vad ni snackar om volym och maxstyrka och tjafs....
Muskler består i huvudsak av sakromerer, vilket är en bunt med olika protein som organiserat sig så de kan dra ihop sig. Sarkomererna sitter sedan i långa långa rader genom muskelcellen.
Mängden sarkomerer är det som huvudsakligen avgör muskelns volym.
Sarkomererna blir aldrig bättre eller starkare, bara fler.
Att säga att man skiljer på maxstyrka och volym blir meningslöst (såvida man inte har extra vätska i musklerna) Vän av ordning påpekar säkert att typ IIx-fibrer faktiskt utvecklar mer kraft genom att ha högre ATPasaktivitet i myosinhuvudena, men de explosiva fibrerna byts ut/övergår till att närma sig typ IIa när man tränar, oavsett styrketräning eller konditionsträning. De som har störst andel explosiva fibrer är totalförlamade personer.
Till skillnad från vad som kanske känns intuitivt är det framför allt utsträckningen av musklerna som får de att växa, vilket bottnar i hur muskler fungerar när de utvecklar varierande kraft. Du kan testa detta genom att köra träningscykel jämfört med att göra några djupa utfall. Förutsatt att du har ett sadelvant arsle kommer du att få så mycket värk av utfallen att du ser ut att ha skitit på dig när du går.
Det är inte mjölksyra som gör att muskler tröttnar. Muskelceller är faktiskt en av de få celler i människroppen som inte mår skit av låga pHvärden. Det är istället ansamlingen av fosfat från nedbrytningen av ATP och kreatinfosfat som gör att de känns trötta, och i slutändan en förändring av den elektriska spänningen över cellmembranet, vilket utgör ett inbyggt skydd mot överarbete.
Vill du verkligen stimulera så många muskelceller som möjligt att växa till sig ska du belasta muskeln så att den blir längre trots att du spänner den till max- Ett exempel på sån övning är en halv armhävning: Ställ dig som om du skulle gå ned och göra en armhävning, lyft ena handen och försök göra armhävningen med andra. De flesta stönar lite och sjunker ned på golvet. Upp igen, men använd hela kroppen. Gör om tills muskeln darrar och känns som gelé. Ta andra armen och gör samma sak och gå tillbaka till den första när du är klar, sen andra igen.
tillbaka till grundfrågeställningen stämmer det att man får uthålliga muskler av att göra många väldigt många reps, det är ju som att konditionsträna musklerna, samtidigt som du då inte kan belasta musklerna så hårt att du får en påtaglig effekt enligt ovan.
fakta från KI's muskelfysiologer och Medical Physiology (B&B)
Ingen status