligt är extremt ologisk då nyttighet har inget med det att göra. att vatten är nyttig för oss är en fakta som har bevisats tusentals gånger av vetenskapen och inte genom subjektiva åsikter. Du fortsätter ignorera detta genom att blanda ihop nyttighet och onyttighet med bra och dåligt när de inte har någon samma betydelse. bara för att många människor blandar ihop det med bra eller dåligt så betyder inte det att nyttighet och onyttighet betyder plötsligt samma sak.


det är snarare du som försöker vilseleda konversationen genom att dra dina argument som sanningen när det själva verket gå emot vetenskapen. Dra man den slutsatsen att vattnets nyttighet är subjektiv så har man nog inte lärt sig så mycket i skolan då det har bevisats att vatten är ett krav för vårt liv och 80% av jordens befolkning har lärt sig detta.

du har varken visat några bevis på varför vatten inte är objektiv nyttig för oss och istället så kommer du med ologiska argument som är ignoranta mot vetenskap.

Lennon

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 364 inlägg
0

Svar till kungbombo22 [Gå till post]:
I inlägget ovan menar du så som jag förstår dig att "nyttigt" är synonymt med "livsnödvändigt". Vi kommer i sånna fall inte att komma längre förrän du konsulterar en ordlista.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

kungbombo22
Visningsbild
P 25 Kändis 529 inlägg
Trådskapare
0

Svar till MandarinaDuck [Gå till post]:

Detta är vad jag får min synonym av nyttighet ifrån http://www.synonymer.se/mobil/?query=nyttighet

" Synonymer till nyttighet
;duglighet
; nyttig sak
, behovsartikel
, nödvändighetsvara
,bruksvara
; hälsosamhet"

Jag har valt att hålla mig till behovsartikel och nödvändighetsvara som synonymer och definition för nyttighet. Vare sig du tycker definitionen är felaktig eller inte är din ensak då du får definera ordet hur du vill men jag håller mig fortfarande kvar på att nyttighet betyder behov och nödvändighet.

I detta fall så räknas vatten, kolhydrater, protein och vitaminer både som behovsartikel och nödvändighetsvara eftersom dessa saker är vad kroppen kräver. Dock är det nästan omöjligt att komma undan dessa behov då 90% av allt vi äter och dricker innehåller dessa saker speciellt vattnet som finns i all mat och det vi dricker.

Dricker du flera liter mjölk varje dag så kan du räkna med att du kommer få i dig stora mängder med vatten i dig eftersom mjölken egentligen består mest av vatten. att dricka mjölk är som att dricka vatten fast skillnaden är att man får i sig kolhydrater och proteiner på köpet. vatten finns till och med i pasta, kött, fisk, kyckling och grönsaker.
det enda jag kan tänka mig inte innehåller vatten är chips, choklad, skorpor, ost och bröd och andra torra saker.Lennon

Blodapelsin
Visningsbild
P 32 Hjälte 1 838 inlägg
0

Svar till kungbombo22 [Gå till post]:
Jag undrar snarare varför folk fortsätter med frasen "Varför gör/säger folk fortfarande..." :P

Allting som bygger på att en helt odefinierade grupp människor, både i storlek och identitet, gör något är ett skumt sätt att starta en diskussion. Jag har inte alls samma uppfattning som du om att "folk" ofta använder den frasen, jag minns inte när jag hörde eller läste den senast. Men jag tvivlar inte på att några gör det, självklart gör vissa det. Men det finns folk som gör allt, anekdotiska bevis om att det är vanligt eller inte känns som ett större hål i hela diskussionen än om vad som är nyttigt/onyttigt. Du kan lika gärna fråga "Varför finns det fortfarande idioter" eller nått annat i den stilen ^^

Ingen status

TLTGja
Visningsbild
P 24 Kändis 4 092 inlägg
0

Svar till Blodapelsin [Gå till post]:
Eller kanske frågan är tagen ur sinn egen åsikt?

The leetest herperderper

Blodapelsin
Visningsbild
P 32 Hjälte 1 838 inlägg
0

Svar till TLTGja [Gå till post]:
Uppenbarligen så är den det, men den är ställd som om det är nån universell sanning alla håller med om.

Ingen status

LarsCar
Visningsbild
Legend 2 inlägg
1
Jag äter allt jag kommer över. Så är det bara.

Forum » Fritid » Mat & träning » Varför säger folk att allt som är gott är onyttigt

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons