Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

När inträffar nästa bostadskrasch?

Skapad av heyyo, 2015-12-30 17:33 i Samhälle & vetenskap

10 835
11 inlägg
0 poäng
heyyo
Visningsbild
Kändis 2 inlägg
0
Alltså politik och allt är bara skräp, det bästa man kan förvänta och drömma att ska ske är bostadskraschen, jag kommer ihåg sent 90 talet att min mamma köpte en lägenhet för 10 000 kr, nu är 2016 snart kostar samma lägenhet 2 miljoner kronor. Hon köpte lägenheten efter bostadskraschen. Alltså folk är riktigt giriga, man kan inte ens hitta en mark för 2 miljoner nästa sthlm, hoppas innerligt på en ny bostadskrasch så de giriga jävlar a kan försvinna ur marknaden.

Disslika min tråd hur mycket du vill men om du är mogen nog så inser du att jag inte kunna ha mer rätt.

Politik är bara plåster på såret med skitsnack, riktig fakta ligger i bostadskraschen, låt oss hålla tummarna så alla kan ha råd med bostäder i Stockholm.

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

imnotree
Visningsbild
P 32 Kändis 267 inlägg
0
Med tanke på räntan just nu och att det inte direkt blir mindre efterfrågan på husrum i Stockholm känns det rätt orimligt att det skulle ske inom något år eller två. Tänk också på att folk har tjatat om bostadsbubbla i säkert 10 år nu.

Tycker det största problemet är att det bara byggs bostadsrätter innanför tullarna och att allt alltid ska vara så jävla "top notch" att de enda som har råd att köpa är samma typ av människor som redan bor i området. Låt det vara lite sunkigt liksom, homogenitet är tråkigt.

But we missed the point the whole way along. It was a musical thing and you were supposed to sing and dance while the music was being played.

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 981 inlägg
0

Svar till heyyo [Gå till post]:
Inte än på länge och förmodligen aldrig på ett sådant sätt att man kan få en centralt belägen lägenhet för småpotatis.

Oavsett hur mycket priserna på bostäder skulle skjuta i höjden av att man kan få enkla bostadslån skulle de centrala bostäderna vara värda mycket. De är väldigt eftertraktade och de finns i ett begränsat antal. Du kan idag köpa dig en billig villa i någon utflyttningsort i Småland, eller varför inte Norrland, men bostäderna kring de större städerna kommer alltid att ha en hög efterfrågan och därmed marknadsvärde. Ja, det kan komma att fluktuera, men du kommer aldrig komma ned på samma nivåer som när föräldrarna var små.

Jag skrev en uppsats om Stockholms bostadsbrist för något år sedan, något i stil med ifall vi verkligen har en bostadsbrist eller inte, minns inte exakt hur jag formulerade och klantigt nog har jag inte kvar själva uppsatsen, men jag kan lite halvt osammanhängande skriva ned vad jag minns av den.

Det fanns en hel del faktorer som bidrog till denna bostadsbrist. Folk gnäller på politikerna, och folk gnäller på byggbolagen, men ingen är villig att egentligen göra någonting åt det hela, så det känns ju rätt naturligt att börja ifrågasätta hur vida vi egentligen står inför en bostadsbrist eller ej.

Under 50-talet så löste man bostadsbristen med något som kommit att kallas "miljonprogrammet", inom vilket man byggde dessa typiska betonghus som man kan se i bla. Rosengård, Jordbro, Tensta, Rinkeby osv. Man byggde många simpla, "funktionalistiska" bostäder, på en väldigt kort tid. Det är inte estetiskt vackra hus, det är inte direkt fina områden och resultatet blev att de enda som bodde där var de som inte hade råd att bo någon annanstans. politikerna är eller mindre enade om att miljonprogrammet var en lyckad katastrof. Den löste den temporära bostadsbristen, men skapade i längden en tydlig segregering. De enda som blev kvar i miljonprogramsområdena var folk med svaga ekonomiska resurser. Det är det här politikerna vill undvika, de vill inte göra om misstaget som många kallar miljonprogrammet och ställer därför en hel del kvar på de byggnader som byggs.

Sveriges kommuner sitter på något som kallas "planmonopol". Planmonopolet innebär mer eller mindre att Sveriges kommuner bestämmer hur kommunens mark skall bebyggas och användas. Byggherrarna får inte bygga som de vill, utan kan enbart komma med förslag till kommunen. Eftersom ingen vill att vi ska råka göra om misstaget med miljonprogrammets tråkiga funktionalism ställer kommunerna en del krav och byggherrarna kan bara bygga vad kommunen tillåter. Just nu har vi såna krav på hur vi bygger att byggbolagen redan bygger för allt vad vi förmår, vi kan inte bygga mycket mer utan att lätta på reglerna för hur vi måste bygga.

Samtidigt finns det folk som säger att vi inte alls är har någon bostadsbrist, vi är bara för kräsna i hur vi bor. Sverige har ett av världens högsta andelar singelboenden och jag är relativt säker på att vi åtminstone var etta i Europa när jag skrev uppsatsen. Skulle vi gå med på att bo tätare skulle vi öppna upp fler bostäder för fler personer att flytta in i. Många äldre sitter på väldigt stora lägenheter, lägenheter som är betydligt större än de använder och i många fall ens kan ta hand om. Många äldre vill byta till mindre bostäder, men gör det inte för att det är för mycket krångel, eller för att de känner att de genom diverse skatter skulle tappa ett allt för stort värde av att byta till en mindre. Jag minns inte exakt hur det var det gick till, men har man gått med vinst med sitt bostadsköp ska man betala en så kallad "Realisationsvinst", vilket kan bli en väldigt, väldigt stor summa pengar. Jag har inte detaljerna, men om någon vill googla efter dem så kan man alltid göra det.

Vi föreslog i alla fall i vår uppsats att man inte kan bygga bort denna bostadsbrist eventuellt skulle kunna försöka komma åt dessa större, mindre använda lägenheter. Mer eller mindre, skattelätta äldre par från denna reavinst, låta denna andel minska desto längre man har bott i bostaden (för att förhindra att folk tjänar pengar på att köpa och sälja lägenheterna), alternativt göra motsatsen, skattebelägga större lägenheter och på så sätt göra det mer ekonomiskt hållbart för de som inte behöver ytan att faktiskt flytta till något mindre.

Even boys have something to say if you listen long enough

heyyo
Visningsbild
Kändis 2 inlägg
Trådskapare
0
Svar till godis-apa [Gå till post]:
Jag är helt säker på att man kan bygga bort bostadsbristen och att det är endast för att staten/folk vill tjäna pengar som de inte bygger upp nya bostäder.

Det är som att det är monopol, begränsat antal bygger värde, år 2020 skulle staten bygga 50% av vad folk behöver, de vägrade svara på just "varför?" frågan. De pratade bort det men det ju klart och tydligt att det ligger pengar i det. Mycket skatt går ut när man köper hur och säljer den och säljer dyrare varje gång än att bara bygga bort värdet. Det finns gräns på hur många hus man får äga/bygga, det säger klart och tydligt att man inte ska kunna spräcka på monopolen, inte nog med det så får man inte bygga hur man vill, oftast får man bara bygga en liten sommarstuga endast.



Tillägg av heyyo 2015-12-30 21:55

Det räcker med att någon rik bygger riktigt många bostäder billigt så kommer bostadskrachen att inträffa, och just då kan man köpa upp all mark samtidigt och tjäna på det i framtiden.

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 981 inlägg
0
Svar till heyyo [Gå till post]:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/stockholm/det-gar-inte-att-bygga-bort-bostadsbristen

Själva grejen är att byggbolagen redan bygger för allt vad de förmår. Det finns inte personal till att bygga mycket mer än vi idag faktiskt gör. Ja, det är väldigt enkelt att bygga bort bostadsbristen med de resurser vi idag har, det är bara förenkla byggandet. Det är bara få kommunerna tillåta lättbygda, snabbframställda lägenheter, men det är heller inte vad vi vill ha.

Kunde man göra det under miljonprogrammet kan man göra det idag, men problemet med det är att ingen vill ha ett nytt miljonprogram. Vi vill inte ha fler betongområden, vi vill ha en levande och varierande stad.

Under vår uppsats hade vi en intervju med någon på NCC och han sade mer eller mindre att de inte har personal för att bygga mer än de för stunden gör, att det är likadant över hela Stockholm. Byggbolagen är upptagna, de sitter inte direkt och rullar tummarna. Det spelar ingen roll hur mycket pengar du försöker pumpa in i byggandet, byggbolagen har inte personalen att bygga mer än de idag bygger.

Det var vad de under intervjun sade för 2(?) år sedan och om du ser datumet på artikeln nedan är det aktuellt än idag.
http://www.svd.se/vem-ska-bygga-allt-politikerna-utlovar

Even boys have something to say if you listen long enough

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
0
Skulle personligen inte ha något emot en krasch just nu, det trista är att en sådan skulle ha en helt annorlunda effekt än vad den hade på 90-talets förhållandevis reglerade bostadsmarknad. Större andel hyresrätter innebar en mindre statusskillnad mellan olika flervåningshusområden så att effekterna av kraschen spreds ut. Idag skulle de stackare som lånat upp sig för en lägenhet i ytterförorterna få ta den största smällen, medan attraktiva lägenheter behöll sitt värde förhållandevis väl. Så tror inte att en krasch skulle leda till någon nämnvärd omfördelning.

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Kan nog hålla med om att vi inte har någon bostadsbrist, däremot en gigantisk brist på hyreslägenheter.


Svar till heyyo [Gå till post]:
Tror att nästa krasch sammanfaller med när du inte längre anser det vettigt att bo i Stockholm och flyttar. Känns därmed som att det är rätt långt kvar.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 981 inlägg
0

Svar till MandarinaDuck [Gå till post]:
Och bristen på hyreslägenheter motiveras så gott som alltid med att det inte är lika lönsamt att bygga hyresrätter, på grund av rådande hyresreglering.

Bara hyresregleringen är en diskussion i sig, vissa menar att den måste avskaffas, att den hindrar byggandet av hyresrätter och att den inskränker på fastighetsägarens rätt att nyttja sin egendom. Andra menar på att hyresregleringen är nödvändig, att den gynnar allmännyttan och att den rådande bostadsbristen och den konstant enorma efterfrågan på bostäder i de centrala städerna skulle skapa enorma segregationer hos folket. Man menar att städerna är för alla, inte bara för de som har råd att betala vad hyran nu skulle ligga på till fullt marknadsvärde.

Even boys have something to say if you listen long enough

joooooocke
Visningsbild
P 31 Hjälte 166 inlägg
0

Svar till heyyo [Gå till post]:
Asså... Suck... Jag vet inte var din mamma köpte en lägenhet, men inte kan det varit Stockholm å aldrig att den stigit från 10k till 2miljoner.

Jag tror aldrig att en 2a värd 2,5 miljoner skulle kunna sjunka mer än till 2 miljoner. Varför?

Jo, idag är det till och med svårt att hitta ett rum att hyra in sig i runt Stockholm. Och om det skulle uppstå en bostadskrasch så skulle massor av folk passa på att köpa. Mer intresserade=högre pris.

Skulle däremot även räntan höjas avskyvärt, ja då skulle priserna bli mycket billigare. Men störst skillnad skulle bli utanför storstäderna där efterfrågan är lägre.

Ingen status

MandarinaDuck
Visningsbild
P Stockholm Hjälte 2 370 inlägg
0
Svar till godis-apa [Gå till post]:
Jo precis, men vad man inte riktigt får med i den argumentationen är att det finns ett egenvärde i att det finns hyreslägenheter att få. För att en större stad ska vara attraktiv måste människor kunna flytta dit med kort varsel.





Tillägg av MandarinaDuck 2015-12-31 02:50

Det kan också vara bra att föra in i debatten att det till stor del inte är en fråga om byggande, utan att antalet hyresrätter har minskat kraftigt i stockholmsområdet sedan 90-talet pga ombildningar.

Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag

Saganomringen11
Visningsbild
Kändis 158 inlägg
0
Svar till joooooocke [Gå till post]:
Vilken inställning du har. Kanske besöka en psykolog

dooo
Visningsbild
Kändis 8 inlägg
0

Inte helt omöjligt om området förändras. Min pappas bror flyttade in i ett Svensson område i Stockholm i början på 80 talet och den vilan gick väl för runt 2 miljoner då och var värd runt 13 miljoner för 10 år sen. Stockholm har ju vuxit rejält så vilan ligger centralt i ett ''finare område'' inga vanliga arbetare som flyttar ditt om vi säger så.
Idag skulle jag själv tippa på 20 miljoner minst, när jag frågar om värdet så vill de inte prata om det:p
Finns en del områden i Stockholm som gått från whitetrash till solsidan områden under några årtionden.

Svar till heyyo [Gå till post]:


Ett mindre bostadskrasch pågår redan på många håll i och med urbanisering men i städer som Stockholm som är så populärt och har så god tillväxt så tror jag faktiskt inte att det kommer ske någon krasch på många år om nu sker så har något drastiskt hänt.

Forum » Samhälle & vetenskap » När inträffar nästa bostadskrasch? 

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons