Som besökare på Hamsterpaj samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
Annons

Lurad av telefonförsäljare

Skapad av niklee, 2014-10-24 00:46 i Mellan Himmel och Jord

10 062
12 inlägg
1 poäng
niklee
Visningsbild
Kändis 4 inlägg
0
Hej!
Min yngre bror blev lurad av telefonförsäljare, förmodligen fejkföretag, han angav inga kontouppgifter men skulle få faktura med på köpet.

Är det möjligt att återskicka på någotvis en faktura? Har endast varit med om att man måste betala fakturan och sedan kontakta företaget för retur av vara.

Hur ska vi gå till väga?

Tack på förhand!

Är reklamen ivägen? Logga in eller registrera dig så försvinner den!

godis-apa
Visningsbild
P Modereringsansvarig 3 982 inlägg
0
Svar till niklee [Gå till post]:
Kort svar, ja han kan ångra köpet. Som tur är är lagen lite extra sträng mot företagen när det gäller köp som inte görs i butik. Kort och gott, ni bör ha 14 dagars öppet köp och därav ha tid att ångra köpet.

Jag saxar lite från konsumentverket här, plockar ut det viktiga (vilket är i princip allt utom ett stycke, men ändå.. Jag slänger med en länk i slutet också om du hellre läser det på konsumentverkets hemsida)

När du handlar i en affär har du ingen rätt enligt lag att ångra köpet. Det har du däremot om du köper något på nätet, av en telefonförsäljare, eller om du ingår ett avtal med en säljare utanför säljarens affärslokaler.

Du har 14 dagars ångerrätt när du handlar på distans eller utanför företagets affärslokal. Det framgår av lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Lagen innehåller även krav på att säljaren ska ge dig tydlig information om hur du kan ångra ditt köp.

Du ska få information om ångerrätten innan du köper en vara. Informationen ska vara tydlig och innehålla det du behöver veta för att kunna utnyttja din ångerrätt. Till exempel ska du få information om hur du ska utöva ångerrätten och hur lång tid du har på dig. Vid distansavtal kan säljaren ge dig informationen muntligt eller på en webbplats. Om du handlar av en säljare utanför företagets affärslokaler måste dock informationen ges i en handling, eller om du samtycker till det, i annan läsbar och varaktig form.

Efter köpet ska du få en bekräftelse på avtalet som även den ska innehålla information om ångerrätten. Vid distansavtal ska du få den bekräftelsen i en handling eller i annan läsbar och varaktig form. Om det är ett avtal utanför företagets affärslokaler ska du få informationen i en handling, eller om du samtycker till det, i annan läsbar och varaktig form.

Bestämmelserna om informationskrav i lagen är alltså lite strängare när det gäller avtal som ingås utanför företagets affärslokaler, exempelvis vid så kallad gatuförsäljning.

När börjar ångerfristen att löpa?
Tiden som du har på dig att ångra köpet kallas ångerfrist. Den börjar löpa från dagen du tar emot varan. Om du köper en tjänst räknas ångerfristen från den dag du ingick avtalet. Ångerfristen räknas dock tidigast från det att du har fått den information som företaget är skyldigt att ge dig innan avtalet. Om du inte har fått någon information om ångerrätten har du i stället ett år på dig att ångra köpet.

Meddelande om att du ångrar köpet
För att utnyttja din ångerrätt måste du meddela säljaren att du ångrar dig och lämna tillbaka det du har köpt. Säljaren behöver inte bekräfta att du har ångrat köpet för att ångerrätten ska gälla. Säljaren behöver inte heller ha fått tillbaka varan inom de 14 dagarna.

Du är skyldig att betala returfrakten
När du ångrar ett köp ska du inom 14 dagar skicka tillbaka varan till säljaren. Du får då betala returfrakten. Du bestämmer själv hur du skickar tillbaka varan. Men tänk på att du ansvarar för varan tills den når säljaren, alltså även under transporten.

När ångerrätten inte gäller
Det finns undantag då ångerrätten inte gäller. Säljaren är skyldig att informera dig om ditt köp är undantaget från ångerrätten.

Några exempel på varor och tjänster som är undantagna från ångerrätten:

En förseglad ljud- eller bildupptagning eller ett förseglat datorprogram och förseglingen har brutits av konsumenten
Kulturevenemang, idrottsevenemang eller liknande
En tjänst som har fullgjorts och konsumenten uttryckligen har samtyckt till att tjänsten påbörjas utan ångerrätt
Varor som snabbt kan försämras, exempelvis livsmedel
Lösnummer av en tidning eller tidskrift
Varor som är specialtillverkade efter konsumentens anvisningar eller som har en tydlig personlig prägel
Det finns ett särskilt undantag för digitalt innehåll om konsumenten uttryckligen har samtyckt till leverans utan ångerrätt. Undantaget förutsätter att det digitala innehållet levereras på ett annat sätt än på ett fysiskt medium. Om du köper en dvd-film kan du alltså ångra köpet. Det kan du däremot inte om du istället streamar samma film.

http://www.konsumentverket.se/lagar--regler/din-ratt-som-konsument/angerratt/

Even boys have something to say if you listen long enough

niklee
Visningsbild
Kändis 4 inlägg
Trådskapare
0

Svar till godis-apa [Gå till post]:
Tack du! Men nu kan det ju ha varit bluffföretag och säljare, därmed kan jag inte kontakta dem. Hur skickar jag tillbaka varan utan att betala för fakturan?

Skit-ungen
Visningsbild
Kändis 72 inlägg
0

Svar till niklee [Gå till post]:
Det är la bara att skita betala. Säg till dem att fakturan kommer betalas från ditt blås-konto! Om dem tjafsar så hota med polis i första hand. Hjälper inte det, så hota med att du känner vänster-partister och Afa haha! Det avskräcker nog:)

Ingen status

Tjingsallad
Visningsbild
P 31 Lund Hjälte 10 405 inlägg
0

Svar till niklee [Gå till post]:
Är det ett legitimt företag så finns det en inspelning på din brors samtal, så det är bara att skita i att betala och informera företaget om detta, såvida din bror aldrig sa ja till att köpa något.

Är det bedragare så bör samma sak gälla, bara det att en inspelning förmodligen inte finns. Alltså kan din bror hävda sin oskuld till eventuella köp och bluffmakarna kan inte backa upp sina argument med ett muntligt eller skriftligt kontrakt.

TL;DR Betala inte, men hör av dig till företaget om det är möjligt.

http://www.konsumentverket.se/Lagar--regler/Bluffar/Varatjanst-du-inte-bestallt/

Här finns det mer info om vad som gäller.

<--- Pro // Did i ask you what you thought you maggot?!

DevilsWar
Visningsbild
P 33 Järfälla Hjälte 1 254 inlägg
1

Svar till Skit-ungen [Gå till post]:
Wow, vänsterpartister och afa , tror jag kissar ner mej av rädsla och jag tvivlar på att dom kommer reagera annorlunda än jag gör

Never give up, never back down!

niklee
Visningsbild
Kändis 4 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Tjingsallad [Gå till post]:
Om det vore så väl! Han berättade att de spelade in samtalet och att han tackade ja till att de skickar produkten.

Skit-ungen
Visningsbild
Kändis 72 inlägg
0

Svar till DevilsWar [Gå till post]:
Ja för du är väl en riktigt tuff kille du. Säkert stark som en oxe också! Jag är imponerad. Haha!

Ingen status

Tjingsallad
Visningsbild
P 31 Lund Hjälte 10 405 inlägg
0

Svar till niklee [Gå till post]:
Enligt distanshandelslagen så har han fortfarande 14 dagars öppet köp. Sen hur han returnerar varan och makulerar köpet har jag ingen aning om.

<--- Pro // Did i ask you what you thought you maggot?!

Guud
Visningsbild
36 Göteborg Administratör 2 523 inlägg Online
0

Svar till niklee [Gå till post]:
Är din bror under 18?
I så fall får han inte ingå avtal, därmed finns inget köp.

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow

niklee
Visningsbild
Kändis 4 inlägg
Trådskapare
0

Svar till Guud [Gå till post]:
Han är 18.

Guud
Visningsbild
36 Göteborg Administratör 2 523 inlägg Online
0

Svar till niklee [Gå till post]:
Hade varit till hjälp att veta vad det är för typ av produkt han har beställt.

I feel like a cello, lost somewhere over the rainbow


Forum » Mellan Himmel och Jord » Lurad av telefonförsäljare

Ansvariga ordningsvakter:

Användare som läser i den här tråden just nu

1 utloggad

Skriv ett nytt inlägg

Hej! Innan du skriver om ett potentiellt problem så vill vi påminna dig om att du faktiskt inte är ensam. Du är inte onormal och världen kommer inte att gå under, vi lovar! Så slappna av och gilla livet i några minuter - känns det fortfarande hemskt? Skriv gärna ner dina tankar och frågor, vi älskar att hjälpa just dig!

Den här tråden är äldre än Rojks drömtjej!

Det senaste inlägget i den här tråden skrevs för över tre månader sedan. Är du säker på att du vill återuppliva diskussionen? Har du något vettigt att tillföra eller passar din fråga i en ny tråd? Onödiga återupplivningar kommer att låsas så tänk efter en extra gång!

Hjälp

Det här är en hjälpruta

Här får du korta tips och förklaringar om forumet. Välj kapitel i rullningslisten här ovanför.

Rutan uppdateras automagiskt

När du använder funktioner i forumet så visas bra tips här.


Annons
Annons
Annons
Annons